Turvaseksistä, tai: Miesten ehkäisykeinoista

No Sex and the City

Luin juuri Jylkkärin jutun miehille suunnatusta hormonittomasta ehkäisymenetelmästä nimeltä Vasalgel ja jäin miettimään miesten ehkäisykeinoja. Kortsun lisäksi kun niitä ei oikein ole, jos siis vasektomiaa ei lasketa. Erilaisia menetelmiä on ilmeisesti puuhattu jo pitkään (ja puuhataan yhä – esimerkiksi Indonesiassa kehitellään parhaillaan kasviin perustuvaa pilleriä), mutta kehittelyssä ei koskaan tunnuta pääsevän aivan loppuun saakka. Mistäköhän tämä johtuu?

Ymmärrän, että esimerkiksi miesten ehkäisypillerin kehittäminen on jossain määrin hankalaa. Kuten Gizmodon artikkelissa Why Is There No Male Birth Control Pill? huomautetaan: “women release one egg a month, whereas men make 1,000 sperm every second. And while women's birth control tricks the body into a natural state of infertility (by boosting the hormones present when a woman is pregnant), there is no analogous sperm-free period to mimic in men.”

Tästä huolimatta uskon, että keinot kyllä löytyisivät, jos vain tahtoa riittäisi. Veikkaankin, että kyse on eniten tahdon puutteesta – tai ainakin oletetusta tahdon puutteesta. Käsittääkseni miesten kun ajatellaan olevan kovasti heille suunnattuja uusia ehkäisykeinoja vastaan. "Ei miehet mitään pillereitä rupeaisi vetämään, jos niistä saisi vielä sivuvaikutuksiakin", tuntuu olevan yleinen ajatusmalli. (Eikä nyt edes aloiteta siitä, että naiset ovat vetäneet niitä pillereitä ja kärsineet sivuvaikutuksista vuosikymmeniä. Sillä eihän miehiltä moista voi odottaa! Ehei, herttinen sentään, ei käy päinsä!) Uskon kuitenkin, että todellisuudessa aika moni mies saattaisi tarttua uudenlaisiin ehkäisykeinoihin, jos niitä siis olisi saatavilla.

Toisaalta esimerkiksi mainitun Vasalgelin kehitys on ilmeisesti kärsinyt vapaaehtoisten testikokelaiden puutteesta. Voisiko siis tosiaan olla, että ehkäisyn suhteen aika helpolla päässeet miehet eivät hingu kantamaan suurempaa taakkaa, vaan mielellään antavat naisten hoitaa asian aivan kuten tähänkin asti?

 

Mitä mieltä te olette miehille suunnatuista ehkäisykeinoista? Onko niillä tulevaisuutta? Käyttäisikö kumppanisi miesten pilleriä, jos sellainen olisi mahdollista?

(Ja jos lähistölläsi sattuu olemaan mies, oli tämä sitten kumppani, kaveri tai vaikka sukulainen, nykäise tätä hihasta ja kysy mielipidettä!)

 

Psst! Turvaseksistä -sarjassa aiemmin ilmestyneitä:

Samaan aikaan Vatikaanissa

Ehkäisyn hinnasta

Kohtuuhintaisia kondomeita

Mennään sukupuolitautitesteihin, beibi

Mitä sinä tekisit jos...?

 

Kuva: Flickr/Hey Paul Studios

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kysyin poikaystävältä kokeilisiko hän ko tuotetta, jos hormonaalinen ehkäisy ei esimminulle sopisi, vastaus oli: "En vitussa" joten uskon että ihan oikeessa oot!

Jemina
No Sex and the City

Oho, aika vahva kommentti. Mistäköhän moinen tiukka vastahakoisuus kumpuaa? On kyllä aika surullista jos miehet tosiaan kieltäytyisivät kantamasta omaa osaansa ehkäisyyn, ja vielä etenkin parisuhteessa ollessaan. Eikös tangoon kuitenkin tarvita kaksi!

Mun mies saattaisi jopa käyttää, niin mieluusti jättäisi kortsut pois, muttakun minä en suostu hormonaalista ehkäisyä enään itse käyttämään

Jemina
No Sex and the City

Kiva kuulla! Kyllähän ehkäisyn nimenomaan tulisi olla yhteinen juttu. Ideaalitilanne saattaisi olla sellainen, jossa osapuolet voisivat vuorotellen huolehtia ehkäisystä, oli se sitten hormonaalista sellaista tai jotakin muuta. Sillä tavalla vältettäisiin sivuvaikutusten kasaantuminen aina vain yhdelle osapuolelle (eli yleensä naiselle?) ja homma tuntuisi kaikinpuolin reilummalta.

CougarWoman
CougarWoman

Varmasti käyttäisi(vät), varsinkin jos viekkaana naisena antaisi vaihtoehdoiksi miehen hormonaalisen ehkäisyn tai kondomin käytön ;) Eri asia sitten, miten hyvin voisi luottaa siihen, että tohelot miehet muistaisivat ottaa sen (jokapäiväisen) pillerin (jos se siis siinä muodossa olisi). 

Jemina
No Sex and the City

Minä kyllä kieltäydyn ajattelemasta miehiä jotenkin sisäsyntyisesti toheloina olentoina, jotka eivät kykenisi huolehtimaan ehkäisystä. Unohtelua toki saattaa tapahtua, ainakin kaikkein hajamielisimmille, mutta sukupuolisidonnaiseksi en moista väittäisi - itse ainakin tunnen myös monia naisia, jotka ovat unohtaneet pillerin ainakin joskus. Se kertonee enemmän siitä, että menetelmässä itsessään olisi kehittelyvaraa, sillä tokihan näin tärkeän asian ei pitäisi pienestä unohtelusta voida peruuttamattomasti kärsiä.

Ja jos tyypin tohelous todella olisi sellaisella tasolla, että tämä ei kykenisi ehkäisyä muistamaan, niin ehkä kyseinen henkilö ei olisi ihan kypsä harrastamaan seksiäkään?

CougarWoman
CougarWoman

Juu - tuohon (pillereitten unohtamiseen) toki olen syyllistynyt itsekin joskus, ja siitä tietysti sitten vastuullisesti tiedottanutkin. Eli on meitä uunoja naisissakin. Ehkä olen sitten kontrollifriikki, mutta omasta mielestäni on pelkästään hyvä asia että ehkäisy on minun, eikä jonkun toisen vastuulla. 

Jemina
No Sex and the City

Minä olen aina ajatellut ehkäisyä jotenkin yhteisenä juttuna eikä mieleeni ole koskaan juolahtanutkaan, että vastuu olisi vain jommallakummalla. Tykkään, että homma on sitä tasa-arvoisempaa mitä enemmän ehkäisy nähdään jaettuna vastuuna.

Jos vaihtoehdot kuitenkin olisivat ehdottoman joko/tai, niin siinä tapauksessa varmaan minäkin tykkäisin enemmän pitää ohjat omissa käsissäni. Onneksi näin ei kuitenkaan ole!

MuuMuu (Ei varmistettu)

Eihän se, että miehellä(kin) on mahdollisuus käyttää ehkäisyä (paitsi kondomi) estä mitenkään myös sinua käyttämästä itse hormonaalista ehkäisyä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ex-vaimo oli ehdottomasti sitä mieltä, että sperma on aina ruiskutettava suoraan vaginan sisään ja kierukka toimi siinä hommassa kiitettävästi. E-pillerit tekivät hänestä äkäisen. Ilman ehkäisyä sperma oli heitettävä vatsalle ja sekin toimi, mutta sperma ei sitten ollut siellä vaginassa. En osaa sanoa miten sitten tuo jylkkärissä esitelty systeemi toimisi tämänkaltaisessa tapauksessa...

Ehkä pitäisi alkaa kehittämään sperman sieppaaja nanorobotteja jotka sieppaisivat yhdynnän jälkeen koko lastin ja jemmaisivat sen sinne vaginaan joksikin aikaa, että nainen saisi siihen liittyvän tyydytyksen tunteen. Ehkäpä nämä nanorobotit osaisivat vielä erottaa spermasta sen aineen joka saa naisen tuntemaan olonsa "nuorentuneeksi" spermaa sisältävän yhdynnän jälkeen ja jättää sen sitten vaginaan ja loput sitten nanorobotit roudaisivat pihalle...

Todellisuudessa länsimainen ihminen tekee hidasta itsemurhaa kaikin tavoin. Lihomalla, anoreksialla, ehkäisemällä, narsismilla... lista lienee pitkä ja sitten taas vastapainoksi uskonnollisemmat ihmisryhmät pyrkivät lisääntymään mahdollisimman paljon lisätäkseen valtaansa. Uskonnollisissa piireissä naiselta ei kysytä ja voi olla, että syvästi uskovainen nainen pitäisi kysymystä jopa turhana ainakin johonkin lapsimäärään asti...

xp (Ei varmistettu)

Muistelenko mä ihan omiani et ois ollu joku ns. rokote tai joku tosi pieni ihon alle laitettava ehkäisykapseli tjsp, joka siis nimenomaan oli naisille? Munkin mielestä ehkäisy kyllä kuuluu molemmille, kaks henkilöähän siihen tarvitaan mut ehkä oon jotenkin skeptinen/vainoharhainen enkä vaan osaa/uskalla luottaa miehen pillerinotto"kykyyn" koska en itekään kyllä yhtään luottais et muistaisin ite ottaa pillerin. Tosin en oo kyllä kauheesti hormonaalisen ehkäisyn kannattaja et ei se ehkä miehillekään tekis hyvää, koska toi ns. rokote/ihon alle laitettava juttu (jos nyt muistan oikein) salee jonkin sortin hormoni ois.

Ois muuten kiva kuulla joltain mieheltä et tuntuuks se kortsu oikeesti tosi häiritsevältä? Mulle on jääny semmonen mielikuva et mies ois mieluummin ilman jos mahdollista mut et tuntuuks oikeesti siltä et se kunnolla häiritsee? :) Ite en kyl oo juuri eroa huomannut.

Jemina
No Sex and the City

Tuopa olisikin hauska pointti - pyytää miehiä määrittelemään, että miltä se kortsu todella tuntuukaan. Tässäpä kaikille nyt kotiläksy: kysykää kumppaniltanne ja jakakaa vastaus sitten meidän muiden kanssa!

Ja oma käsitykseni on, että toki miehet tuntevat kortsun huomattavasti naisia selvemmin. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että tuntemus olisi automaattisesti häiritsevä. Enemmän pidänkin koko asiaa asennekysymyksenä.

CougarWoman
CougarWoman

Minäpä tein kotiläksyn! Kortsu kuulemma puristaa jonkin verran, joskaan ei niin paljoa että se häiritsisi itse suoritusta. Isompi "ongelma" on, että se tosiaan vie sitä tuntoherkkyyttä; mies tuntee naisen kosteuden huonommin ja tämä vähentää nautintoa. Lisäksi mainittiin että kondomin kanssa yhdyntä tuntuu vähemmän intiimiltä.

Täytyy myöntää että olen samaa mieltä.

Jemina
No Sex and the City

Itse olen kuullut samaa tuntoherkkyyden vähentymisestä, ja se käy tietysti ihan järkeen. En kuitenkaan ole lainkaan sitä mieltä, että seksi kortsun kanssa tuntuisi jotenkin automaattisesti vähemmän intiimiltä. Väittäisinkin kyseessä olevan paljolti sekä asenne- että tottumiskysymys. Käsittääkseni esimerkiksi oman sukupolveni edustajat ovat yleensä harrastaneet seksiä kortsun kanssa huomattavasti enemmän kuin ilman kortsua, ja ehkä juuri siksi kokemuksessa ei ole mitenkään pääasiassa se tunne, että jotakin kumin vuoksi puuttuisi.

Sitä paitsi minusta on kerrassaan intiimiä ja ihanaa se, että ehkäisystä on huolehdittu, yhdessä, ja tiedän ettei hetken hurman tuloksena ole lapsia eikä tauteja.

Vierailija (Ei varmistettu)
Jemina
No Sex and the City

Oho, ihan hullun kiinnostava juttu! Kiitos linkistä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.