Viikon missaus, tai: Maailman ehkäisypäivä

No Sex and the City

Minulla on tapana missata kaikenlaiset merkittävät päivät – ystävien ja perheenjäsenten syntymäpäivien lisäksi muun muassa sellaisia hienoja juttuja kuin maailmanlaajuinen orgasmipäivä. Tällä kertaa missasin joitakin viikkoja sitten juhlistetun Maailman ehkäisypäivän. Vaikka olin peräti kirjoittanut sen kalenteriini! Jo kuukausia sitten! Daymn!

Jaa että mikä Maailman ehkäisypäivä, kysytte te nyt. Ja niin kysyin minäkin siitä ensimmäistä kertaa kuultuani. Ehkäisynetti-saitti valaisee meitä tietämättömiä päivän tarkoituksesta näin: “Maailman ehkäisypäivää vietetään noin 70 maassa ympäri maailman. Teemapäivän tarkoituksena on lisätä erityisesti nuorten tietoa ehkäisystä, jotta he voivat tehdä seksiin ja seksuaaliterveyteen liittyviä tietoisia päätöksiä.”

Moista päivää olisi siis todellakin sopinut juhlistaa. Ehkäisyhän on, kuten arvatenkin kaikki tiedätte, hieno asia ja lähellä sydäntäni. Päivän missaaminen ottaakin ns. kupoliin ja lujaa. Mutta no, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikös niin? Juhlistettakoon ehkäisypäivää siis minun osaltani vaikka tänään!

Aihe on siinäkin mielessä sopiva, että olen pohtinut ehkäisyä paljon viime aikoina. Yritän nimittäin parhaillaan päättää pitäisikö minun/meidän siirtyä kondomeista johonkin toiseen ehkäisyvaihtoehtoon. Mutta mihin niistä? Siinäpä se todellinen, kinkkinen kysymys. Pillereitä en ole koskaan halunnut, sillä suhtaudun hormoniehkäisyyn vähän epäilevästi useistakin syistä. Hormonittomia vaihtoehtoja taas löytyy vähänlaisesti. Olenkin miettinyt kuparikierukkaa, mutta aihe vaatii vielä lisää perehtymistä ennen kuin teen päätöksiä suuntaan tai toiseen.

Siispä näin jälkikäteen ehkäisypäivää juhliakseni (sekä omalle pohdinnalleni lisämateriaalia saadakseni) päätin pistää pystyyn ehkäisyaiheisen gallupin ja kokemustenvaihdon:

Mitä ehkäisyä sinä käytät tai olet käyttänyt? Millaisia kokemuksia sinulla on eri vaihtoehdoista? Nyt kaikenlaiset ehkäisyaiheiset ajatukset jakoon kommenttiboksissa!

 

 

Kuva: healthofchildren.com

Kommentit

Tylli (Ei varmistettu)

Aaah, ehkäisy! Lempiaiheeni, voisin jauhaa tästä tuntitolkulla! Itse en halua enää turvautua e-pillereihin niiden inhottavien sivuvaikutusten vuoksi (sivuvaikutukset toimivat jo oivana ehkäisynä, lue: vastakkaisen sukupuolen karkottajina). Kokeilin kuparikierukkaa sillä seurauksella, että joka "kuukautiset vaivat" sai nimetä uudelleen "jokatoinen viikkoisiksi vaivoiksi" ja kivut olivat uskomattomat.

Eli innolla odottelen jotakin uutta ja kivaa vaihtaria kondomille/e-pillereille/kuparikierrukalle. Hormonirengas on toiminut ihan jees :)

Jemina
No Sex and the City

Jes, ehkäisyjauhantaa! Kannustan moiseen puuhaan vahvasti, ja jos mielesi koskaan tekee alkaa randomilla jauhaa ehkäisystä, suosittelen tämän blogin kommenttikenttiä siihen tarkoitukseen. Meikä meinaan arvostaa ehkäisypuhetta aina ja iänkaikkisesti.

Minäkin olen kuullut kuparikierukasta vaikutuksesta kuukautisiin tuollaisia ikävänsorttisia juttuja, ja siksi se(kin) vähän epäilyttää. Toisaalta sen suhteen lienee kuten kaikkien muidenkin ehkäisyvaihtoehtojen - joillakuilla toimii ja joillakuilla ei, ja asia selviää omalta kohdalta vain kokeilemalla. Mutta olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että hyviä vaihtoehtoja tuntuu olevan aika vähän!

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Oi voi, nämä toimii kaikilla niin yksilöllisesti. Vaihdoin itse minipillereistä ja kapselista kuparikierukkaan koska vähähormooninen ehkäisy teki saman "joka toinen viikkoiset vaivat"-efektin. Kierukan kanssa puolestaan toimin kuin kello. Melkein voi jo kalenteriin merkitä PMS-raivarit :D Kivuliaita vuotoja kierukka tosiaan aiheuttaa, mutta ennemmin sen kaksi päivää kuussa kärsin kuin joka toinen viikko vuodan. Ja tässä kohta neljä vuotta kierukkaa kantaneena, kivut ovat ajan kuluessa hieman helpottaneet. Ehkä kohtu venyy?

Siniminin (Ei varmistettu)

Tuntuu että julkisuuteen tulee aina vain huonot kokemukset hormooniehkäisystä, joten olen nyt poikkeus :) Olen syönyt e-pillereitä kohta 10 vuotta ja ne ovat olleet vain ja ainoastaan hyväksi! Ennen 7-8 päivän kuukautiset (runsaat vieläpä..) kestävät nyt kolmisen päivää ja niiden tuloajan saa periaatteessa itse määritellä. Ihanaa jos on vaikka loma tiedossa :) Ihon kunto parani hetkessä ja en ole huomannut mitään sivuvaikutuksia. Halut ovat tallella ja tietenkin on ihanaa, että ehkäisyteho on suht. varma eikä tarvi stressata kondomien hajoamisilla sun muilla. Itselleni pilleri on helppo muistaa ottaa aamuvitamiinien kanssa, joten siitäkään ei ole tullut ongelmaa. Eli itse olen vain ja ainoastaan tyytyväinen, mutta taidankin olla onnekas kun löysin heti itselleni sopivan merkin.

Jemina
No Sex and the City

Hyviäkin kokemuksiakin tosiaan löytyy, ja on hyvä että niistäkin puhutaan! Pillerit kun taitavat edelelen olla yleisin ehkäisymuoto, joten ei niistä pelkästään pelottelemaan kannata ryhtyä. Minua itseäni vain epäilyttävät kaikki ne kuulemani kauhutarinat niin paljon, että en ole varma haluanko "riskeerata" ja kokeilla millaiset sivuvaikutukset moisessa arpapelissä osuisivat omalle kohdalleni. Ja totta puhuakseni koko hormonaalisen ehkäisyn ajatus tuntuu minusta jotenkin oudolta ja vähän epämiellyttävältä.

Emilia M

Muhun pillerit vaikutti fyysisesti hirveän hyvin: epäsäännölliset menkat tuli säännöllisiksi, kuukautiskivut hävisivät, finnit katosivat ja iho silisi silmissä... Henkinen puoli oli sit toinen juttu, musta tuli myös hirveän tasainen, eikä ollenkaan oma räiskähtelevä ja voimakkaasti tunteva itseni. En osaa myöskään arvioida vaikutusta seksuaalisiin haluihin: niihin vaikutti myös silloisen suhteen tila.

Lopetin pillerit, koska kaipasin koko tunneskaalaa. Se palasi. Sen jälkeen menty kumilinjalla, olen kyllä niihin kyllästynyt, nykyisessä elämäntilanteessa kuitenkin paras vaihtoehto.

Anna Blue Eyes

Jos unohtaa Maailman Ehkäisypäivän, ja viettää sitä myöhemmin, niin kuuluisiko siitä tulla sittenkin Jälkiehkäisypäivä? :D

Suhteellisuudentajussa ei ole aiheeseen päivitettävää sitten edellisen, heinäkuun loppupuolen tilityksen.

Jemina
No Sex and the City

Ihan hyvä pointti! :D Itse taisin tosin viettää jälkiehkäisypäivää viimeksi keväällä... Mutta jälkiehkäisy ansaitsisi kyllä todellakin oman juhlapäivänsä, sen verran hieno asia on kyseessä!

Nāiádes
Naiádes

Ah, saman ongelman keskellä painitaan täälläkin! Olen syönyt pillereitä monen monta vuotta, kunnes vihdoin ne lopetin viime kesänä. Ei, en tullakseni raskaaksi, niinkuin äitini jo kauhusta huudahti ; ) Halusin vain kokeilla olla ihan omana itsenäni, kun olin niitä kuitenkin 16-vuotiaasta asti syönyt. 

Nyt ongelmaksi on muodostunut sama, maailman ärsyttävin vaiva kuin ennen pillereiden aloittamistakin, epäsäännöllinen kierto. Ja ei, en puhu mistään 24-28 päivän välillä heittelystä, vaan siitä, että viimeisinkin kiertoni kesti 12 päivää. Sen verran ärsyttävää tämä on, että kai se on turvauduttava johonkin hormoniehkäisyyn, että saa kierronkin säännölliseksi.

Pillereistä ei sinänsä ollut mitään ongelmaa, itselläni ne toimivat hyvin, ei ollut minkäänlaisia oireita. Jostain syystä vain tuntui typerältä tupata keho täyteen jotain hormonia päivittäin. Mutta mitäs nyt? Pillereitä en halua, sillä niiden muistaminen aiheuttaa päänvaivaa jo ajatuksenkin tasolla. Ehkäisyrengas epäilyttää jo ihan siksikin, että ystäväni juuri tuli raskaaksi rengasta jo monta vuotta käytettyään. Kapseli taas ei taida kierto-ongelmassani auttaa.

nansk

Niinpä - mulla on kapseli ja jo aiemmin oli epäsäännöllinen kierto, eikä tuo kyllä auta yhtään, pikemminkin ehkä päinvastoin. Mutku se on niin helppo! Ei tartte murehtia muistamisesta, mikä mulla oli pillereiden kanssa tosi vaikeaa.

En todellakaan tiedä mitä teen sitten, kun tästä kapselista aika jättää ensi keväänä. Epäsäännöllinen kierto risoo, kun kyse ei todellakaan ole mistään parin päivän heitosta. Aina pitää olla varautunut.

Jemina
No Sex and the City

Helppous kuulostaa kyllä houkuttelevalta! Mutta kuten sanottu, en ole hormoniehkäisystä kauhean innoissani... Tosin ennakkoluuloni kohdistuvat kaikista eniten e-pillereihin. Osaisiko joku sekä pillereitä että kapselia käyttänyt kertoa moisten eroista, siis esimerkiksi mielialaan ja kroppaan kohdistuviin vaikutuksiin liittyen?

bubblegumbitch

ei oo omaa kokemusta e-pillereistä (ei ollu lääkärinkää mielestä hyvä idea edes kokeilla ku oon ihan tarpeeks herkkä sekopää muutenkin :D),  mutta ystävien kanssa ollaa keskusteltu aiheesta paljonkin - ja kaiken empiirisen tutkimukseni perusteella tulos on tämä:

e-pillerit eli etrogeeni pistää itkuherkäksi, heittelee mielialaa muutenkin, parantaa finninaaman, kasvattaa tissejä, aiheuttaa raivareita, säännöllistää kierron (duh) ja lihottaa.

minipillerit/kapseli eli keltarauhashormoni tekee menkoista olemattomat tai hyvin niukat mutta raivostuttavan epäsäännölliset, ja hyvin harvoilla mitään muuta. ja jos on joku maksasairaus niin keltarauhashormonia ei suositella, muistaakseni. en jaxa googlettaa.

mua tää random tiputtelu vituttaa mutta se onkin ainoa miinus kapselissa, joten kyllä kelpaa.

honeychile

E-pillerit tarkoittavat yleensä yhdistelmäehkäisypillereitä, joissa on sekä estrogeeniä että progesteronia eli keltarauhashormonia. Minipillereissä, hormonikierukassa (Mirena) ja ehkäisykapselissa on vain keltarauhashormonia. Tästä johtuen niiden vaikutusprofiili ja näin ollen myös sivuvaikutusprofiili ovat erilaisia. 

Mielialasivuvaikutukset liittyvät monesti siihen e-pillerit estrogeeniosaan ja siksi niitä on saatavissa useilla erilaisilla versioilla estrogeenista. Keltarauhashormonin sivuvaikutuksia taas ovat enemmän tiputteluvuoto, ihon rasvoittuminen, karvoituksen lisääntyminen ja turvottelu.

Vaikka suhtautuisi e-pillereihin tai hormoneihin epäileväisesti, kannattaa kuitenkin muistaa että käsitteen "hormonaalinen ehkäisy" alle mahtuu montaa eri mekanismilla vaikuttavaa ehkäisyä, ja esim. tosiaan sen hormonikierukan teho perustuu enemmänkin kohdun limakalvovaikutuksiin kuin ovulaation estoon kuten e-pillereillä yleensä. 

Omaa kokemusta löytyy niin e-pillereistä kuin hormonikierukastakin, mielialavaikutuksista en osaa sanoa kun en kokenut mitään muutoksia kummastakaan. Mutta hormonikierukka on mielestäni paras (suomalainen) keksintö ikinä, kuukautisia en ole kaivannut :) Ja ehkäisyteholtaan sterilisaatiota parempi!

Jemina
No Sex and the City

Hyviä pointteja - käsitteitä olisi tosiaan hyvä käyttää tarkemmin. Pistetään korvan taakse täälläkin! Itse en ole asiaa aika paljon tutkiskeltuani innostunut minkäänlaisen hormonaalisen ehkäisyn käytöstä, mutta on ihan totta että niistä olisi luultavasti, öö, hedelmällisempää puhua tarkemmin yksilöityinä vaihtoehtoina yhden nipun sijaan.

Ja jotenkin minulta oli mennyt kokonaan ohi tuo hormonikierukan suomalainen alkuperä! Hauska pieni nippelitieto, kiitos siitä.

nnetta (Ei varmistettu)

Itselläni oli pitkään pillerit, jotka vaihdoin sitten kapseliin, koska koin sen helpommaksi ja vaivattomammaksi. Pillerit toimivat hyvin, iho oli hyvässä kunnossa. Kapseli oli kuitenkin helppo vaihtoehto, ei päivittäistä muistamista! Kapseli toimi ainakin itselläni hyvin, kuukautiskierto tosin oli todella epäsäännöllinen; kuukautisia ei käytännössä enää ollut, välillä tuli pientä tiputteluvuotoa. Mielestäni kuukautisten poisjääminen oli kuitenkin aika vapauttavaa.

Kapselin poistettuani aloitin taas pillerit sen hetkisen rahatilanteen vuoksi. Kapseli on kuitenkin kallis kertasijoitus, mutta pidemmällä aikavälillähän se on pillereitä edullisempi. Olin ottamassa kapselia uudestaan, mutta erosin poikaystävästäni ja jätin sitten pilleritkin, nyt mennään sitten kondomilinjalla! Mutta itse kyllä suosittelen kapselia lämpimästi! Tietenkin jos hormonaalista ehkäisyä ei halua niin se ei sovi.

kizun elämää

Itselleni ei oikein pillerit sopineet. Aiheuttivat masentuneisuutta ja sellaista jännää "saamattomuuden" tunnetta lisäksi itkin ihan kauheasti niiden käytön aikana. Lisäksi kuukautiset jäivät pois ja tilalle tuli kauheat kivut. Yksi syy, miksi en halua myöskään enää ikinä koskea hormoni ehkäisyyn on se, että verenpaineeni, joka on aina ollut hyvä nousi melko korkealle. >___> 

Siitä on kohta vuosi kun jätin pillerit, koska ne ei yksinkärtaisesti sopineet minulle. Oli muuten ihan kauheat kaksi kuukautta, kun kärsin vierotusoireista! Kiukkusin ja itkin ja raivosin ja naama oli todellakin kuin pommin jäljiltä!

 

Jemina
No Sex and the City

Kuvailemasi kaltaiset sivuvaikutukset eivät kyllä todellakaan kuulosta houkuttelevilta! Tässähän tulee ihan mieleen, että eivät ne kortsut ehkä sittenkään ole mikään huono vaihtoehto, että jos vain pysyttelisi niissä... Eipähän tule muita raivareita kuin ne perinteiset miksei-tätä-saa-auki-ilman-järeitä-teräaseita -raivarit aina uutta kortsupakettia avatessa!

kizun elämää

Ei ne mukavia kyllä todellakaan olleet! Ne sivuoireetkin tosin riippuu hirmu paljon ihmisestä, miten paljon sietää hormonimuutoksia, minä en mitä ilmeisemmin niitä sietänyt. Pikku siskoni aloitti viime keväänä pillerit ja hänellä ongelmia taas ei ole ollut alun raivokohtausten jälkeen. Mutta 3 ekan kuukauden ajan sai oikeasti varoa. Tein hänelle mekkoa ja jostain sanoin poikkipuolisen sanan, niin jäin mykistyneenä ihmettelemään kun toinen sai kauhean raivokohtauksen ja läksi pois huoneesta. :P 

Kortsut on kyllä ihan hyvä vaihtoehto, niiden kanssa vain on oltava hyvin huolellinen. Onneksi itsellä ei ole tarvetta ehkäisyyn tällä hetkellä, sitten kunhan joskus tarvitsen ehkäisyä ajattelin tutustua pessaariin tai käyttää kortsuja. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Itsellä käytössä ehkäisyrengas. Vielä en ole mitään merkittäviä sivuvaikutuksia huomannut, ainoastaan kuukautiskivut ovat muuttaneet muotoaan "miellyttävämpään" muotoon. Ennen siis jatkuivat niin kauan kunnes otin tarpeeksi särkylääkkeitä ja tuntuivat siltä kuin joku tunkisi koko ajan vesimelonia pyhimpääni. Mutta nykyään kivut ovat hetkellisiä, kramppimaisia kipuja jotka ovat hetkessä ohitse. Ei ole ainakaan vielä tarvinnut maata suihkun alla sikiöasennossa kun tuntuu niin paskalta, toisinkuin ennen renkaan käyttöönottoa.
Jonkinnäköisiä mielialanvaihteluita olen kokenut mutta en ole varma ovatko ne liittyneet juurikin hormonaaliseen ehkäisyyn vaiko muuten vain vahvasti muuttuneeseen elämäntilanteeseeni :D

Pillereitä en edes kokeillut, koska en yleensä muista edes antibioottikuuria syödä loppuun asti. Renkaan kanssa ei tarvitse joka päivä miettiä että perhana unohdinkos minä jotakin.

robinette (Ei varmistettu)

Olen käyttänyt e-pillereitä yhteensä varmaan jo yli 5 vuotta, välissä kaksi useamman kuukauden taukoa, joiden aikana iho aina mennyt kamalaan kuntoon eikä kuukautisia kuulunut. Käytän juurikin niitä drospirenonia sisältäviä pillereitä, joista mediassa on taas viime aikoina kovasti kohistu (tosin niissä jutuissa jää aina mainitsematta, että ne pillerit nyt sattuvat olemaan eniten käytettyjä, siksi haittojakin luonnollisesti tulee lukumääräisesti enemmän...). Itse olen ollut tosi tyytyväinen pillereihin. Muistaminen ei ole ongelma, pitävät ihon paremmassa kunnossa ja kierron säännöllisenä. Tietenkin veritulppariski hieman mietityttää, mutta muita riskitekijöitä sen suhteen minulla ei ole (ei ylipainoa, aurallista migreeniä, tupakointia jne), joten riski on hyvin pieni. Ainoa haitta, jonka liitän pillereihin ovat lievät päänsäryt taukoviikolla kuukautisten aikaan, mutta niitä kai nyt voisi olla ilman pillereitäkin.

Kaikille ehkäisystä kiinnostuneille vinkiksi: Googlatkaa Pearlin luku tai Pearlin indeksi. Kertoo, kuinka moni nainen tulee tiettyä ehkäisymuotoa vuoden käyttämällä raskaaksi. Voi auttaa päätöksenteossa :) Ja huomatkaa aika isot erot tarkoitetun ja todellisen käyttötavan välillä.

Jemina
No Sex and the City

Kiinnostava juttu tuo Pearlin indeksi. Sen luotettavuutta on tosin kritisoitu aika paljon (Wikipedia-sivu). Mutta kiinnostava silti, en ollut meinaan koskaan moisesta kuullut!

Wikipediasta löytyi myös Comparison of Birth Control Methods-sivu. Kiveenkirjoitettuna totuutena en toki pitäisi mitään tuoltakaan sivulta löytyvää, etenkin kun kaikenlaisissa tutkimuksissa on aina kompastuskivensä. Mutta ajattelemisen aihetta tuosta varmasti löytyy itse kullekin.

