Ladataan...
No Sex and the City

Vuosi sitten päätin skipata perinteiset lupailut laihduttaa/jumpata/syödä superfoodeja/tehdä töitä enemmän kuin ennen, ja tein sen sijaan feministisiä uudenvuodenlupauksia. Kolmesta lupauksestani yksi koski ympärilläni näkemääni seksismiin puuttumista, toinen viihteen naiskuvan huomioimista ja aivan erityisesti naisten kirjoittamien kirjojen lukemista, ja kolmas hitusen armollisempaa suhtautumista itseeni. Nyt, näin vuoden ollessa lopuillaan, lieneekin sitten totuuden hetki: miten näiden lupausten kanssa kävi?

Kaiken kaikkiaan vuosi voitaneen summata sanomalla, että yhden lupauksen kanssa pärjäsin todella hyvin, ja kahden muun kanssa vaihtelevammin.

Ei liene valtava yllätys, että lukutoukalle lupauksista helpoin oli naisten kirjoittamien kirjojen lukeminen. Ynnäsin juuri yhteen vuoden lukemiset ja sain tulokseksi yhteensä 70 luettua kirjaa tai sarjakuvaa, joista 49 oli joko naisen kirjoittamia tai teoksia joiden kirjoittajatiimeihin kuului naisia. Prosentuaalisesti voidaan siis sanoa, että tämähän meni itse asiassa tosi hyvin! Lisäksi olen tulokseen tyytyväinen paitsi numerotasolla, myös siksi, että olen tänä vuonna lukenut todella suuren määrän hyviä kirjoja. Tämä lupaus oli siis ehdoton win-win, jonka kaltaisia voin lämpimästi suositella ihan kaikille. Ehkä peräti joku teistä ottaa tästä ideasta kopin ensi vuodelle?

Mutta sitten ne muut lupaukset.

Myönnän, että seksismiin puuttumisen vaikeus yllätti minut ja pahasti. Tajusin usein vasta jälkikäteen kuitanneeni typerän seksistisen vitsin olankohautuksella tai jättäneeni reagoimatta seksistiseen kommenttiin. Tämä sai minut todella havahtumaan siihen, miten normaaleja tällaiset typerät heitot todella ovat - vuosien saatossa niihin on turtunut niin pahasti, ettei aina edes tajua voivansa myös puuttua asiaan. Lisäksi kohtasin myös sellaisia tilanteita, joissa en kehdannut avata suutani ja alkaa vängätä vastaan; toisinaan taas olin typeristä läpistä niin raivona, että suuttumus sai minulle jauhot suuhun ja jätti kiehumaan sisäisesti, aivan hiljaa.

Tällaisista hetkistä huolimatta on kuitenkin sanottava, että usein myös onnstuin puuttumaan tilanteeseen: huomauttelin sukupuolistereotypisistä argumenteista ja tein reaktiollani selväksi jos jokin vitsi ei todellakaan ollut okei. Usein impulssi avata suuni myös syntyi nimenomaan tekemästäni lupauksesta ja sen muistamisesta. Näin myös sillä kerralla kun puutuin raitiovaunussa tuntematonta naista häiritsevän, päihtyneen miehen käytökseen ja tilanne oli muuttua fyysisesti uhkaavaksi. Kaikki nämä kokemukset, ja aivan erityisesti yllättävät vaikeudet tämän lupauksen kanssa todistivat minulle sen tarpeellisuuden - sekä sen, että seksismiin puuttumista on harjoiteltava, sillä kuin itsestään se tuskin sujuu meistä keneltäkään.

Sama harjoittelun tarve kävi ilmi myös kolmannen lupaukseni kohdalla: lupasin olla itselleni mukavampi, mutta valitettavan usein jumituin vaatimaan täydellisyyttä, hautomaan pettymyksiä ja soimaamaan itseäni niin todellisista kuin kuvitelluistakin epäonnistumisista. Vaikka edistymistä tässä asiassa on hankala mitata, olen kuitenkin kiinnittänyt siihen huomiota vuoden aikana ja myös ihan todella koettanut parantaa tapojani. Kympin tytön valtavaa itsekritiikkiä ja suoranaista julmuutta ei hetkessä kitketä, mutta uskon kuitenkin pärjänneeni asian kanssa hieman edellisvuotta paremmin, ja että edistystä on ilmassa. Tämänkin lupauksen kanssa siis riittää vielä työsarkaa.

Niinpä olenkin päättänyt, etten tule tänä vuonna tekemään uusia uudenvuodenlupauksia. Sen sijaan aion jatkaa huomion kiinnittämistä näihin samoihin kolmeen asiaan: tulkoon vuodesta 2017 vuosi, jona alan sietää seksismiä vielä entistäkin vähemmän, ja luen naisten kirjoittamia kirjoja vielä entistäkin enemmän!

 

Millaisia uudenvuodenlupauksia siellä suunnitellaan?

Ladataan...
No Sex and the City

Jouluvalmisteluissa tärkeintä on varata pyhäpäiville tarkeeksi luettavaa. Minä olen valinnut joululukemiseksi kaksi sellaista kirjaa, joista haluan ehdottomasti vinkata myös teille: Peggy Orensteinin Girls & Sex: Navigating the complicated new landscape sekä Jonathan Eigin The Birth of the Pill: How four pioneers reinvented sex and launched a revolution. Malttamattoman kun olen, olen jo aloittanut molempien kirjojen lukemisen, ja voin taata teillekin, että niiden parissa saa välipäivät kulumaan yhdessä hujauksessa.

Peggy Orenstein on suuresti ihailemani journalisti ja kirjailija, jonka tyttöjä ja tyttöyttä tutkivat kirjat tekevät minuun suuren vaikutuksen kerta toisensa jälkeen. Myös Girls & Sex on todella vaikuttava - vaikkakaan ei kovin riemastuttavalla tavalla, valitettavasti. Kirjassa Orenstein käsittelee nuorten yhdysvaltalaisten tyttöjen ja naisten kokemuksia ja käsityksiä seksuaalisuudesta, ja monet tyttöjen tarinoista ovat totta puhuakseni ihan hirveitä. Kirjaa lukiessani olenkin tullut vuoroin vihaiseksi ja vuoroin äärettömän surulliseksi, niin paljon epätasa-arvoa ja henkilökohtaisia tragedioita mahtui nuorten naisten seksikokemuksiin ja ylipäänsä elämään maassa, jossa raiskauskulttuuri, slut shaming ja käytännössä pelkkään pelotteluun ja valheisiin perustuva seksuaalikasvatus muodostavat seksielämäänsä aloitteleville varsinaisen Bermudan kolmion.

Tästä huolimatta - tai juuri tämän takia - kirja on todella tärkeä. Läntisessä Euroopassa suhtautumisemme seksiin on onneksi hitusen vähemmän kaksinaismoralistinen kuin monissa osissa Yhdysvaltoja, mutta kirja sisältää paljon ihan kaikille tärkeää pohdintaa nuorten seksuaalisuudesta ja seksielämästä ylipäänsä, sekä nuorten naisten kokemuksista erityisesti. Raskaasta aiheesta huolimatta Orensteinin teksti on myös todella elävää ja helppolukuista, ja kirjan pariin palaa oikein mielellään.

Bonusvinkkinä suosittelen tässä samaan syssyyn myös Orensteinin aiempaa kirjaa Cinderella ate my daughter, jonka tulisi olla pakollista luettavaa kaikille prinsessakulttuurin keskellä eläville vanhemmille ja muille kasvattajille, jotka pohtivat miten olla lyttäämättä lapsen kiinnostusta feminiinisinä pidettyihin asioihin, mutta samalla varmistaa ettei lapsi kasva prinsessa-ajattelun vankina.

