Ohjelmasuositus: Salainen metsäni

”Kuulin linnun saapuvan. Sen rääkäisy oli kutsu jollekin. Lintu etsii ystävää. Minäkin etsin ikuisesti sieluveljeä. Kuuntelen elämää ja odotan rakkauden tuloa”, kirjoittaa Lauri Katajainen, Salainen metsäni – dokumenttielokuvan päähenkilö.

Salainen metsäni (2016) on Niina Brandtin käsikirjoittama ja ohjaama koskettava dokumenttielokuva. Elokuva kertoo nuoren autistipojan elämästä aikuisuuden kynnyksellä 2010-luvun Suomessa. Elokuvan päähenkilö Lauri Katajainen asuu ryhmäkodissa ja opiskelee avustettuna aikuislukiossa Helsingin Pitäjänmäessä. Kielellinen viestintä on Laurille vaikeaa, ja hän kommunikoikin tulkin välityksellä. 

”Tajusin jo varhain, että tulisin olemaan paljon yksin ajatusteni kanssa.”

 

salainenmetsäni.png

 

Salainen metsäni on tunnelmaltaan rauhaisa, hiljalleen eteenpäin soljuva, eteerinenkin. Elokuvassa näytetään erilaisia tuokiokuvia Laurin arkipäiväisestä elämästä: keskustelua ystävän kanssa, ruokailua ja ostosten purkamista. Kerrontaa rytmittävät jopa hieman aavemaiset luontokuvat, joihin yhdistyy poimintoja Laurin kirjoituksista. 

Elokuva maalaa kuvan herkästä ja pohdiskelevasta nuoresta miehestä, joka – kuten kuka tahansa muukin ihminen – kaipaa rakkautta ja merkitystä elämäänsä. Autismi asettaa kuitenkin omanlaisensa haasteet kumppanin etsimiselle.

”Tahtoisin löytää pelottoman tytön, joka näkisi miehen autistisen kuoreni sisällä.”

Lauri harrastaa intohimoisesti filosofian opiskelua ja kirjoittamista. Kirjoituksissaan Lauri pohtii suuria kysymyksiä, kuten erilaisuutta ja elämän tarkoitusta. 

”Olen miettinyt elämääni autistina ja sitä kuinka usein pitää tehdä vain sitä, mitä toiset sanoo. Kai minullakin on jokin itsemääräämisoikeus?”

”Tajuan selvästi, että ulkoinen olemukseni ja autistinen käytökseni eivät aiheuta suuria intohimoja tytöissä. Pikemminkin he pelästyvät outoa kulkijaa.”

Elokuvan edetessä Lauri on valmistumassa ylioppilaaksi ja elämäntehtäväkin siintää kirkkaana mielessä: kirjoittaa kirja ja kertoa autismista, sen kaaoksesta ja oudoista aistimuksista, ihmisille. 

Autismista huolimatta Laurin ajatuksiin on helppo samaistua; ne koskettavat ja liikuttavat. Kaikkihan me pyörimme loppujen lopuksi samojen ikuisten kysymysten äärellä: Kuka minä olen? Mikä on paikkani maailmassa? Onko tuolla jossain joku kaltaiseni? 

55 minuuttinen dokumentti päättyy Laurin esittämään haaveksivaan kysymykseen: ”Kuka näkee liitoni iltataivaalla?”

Dokumentti on katsottavissa Yle Areenalla vielä 18 päivän ajan:

https://areena.yle.fi/1-3121888

Teksti: Saila Lyytinen

Kuva: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/05/dokumenttiprojekti-salainen-metsani

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Mitä mieltä oot tästä avustetusta kirjoittamisesta? Itse en enää oikein tiedä mitä ajatella… 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *