Yöpöydällä: Girls & Sex + The Birth of the Pill

No Sex and the City

Jouluvalmisteluissa tärkeintä on varata pyhäpäiville tarkeeksi luettavaa. Minä olen valinnut joululukemiseksi kaksi sellaista kirjaa, joista haluan ehdottomasti vinkata myös teille: Peggy Orensteinin Girls & Sex: Navigating the complicated new landscape sekä Jonathan Eigin The Birth of the Pill: How four pioneers reinvented sex and launched a revolution. Malttamattoman kun olen, olen jo aloittanut molempien kirjojen lukemisen, ja voin taata teillekin, että niiden parissa saa välipäivät kulumaan yhdessä hujauksessa.

Peggy Orenstein on suuresti ihailemani journalisti ja kirjailija, jonka tyttöjä ja tyttöyttä tutkivat kirjat tekevät minuun suuren vaikutuksen kerta toisensa jälkeen. Myös Girls & Sex on todella vaikuttava - vaikkakaan ei kovin riemastuttavalla tavalla, valitettavasti. Kirjassa Orenstein käsittelee nuorten yhdysvaltalaisten tyttöjen ja naisten kokemuksia ja käsityksiä seksuaalisuudesta, ja monet tyttöjen tarinoista ovat totta puhuakseni ihan hirveitä. Kirjaa lukiessani olenkin tullut vuoroin vihaiseksi ja vuoroin äärettömän surulliseksi, niin paljon epätasa-arvoa ja henkilökohtaisia tragedioita mahtui nuorten naisten seksikokemuksiin ja ylipäänsä elämään maassa, jossa raiskauskulttuuri, slut shaming ja käytännössä pelkkään pelotteluun ja valheisiin perustuva seksuaalikasvatus muodostavat seksielämäänsä aloitteleville varsinaisen Bermudan kolmion.

Tästä huolimatta - tai juuri tämän takia - kirja on todella tärkeä. Läntisessä Euroopassa suhtautumisemme seksiin on onneksi hitusen vähemmän kaksinaismoralistinen kuin monissa osissa Yhdysvaltoja, mutta kirja sisältää paljon ihan kaikille tärkeää pohdintaa nuorten seksuaalisuudesta ja seksielämästä ylipäänsä, sekä nuorten naisten kokemuksista erityisesti. Raskaasta aiheesta huolimatta Orensteinin teksti on myös todella elävää ja helppolukuista, ja kirjan pariin palaa oikein mielellään.

Bonusvinkkinä suosittelen tässä samaan syssyyn myös Orensteinin aiempaa kirjaa Cinderella ate my daughter, jonka tulisi olla pakollista luettavaa kaikille prinsessakulttuurin keskellä eläville vanhemmille ja muille kasvattajille, jotka pohtivat miten olla lyttäämättä lapsen kiinnostusta feminiinisinä pidettyihin asioihin, mutta samalla varmistaa ettei lapsi kasva prinsessa-ajattelun vankina.

Jonathan Eigin kirja The Birth of the Pill puolestaan kertoo nimensä mukaisesti e-pillereiden synnyn tarinan, sekä sen kehittäneiden tiedemiesten että idean taustalla olleen ja rahoittamisesta pitkälti vastanneen Margaret Sangerin kannalta. Sanger, joka oli varsinainen ehkäisypioneeri ja muun muassa Planned Parenthood -järjestön alullepanija, on ristiriitainen mutta ehdottoman kiinnostava hahmo, joka eli elämäänsä vähät välittäen siitä mitä naisten olisi kuulunut olla. Sanger oli esimerkiksi joutua vankilaan koska levitti postitse ehkäisystä kertovaa materiaalia! (#goals) Sangerilla oli mahdollisesti joitakin vähintäänkin ongelmallisia mielipiteitä ja kontakteja, ja hän teki yhteistyötä esimerkiksi eugeniikan puolestapuhujien kanssa. Kaikenkaikkiaan tämä eli kuitenkin äärettömän mielenkiintoisen, ehdottomasti laulun kirjan arvoisen elämän. The Birth of the Pill kannattaa lukea myös siksi, että nykyään itsestäänselvyytenä pitämillämme ehkäisykeinoilla on usein todella kiehtova historia - ja takanaan aina niiden (ja meidän) puolestamme monenlaisia uhrauksia tehneitä ihmisiä, joista meidän olisi hyvä tietää enemmän.

 

Mitä sinä aiot lukea jouluna?

 

Jos kirjat ja lukusuositukset kiinnostavat, tutustu Yöpöydällä-sarjan muihin osiin, ja aloita vaikka näistä:
Unspeakable Things - Sex, lies and revolution
Mitä nainen haluaa - tutkimusmatka naisen seksuaalisuuteen
Prude - Lessons I learned when my fiancé filmed porn

Kommentit

Satya

..Sangerilla oli mahdollisesti joitakin vähintäänkin ongelmallisia mielipiteitä ja kontakteja, ja hän teki yhteistyötä esimerkiksi eugeniikan puolestapuhujien kanssa.

Understatement of the year, totesi hoitoalalla työskentelevä avopuolisoni luettuasi postauksesi. Hän on tutki aikanaan mittavasti Sangerin aikaansaannoksia ja elämää. Vanha kunnon Maggie ei ollut mikään naiseuden sankari tai pikkuruisten ongelmallisten mielipiteiden omaava esikuva. Hän oli uljas rotutohtori kenen yksi päätavoitteista oli luoda "a race of throughbreds". Hänen mukaansa ehkäisyn avulla ei pelkästään haluttu vähentää syntyvyyttä "reckless breeders"-nimitetyssä ryhmässä. Mikähänhän tämä ryhmä mahtoi olla. Hmmm? Kirjeenvaihdossaan toiselle rotuspesialistille hän ilmaisi näin: "We do not want word to get out that we are trying to exterminate the Negro population." Aikomus oli rajoittaa syntyvyyttä ei pelkästään valkoisiin, vaan erityisesti koulutettuihin yläluokkaisiin valkoisiin. Kategoriat niille ketkä saisivat lisääntyä olivat yksinkertaisesti "fit" tai "unfit". Mikäli kuuluit hänen unfit-kategoriaan, kannatti Sanger kohdallasi yksinkertaisesti sterilisaatiota sillä 1920- ja 1930-luvuilla abortti ei ollut suuri yhteiskunnallinen kysymys tai mahdollisuus mitä se nykyisin on.

Hänen julkaiseman Birth Control Review-lehden kannessa julistettiin: "More children from the fit, less from the unfit - this is the chief aim of birth control." Sanger kävi myös innokasta kirjeenvaihtoa saksalaisen Ernst Rubinin kanssa josta muutama vuosi myöhemmin tuli Hitlerin sterilisaatio ohjelman johtaja. Birth Control Review julkaisi Rubinin artikkelin "Eugenic Sterilization: Un Urgent Need". Yhdessä 1930-luvun julkisessa puheessaan Sanger vastusti nimenomaan ei-valkoista maahanmuuttoa: "Keep the doors of immigration closed to the entrance of certain aliens whose condition is known to be detrimental to the stamina of the race, such as the feebleminded, idiots, morons, the insane, syphilitic, epilectic, criminal, professional protitutes and others."

Tästä on vuosia, kun avokkini tutustui Margaret-tädin värikkääseen, anteeksi valkoiseen elämään, eikä hän ole unohtanut valitettavasti mitään lukemaansa. The Birth of the Bill jää meillä tänä jouluna väliin. Luemme mielummin vaikka Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarjaa...

Jemina
No Sex and the City

Tuo mainitsemasi kirje on tosiaan sellainen juttu, joka näyttää nousevan usein esiin aiheesta puhuttaessa. On kuitenkin näyttöä myös siitä, että tuota nimenomaista kohtaa on mahdollisesti tulkittu väärin. Osa Sangerin mielipiteistä ja tekemistä valinnoista on mielestäni todellakin ollut vääriä, sitä ei käy kieltäminen, mutta Sangeria tunnutaan usein myös tulkittavan pahimman mahdollisen kautta. Esim. unfit-konsepti ei tosiaankaan liittynyt ainoastaan ihmisten etniseen taustaan.

Asiasta kiinnostuneille suosittelen myös esimerkiksi tätä Rewiren artikkelia, joka on kriittinen mutta myös huomauttaa, että Sangerin työtä ja politiikkaa koetetaan usein mustamaalata, ja samalla pyritään usein myös viemään päätäntävaltaa esimerkiksi nimenomaan vähemmistöryhmiin kuuluvilta naisilta: In propagating this lie [that Margaret Sanger wanted to exterminate the Black race], anti-choicers infantilize Black women and strip them of their agency: They portray Margaret Sanger’s birth control agenda as something that was done to Black women, rather than something in which Black women and much of the Black community as a whole enthusiastically participated.

Mutta niin, Mauri Kunnas on toki myös varsinainen klassikko, joten niitäkin saa lukea ken tykkää!

MuuMuu (Ei varmistettu)

Luin Birth of the Pillin aiemmin tänä vuonna, todella hyvä! Sai tajuamaan, miten pitkä ja vaikea prosessi e-pillerin kehittäminen oli, ja miten vähästä oli välillä kiinni ettei sitä olisi keksitty tai kehitetty. Ja miten erilainen maailma olisi, jos sitä ei olisi.

Jemina
No Sex and the City

Niinpä! Me tapaamme ottaa monet asiat, kuten esimerkiksi tämän erilaisten ehkäisyvälineiden saatavuuden, ihan valtavina itsestäänselvyyksinä. Onkin todella hienoa, että tällaiset kirjat herättelevät meitä ajattelemaan vaikkapa nyt pillereitä enemmän, muistamaan miten paljon työtä ja erilaisia uhrauksia meidän nykyisten mahdollisuuksiemme puolesta on tehty.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.