Turvaseksistä, tai: Ilmaista ehkäisyä nuorille

No Sex and the City

En ole viikonlopun aikana löytänyt vielä yhden yhtä pääsiäismunaa, mutta jotakin kivaa sentään: Ylen uutisen, jonka mukaan Raumalla alettiin muutama vuosi sitten tarjota alle 20-vuotiaille tytöille ilmaista ehkäisyä. Tämän seurauksena (ylläripylläri) nuorten aborttiluvut kääntyivät laskuun. Halleluja!

Ehkäisykulut ovat kovasti sydäntäni lähellä ja olen paasannut asiaan liittyen aiemminkin. En kertakaikkiaan kestä ajatusta siitä, että Suomessakin on ihmisiä, jotka joutuvat keräämään pulloja ehkäisyn maksaakseen - etenkin kun (ainakin teistä lukijoista koostuvan pienen otannan perusteella) ehkäisyn kulut tuntuvat usein olevan yksin naisen harteilla.

Niinpä Rauma, Forssa ja muut ilmaista ehkäisyä nuorille tarjoavat - ihan helvetin hyvä juttu! Nyt jään odottelemaan, että asiasta tehtäisiin isompikin haloo ja käytäntö saataisiin leviämään koko maahan. Ainakin nuorisopolitiikassa aiheesta onkin jo keskusteltu, ja esimerkiksi Helsingin Vihreät Nuoret innostuivat vaatimaan ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille myös Helsingissä. (Tässäpä muuten kuuma vinkki jollekulle poliitikolle: jos nyt lähdette ajamaan asiaa, ehditte vielä saada minun ääneni tulevissa vaaleissa!)

Maksutonta ehkäisyä on vastustettu muun muassa kyseenalaistamalla sen yhteys aborttilukujen laskuun ja esimerkiksi Turkulainen-lehti kirjoitti, ettei ilmainen ehkäisy välttämättä vähennä aborttien määrää. Lehden mukaan Turussa tehtiin viime vuonna eniten abortteja vuoden sisään synnyttäneille ja tähän ryhmään nuoret harvoin kuuluvat. Itse en kuitenkaan pidä tätä argumenttia kovin hyvänä: olisiko ilmainen ehkäisy siis varteenotettava vaihtoehto vain silloin, jos se poistaisi suurimman osan aborteista? Eikö aborttien määrän lasku ylipäänsä ole todella positiivinen asia, ihan sama missä ryhmässä se tapahtuu ja kuinka suuri prosenttiosuus kaikista aborteista tehdään tuohon ryhmään kuuluville? Ylen mukaan alle 20-vuotiaille tehtiin viime vuonna yli 1600 aborttia. Minun mielestäni on sanomattakin selvää, että jos maksuton ehkäisy laskisi määrää edes muutamalla, se olisi sen arvoista. Eihän tässä kuitenkaan puhuta silkkaa matikkaa, vaan kyseessä on nuorten seksuaaliterveys. Kyllä sitä vaaliakseen kannattaa parit kumit kustantaa.

 

Mitä mieltä te olette - pitäisikö ehkäisyn olla ilmaista?

 

Kuva: Bill McElligott / Flickr (Creative Commons)

Kommentit

Isla (Ei varmistettu)

Kannatan ilmaista ehkäisyä, mutten sitä, että käytännössä se tarkoittaa e-pillereitä hyvinkin nuorien tyttöjen käyttöön.
Aloitin itse e-pillereiden popsimisen teininä, eikä se todellakaan tehnyt hyvää psyykeelleni eikä kehittyvälle minäkuvalleni. Lisäksi huolehtiminen seksuaaliterveydestä jäi retuperälle, mutta onneksi vältyin tartunnoilta toisin kuin moni ystäväni.

Vertailun vuoksi joku kunta voisi tarjota nuorille säännölliseenkin käyttöön ilmaiset kondomit. Olisi mielenkiintoista tietää, näkyykö vaikutus nuorten aborttiluvuissa yhtä myönteisesti.

Jemina
No Sex and the City

Ehdottoman hyvä pointti - ilmaisen ehkäisyn ei missään nimessä pitäisi olla esim. pillereihin rajattu. Valinnanvapaus tulisi mielestäni ehdottomasti olla.

Ja tämä eri ehkäisymuotojen olemassaolo on kyllä sellainen asia, jonka soisi otettavan huomioon laajemmaltikin nuorten ehkäisyasioista keskusteltaessa. Minä ainakin muistan ekan gynekäynnin yhteydessä saaneeni välittömästi pillerireseptin kouraan kun seksin harrastamisesta tuli puhe, ilman että minulle ja parisuhteelleni sopivimmasta ehkäisymuodosta olisi puhuttu laisinkaan. Todellä hämmentävää touhua - ja ilmeisesti valitettavan yleistä myös.

Anna Blue Eyes

Joo, siinähän voisi käydä vaan niin, että kondomeihin tutustuminen jäisi monilta kokonaan, jos vain tytöille ehkäisy on ilmaista ja vaihtoehtona pääasiassa pillerit. Ilmaisia kumeja pitäisi olla saatavilla kaikille nuorille, että niitä voitaisiin itsekseenkin ihmetellä ja kokeilla, ennen kuin ehkäisyyn olisi tarvetta. 

Biatch

Meillä lukiossa löytyi vessasta automaatti,samasta koneesta sai tampponeja sekä kortsuja, hintaa molemmille tais olla 50senttiä/kpl. Kannatan ilmaisten kumien jakamista mutta tuosta hormoonallisen ehkäisyn saaminen ilmaiseksi pitäisi liittää ehto että ymmärtää mihin sitoutumassa, ei ne e-pillerit mitään karkkia ole. :D

Jemina
No Sex and the City

Kortsujen pitäisi tosiaan ehdottomasti olla helpommin saatavissa. Henk. koht. en ymmärrä, että miksi helvetissä kortsuautomaatteja ei ole nimenomaan jokaisessa koulussa, yökerhossa ja vaikka kaduilla ja kauppakeskuksissakin.

Jemina vaatii: kortonkeja joka kadunkulmaan!

oceansoul / housuitta (Ei varmistettu) http://housuitta.com

Vielä kun niissä olisi sitten valinnanvaraa. :D
Nimim. ei meillä ole koskaan mitkään normikokoiset (joita on neuvolasta tms. ilmaiseksi saanut) miehen päälle mahtunut. No mutta, onneksi niillekin on löytynyt käyttöä seksilelujen kanssa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Paljonko kortsut maksaa? En ole aikoihin ostanut. ;) Ilmainen ehkäisy iän mukaan tuntuu vähän oudolta, koska monella 25- vuotiaalla voi olla jo asuntolainakin, mutta nuorille (alle 20-v) voisi jakaa kondomeja ihan niin paljon kuin ottavat. Kondomit suojaavat kuitenkin myös sukupuolitaudeilta ja nuorilla lyhyet suhteet ja irtosuhteet ja sitä kautta tautien leviäminen on aika yleistä...

Kondomeja pitäisi minusta jaella myös pojille, koska ei saa olettaa, että tytöt kantavat vastuun ehkäisystä! Minusta kondomien pitäisi olla ensisijainen vaihtoehto, kun tarjotaan ilmaista ehkäisyä, vaikka itsekään en niistä niin välitä. E- pillereistä en tykännyt sitäkään vähää, mies kyllä tykkäsi...

Jemina
No Sex and the City

Joo, siis aivan ehdottomasti ehkäisyasioista pitäisi puhua ja niiden suhteen varustaa tasapuolisesti, sukupuoleen katsomatta! Samaten itse valkkaisin kortsut ekaksi vaihtoehdoksi ja antaisin niitä kaikille teineille taskut täyteen. En siis missään nimessä meinannut, että pitäisin esim. ilmaista hormonaalista ehkäisyä täydellisenä vaihtoehtona, saati sitten ehkäisyasioiden jättämistä tyttöjen kontolle - edottoman positiivisena edistysaskeleena kyllä, vaikka matkaa täydellisyyteen vielä onkin.

Kyllähän kondomi asiallisesti käytettynä suojaa muultakin kuin ei-toivotulta raskaudelta, kuten tuolla aiemminkin jo sanottiin. Kannatan.

feministi Helsingistä (Ei varmistettu)

En tiedä missä vaalipiirissä äänestät, mutta ainakin Maria Ohisalo (Helsingin vaalipiiri, vihr.) ajaa ilmaista ehkäisyä: http://www.city.fi/blogit/mariaohisalo/kortsut+jakoon+ilmainen+ehkaisy+o...

Maria Ohisalo (Ei varmistettu) http://www.mariaohisalo.fi/

Hei Jemina, tärkeä kirjoitus. Olen kirjoittanut teemasta ja kannatan ehkäisyn maksuttomuutta. Olen myös eduskuntavaaliehdokas ja työssäni politiikassa haluan asiaa edistää. Kyse on yhdenvertaisuudesta ja hyvinvoinnista: http://www.city.fi/blogit/mariaohisalo/kortsut+jakoon+ilmainen+ehkaisy+o...

Jemina
No Sex and the City

Tosi hienoa kuulla, että ajat tärkeää asiaa, Maria!

Girls Run the World (Ei varmistettu)

Kannatan ehdottomasti ilmasta ehkäisyä, mutta kortsujen pitäis olla se ykkösvaihtoehto ainakin alle 18- vuotiaille, e-pillereiden sijaan.

Jemina
No Sex and the City

Minusta asiassa tulisi olla valinnanvapaus. Mutta siitä olen ihan samaa mieltä, että eri vaihtoehtoja tulisi esitellä ja niistä myös keskustella, sen sijaan että teineille tyrkättäisiin ekana pilleriresepti kouraan.

Ja nyt tuli mieleeni: mistäköhän tämä nykyinen pilleriuskovaisuus itse asiassa edes johtuu? Tietääkö joku, osaako joku selittää?

Girls Run the World (Ei varmistettu)

Luultavasti siitä, ettei miehet halua käyttää kortsua. Tai sitte ne ajattelee et naisten pitäis osata ite huolehtia ehkäisystä. Ja luultavasti myös siks, ettei naiset/tytöt jaksa menkkoja

huopis
Merennoita

Todellakin: ilmaisia kortsuja matalalla kynnyksellä saatavaksi kaikille nuorille! Olis kyllä hienoa, kun noi lehdet muistas aina mainita myös ne seksitaudit, eikä vaan raskauden mahdollisuutta ehkäisystä puhuttaessa. :P

Yks kaveri muuten kertoi teininä saaneensa kortsuja äidiltään. Ei se niitä itse ollut silloin vielä tarvinnut, mutta oli jakanut ne kavereilleen. Mun mielestä aivan loistavaa vastuullista toimintaa vanhemmalta! (Hm, ihan ku oisin täällä joskus kertonut tän jutun ja paasannu ilmaisista kortsuista ennenkin.. nooh, eipä tuo haitanne. :D)

Jemina
No Sex and the City

Kyllä kortsupaasausta maailmaan mahtuu, eli anna tulla lisää vaan!

Ja joo, mielestäni vanhempien tulisi ehdottomasti antaa lapsilleen kortsuja, ja mieluiten vielä vähän aikaisessa vaiheessa, niin että skidit pääsisivät tutustumaan kumiukkoihin jo ennen tositoimiin ryhtymistä. Itse olen vieläkin vähän järkyttynyt siitä, että omat vanhempani suunnilleen pistivät päänsä pensaaseen asian suhteen, ja kysyivät minulta vasta joskus about täysi-ikäisenä (ja pari vuotta seurustelleena), että ei oisko meidän tarvetta puhua kukista ja mehiläisistä.

huopis
Merennoita

Meillä asia kuitattiin niin, että äiti kysy multa, tai totes paremminki, kun eka poikaystävä tuli kuvioihin: "muistattehan te olla varovaisia". Jepjep.

oceansoul / housuitta (Ei varmistettu) http://housuitta.com

.. ja minä en saanut mitään valistusta vanhemmiltani koskaan*. En silti tiedä, kaipasinkokaan sitä, mutta itse aion toki näistä asioista oman lapseni kanssa puhua, kun sen aika on.

*Ehkäisystä silti olen aina hyvin huolehtinut, joten koulun valistukset ja oma tiedonhaku onneksi riittivät siis!

Olen muuten btw kirjoittanut asiasta (siis että alaikäisille saisi antaa ehkäisyn ilmaiseksi) jo vuonna 2010. :D
http://housuitta.com/2010/03/31/alaikaisille_ehkaisy_ilmaiseksi/

Vierailija (Ei varmistettu)

Ilmainen ehkäisy on todella hyvä juttu. Sillä on kuitenkin myös varjopuolensa, kuten moni täällä on sanonut - omasta kokemuksestani voin kertoa, että e-pillerit annetaan todella helposti, ilman tutkimuksia tai seurantaa (kun ne saa reseptillä, on tutkimuksia vähän enemmän). Itse pidän tätä ongelmallisena siksi, että vaikka e-pillerit ovat vapauttaneet monet naiset harrastamaan seksiä, tuovat ne mukanaa myös paljon ongelmia - esimerkiksi haluttomuuden. Huvittavaa sinänsä, että miesten e-pillerit jäivät kokeiluasteelle, koska käyttäjät kokivat sellaisia sivuvaikutuksia kuin haluttomuus, lihominen ja mielialojen vaihtelu. :D

Nimimerkillä "vasta 22-vuotiaana seksistä todella nauttimaan alkanut ja orgasmin saanut, koska aiemmat neljä vuotta pillerit."

P.S Loistavaa, että Väestöliiton kondomeja saa nykyään ihan tavallisesta kaupasta! Ovat nimittäin todella edullisia, reilu 3 euroa 10 kappaleen paketti - ja hyviäkin vielä.

Kommentoi