Erilainen nuori (Ei varmistettu)

Mites minipillerit? Ovat toki hormonaalinen ehkäisymuoto, muttei kuitenkaan niin "paha" kuin normi-e-pillerit. Itselläni sivuoireena tosin se, ettei varsinaisia kuukautisia ole tullut vuosiin, harmi..:p

Hem Buggah

Itse jouduin lopettamaan hormonaalisen ehkäisyn laskimotukoksen vuoksi. Harmitti, koska pillerit olivat toimineet hyvin, menkkakivut loppuivat, enkä huomannut mitään ikäviä sivuvaikutuksia... ennen kuin se pahuksen vaarallinen veritulppa ilmaantui. Siitä lähtien olen suhtautunut suurella varauksella kaikkiin hormoneihin. Nuorena, tupakoimattomana, hoikkana ihmisenä ilman sukurasitetta minun piti lääkärinkin mielestä olla viimeinen, joka tuollaisesta joutuisi kärsimään, mutta niin vaan kävi. :/

Kondomeilla siis mennään nykyään.

piikkisika (Ei varmistettu)

Itselläni on kokemusta kondomista (duh!), e-pillereistä ja nyt viimeisimpänä hormonikapseli. Kondomeilla on paikkansa, jos seksikumppanit vaihtuvat paljonkin, mutta vakituisessa monogamisessa suhteessa koimme kumppanini kanssa ne vähän liian säädöksi. Lisäksi pari kertaa hajosi tai luiskahti pois, eli jälkiehkäisyä piti käyttää pari kertaa.
E-pillereillä olin vuoden verran. Sopivat mulle ihan hyvin, naama oli hyvässä kunnossa, kuppikoko kasvoi hieman ja mieliala oli kuten ennenkin seksihaluineen kaikkineen. Päivittäin muistettava pilleri ei kuitenkaan sekään sopinut, kerran pari pääsi unohtumaan liuska kotiin, tai illalla ei sitten muilta asioilta muistanut pilleria nappasta.
Kun aloin itse pohtia pillerin vaihtamista toiseen ehkäisymuotoon, oli kaverini juuri siirtynyt hormonikierukkaan ja suositteli sitä lämpimästi. Marssinkin siis gynen puheille kierukka mielessäni, mutta gyne suositteli kovasti kapselia, joskaan ei teilannut kierukkaakaan. Molempiin tutustuttuani päädyin sitten kapseliin ja kohta on kaksi vuotta kapselilla takana. Vaihto oli melko helppo, joskin viikon ajan pillerien lopettamisen jälkeen olin hieman turhankin tunteikas, mutta sekin vaihe meni ohi. Kuukautiset eivät ole tietenkään enää yhtä säännölliset kuin pillerillä, mutta eivät mitenkään katastrofaalisen epäsäännölliset. Mutta parasta kaikista on, ettei tarvitse muistaa mitään - ei päivittäin, ei viikoittain ei kuukausittain. Kalenterissa on kapselin "vuosipäivä" merkattuna, joten ei pääse vanhenemaan.

bubblegumbitch

oon ihan tarpeeksi herkkä ja sekaisin ilman lisäestrogeenejäkin, joten mulle sopivimmaksi on osoittautunut keltarauhashormoni alias minipillerit / ehkäisykapseli jossa on samaa tavaraa. nyt on semmonen käsivarressa eikä tarvii kolmeen vuoteen muistaa mitään, senkus panee menemään ja menee panemaan vaan, kun on toi yksi ja sama kumppanikin ettei tarvii tauteja pelätä. lahopää arvostaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen käyttänyt kondomia, e-pillereitä ja minipillereitä. Viimeksimainitut kaksi eivät olleet alkuunkaan hyvä idea: lihoin, masennuin, iho meni huonompaan kuntoon (!) ja stressasin jatkuvasti pillereiden muistamista. Lisäksi hormoniehkäisyn lopettamisen jälkeen kuukautiset ovat olleet tosi kivuliaat, mitä ne ei koskaan ennen olleet... Tämän kokeilun jälkeen on siis pysytty kondomeissa, siitäkin huolimatta, että tämä sama suhde on nyt jatkunut jo vuosia. Yhden ainoan kerran on sattunut tilanne, jossa epäiltiin kondomin rikkoutuneen, mutta sekin oli väärä hälytys (oli siis ehjä sittenkin), muuten ei ole koskaan ollut ongelmaa. Olenkin joskus jopa miettinyt, että voiko se kondomin rikkoutuminen olla oikeasti niin yleistä kuin millaisena se esitetään, kun olen itse viidessätoista vuodessa vain kerran säikähtänyt ja senkin turhaan?

Jemina
No Sex and the City

Pikainen haku ei valitettavasti tarjonnut minulle minkäänlaisia tilastoja kortsujen rikkoutumisprosentista, joten en osaa sanoa miten yleistä moinen tosiaan on. Omalle kohdalleni se on sattunut kahdesti, joten ainakin täällä puhutaan aika pienestä prosentista. Veikkaankin että yleensä kortsun rikkoutumisesta puhuttaessa mukaan lasketaan myös mm. sen lipsahtaminen pois paikoiltaan, ja se lienee käsittääkseni hieman varsinaista rikkoutumista yleisempää. Olisikohan siinä siis syy mielikuvaan jatkuvasti tapahtuvista puhkipoksahteluista?

Ja kaikille joita mahdolliset syyt kortsun rikkoutumiseen kiinnostavat, muistuttaisin tästä vanhasta tekstistä: Miksi kortsu hajoaa. Siitä saa varmasti ajattelemisen aihetta - itse en esimerkiksi enää säilytä kortsuja lompakossa.

-T- (Ei varmistettu)

Mä aloitin homman pillereillä joskus 10 vuotta sitten, yhden paketin söin ja totesin että ei sovi näin epäsäännöllistä elämää elävälle ihmiselle tuo tiettyyn kellon aikan pillereiden napsiminen. Vaihdoin laastariin, sillä on menty ja hyvä on. Kerran viikossa sen vaihdon vielä muistaa ja tarvittaessa menkkojen siirtäminen on helppoa. Itse yleensä käytänkin pari kuukautta putkeen ja sitten pidän tauon. Menkat on nykyään melko niukat ja jonkun verran kivuliaat (mutta särkylääkkeillä selviää helposti), toisin kuin teininä kun vuoti ku seula ja koko kroppaan koski. Paljon kalliimpi se on kuin pillerit, mutta toiset asiat nyt vaan on ja mielummin mä rahani niihin laitan ku miettii kuinka kallis jälkiseuraus voi olla ;)

Annn (Ei varmistettu)

Keskustelu täällä painii hormonaalisissa menetelmissä. Tuonpa keskusteluun mukaan "luonnolliset" menetelmät. Joskus silmiini osui Lady-Comp. Siis laite, joka mittaa kehon lämpötilaa ja sen perusteella päättelee kierron vaiheet. Muistaakseni laitetta pitää siis "treenata" joka aamu lämmön mittauksella, jotta se voi seurata kierron vaiheita. Laite näyttää punaista tai vihreää valoa tms sen mukaan, kuinka todennäköistä raskaaksi tuleminen kyseisellä hetkellä olis. En ole hirveän perehtynyt aiheeseen, mutta menetelmä on kiinnostava. Voisin harkita, jos olisin parisuhteessa. Varsinkin kun olen jo sen verran vanha ja elämäntilanne sellainen, että raskaaksi tulo ei olisi mikään katastrofi.

http://www.lady-comp.fi/?gclid=CLmZ1uatnboCFcR4cAodxU8AnA

Jemina
No Sex and the City

Näistä "luonnollisista" menetelmistä puhuttaessa on tosiaan ihan ensiarvoisen tärkeää muistaa aina mainita, että ne sopivat ainoastaan tilanteisiin joissa ollaan keskusteltu raskauden mahdollisuudesta ja molemmat osapuolet ovat samalla linjalla mitä potentiaalisiin seurauksiin tulee. Tätä ei mielestäni voi korostaa liikaa.

Toki sama koskee kaikkia muitakin ehkäisymenetelmiä - sataprosenttista ehkäisytehoa kun ei takaa niistä mikään. Mutta itse olen kyllä, pakko tunnustaa, aivan erityisesti skeptinen näiden muka-varmojen päivien varaan laskevien menetelmien suhteen.

CougarWoman
CougarWoman

Pillereillä mennään, vaikka mieluummin en niitä söisikään. Ja itseasiassa vielä puoli vuotta takaperin mentiin ihan vaan "tsägällä" eteenpäin (tuolloin seksiäkin oli elämässäni tosin huomattavasti vähemmän). 

Kondomi on täydellinen seksintappaja ja vie tunteen kätevästi molemmilta. 

Jemina
No Sex and the City

Olen itse asiassa täysin eri mieltä tuosta "kortsu on täydellinen seksintappaja"-lausahduksesta ja lisäksi vieläpä sitä mieltä, että moisten mielikuvien ylläpitäminen on todella vahingollista. Kortsujen hankaluus/epäseksikkyys on mielestäni silkka myytti. Siitä kuitenkin jauhetaan jatkuvasti, ja se jos mikä vaikuttaa asenteisiin. Jos teinit (ja toki aikuisetkin) kuulevat kortsuihin liittyen ainoastaan moitteita niiden seksintappajuudesta, ei kortsun käyttö varmastikaan houkuta. Ja sitten päädytäänkin helposti jos jonkinlaiseen pulaan.

Jokaisella on toki omat mieltymyksensä, enkä suinkaan sano että kortsua olisi pakko kaikkien rakastaa. Mutta esimerkiksi itse olen sekstannut kortsun kera monta monituista vuotta, enkä todellakaan pidä sitä minkäänlaisena seksintappajana. Sanoisinkin kyse olevan ennen kaikkea asenteesta.

SallaP (Ei varmistettu)

Minulla on ollut kuparikierukka käytössä kohta viisi vuotta ja olen ollut todella tyytyväinen. Keväällä vaihdan taas uuden kuparikierukan. Aiemmin olen käyttänyt e-pillereitä ja kondomia, mutta pillereistä luovuin päänsäryn ja raivokohtausten takia. Kuparikierukka onkin ollut pitkässä parisuhteessa loistovalinta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Käytin vuosia kondomia vaikka aina sen kanssa ei jaksanut olla niin huolellinen. Seurauksetkin voi varmaan arvata: tulin raskaaksi. Onneksi lapsen tulo ei siinä elämäntilanteessa ollut maailmanloppu. Synnytyksen jälkeen harkitsin hormoni- ja kuparikierukan välillä. Oman kuntani terveydenhuollosta synnyttäneet naiset saavat kuparikierukan ilmaiseksi ja kun hormonikierukka olisi kustantanut sen 160 euroa, oli valinta aika selvä. Sain neuvon että sivuvaikutukset helpottavat puolessa vuodessa ja neuvo piti paikkansa. Kuukautiseni eivät ole koskaan olleet täysin säännölliset, mutta ne ovat olleet melko niukat ja yleensä kivuttomat. Ensimmäiset kuukautiset kierukan asentamisen jälkeen olivat hieman kivuliaat, ja vuoto oli puolen vuoden ajan TODELLA runsasta, mutta normalisoitui sitten. Kierukan huonoihin puoliin lukisin sen, että tamponien tai kuukupin käyttöä ei suositella, mutta muuten olen ollut tyytyväinen.

Jemina
No Sex and the City

Kiitos kokemuksen jakamisesta - kierukkakokemuksia kuulee todella harvoin. Ja koska kyseessä on itseäni tällä hetkellä eniten kiinnostava menetelmä, on todella kiva kuulla mitä sitä kokeilleet ovat moisesta mieltä. Minusta tuo runsas kuukautisvuoto on aika ahdistava ajatus, etenkin kun siihen lisätään tuo ettei kuukuppia sopisi käyttää. Mutta kaipa kaikissa menetelmissä on huonot puolensa, huokaus sentään.

Juuhas (Ei varmistettu)

Ihana aihe! Lemppareitani!
Minä olen niitä onnettomia joille hormonaalinen ehkäisy ei vain toimi. Tavan e-pillerit vievät mielialan ja seksihalut, eli ovat vähän turhan tehokkaat ehkäisemään ;) rengaskaan ei vähähormonisena auttanut asiaan.

Keltarauhashormoninkin testasin, mutta se aiheutti kanssa mielialan heittelyä ja ennestään kivuliaat ja runsaat kuukautiset pahenivat. Joten kumilla mennään. Tarkoitus olisi taas mennä neuvolaan pohtimaan mitä testattaisiin tällä kertaa, vakisuhteessa kumittelu on turhauttavaa.

Muruliina (Ei varmistettu)

Joskus 17-vuotiaana sain terveydenhoitajalta ensimmäiset e-pillerit ja kokeilin niitä pari kuukautta. Sairastan aurallista migreeniä, joten ihan käsittämätöntä että ne annettiin mulle :D Järkyttävät päänsäryt, lääkäriin ja minipillereihin vaihto. Kuukautiset jäivät kokonaan pois ja vuosi/pari meni tyytyväisesti - kunnes alkoi tiputtelu vuoto. Menkat alkoivat uudestaan. Ne kesti viikon. Sitten kaksi. Sitten kolme. Sitten neljä. Lopulta vuotoa tuli jokaikinen päivä. Vaihdoin minipillerimerkkiä kaksi kertaa, mutta tiputteluvuoto jatkui vain. Lisäksi pillerit vaikuttivat mielialaani (olin iloton ja hiljainen) ja naama oli kuin pitsa. Lopulta kärsivällisyyteni loppui ja tein päätöksen lopettaa pillerit vaikka seurustelin. Paras päätökseni ikinä, olo parani huomattavasti! :) Siirryimme siis kondomin käyttöön ja "Mitenkäs näitä käytettiinkään?" alkuhankaluuksien jälkeen ei ollut ongelmia vaan sopi meille hyvin. Sen jälkeen vietin aikaa sinkkuna ja hormoonittomana. Onneksi mun ei tarvi syödä hormoneja vaan saan säilyttää kehoni terveenä siltä osin! Tapasin nykyisen mieheni vuosi sitten ja olemme käyttäneet kumia. Aluksi mies nurisi jatkuvasti kumin käytöstä, mutta empä antanut periksi ;) Nyt kuitenkin varattu aika kuparikierukan laittoon, aika kokeilla jos se sopis mulle. Peukut pystyyn ja kärsivällisyyttä!

Muruliina (Ei varmistettu)

Jos olet harkitsemassa kierukkaa niin mainitsisin vielä, että kyllä kierukan kanssa voi käyttää tamponia! Kysyin gyneltä voiko tamponia käyttää kierukan kanssa, koska olin lukenut netistä ettei voi, ja hän vastasi tikkukirjaimilla että kyllä voi. Ekan kierron aikana tamponia ei saa käyttää tulehdusriskin takia, mutta sen jälkeen voi käyttää normaalisti. Sen sijaan kuukuppia ei voi käyttää, koska se luo emättimeen alipaineen, joka voi liikuttaa kierukkaa.

no jaa (Ei varmistettu)

tuon kuukupin käyttökieltoon gyneni pyöritteli silmiään ja totesi että melkoisen epätodennäköinen skenaario. joten (tyytyväisenä) kuparikierukan käyttäjänä käyttänyt myös kuukuppia kaksi vuotta ilman mitään ongelmia.

SallaP (Ei varmistettu)

Minäkin olen käyttänyt kuukuppia ongelmitta koko sen viisi vuotta mitä kierukka on ollut. Ja ihan gynekologin luvalla.

Jemina
No Sex and the City

Hei, tosi kiva kuulla teiltä kaikilta tästä! Kuukupinkäyttökielto (heh mikä sana) on tosiaan yksi itseäni kierukan kohdalla vaivannut ajatus. Taidankin kysäistä tästä omaltakin gyneltäni, ihan vain nähdäkseni mikä tämän kanta asiaan on, ja mietin sitten taas lisää.

Ja jatkakaa ihmeessä kierukkakokemusten jakamista! Kuparikierukka taitaa olla etenkin Suomessa vielä aika vähän tunnettu ehkäisymenetelmä ja kokemuksista kuulee vähänlaisesti. Minäkään en itse asiassa henk.koht. tunne ketään kuparikierukan käyttäjää, joten lueskelen innokkaasti näitä kommenttejanne aiheesta.

Hem Buggah

Mulla on tuttavapiirissä kaksi entistä kuparikierukan käyttäjää, joille kummallekin syntyi terve pienokainen about yhdeksän kuukautta kierukan käyttämisen jälkeen (tai vähän myöhemmin). Uskoni tähän ehkäisyvälineeseen on jokseenkin heikentynyt näiden tapausten myötä. :P

Jemina
No Sex and the City

:D & Apua! Sait jutun kuulostamaan hauskalta, mutta oikeastaanhan tuo on kyllä aika pelottavaa. Yksikään ehkäisykeino ei tietenkään ole sataprosenttisesti varma (jos ei seksistä pidättäytymistä lasketa), mutta kyllähän tällaiset tarinat aina vähän alkavat arveluttaa.

Tämän vertailutaulukon mukaan tosin kuparikierukalla menee vielä aika hyvin mitä ehkäisytehoon tulee, ja huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi kondomilla. Että ota näistä nyt sitten selvää.

Hem Buggah

Ehkä mä vaan vedän puoleeni kaikenlaisia tilastollisia epätodennäköisyyksiä. :P Mutta kyllä, kovin hankalaa ja pelottavaa ja epävarmaa on ihmisen elämä seksin puolesta.

Kuuttinen (Ei varmistettu)

Pearl indeksejä:

Suomessa käytettävä kuparikierrukka 1-2 %
Oikein käytetty luomuehkäisy jossa oman kehon kierto tunnetaan 3 %
Oikein käytetty keskeytetty yhdyntä 4 %
Kondomi 3 %

http://www.tohtori.fi/?page=3669292&id=1972898

honeychile

Mulla on sellainen käsitys, että se oli aiemmin (paremman puutteessa) enemmänkin suosittu etenkin synnyttäneiden parissa, mut se vuotojen lisääntyminen ja hormonikierukkaan verrattuna huono teho vähän laski innokkuutta... Tää menee vähän urbaanilegendojen puolelle, mut YleX:n Aamussa puhuivat tyypistä, jolla oli arpi otsassa koska se oli syntynyt äitinsä kierukka päähän liimaantuneena :D 

Jemina
No Sex and the City

:D

Näemmä mitä enemmän aikaa viettää tätä ehkäisyn absurdia maailmaa pohtien, sitä enemmän alkaa tuntua siltä että se seksistä pidättäytyminen voisi sittenkin olla ihan hyvä vaihtoehto...

honeychile

Täysin off topic, mutta törmäsin tällaiseen linkkiin ja ajattelin että se saattais kiinnostaa sua. Ehdin jo kokeilla noita hakuja miehillä, ja tulokset on kyl aika erilaisia...

UN Ad campaing show what the internet thinks of women

Muruliina (Ei varmistettu)

Haha :'D Urbaanilegenda, toivottavasti! Netistä ja foorumeiltä löytyy aika villejä juttuja, kun lähtee googlettamaan kierukasta tietoa. Kuulemma jollakin oli tippunut kierukka vessanpyttyyn pissalla käydessä ja niin edes päin :D Itse tenttasin gyneltä kaiken mahdollisen, kun keskustelimme kierukanlaitosta.

arkimieli (Ei varmistettu)

Tämä kommentti tulee nyt naurettavan myöhään tähän ketjuun, mutta kerronpahan nyt minäkin omat kokemukseni kuparikierukasta. Sen jälkeen kun äidilläni todettiin jo toisen kerran rintasyöpä, päätin luopua kokonaan hormonaalisesta ehkäisystä, e-pillereitä olin ehtinyt syödä nelisen vuotta siinä vaiheessa. Äitini uskoo että rintasyöpä puhkesi osittain hormonaalisten vaihdevuosihoitojen seurauksena jotka eivät sopineet hänelle lainkaan. Jotenkin oman kehon luonollisen rytmin täysi sulkeminen hormooneilla on sen jälkeen tuntunut entistäkin huonommalta idealta.

Nyt siis kolme vuotta kuparikierukan kanssa, ei vauvoja :) ja kuukautiset samanlaiset kuin täysin luomuna. Minulla on aina ollut kestoltaan pitkät menkat, tiputteluineen helposti 7 päivää, ja edes pillerit eivät niitä juuri lyhentäneet. Pari päivää kramppaa sen verran että särkylääkettä joutuu ottamaan, mutta tilanne olisi sama myös luomuna. Käytännössä tunnen siis että kiertoni ja kehoni on luonnonmukaisessa tilassa, kierukka vain estää mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen. Pari ekaa kiertoa laittamisen jälkeen oli runsasvuotoisempaa ja kivuliaampaa mutta se on kyllä selvästi tasoittunut. Ja kuukuppia olen käyttänyt myös koko tuon kolme vuotta gynen hyväksynnällä, ihan tuskaahan tämä muuten olisi :D Täydellinen ehkäisyratkaisu siis minulle, olen tosi tyytyväinen että kuparikierukkaa ei ole rajoitettu vain synnyttäneille naisille, vaan yths:llä laittoivat lapsettomalle opiskelijalle, myös naurettavan halpaan hintaan. Ei ole ehkäsy ollut kallista viime aikoina.

Lapsi olisi kyllä mieheni kanssa haaveena tulevaisuudessa, uskon myös että se vauvan tekeminen on toivottavasti myös vähän helpompaa kun omaa ovulaatiota ei ole nyt tullut enää muutamaan vuoteen sotkettua. Jos toivottavasti saamme joskus lapsen, on tarkoitus kyllä synnytyksen jälkeen palata kuparikierukan käyttäjäksi :)

Pages

Kommentoi