Yöpöydällä: Wonder Woman Unbound

No Sex and the City

Yliopiston kirjasto on siitä hauska paikka, että siellä törmää usein mitä oudoimpiin ja mielenkiintoisimpiin kirjoihin. Viimeksi lainasin muun muassa kirosanasanojen historiaa käsittelevän kielitieteellisen teoksen, sekä tämän loistavan teoksen nimeltä Wonder Woman Unbound - The Curious History of the World's Most Famous Heroine. Tim Hanleyn kirja kertoo nimensä mukaisesti Wonder Womanin eli Ihmenaisen historiasta aina hahmon alkuajoista asti ja on kyllä niin kiinnostavaa luettavaa, että oksat pois!

Wonder Womanin hahmo ei ollut minulle etukäteen mitenkään erityisen tuttu, mutta veikkaan että jopa suuremmat sarjisfanit yllättyisivät monista kirjan faktoista. Tiesittekö esimerkiksi, että hahmon alkuperäinen luoja, William Marston, oli psykologi, keksijä ja bondagefetisisti, joka eli polyamorisessa suhteessa kahden naisen kanssa? Ja että Marston uskoi vakaasti naisten olevan miehiä parempia, ja että naisten tulisi hallita maailmaa? Marston uskoi sarjakuvien potentiaaliin välittää viestejä ja opettaa ihmisiä, ja niin syntyi legendaarinen Ihmenainen.

Kuka vielä uskaltaa väittää, etteivätkö sarjikset voisi olla kiinnostavia!

Kirja on jaettu sarjakuva-aikakausiin (Golden Age, Silver Age sekä Bronze Age) ja osiot karttaavat Wonder Womanin vaiheita kautta vuosikymmenten. Teos tarjoaa siis runsaasti informaatiota paitsi nimihahmostaan, myös amerikkalaisen sarjakuva-alan historiasta yleisesti. Erityisesti erilaisten yhteiskunnallisten liikkeiden vaikutus sarjishahmojen kehitykseen oli kiinnostavaa luettavaa. Tim Hanley on todellakin taustatyönsä tehnyt ja selvästi tietää mistä puhuu.

Wonder Womanin lisäksi kirja käsittelee myös lyhyehkösti myös monien muiden naispuolisten supersankareiden tarinoita ja heidän eri versioita vuosikymmenten ajalta, ja mukana oli todella paljon ainakin minulle ennaltatuntematonta, kiinnostavaa faktaa. Oma nörtteilyni tapaa mennä jonkinlaisissa kausissa ja viime vuosina olen jättänyt sarjakuvat vähän vähemmälle huomiolle. Hanleyn kirja sai minut kuitenkin innostumaan aiheesta uudelleen - nyt pitäisi vielä malttaa odottaa vuonna 2017 ilmestyvää Wonder Woman-leffaa...

 

Lopullinen tuomio: Kiinnostavaa! Supernaisia! Jeeee! Kirja on varsin perusteellinen tietopaketti, mutta sai ainakin minut janoamaan lisää Ihmenaista elämääni. Hainkin samantien kassillisen sarjisalbumeita kirjastosta ja pistin Lynda Carterin 70-luvulla tähdittämän klassikkosarjan dvd:t tilaukseen.

Kenelle: Kaikille sarjiksista ja supersankareista kiinnostuneille kanssanörteille. (Tiedän, että teitä löytyy tämän blogin lukijoista!)

 

Tim Hanley: Wonder Woman Unbound – The Curious History of the World's Most Famous Heroine. Chicago Review Press 2014. 320s.

Kommentit

Biatch

Luepa Miehet ovat marsista ja naiset venuksesta. Se oli pelottava kirja ja huomatkaa että mies kirjoittaja!

Jemina
No Sex and the City

Heh, joo en kyllä taida lukea, maailma kun on täynnä hyviä kirjoja ja siksi seksistiseen paskaan ei viitsisi turhaan hukata kallista aikaansa. Luin taannoin kaikenlaisia urpouksia ihan vain vetääkseni niistä sitten raivarit, mutta tätänykyä en oikein enää jaksa. Seksismiin ja kaikenlaiseen sukupuolitettuun soopaan törmää ihan tahtomattaankin joka paikassa, enkä minä totta puhuakseni koe minkäänlaista tarvetta hakeutua sellaisen äärelle vapaaehtoisesti.

Kommentoi