10 asiaa, joista on OK henkilökohtaisesti syyttää poikaystävää hänen maassaan

Nørrebro Summers

Expatin elämä, etenkin sellaisen joka on pysyvästi jättänyt kotimaansa ulkkismiehen takia, on täynnä tunnekuohuja. Onhan se toisaalta perhanan ilahduttavaa muuttaa Kööpenhaminan kaltaiseen ihanaan kaupunkiin, ystävystyä upeiden tyyppien kanssa, kyläillä kauniissa asunnoissa, tarttua mahtaviin duunimahdollisuuksiin ja juoda arkkitehtien kanssa cocktaileja Vesterbrossa.

Sitten toisaalta joutuu luopumaan muun muassa kaikesta normaalista, arjesta kotikaupungistaan, vanhojen ystävien ja perheen läheisyydestä, entisestä duunista, kielestään, rutiineistaan, mukavuusalueestaan, siitä valta-asetelmasta kun asutte sun kotimaassa ja kumppani on suhteenne kielitaidoton turre. Eli siis aika paljosta. Vaikka en vois olla onnellisempi nykyisestä elämästäni Kööpenhaminassa ja siitä, että yksi baari-illan kohtaaminen vuonna 2013 on mut tänne kuljettanut... välillä sitä silti turhaantuu, no, juttuihin.

Eikä oikeen osaa kohdistaa sitä mihinkään järkevään tai järkevästi, joten.

Muun muassa näistä oon ärsyyntynyt poikaystävälleni henkilökohtaisesti expat-elämäni aikana:

1. Tuuli

Kun pyöräilet taas kerran baarista himaan jäätävässä vastatuulessa ja tuntuu ettet epätoivoisesta polkemistesta huolimatta rullaa yhtään eteenpäin. Paska maa, ei meillä Stadissa joudu tällaista kestämään.

2. Sade, ja mikä pahempaa, sade ja tuuli yhdessä

Taas sataa ja koska täällä tuulee koko hemmetin ajan, niin sateenvarjosta ei oo mitään hyötyä. Varsinkin sellaisena päivänä kun on rillit päässä eikä yhtäkkiä nää enää mitään, on ihan kohtuullista syyttää säästä ja kinkkisestä tilanteesta poikaystävää. Koska tää on sen maa.

3. Terveydenhuolto

Tanskan terveydenhuoltosysteemi on aivan pehvasta. Kun sulla on korvatulehdus, mutta kaikki lääkärit on kesälomalla koska on heinäkuu, etkä saa tilanteeseen apua kahteen päivään, arvatkaa kenelle kannattaa suuttua. No sille poikaystävälle. Koska sen maa.

 

 

4. Verovirasto

Koska et ymmärrä paikallisesta verosysteemistä yhtään mitään ja kaikki info on tanskaksi, voit hermostua poikaystävälle kahdestakin syystä: A) koska verohommat on niin sekavia ja koska B) veroviraston verkkosivuilta saa niin huonosti tietoa englanniksi. Heitetään tähän vielä yksi bonussyy kiukustua, nimittäin korkea veroprosentti.

5. Paikallisen kielen ääntämys

Se näyttää ruotsilta, se vaikuttaa ruotsilta - joten miksi hemmetissä sitä ei voi ääntää normaalilla, ihmissuuhun sopivalla tavalla? Poikaystävän syy.

6. Paikallisen kielen opiskelu

On täysin kohtuutonta vaatia, että täyttä työpäivää vetävä, sosiaalista elämää viettävä, parisuhdetta ylläpitävä, asuntoa sisustava, yöunia nukkuva, Netflixiä katsova ihminen pystyy opiskelemaan uuden kielen (etenkin koska ks. kohta 5). Koko konsepti on niin raivostuttava ja paineita luova, että sen johdosta on syytä olla koko ajan hieman näreissään poikaystävälle. Etenkin jos se kehtaa tuputtaa sitä sulle vetoamalla esimerkiksi sellaisiin epäoleellisuuksiin, kuten vaikka integraation helpottuminen, verojuttujen ymmärtäminen tai kulttuurin sisäistäminen syvemmällä tavalla. Paskaa, kaikki paskaa.

7. Ruoka ja erityisruokavaliot

Siis anteeksi mutta miten niin työpaikan lounasravintolasta ei saa gluteenitonta leipää? Tai brunssimestasta vegaanista jugurttia? Barbaarista skeidaa, ja ehdottomasti poikkiksen vika.

8. Hintataso

Meillä Suomessa kaikki on hyvää ja halpaa. Sain siellä tiistain afterworktreffeillä hyvän ruoka-annoksen ja puolikkaan viinipullon maksimissaan kolmellakymmenellä eurolla. Arvatkaa vaan, kenelle voi hermostua siitä, että täällä siihen menee aina joku viiskybää.

9. Ärsyttävän aggressiiviset pyöräilijät

Ettekö näe etten oo täältä päin kotoisin? Ei oo mitään syytä kilkuttaa sitä kelloa niin vihaisesti jos ihan pikkasen kämmin. Poikaystävän syytä, että sen maassa jengi on niin epäkohteliaita ja provosoituvia liikenteessä.

10. Kämmivät, hitaat turistipyöräilijät ja muut ääliöt

Onko pakko lähteä liikenteeseen, jos ette ymmärrä miten täällä ajetaan? Ärsyttää niin paljon, että ihan periaatteessa kilkutan kelloani tosi kovaa kun ne kämmii, ehkä katon vielä syyttävästi kun ajan ohi - oppivathan. Poikaystävän syytä, että joudun päivittäin kestämään tuolla kaikkia tien tukkijoita ja hidastelijoita. Stadissa sentään mentiin metrolla, spåralla ja dösällä.

 

 

Jos joku silmälasiton ei ymmärtänyt miten ärsyttävä kohdassa 3 mainittu rillit+sade+tuuli -yhdistelmä on, niin postauksen kuvat demonstroi asiaa. Ei siis varmaan mikään ihme että kiukuttaa ja sitten syyttää, eihän tuolta nää siis yhtään mitään. Stadissa oli aina bussipysäkki, jonka alla pystyi seistä.

 

LUE MYÖS NÄMÄ:

6 asiaa, joita poikaystävä ei vaan tajua

5 poikaystäväni tapaa, joita en vaan tajua

10 syytä muuttaa Kööpenhaminaan

---

10 completely reasonable things I've been pissed at my boyfriend for since moving to his country. You know, simple things such as the Danish healthcare and tax systems, weather and language.

---

FOLLOW: Facebook - Bloglovin' - Snapchat & Instagram @marjapilami

Kommentit

By Johanna Lehtinen / Hullaannu ja Hurmaannu (Ei varmistettu) http://hullaannuhurmaannu.blogspot.fi/

Hauska postaus, muutenkin blogisi on todella kiva uusi tuttavuus minulle! PS. Laitoin sinulle meiliä :)

marjapilami
Nørrebro Summers

Hei mahtavaa, kiitos ja kiva kun löysit blogini! Vastailen mailiisi pikapikaa :)

sallamanteri

Aaargghhh, tuo viimeinen kuva on kyllä niin tuttu näkymä itselle lähes joka viikko, sillä myös Oulussa tuulee aina ja nyt keväällä näemmä myös sataa joka päivä. Ja sitten kun niitä laseja on kuitenkin pakko pitää päässä suojaamassa silmiä, koska muuten tuntuu niinkö satais puukkoja silmiin. Milloinhan keksitään sellaiset lasit, johon pisarat ei tartu tai vaihtoehtoisesti jotkut vinkkarit myös silmälaseihin?

marjapilami
Nørrebro Summers

Haha toiset rillipäät niin ymmärtää! Oon miettinyt kanssa sellasia tuulilasinpyyhkijöitä, mutta saatettais näyttää vähän oudoilta? Eli kannatan pisaroitahylkivän rillipinnoitteen innovointia. Tai vaikka linsseihin kiinnitettäviä katu-uskottavia minilippiksiä... :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Onhan myös luonnollisesti ulkomaalaisvihaaja-tanskalaisten syytä että expateilla on AINA vastatuuli!

marjapilami
Nørrebro Summers

No hui, ei sentään oo yhtään moista vihaajaa tullut vastaan. Pari ärsyttävää pyöräilijää korkeintaan, joihin varmasti itekin kuulun. Peace out! ;o)

Aivan superhauska postaus! Entisenä expatina fiilaan kovasti, vaikka eri maa olikin. Voi niitä ajoittaisia turhaumia!

Toi kieliasia on kyllä jotenkin hankala. Itse en puhunut käytännössä ollenkaan kieltä ennen muuttoani, mutta osasin kieliopin aika hyvin. Oli kamalaa hyöriä tumpelona ilman sanoja. Englannin käytöstä syyllistettiin, joten oli aina pakko yrittää edes vähän. Et sä hei opi koskaan, jollet ala puhua. Mä en vastaa sulle englanniksi! Kahdessa vuodessa pystyin kuitenkin jo hoitamaan melkein kaikki asiani paikallisella kielellä, vaikken missään vaiheessa raivoisasti itseopiskellut kotona tai käynyt kursseilla. Tsemppiä siis sen kanssa!

marjapilami
Nørrebro Summers

Haha jee, expat-turhaumat 4ever!

Kieliasia on kinkkinen tosiaan, tuntuu että oon ainut lusmu kuka ei vaan opi(skele) uuden vakituisen kotimaansa kieltä. Mutta kai se tästä pikkuhiljaa ;)

Iina / Kotona Kaikkialla (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/iinamaija/

Olipas hauska postaus! Hauska huomata miten samanlaista tuntuu olevan siellä Tanskassa kuin täällä Alankomaissa. On tosiaan poikaystävän vika, että sateessakin pitää pyöräillä, aina on turisteja tiellä (ja toki myös se, että on tartuttanut myös muhun sen pyörätiellä seisoviin turisteihin kohdistuvan kilikelloagression). :D

marjapilami
Nørrebro Summers

Hidastelevat turistit! Tasan yhtä ärsyttäviä kuin kaikki mulkvistipyöräilijät :D Sillä erotuksella, että ite on tietysti aina oikeassa ja syytön.

Ja kiitos, kiva kun tykkäsit <3

Oikein huonona päivänä sitä ihminen saattaa (teoriassa, tottakai) syyllistyä kaikkiin kohtiin, ihan Suomessa ja suomalaiselle miehelle :D (itse en toki toimi noin, kaveri kertoi...)

marjapilami
Nørrebro Summers

Haha, ou nou! En henkilökohtaisesti toki tunne tätä fiksulta ja kauniilta kuulostavaa ystävääsi, mutta rivien välistä pystyn päätellä että hänellä on validi syy moiseen käytökseen välillä ;o)

Kyllä mäkin uskon noin ;)

Siiri / Pilkettä (Ei varmistettu) http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta

Olin Hollannissa vaihdossa, ja allekirjoitan täsin kohdat 1, 2, 5, 9, ja 10! Kotiinpaluulentonikinnperuttiinntuulen takia. :P

marjapilami
Nørrebro Summers

Haha kuulostaa raskaalta! Toivottavasti sulla oli kanssa edes joku syntipukki ;) 

Kommentoi