Jonathan Eigin kirja The Birth of the Pill puolestaan kertoo nimensä mukaisesti e-pillereiden synnyn tarinan, sekä sen kehittäneiden tiedemiesten että idean taustalla olleen ja rahoittamisesta pitkälti vastanneen Margaret Sangerin kannalta. Sanger, joka oli varsinainen ehkäisypioneeri ja muun muassa Planned Parenthood -järjestön alullepanija, on ristiriitainen mutta ehdottoman kiinnostava hahmo, joka eli elämäänsä vähät välittäen siitä mitä naisten olisi kuulunut olla. Sanger oli esimerkiksi joutua vankilaan koska levitti postitse ehkäisystä kertovaa materiaalia! (#goals) Sangerilla oli mahdollisesti joitakin vähintäänkin ongelmallisia mielipiteitä ja kontakteja, ja hän teki yhteistyötä esimerkiksi eugeniikan puolestapuhujien kanssa. Kaikenkaikkiaan tämä eli kuitenkin äärettömän mielenkiintoisen, ehdottomasti laulun kirjan arvoisen elämän. The Birth of the Pill kannattaa lukea myös siksi, että nykyään itsestäänselvyytenä pitämillämme ehkäisykeinoilla on usein todella kiehtova historia - ja takanaan aina niiden (ja meidän) puolestamme monenlaisia uhrauksia tehneitä ihmisiä, joista meidän olisi hyvä tietää enemmän.

 

Mitä sinä aiot lukea jouluna?

 

Jos kirjat ja lukusuositukset kiinnostavat, tutustu Yöpöydällä-sarjan muihin osiin, ja aloita vaikka näistä:
Unspeakable Things - Sex, lies and revolution
Mitä nainen haluaa - tutkimusmatka naisen seksuaalisuuteen
Prude - Lessons I learned when my fiancé filmed porn

Ladataan...
No Sex and the City

Jos olette yhtään samanlaisia kuin minä, teistäkin monella lienevät vielä jouluostokset tekemättä. Erityisesti kumppanille on usein hankala keksiä mitään järkevää paketin täytettä, ja niinpä homma jää helposti viimetinkaan. No, onhan tässä vielä noin 132 tuntia aikaa lahjojen avaamiseen, eli vielä ei ole kiire eikä mikään! Tämän kunniaksi päätin tehdä pienen kokoomapostauksen parhaista joululahjaideoista kumppanille paperiin käärittäväksi. Jos paketit oman kuusesi alla siis yhä loistavat poissaolollaan, nappaa näistä ideoista koppi!

1. Kuten kaikki tietävät, kovat paketit ovat parhaita, ja siksi kannattaa ehdottomasti lahjoa kumppania kirjoilla. Yksi parhaista ideoista on mielestäni eroottinen kirjallisuus - näinä nettipornon aikoina se on vähän kuin kiihottavan materiaalin downshiftaamista. Veikkaankin tästä vuoden 2017 trendiä! Itse pidän erityisesti Rachel Kramer Busselin editoimista antologioista, joita löytyy monen monituisen teeman ympärille koottuna. Näissä kirjoissa ei myöskään koskaan ole esimerkiksi naisia halventavia, rasistisia tai homofobisia tekstejä, joten niitä lukiessa voi keskittyä hyvällä mielellä silkkaan fiilistelyyn. Esimerkiksi Fast Girls -kokoelma on ehdottomasti pakettiin käärimisen arvoinen.

2. Erotiikan lisäksi myös erilaiset seksuaalisuuteen liittyvät tietokirjat ovat kiinnostavia, ja seksioppaat aivan erityisesti ns. sellaisia lahjoja, jotka jatkavat antamista. Suosittelenkin esimerkiksi varsin perusteellista mutta samanaikaisesti kepeää The Big Bang -teosta. Hyvin varustelluista kirjakaupoista löytynee myös monta muuta mielenkiintoista manuaalia, joten ei muuta kuin etsimään omaa silmää miellyttävää sellaista!

Vinkki: Jos sait loistavan kirjalahjaidean just nyt, mutta valitsemasi opus pitää tilata netistä eikä se siten ehdi paikalle jouluksi, printtaa kirjan kansikuva ja paketoi se kera itsetehdy lahjakortin tai muun lappusen, josta käy ilmi että kirja on tilattu ja matkalla. Hifistelijät tekevät kokonaisen feikkikirjan pahvista tai jostakin vanhasta kirjasta, jonka kanteen liimaavat lahjakirjan kuvan. Tämä on useaan kertaan testaamani ja hyväksi havaitsemani tapa seivata liian myöhäiset lahjaostokset ja saada silti pakettiin jotain kivaa ja aika suloista!

3. Liukuvoiteet ovat myös loistavia lahjoja. On täysin käsittämätöntä, että liukkareista ei puhuta enemmän ja että niitä ei käytetä enemmän, vaikka näinkin yksinkertainen pieni juttu todennäköisesti parantaisi meistä suunnilleen kaikkien seksielämää ihan suunnattomasti! Bonuksena liukkarit ovat myös varsin kohtuuhintaisia, joten tällainen paketti sopii myös pienellä budjetilla liikkeellä olevalle tontulle. Muista kuitenkin tarkastaa, että valitsemasi liukkari sopii yhteen ehkäisymuotosi ja mahdollisesti käytössä olevien lelujen kanssa. Apua löytyy esimerkiksi tästä liukkaritaulukosta ja asiantuntevissa liikkeissä luonnollisesti myös myyjältä.

4. Bondagekahleet. Minun on pitänyt kirjoittaa pari vuotta sitten joululahjaksi ostamistani kahleista erillinen postaus jo, no, parin vuoden ajan, mutta en ole saanut sitä aikaiseksi. Kerrottakoon nyt siis asiasta näin pähkinänkuoressa: olemme olleet kahleisiin ihan älyttömän tyytyväisiä, ja suosittelen moisia kaikille! Nämä nimenomaiset kahleet valmistanut Tarrata on valitettavasti tällä hetkellä tauolla, mutta erilaisia kahleita löytyy kaikkien seksikauppojen valikoimista. Kannattaa myös muistaa, että kahleiden kanssa on lupa ottaa oikein kevyesti ja käyttää niitä itselle parhaiten sopivalla tavalla - niistä voi siis olla iloa myös heille, joita täysi 50 Shades -meininki ei voisi vähempää kiinnostaa.

5. Jos kumppanin kärsivällisyys ei riitä kokonaisiin kirjojen lukemiseen, mutta haluat silti lahjoa tätä lukumateriaalilla, aikakauslehtiin panostaminen on aina hyvä idea. Minä ainakin rakastaisin ikuisesti jotakuta joka hommaisi minulle kestotilauksen johonkin hyvään lehteen! Enkä ole ainoa: oma kumppanini ei varsinaisesti ole lukuihmisiä, mutta tämäkin innostuu aina laadukkaista aikakauslehdistä. Suosittelen esimerkiksi Bust-klassikkolehteä ja kotimaista Samua, joka on feministinen miestenlehti = ehdottoman kiinnostava ja kannattamisen arvoinen projekti.

+1. Seison edelleen myös viime vuotisen lahjavinkkilistani takana, ja niinpä voitte tsekata lisäideoita tältä SinCity:fin kanssa yhteistyössä kokoamaltani listalta. Kuulin parinkin lahjotun yllättyneen iloisesti viime vuonna pakettiensa sisällöstä, joten uskon samojen tuotteiden voivan tuoda iloa moneen tupaan myös tänä jouluna!

 

Millä sinä aiot lahjoa kumppaniasi, tai mitä haluaisit omasta lahjapaketistasi löytyvän?

Ladataan...

Pages