Anonyymit unet

 

 

Ennen talvilomaa käsittelimme runokurssilla kiinnostavaa ja läheisesti runouteen ja ylipäätään luovuuteen liittyvää aihetta, unia. Tätä aihetta moni kurssilainen oli toivonutkin käsiteltäväksi. Aloitimme tunnin tavalliseen tapaan Pidä käsi liikkeessä -harjoituksella, jonka aiheena tällä kertaa oli Minä muistan uneni

 

dream.jpg

 

***

THIS IS A DIFFERENT POEM

Minä muistan uneni. Läsnäolevat lauseet ja pöydälle pudonneet käpristyneet terälehdet. Minä muistan uneni ja pienen polun, jota pitkin marjastajat kulkivat mustikkametsälle kuun hopeassa kajossa. Tiellä oli iso sammaleinen kivi, se hohkasi kummaa uhmaa. Seisoi edessä itsetietoisena ja mykkänä. Se kivi piti sisällään asioita, joita ei aikonut paljastaa. Metsässä käyskentelevä ruskea hevonen korskui. Ilmassa leijui julkituodut lauseet, kaikenlaiset totuudet ja kaikki ne salaiset toiveet, julkilausumattomat. 

Aamulla pöydällä oli avattu sanomalehti, joka tuoksui tuoreelta musteelta ja sanomalehden viereen jätetty muistilappunen. Isän haparoiva käsiala ja vanha mustekynä oli jättänyt paperille pieniä sinisiä lammikoita. Mustikoita, joista isä piti.

Isä soi mustikoita laiturilla. Ruskettuneet kasvot järvelle päin käännettyinä, syvät uurteet silmäkulmissa. Sitten hän katosi. 

Minne katosivat myös pienet pehmeät, samettipintaiset aarteet? Minne katosivat kaikki esineet, jotka ennen merkitsivät niin paljon? Esineet, ajat ja teot, kaikki muuttuvat muistoiksi ja sitten kenties nekin katoavat jonnekin.

Minä muistan kaikki kauniit asiat. Orvokit, liljat ja omenapuun vanhan punaisen mökin pihassa. Se oli isän unelma. 

Punainen mökki järven rannalla oli isän unelma. Minun unelmani on valkoinen siivekäs hevonen, joka kiitää yli valkoisen tyhjän paperin, sukeltaa yön silmään, ohittaa mykän kammon, kiven tiellä, ja ilon. Minun unelmani on maailma, jossa kaikki on toisin. Maailma, jossa pieni on suurta ja suuri on pientä.

Toisessa maailmassa pienellä ihmisellä on sinisimmät silmät. 

***

Kotitehtäväksi saimme kirjoittaa yhden runon, joka pohjautuu uneen, ja lisäksi kirjoittaa ylös yhden näkemämme unen. Uni tuli kirjoittaa ilman nimeä, sillä sitä käytettäisiin myöhemmin tehtävässä nimeltä anonyymit unet. 

Anonyymeissä unissa ylöskirjoitetut unet vaihdetaan päikseen, ja jokainen kirjoittaa sitten runon toisen henkilön unen pohjalta. 

Minä sain paperin, jossa oli seuraavanlainen uni:

”Kävelen kaupungin katua, en tunnista kaupunkia unessa, mutta selvästikin se on minulle tuttu. On kirkas ilma, ympäristö näkyy selkeänä. Jatkan kävelyä kunnes poikkean sisään liikkeeseen kadun vieressä. Menen sisään lasisista heiluriovista. Huomaan olevani matkatoimistossa. Menen tiskille ja kysyn sen toisella puolella seisovalta ihmiseltä: ”Minne kaikki herkät ihmiset ovat matkustaneet?”.”

 

matkalaukku.jpg

 

Unesta syntyi käsittelyssäni tällainen teksti: 

Nainen puikkelehtii kujalta kujalle kaupungissa, jonka nimen on unohtanut. Tuntee mukulakivikadut jalkojen alla, korkealle kurottavien kattojen harjanteet, sammaleisen patsaan kivisen pinnan kivisen pinnan puiston varjossa sillä

hän on ollut täällä ennenkin. 

 

Korkojen napakat iskut katukiviä vasten, keskipäivän auringossa kimmeltävät pisarat, kahvaa pitelevä vaalea käsi, yhteenpuristuneet huulet: 

nyt ei jäädä haukkomaan henkeä! 

 

Ruskean matkalaukun paino kevenee askel askeleelta. 

 

Vielä yksi käännös oikealle ja hän näkee heilurioven lasisesta pinnasta oman heijastuksensa,

lähtövalmiina. 

 

Minun uneni puolestaan oli seuraavanlainen: 

”Trooppisella saarella pidetään musiikkifestivaalit. Nainen on menossa festivaaleille vapaaehtoistöihin. Komea herrasmies on myös menossa saarelle vapaaehtoistöihin. Nainen ja mies tutustuvat satamassa ja vuokraavat yhdessä mopon, jolla ajavat määränpäähän. Määränpäässä he pelaavat aikansa kuluksi lautapeliä. Mies ottaa naista kädestä.”

 

sunset-3136566_640.jpg

 

Ja Katri K.:n (saman Katrin, jonka runoja julkaisin viime postauksessa) käsittelyssä siitä tuli tällainen runo:

 

Ilman lempeys sai kehon notkeaksi.

Musiikin rytmi tuntui kaikkialla.

Hän sanoi ”kiitos”, ”ole hyvä”, kumarsi.

 

Minne olimme matkalla

emme tienneet.

 

”Kyllä meillä on varaa tähän”, hän vakuutti.

 

Paljastimme kaiken,

nappulat pelilaudalla

kallisarvoiset kivet.

Emme huomanneet rosvoa. 

 

Jäi kätesi lämpö.

***

UNI

Kuutamouinnilla me uneksimme silmät avoinna. Kerroin kuinka olin nähnyt unen, jossa minulla oli valkeat vaatteet ja sinulla tumma puku. Sanoit nähneesi samanlaista unta. Mutta jos kaksi ihmistä jakaa saman unen, onko se silloin unta vai totta? 

Tämä on meidän yhteinen, jaettu todellisuutemme:

Ilot, surut, männynneulaset metsätiellä, pihkaiset sormet. Mansikan makeus ja viinin happamuus. 

 

Teksti: Saila Lyytinen

Runot: Saila Lyytinen ja Katri K.

Kuvat: Pixabay

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *