My Best Tips Before The Elections

Eduskuntavaalit on alle viikon kuluttua ja ennakkoäänestys päättyy tänään. Vaaliasiaa tuntuu löytyneen näin vaalien alla joka toisesta blogista ja hyvä niin. Tuntuu, että moni (bloggaaja) on löytänyt tänä keväänä äänensä yhteiskunnallisissa asioissa ja kiinnostus politiikka kohtaan on herännyt. Ja tämä on aivan mahtavaa! Kuitenkin kun vaaliasiaa puskee joka paikasta, ei tunnu mielekkäältä lähteä toistamaan samoja juttuja. Siksi en kirjoita äänestämisen tärkeydestä (taikka aiheista) tähän väliin sen enempää, vaan kerron mun parhaat vinkit vaaleihin valmistautumiseen.

In Finland we have the parliamentary elections this upcoming Sunday. In this post I’m sharing my best tips on how to prepare for voting. The parliament is the most important political institution in Finland as we are a parliamentary democracy. The Parliament passes legislation, decides on the state budget, approves international treaties, and supervises the activities of the government. This is why it is so crucial to vote in these elections as the people and parties selected to the parliament make decisions that affect our lives now and in the near future. 

Lähdetään liikkeelle ihan perusasioista.Mitä eduskunta tekee Suomessa? Ja entä minkälaiset vaalit eduskuntavaalit oikein ovat – kuka ja kuinka monta valitaan, mihin tehtävään, miten pitkäksi aikaa? Jos nämä kysymykset herättävät mielessäsi oikeastaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia ja hikikarpalot nousevat otsalle kun yrität pinnistää vastauksia jostain muistin uumenista, kannattaa käväistä niin sanotusti tiedon alkulähteillä. Eduskunnan omilta nettisivuilta löytyy selkeästi muotoiltuna vastaus siihen, mitä se eduskunta nyt oikein tekikään. Kyseinen sivusto tarjoaa paljon kiinnostavaa tietoa tästä meidän kaikkien elämää hyvin konkreettisesti koskettavasta putiikista. Eduskunta mm. osallistuu säännöllisesti yhdeksän kansainvälisen valtioiden välisen järjestön toimintaan. Kuka tiesi, että eduskunta on mukana myös kv-toiminnassa eikä kaikki toiminta tosiaankaan tapahdu kokonaan rajojemme sisäpuolella?

Vaalit-sivustolta löydät taas vastauksia yllä lueteltuihin peruskysymyksiin koskien eduskuntavaaleja vaaleina. Sivustolta löytyy massoittain yleistietoa vaaleista Suomessa. Jos haluat tietää, miksi Suomi on jaettu vaalipiireihin, miten puolueen voi perustaa ja miten puolueet ovat ylipäätään Suomessa syntyneet, suuntaa sivulle yleissivistämään itseäsi.

Most important is to do research and read about the parties and politics from a source that is as objective and neutral as possible. This is a universal advice before any elections you are eligible to vote.In Finland we have good quality journalism but still I would wanna see people (myself included) dig a bit deeper. Try to find academic sources and for example surf the pages of international and reliable organizations for information to back your own decision.

Vahvana kakkosena tulee mikäpä muu kuin Nonsensen Vaalispessu. Aivan timanttinen vaalipodcast-sarja, jossa Alexa ja Linda haastattelevat eri puolueiden poliitikkoja nonsensen rennolla, mutta asiantuntevalla meiningillä. Eka osa jaksoa mennään vähän kevyemmällä, let’s get to know you -tyylillä, jossa ehdokas kertoo itsestään tyyppinä. Toinen osa koskeekin sitten ihan puhtaasti politiikkaa ja sitä, mitä mieltä ehdokas ja tämän puolue on erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Vaalispessussa politiikasta puhutaan selkeästi, ymmärrettävästi ja ajankohtaisesti. Jaksot ovat olleet itselläni nyt lähipäivinä ahkerasti kuulokkeissa ja yritänkin kuunnella kaikki jaksot ennen sunnuntaita.

Vaalispessu on taivaan lahja meille kaikille, mutta erityisesti niille, joille politiikka on tuntunut vaikeaselkoiselta ja kaukaiselta ja oma ehdokaskin on vielä hakusessa. Alexa ja Linda onnistuvat kysymään tosi osuvia kysymyksiä ja ehdokkaat joutuvat niiden ajoittain kovaankin pressiin. Erityisesti tykkään siitä, että haastattelijat eivät ota kantaa politiikkojen vastauksiin vaan antavat heidän kertoa omat näkemyksensä rauhassa.

My other tip is to listen to podcasts about politics. In Finland we have a really good one hosted my two young women bloggers. To this one I tune in almost daily now before the election day on Sunday. 

Jos oma puolue ja ehdokas tuntuu olevan vielä hukassa, suosittelen tekemään vaalikoneen. Hyviä vaalikoneita löytyy muun muassa Helsingin Sanomilta ja Yleltä. Vaalikoneet tosin yksinkertaistavat vaikeitakin kysymyksiä ja kysymyksenasettelu saattaa olla välillä melko erikoista. Tästä huolimatta vaalikoneella saat osviittaa siihen, kenen kanssa olet samoilla linjoilla politiikan kysymyksistä. Vaalikoneen tulos kertoo, keiden ehdokkaiden kanssa olet vastannut kaikista yhteneväisimmin ja toisaalta kenen kanssa mielipiteesi eroavat eniten.

On top of educating yourself, use all the reliable help you have at hand to help yourself to decide who you wanna give your vote to. In Finland we have a multiparty system so this means we actually have over ten parties to choose from. As there is so much to choose from, different voting aid applications help you to navigate the different candidates and parties.

Tähän väliin välihuomio koskien puolueen merkitystä äänestyspäätöksessäsi. Monessa puolueessa on käytössä puoluekuri eli ryhmäkuri. Tämä tarkoittaa sitä, että kansanedustajat ”joutuvat” äänestämään esim. lakiehdotuksista puolueen eduskuntayhmän yhteisen kannan mukaisesti. Kaikissa puolueissa puoluekuria ei ole ja silloin kukin kansanedustaja äänestää oman mielensä mukaan. Joka tapauksessa – oli puoluekuria tai ei – on puolueella eduskuntavaalien näkökulmasta suurempi merkitys kuin yksittäisellä ehdokkaalla. Eli jos et tiedä ketä äänestää, äänestä puoluetta.

Voting is so so important because it’s your chance to use your power to impact on the politics and the society. In a democracy the politicians power is the power the people give them. So give yours to someone who you think will advocate things that are important to you and make the kind of political decisions you think are right and good.

Jos eduskuntavaalien lisäksi (tai niiden innoittamana) haluat päästä paremmin kärryille siitä, mitä huomionarvoista tänä keväänä ja vuonna politiikassa tapahtuu, käy kurkkaamassa reilu kuukauden takainen postaukseni Three Must-Haves of Politics This Spring. Tässä postauksessa perustelen myös lyhyesti, miksi äskeisestä puolue on tärkein -pointista huolimatta äänestää myös henkilöä. Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää tukea äänelläni puolueen ja tietynlaisen politiikan lisäksi nuoria naisia.

Sunnuntai eli äänestyspäivä on täällä ja vaalikoneet tehty ja vaalispessut kuunneltu läpi. Kokoa kaveriporukka yhteen, käykää äänestämässä ja menkää sen jälkeen vaalikahveille. Itse näen kavereita jo lauantaina, joten ajattelin ehdottaa poikaystävälle, että suunnataan äänestyäänestyksen jälkeen kahville ja korvapuustille johonkin kivaan kahvilaan. Mikä parempaa kun ensin omaa äänioikeutta käyttämällä vaikuttaa yhteisiin asioihin ja sitten istahtaa kahvikupin ääreen hyvässä seurassa.

Ihanaa viikkoa kaikille!

The most important thing is of course that you yourself vote but it’s so important to motivate others to vote too. My last tip is to go vote together with friends or relatives. You can go for a coffee after and be proud you did your own part in upholding democracy.

Hopefully you enjoyed my tips on elections. Have a great week!

xx Noora

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *