Equality For All

Hyvää rasisminvastaista viikkoa ja YK:n rasisminvastaista päivää itse kullekin! Mulla on tummaihoinen poikaystävä ja monta tummaihoista perheenjäsentä hänen kauttaan, mutta se ei ole syy siihen, että tämä kyseinen kampanjaviikko tai päivä koskettaa mua, vaaleaihoista kantasuomalaista. Rasisminvastainen viikko koskettaa mua, koska haluan, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti ihonväristä tai etnisestä taustasta riippumatta. Näin ei kuitenkaan asianlaita meillä Suomessa ole – oikeastaan se on päinvastoin.

Today, the 21st of March is the International Day for the Elimination of Racial Discrimination. We are also in hte middle of the campaign week Against Racism! organized by The Finnish Red Cross. I have a black boyfriend but this is obviously not the reason why this day and week affect me as a white person. These occasions affect me because I want equality for all. Skin color or ethnic backgroung should not correlate to the lack of this in 2019. But sadly, it does. In Finland, it really does – quite the opposite.

Being Black in the EU -tutkimuksen mukaan Suomi on erittäin rasistinen maa tummaihoisia ihmisiä kohtaan. Tutkimuksessa tutkittiin tummaihoisten, Afrikasta tulleiden maahanmuuttajien kokemuksia rasismista kahdessatoista eri maassa. Suomi koettiin tutkituista maista rasistisimmaksi. Vastaajista 63 prosenttia eli reilusti yli puolet, kertoi kokeneensa rasistista häirintää, kuten loukkaavia eleitä, kommentteja tai uhkauksia. Tummaihoiset kokevat Suomessa myös selvästi keskimääräistä enemmän fyysistä väkivaltaa. Vastaajista 14 prosenttia kertoi joutuneensa fyysisen hyökkäyksen kohteeksi. Keskiarvo tutkitussa maissa oli viisi prosenttia.

According to the 2018 research Being Black in the EU, Finland is extremely racist country against black people of African descent. In this research, experiences of migrants of African descent in twelve EU countries were research. Finland was experienced the most racist country of all the twelve coutries. Out of the respondents 63 percent, clearly more than half, told they have experienced racist harassment such as insulting gestures, comments or threats. Black people in Finland also experience physical violence more often than average among the countries research. Out of the respondents 14 percent told they have been attacked physically. The average in this was five percent in the countries researched.    

Tämä ei ole kaunista luettavaa. Lähinnä tämä on vastenmielistä ja surullista. Mutta tämä on totta. Sen, kuka tätä yrittää selittää parhain päin ja kieltää asianlaidan, kannattaa mennä itseensä. Se, että et itse ole kokenut rasismia tai todistanut rasistista tilannetta, ei tarkoita että sitä ei ole olemassa. Simple as that.

This is not something you want to read. It’s not pretty. This is repulsive and sad. But foremost this is true. Person who tries to deny this, should look him/herself in the mirror. The fact you have not experienced racism or witnessed it, does not mean it doesn’t exist. Simple as that.

Mikä on myös totta, on se, että olen itsekin rasismiin ja sen läsnäoloon havahtunut poikaystäväni myötä. Ei rasismia voi mielestäni täysin käsittää, jos ei sitä ole itse kokenut. En siis itsekään sitä pysty ikinä täysin käsittämään. Miltä se tuntuu, että joku syrjii, loukkaa tai lyö sinua ihonvärisi takia. Mutta olen kuullut asioita, joiden takia olen raivostunut, suuttunut, ärsyyntynyt ja itkenyt. Olen myös fyysisesti itse huomannut, että joskus bussissa joku katsoo sillä silmällä meitä liian pitkään. Poikaystävälleni on huudeltu kun olen ollut hänen seurassaan ja kerran olen lähtenyt baarista kotiin kun poikaystävääni ei ihonvärinsä takia päästetty sisään. Olen aina ollut rasismia vastaan ja minut on kasvatettu pitämään kaikkia ihmisiä yhdenvertaisina. Nyt kun rasismi koskettaa omaa elämääni, olen havahtunut siihen eri tavalla.

What is also true, is that I myself have woken up to racism and the presence of it after I started dating my boyfriend. I think it is impossible to really realize what racism is if you haven’t experienced it yourself. So I don’t think I can ever truely cope it. How it feels that someone discriminates, offend or even physically hurts you based on and because of your skin color. But, I have heard stuff that have made me get upset, angry, furios and made me cry. I have myself noticed that someone is looking at us at a bus in a werid way for too long. My boyfriend has been called after in a racist way when we are together and once I left a bar as he wasn’t let in because he is not white. Obviously this was not said in his face but it was clear there was a racist motive behind him not getting in. I have always been against racism and I have been raised to see all people as equal. Now as racism is present in my own life through the people around me, I have woken up to it in a whole different way than before.   

Rasismin pitää loppua eikä sillä ja sen eri olo- ja ilmenemismuodoilla pidä olla mitään sijaa yhteiskunnassamme, vitseissämme, kielenkäytössämme tai toiminnassamme. Kaikki eivät (tietenkään) ole rasisteja, mutta monet eivät myöskään puolusta muiden yhdenvertaista kohtelua tai nosta ääntään rasismia vastaan. Olen itsekin istunut taksissa ja ollut hiljaa, kun kuski on käyttänyt n-sanaa. Muistan tilanteen hyvin ja sen mentyä ohi, olin todella ärsyyntynyt itseeni. Miksi en sanonut kuskille, että ole hyvä ja sulje suusi, tuo on rasistista kielenkäyttöä. Minulta puuttui rohkeutta. Rohkeutta aiheuttaa mahdollisesti kiusallinen tilanne. Mutta tästä tässä jutussa on juurikin kyse. Näissä tilanteissa pitää olla rohkea, varma ja tiukka ja sanoa oma mielipiteensä. Muuten hiljaa olemalla tuet sitä, että rasistinen kielenkäyttö on ok. Tästä ei pääse yli tai ympäri.

Racism needs to stop and it and its different forms can’t have any place in our society,in our jokes or in our actions. Obviosly not everyone are racist, but many also won’t raise their voice against it or stand up to defend equality when a racist action/word occurs.  I have myself sat in a cab and been quiet as the driver used the n word. I remember the situation well and after it, I was so upset with myself. Why didn’t I told the driever to shut up as your use of language is  extremely racist. I lacked courage. Courage to make the situation uncomfortable and awkvard. But this is what this whole thing is about. In these situations we need to be brave, strong, firm and speak out. Otherwise by being quiet you are supporting the thought that racist language would be somehow ok. You cannot twist this around.

Viimeinen asia.Rasismi ei ole mielipidekysymys. Esimerkiksi n-sana on koko olemukseltaan ja juuriltaan syrjivä ja rasistinen, eikä sitä tule kenenkään (ei-tummaihoisen) ikinä, missään tilanteessa käyttää.

Yritetään parhaamme puolustaa yhdenvertaisuutta. Kaikki voivat tehdä tässä oman osansa. Aina on mahdollisuus muuttua ja tehdä paremmin. Ensi kerralla avaan suuni ja puolustan yhdenvertaisuutta, jos joudun samanlaiseen tilanteeseen kuin tuolloin taksissa.

xx Noora

Last thing. Racism is not a question of opinion. For example the n word is profoundly discriminate and racist and no one (non black person) should ever use it in any context. 

Let’s try our best to defend equality. Everyone can do their own part in this. There is always a chance to make a change and do better. Next time I will speak up if Im in a similar situation as I was in the cab.

xx Noora

Kommentit (3)
 1. Miriam Willard
  22.3.2019, 23:49

  Lyndia happens when I’m called but you’ll call me anything such as.

  She is currently a hotel receptionist. His wife and him
  live in Idaho. Playing badminton is what his family and him get.

 2. Superhyvä ja mielenkiintonen postaus!

  1. Kiitos Ninnu! 💕

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *