Ladataan...
No Sex and the City

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa tunnet olosi turvattomaksi? Lähtenyt sokkotreffeille, kävellyt yksin kotiin keskellä yötä tai lähtenyt tapaamaan asiakasta, josta et tiedä mitään? Monet ihmiset ovat. Minäkin. Vähän nuorempana liftasin Eurooppaa ristiin rastiin, usein yksin. Seisoin pimeillä bensa-asemilla keskellä yötä ja nousin tuntemattomien ihmisten kyytiin, koska he sanoivat olevansa menossa samaan suuntaan kuin minä. Älypuhelimia ei vielä ollut ja minulla oli turvanani ainoastaan vanha karttakirja, prepaid-kännykkä ja vyölaukussani ruuvimeisseli, jonka olin napannut mukaani siltä varalta että. Siltä varalta että.

Kuin ihmeen kaupalla mitään kovin pahaa ei koskaan tapahtunut, ja minä pääsin aina kotiin. Kaikille ei kuitenkaan käy niin.

kuva: Artemiksen sateenvarjo - Artemis Umbrella

 

Jotkut myös joutuvat asettamaan itsensä turvattomaan asemaan muita useammin. Minä tein sen reissatessani, mutta monille haavoittuvaisessa asemassa oleville ihmisille, kuten seksityöntekijöille, se on valitettavasti arkipäivää. Siksi nyt on kehitetty Artemiksen sateenvarjo -niminen turvasovellus, joka lähettää hälytysviestin käyttäjän joutuessa pulaan ja mahdollistaa myös käyttäjän puhelimen paikantamisen tarpeen vaatiessa.

Kansanedustaja Anna Kontulan aloitteesta kehitettyä sovellusta on jo testattu kadulla seksityötä tekevien ihmisten keskuudessa Suomessa ja Intiassa, ja se on saanut positiivista palautetta: testauksen aikana sovellus myös onnistui ihan oikeasti ehkäisemään väkivaltatilanteita. On siis selvää, että sille on tarvetta.

Artemiksen sateenvarjon pyrkimyksenä on siis pitää ihmiset turvassa. Ja nyt Artemiksen sateenvarjo tarvitsee meidän apuamme.

Koska monet heistä, jotka Artemiksen sateenvarjoa todella voisivat tarvita, eivät voi maksaa sen käytöstä, sovellus halutaan pitää ilmaisena. Niinpä Artemiksen sateenvarjolla on parhaillaan käynnissä mesenaatti-kampanja, jonka tuotoilla pyritään kattamaan muun muassa hälytystekstiviestien lähettämisestä koituvat kulut. Jos esimerkiksi mesenoit projektia kymmenellä eurolla, rahoitat 80 hätätekstaria, ja vastineeksi saat projektin etenemisestä kertovan uutiskirjeen. Viidelläkympillä puolestaan rahoitat yli 400 hätäviestiä ja saat vastineeksi Artemiksen sateenvarjo -sateenvarjon.

Turhempaankin on varmasti tullut tuhlattua. Pienituloisena opiskelijana ja freelancerina mesenointikampanjan hinnat tuntuivat aluksi aika kovilta, mutta sitten muistin, miltä tuntui istua siellä rekan pimeässä ohjaamossa kun rekkamiehen käsi hakeutui kerta toisensa jälkeen reidelleni, kun mies kuiskasi kääntyvänsä seuraavalle metsätielle, kyllähän sulta nyt vähän irtoaa, kun olet kuitenkin tuollainen pikku huora? Ja minä puristin yhdessä kädessäni karttakirjaa ja toisessa ruuvimeisseliä enkä halunnut että kukaan joutuisi sellaiseen tilanteeseen, ikinä.

Siksi minä aion tukea Artemiksen sateenvarjoa. Toivottavasti tekin teette niin.

 

Haluatko auttaa? Tutustu Artemiksen sateenvarjoon projektin nettisivuilla ja tue sitä mesenoimalla sovellusta täällä.

 

seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Yle julkaisi tänään pitkän ja perusteellisen artikkelin siitä, miten elokuvaohjaaja Aku Louhimies on kuvauksissa järjestelmällisesti nöyryyttänyt ja kiusannut naispuolisia näyttelijöitä. Heitä on muun muassa painostettu alastonkohtauksiin ja koekuvauksia on ohjattu seksuaaliseen suuntaan ilman näyttelijöiden suostumusta. Louhimies kieltäytyy kuitenkin ottamasta tästä minkäänlaista vastuuta: Ylen jutussa hän kommentoi vain toistuvasti, ettei ole koskaan pakottanut ketään ja että näyttelijöiden oli mahdollista kieltäytyä.

Se vaan ei aina ole niin yksinkertaista.

kuvassa ylen jutusta poimittuja kommentteja

 

Kun ihminen nousee jonkinlaiseen korkeaan asemaan, oli se sitten poliitikoksi, oman alansa asiantuntijaksi tai vaikka kuuluisaksi elokuvaohjaajaksi, tämän tulee tiedostaa oma valtansa. Meistä kenenkään ei pitäisi yrittää kuitata tekojamme vain sillä, että kukaan ei kieltänyt: aikuisen ihmisen tulee ymmärtää, ettei toisille saa tehdä mitä tahansa siihen asti, kunnes nämä vihdoin sanovat ei. Ja aivan erityisesti tätä ymmärrystä vaaditaan vaikutusvaltaisissa asemissa olevilta ihmisiltä.

Ei on nimittäin vaikea sana sanoa silloin, kun pelottaa. Ahdistava tilanne voi saada ihmisen niin lukkoon, että vastaanpaneminen on yksinkertaisesti mahdotonta. Usein myös kieltäytymisen seuraukset pelottavat. Suomen pienellä elokuva-alalla ohjaajalla on valtaa pilata näyttelijän ura, ja kun Louhimies uhkailee näyttelijää roolin leikkaamisella lopullisesta elokuvasta tai mustamaalaa näyttelijää elokuvatuottajille, on selvää ettei kieltäytyminen tosiasiassa ole mahdollista.

Louhimiehen toimissa on kauttaaltaan niin karvas seksistisen hyväksikäytön maku, että siitä kertovaa tekstiä oli hetkittäin vaikea lukea. Esimerkiksi uransa alussa olevan Pihla Viitalan alastonkohtaukset kuvattiin täyden työryhmän edessä, vaikka alan normaalin käytännön mukaan paikalla olijoiden määrä vähennetään minimiin, ja ensimmäistä seksikohtaustaan kuvanneelle Pamela Tolalle ei annettu alapään peittävää intiimisuojaa. "Louhimiehen mukaan intiimisuojat olisi Tolalle pyydettäessä hankittu", kerrotaan Ylen artikkelissa.

Kenelläkään ei kuitenkaan ole vastuuta vaatia oikeuksia, joista ei voi tietää. Sen sijaan tavalla tai toisella voimakkaammassa asemassa olevan ihmisen tulee huolehtia muiden oikeuksien toteutumisesta. Louhimiehen yritys sysätä vastuuta näyttelijöille ovat samanlaista uhrin syyllistämistä kuin se, miten seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan uhrille usein sanotaan, että mikset huutanut, mikset potkinut – ja rivien välistä kuuluu selvästi, että vika on oikeastaan omasi.

Tosiasiassa valta-asemassa olevien ihmisten on kuitenkin vain lakattava olemasta kusipäitä. Heidän on opittava ottamaan vallan mukana tuleva vastuu muiden hyvinvoinnista huolehtimisesta. Ja heidän on aivan ehdottomasti opittava ymmärtämään, ettei ei ole tasa-arvoinen sana: kaikenmaailman louhimiehille sen lausuminen voi olla helppoa, mutta monille muille tuo sana on täysin saavuttamattomissa.

 

jatka lukemista:
ahdistelija, ota vastuu teoistasi
seksuaalista häirintää ei pidä sietää

 

seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Yhteistyössä Season Film Festival

Kaikki tietävät Rakkautta & Anarkiaa -leffafestarin, mutta tiesittekö, että R&A:lla on myös "pikkusisar" nimeltä Season Film Festival? Huhtikuun alussa Helsingissä käyntiin pyörähtävän leffafestari on siitä cool, että sen ohjelmistossa halutaan korostaa tarinoiden ja elokuvantekijöiden monimuotoisuutta. Tänä vuonna tämä näkyy siinä, että puolet festariohjelmiston leffojen ohjaajista on naisia. Se on aika mieletöntä, kun ottaa huomioon miten vaikeaa naispuolisilla ohjaajilla edelleen on: esimerkiksi Suomessa elokuva-alan saamasta julkisesta tuesta naispuoliset elokuvantekijät saavat vain neljäsosan. Tällaisia tapahtumia siis tarvitaan.

Kuva: Season Film Festival

 

Mahdollisesti tästä monimuotoisuuden painottamisesta johtuen nyt kuudetta kertaa järjestettävän Season Film Festivalin ohjelmistossa onkin valtavasti kiinnostavia leffoja. Keräsin tähän pari omaa tärppiäni festareiden ohjelmistosta – ja kylläpä olikin valikoiminen vaikeaa! Tapanani on yleensä ympyröidä leffafestareiden ohjelmistosta suunnilleen joka toinen elokuva ja sitten potea hirveää stressiä, kun en ehdikään katsomaan niitä kaikkia. Toimikoon tämä tärppilista siis meikäläisellekin muistutuksena siitä, että jos en muuta ehdi, niin jo näiden katsominen riittää.

Ja hei – jos sinunkin tekee mielesi leffaan, lippuarvonnan speksit löytyvät postauksen lopusta.

 

Professor Marston and the Wonder Women

Angela Robinsonin käsikirjoittama ja ohjaama leffa kertoo Wonder Womanin hahmon syntytarinan. Monet Ihmenaiseen uuden leffan myötä tutustuneet eivät ehkä tiedäkään, että hahmon taultasta löytyy muun muassa bondagefetissejä ja polyamoriaa – what's not to love! Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Wonder Womanin kehittäjästä, psykologi William Moulton Marstonista, sekä tämän elämästä polyamorisessa suhteessa kahden Wonder Womanin innoittajana toimineen naisen kanssa. Tämä on pakko nähdä!

PS. Jos mielenkiintosi heräsi, suosittelen tutustumaan myös Wonder Woman Unbound -kirjaan.

Battle of the Sexes

Myös tämä leffa perustuu tositapahtumiin: nimittäin erääseen 1970-luvulla käytyyn tennisotteluun. Kuulostaa aika tylsältä – minä kun en ainakaan ole koskaan piitannut pätkääkään tenniksestä. Mutta. Battle of the Sexes kertoo eräästä ensimmäisistä naispuolisista ammattipelaajista, Billie Jean Kingistä, joka joutui uransa aikana taistelemaan seksismiä vastaan niin tenniskentillä kuin niiden ulkopuolellakin, ja joka tuossa "sukupuolten taisteluksi" nimetyssä legendaarisessa tennisottelussa sai vastaansa oikean sovinistisian. En ollut itse asiassa koskaan kuullutkaan Billie Jean Kingistä, ja siihen on nyt tultava muutos!

The Breadwinner

Nora Twomeyn ohjaama The Breadwinner oli Oscareissa ehdolla parhaaksi animaatioelokuvaksi, eikä ihmekään, kun tekijäkaartilla on takanaan sellaisia leffoja kuin Song of the Sea ja The Secret of Kells. Tässä elokuvassa päähenkilönä on Parvana, afganistanilainen tyttö, joka joutuu tekeytymään pojaksi elättääkseen perheensä ympäristössä, jossa naisten on mahdotonta elää itsenäistä elämää. Samalla The Breadwinner on tarina tarinoista. Etukäteismateriaalin perusteella leffa on visuaalisesti upea, minkä lisäksi jo pelkkä traileri aiheutti minulle kylmiä väreitä ja ehkä vähän kostuneita silmäkulmiakin.

Violently in Love

Violently in Love on dokumentti tanskalaisesta turvakodista, jonne parisuhdeväkivallan uhrit ovat paenneet pahoinpitelijöitään. Parisuhdeväkivalta on niin valtavan suuri ja tärkeä, vaiettu aihe, josta pitäisi puhua aina vain enemmän ja enemmän, ja siksikin tällaista projektia on aivan pakko arvostaa sekä omilla elokuvavalinnoillaan tukea. Christina Rosendahlin dokkarissa seurataan turvakodin arkea siellä työskentelevien ihmisten kautta ja valotetaan samalla parisuhdeväkivallan kauheaa, edelleen pitkälti sukupuolittunutta todellisuutta.

 

***

Season Film Festivalin ohjelmisto julkistettiin tosiaan eilen, ja lipunmyynti alkaa ensi viikon perjantaina. Lisäksi Season Film Festival on ystävällisesti tarjoutunut arpomaan tämän blogin lukijoiden kesken kaksi kahden lipun pakettia! Kaksi lukijaa saa siis piletit itselleen ja kaverilleen vapaavalintaiseen näytökseen.

Osallistu arvontaan kertomalla kommenteissa, mikä on paras elokuva, jonka olet viime aikoina nähnyt. Jätä mieluiten kommenttiin myös sähköpostiosoiteeesi (kirjoittamalla se kommenttiisi), sillä siten voittajaan on helppo ottaa yhteyttä. Arvonta suoritetaan perjantaina 23.3. heti aamusta ja voittajat ilmoitetaan samantien, niin että nämä pääsevät buukkaamaan paikkansa haluamaansa näytökseen. Siispä:

 

Mikä on paras elokuva, jonka olet viime aikoina nähnyt?

 
 
jatka lukemista:
netflixin parhaat feminismidokkarit
katso tämä: alias grace
 
seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.
Ladataan...

Pages