Yöpöydällä, tai: The Sex Diaries Project

No Sex and the City

Törmäsin New York Magazinessa julkaistuun sarjaan nimeltä Sex Diaries pari vuotta sitten. Sittemmin lopetettu sarja koostui lukijoiden lähettämistä päiväkirjoista, joissa he raportoivat yhden viikon ajan kaikista seksiin ja rakkauteen liittyvistä tuntemuksistaan. Kuten arvata saattaa, jäin sarjaan täysin koukkuun - ja kun sarjasta tehty kirja sitten tuli alennusmyynneissä vastaan, oli ostopäätös sitä myöten tehty.

Sarjan ja siten myös kirjan nimi on siinä mielessä harhaanjohtava, että päiväkirjoissa ei puhuta ainoastaan seksistä ja sen hydrauliikasta. Sen sijaan kyseessä on jotakin paljon kiinnostavampaa, nimittäin kurkistusikkuna toisten ihmisten elämään. Päiväkirjoissa salaisimmat ajatukset yhdistyvät mundaaniin peruselämään: maanantaisin sitä menee kauppaan ja ostaa maitoa, ja kotiin saapuessaan ehkä rakastelee kumppaniaan, ehkä ei. Sekä seksi että kaikenlaiset tunteet tuntuvat kirjassa todellisilta ja kiillottamattomilta, ja ehkä juuri siksi ne koskettavat niin syvästi. Tähän ei edes tosi-tv pysty!

Yllätyin kirjassa eniten siitä, että suurin osa tarinoista ei ollut lainkaan kiihottavia ja hekumallisia. Sen sijaan mukaan mahtui paljon surullisia, kaihoavia, suorastaan sydäntäsärkeviä tekstejä. Mutta niinhän se taitaa usein olla kun ihmissuhteista, seksistä ja rakkaudesta tulee puhe. Joku on sinkku tahtomattaan, toinen taas kärvistelee huonossa suhteessa. Yksi haaveilee menneistä, toinen tulevista. Monet kirjan kirjoittajista tuntuivat kokevan raastavaa epävarmuutta itsestään ja vartalostaan, seksitaidoistaan, omista ja kumppaninsa tunteista. Ja vaikka se ei aina tehnytkään päiväkirjoista kovin riemastuttavaa luettavaa, teki se niistä ehdottoman realistisia.

Arvostan The Sex Diaries Projectin ("There's more than one way to do a relationship") kaltaisissa jutuissa erityisesti sitä, että ne tarjoavat meille mahdollisuuden vilkaista erilaisia elämiä – tässä tapauksessa seksielämiä. Ja kirjassa tuntuu tosiaan olevan mukana koko elämän kirjo! Omat päiväkirjansa oli jakanut niin ensimmäisessä suhteessaan oleva nuori nainen, jonka tarina muistutti minua omasta ensimmäisestä suhteestani, kuin myös vuosikausia naimisissa ollut vanhus joka koetti totutella elämässä ja parisuhteessa iän myötä tapahtuviin väistämättömiin muutoksiin. Lisäksi päiväkirjoista löytyi myös esimerkiksi itseäni vähän hämmästyttänyt, todella HC:tä BDSM-elämäntapaa edustava mies. Dominance/submission-asetelman koskettaminen koko elämää (esimerkiksi siinä määrin, että oma nimi kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella alistumisen osoittamiseksi) tuntuu itselleni todella vieraalta ajatukselta. Onkin aivan hillittömän kiinnostavaa saada kirjan välityksellä vilkaista tällaisesta kiihottuvan ihmisen sielunmaailmaa.

Päiväkirjoissa kaikkein koukuttavinta onkin juuri niiden täydellinen avoimuus ja rehellisyys. Nimettömyyden turvin kirjoitetut päiväkirjat tarjoilevat sellaista raakarehellisyyttä jota emme koskaan voi saada edes parhaalta ystävältämme tai omalta kumppaniltamme, muista ihmisistä puhumattakaan. En ihan heti keksikään parempaa/muuta tapaa saada näin selväsanaista kuvausta siitä miten kanssaihmisemme seksin näkevät ja kokevat.

Ja lisättäköön muuten vielä, että kirja sai minut ihan tosissani miettimään oman seksipäiväkirjan pitämistä viikon ajan! Olisi kiinnostavaa kirjata ylös kaikki aktit ja erityisesti ajatukset, ja sitten tarkastella niitä jälkikäteen. Mitäköhän ne kertoisivat minusta? Tässäpä aihe jota jään pohtimaan. Ja varokaa vain – ehkä vielä jonakin päivänä haastan myös teidät kaikki pitämään seksipäiväkirjaa!

 

Psst! Yöpöydällä-sarjassa aiemmin ilmestyneitä:

No Kidding - Women Writers on Bypassing Parenthood

Fast Girls

How to Become a Sex Goddess

Parisuhdekirja

Rietas orkidea

1001 Nights Without Sex

The Score - The Science of the Male Sex Drive

Girl With a One Track Mind & Sleeping Around

 

 

Kuva: goodreads.com

Kommentit

Mörkö (Ei varmistettu)

Sen verran houkutteleva esittely, että oli pakko klikata teos Amazon.uk:sta ostoskoriin alle 5 eurolla :) Jäin myös miettimään sinun tavoin, mitäköhän seksipäiväkirjan pitäminen paljastaisi minusta ja suhteestani.

Jemina
No Sex and the City

Niin, se on mielenkiintoinen ajatus! Taidankin kokeilla moista itse ihan pian. Ehkäpä minun pitäisi siis todella peräänkuuluttaa täällä kaikkia lukijoita tekemään sama, ja sitten postaamaan ne nimettömänä kommenttiboksiin jonakin tiettynä päivänä. Olisi jännä nähdä, miten suomalaiset seksipäiväkirjat eroaisivat brittiläisistä versioista, tai eroaisivatko mitenkään.

CougarWoman
CougarWoman

Jaa että seksipäiväkirja...uskaltaiskohan?

...Eiku. ;)

Ranja
Haavekuvia

Joskus suomalaisissa naistenlehdissä, niin kuin Me Naisissa, on ollut samanlaisia juttuja yksittäisinä, ei sarjana. Ovat kyllä olleet kiinnostavaa luettavaa!

Jemina
No Sex and the City

Aijaa, minulta on mennyt tuollainen ihan ohi. Olisipa mielenkiintoista lukea moisia! Ja nyt vain odottelemaan, että jokin lehti aloittaisi tällaisen sarjan ihan vakituisena... Veikkaan että sellainen kiinnostaisi monia.

Blondie
Project: Sex

Apua, toivottavasti et loukkaannu, mutta tästä innostuneena aloin kirjoittamaan blogia aiheesta! Päätin aloittaa viikon mittaisen seksipäiväkirjan, mutta siinä vaiheessa kun ensimmäinen päivä oli jo niin pitkä, ettei sitä mihinkään voi kopioida, päätin aloittaa kokonaan oman palstan. Saas nähdä!

Jemina
No Sex and the City

No höh, en tietenkään! En suinkaan yritä monopolisoida seksistä puhumista. :) Päinvastoin - mitä enemmän avoimuutta aiheen ympärille syntyy, sitä paremmin uskon asioiden meillä kaikilla olevan. Kaikkea hyvää siis päiväkirjan kanssa, ja tule ihmeessä tännekin jakamaan sen myötä syntyneitä ajatuksia ja johtopäätöksiä, jos siltä tuntuu!

Kommentoi