Horror story a.k.a asunnon osto Tanskassa

Nørrebro Summers

Oon ostanut ja myynyt Suomessa yhden asunnon ja toki katsonut vierestä kun kaverit ostelee kämppiä ja mun mielestä prosessi menee jotakuinkin näin:

1) Tee tarjous.

2) Odottele vähän aikaa OK:ta tai vastatarjousta ja tee tarvittaessa uusi tarjous.

3) Klousaa diili.

4) Treffit ostajan pankissa, allekirjoita paperit ja lähde jonnekin poksauttamaan skumppa.

Tanskassa homma ei mee ihan noin. En oo varmaan koskaan ollut yhtä stressaantunut, kuin mitä olin sen kuukauden ajan kun meillä oli asunnonostoprosessi käynnissä. Ihan horroria alusta loppuun.

Meidän kohdalla prosessi meni jotakuinkin (tiivistettynä) näin:

1) Tee välittäjälle tarjous keskiviikkoiltana ja anna ostajalle 24 tuntia aikaa vastata siihen.

2) Innostu sanoinkuvaamattomasti, kun jo tunnin kuluttua puhelin pirisee ja tarjous on hyväksytty! Mikä voisi enää mennä vikaan?

3) Sovi välittäjän kanssa, että ostosopimus allekirjoitetaan myyjän toimesta perjantaina kello 16.

4) Kun perjantaina kello 17 mennessä ei oo mitään kuulunut, oleta että kaikki on kunnossa ja välittäjä ei vaan oo ehtinyt kuitata sitä sulle.

5) Saa lopulta välittäjä kiinni 19 maissa perjantai-iltana ja kuule siltä, että myyjä ei ehtinytkään allekirjoittamaan sopparia. Kai se on ihan fine? Ai niin ja vielä on tulossa sunnuntaille yksi näyttö, kun se on jo ehditty sopia. Tämän tiedon saat viestitse poikaystävältäsi, kun itse istut coolissa fuusioravintolassa kaverisi kanssa odottamassa ruokaa pöytään.

6) Saa coolissa fuusioravintolassa ihan hirveä slaagi, soita välittäjälle, joka ei tietenkään vastaa. Jätä kiukusta vapisevalla äänellä viesti vastaajaan.

7) Kun välittäjä hetkeä myöhemmin soittaa takaisin, pistä sille luu kurkkuun ja sano, että tarjous on voimassa enää tasan puolille päivin lauantaina. Käy yhä kiihkeää keskustelua puhelimessa, kun ensimmäinen ruoka-annos tuodaan pöytään.

8) Chattaile kädet täristen poikaystäväsi kanssa muutaman viestin verran ja selosta puhelun sisältö, kun kaveri mutustelee vaivaantuneena alkupaloja.

9) Juo seuraavan tunnin aikana puoli pulloa viiniä, äläkä katso puhelintasi, koska se olisi jo ihan liian tylyä.

10) Ruokailun jälkeen vilkaise kännykkää ja löydä sieltä seuraavanlainen viesti: "Välittäjä just soitti. Se ajoi myyjän asunnolle ja paperit on nyt allekirjoitettu! Kaikki on nyt OK, hauskaa iltaa". Mikä voisi enää mennä vikaan?

11) Seuraavan viikon alussa toimita ostosopimus teidän juristille (Tanskassa on pakko palkata juristi, jos ostaa asunnon), jotta hän voi katsoa sen läpi.

12) Tapaa yhteyshenkilösi pankista, jolta saat vahvistuksen, että kaikki OK ja katellaan myöhemmin.

13) Keskustele juristisi kanssa perjantaina ja kuule häneltä, että myyjä on ujuttanut sopimukseen kohtuuttoman klausaalin. Sopimusta tulee siis muuttaa. Joka tarkoittaa sitä, että samalla kun lähetämme myyjälle uuden sopimusehdotuksen raukeaa aiempi sopimus. Myyjällä on kolme kokonaista työpäivää aikaa harkita päätöstään. Koska on perjantai, tämä tarkoittaa päätöksen siirtymistä seuraavan viikon puoliväliin.

14) Tiedät, että asunnolle on toinenkin innokas ostaja, joten vietä viikonloppu viittä vaille hengityskoneessa.

15) Vastaanota uusi hyväksyntä sopimukselle ja huokaise helpotuksesta. Mikä voisi enää mennä vikaan?

16) Tapaa yhteyshenkilösi pankista, jolta saat vahvistuksen, että kaikki OK ja katellaan myöhemmin.

17) Saa juristilta ja välittäjältä maili, jossa sanotaan että osaa uuden sopimuksen vaatimista todistuksista ei voidakaan toimittaa. Päätä, tehdäänkö tämän takia uusi ostosopimus ja odotetaan taas kolme työpäivää hyväksyntää. Vaiko otetaan riski, että puuttuvista todistuksista löytyy myöhemmin ikäviä ylläreitä.

18) Soittele, googlaile, kysele, lue kristallipalloa, tutki sieluasi ja päätä, että syteen tai saveen, otetaan se helkkarin kämppä nyt vaan.

19) Tapaa yhteyshenkilösi pankista, jolta saat vahvistuksen, että kaikki OK ja katellaan myöhemmin. Tällä kertaa te ekaa kertaa allekirjoitatte jotain papereita, eli ehkä tää oli nyt virallista?

20) Jatka yhteydenpitoa juristin, pankin ja välittäjän kanssa. Älä vielä tuudittaudu siihen, että mikään on varmaa.

21) Viralliset lainaelimen edustajat käyvät fyysisesti paikalla uudella asunnollasi arvioimassa, onko se hintansa väärti (en enää muista mikä järjestysnumero tälle pitäisi antaa...). Odota kauhusta kankeana josko ne päättävät, että kaupat on sittenkin peruttu. Ja helpotu, kun he hyväksyvät oston.

22) Ala sumplimaan asunnon luovutuspäivää. Se saa asian tuntumaan todellisemmalta.

23) Saa viesti välittäjältä yllättäen eräänä iltapäivänä, joka kertoo että avaimet on noudettavissa jo sunnuntaina. Ahaa. Eli siis nyt meillä vai on se kämppä?

24) Koe kroonista hämmennystä prosessin suhteen ja ihmettele, miten onnistuit ostamaan asunnon ilman pienintäkään hajua siitä, milloin osto varsinaisesti tapahtui. Milloin oli se hetki, kun kaikki olikin varmaa ja oltaisiin voitu korkata skumppa?

25) Tapaa välittäjä asunnolla avaintenluovutuspäivänä. Katso ihmeissäsi vierestä, kun välittäjä käynnistää tiskikoneen, pesukoneen, uunin, tarkastaa valot, jääkaapin, suihkun ja patterit ja kirjaa kaiken ylös. Mitä täällä tapahtuu ja onko nyt korrekti hetki tälle kaikelle?

26) Vastaanota kolmen litran punaviinipullo, jonka välittäjä sinulle ojentaa. Siinä lukee teidän nimet ja välittäjäfirman logo. Onneksi ei sentään välittäjän nimeä, koska tän prosessin aikana oot oppinut vihaamaan sitä tyyppiä.

Ja sitten kaikki on ohi. Sinulla on uusi, upea koti ja elämästä käännetään uusi lehti. Mikä voisi enää mennä vikaan?

P.S. Kiinteistömaailma Helsinki Herttoniemi-Viikki I f*cking miss you.

 

Pic source: Bolia blog

 

LUE MYÖS NÄMÄ:

10 asiaa, joista on OK henkilökohtaisesti syyttää poikaystävää hänen maassaan

10 syytä muuttaa Kööpenhaminaan

Millaista oli muuttaa pysyvästi ulkomaille?

---

Buying an apartment in Denmark is hell.

---

FOLLOW: Facebook - Bloglovin' - Snapchat & Instagram @marjapilami

Kommentit

Me ollaan kyllä Suomessa monessa asiassa niin onnellisia asioiden helppouden kanssa:D Nimimerkillä yritin hankkia toimivaa ja fiksua liittymää Ranskassa n. 9 kk ajan kunnes luovutin ja käytin Suomi liittymääni koska se oli yksinkertaisesti helpompaa ja halvempaa:D 

Blogistani löytyy sulle muuten haaste:)

Halit! 

marjapilami
Nørrebro Summers

Hah, mun 5 kk Ranskassa elelyn kokemuksella kuulostaa tutulta :D Tanskassa ei onneks oo sentään ihan yhtä mutkikasta.

Kiitos haasteesta! <3 Pusss.

Ssiiri (Ei varmistettu) http://ssiiripilketta.blogspot.com

Hurjaa hommaa siellä Tanskassa! :o Ostin itsekin ensiasuntoni toukokuussa ja sekin oli ihan tarpeeksi jännittävää hommaa minulle.
Mutta hyvä tietää mihin siellä Tanskassa kannattaa varautua, sinne lähtö hamassa tulevaisuudessa on pyörinyt omassakin mielessä...

Olen kirjoitellut omasta matkastani blogiin ensiasunto-tagin taakse:
http://ssiiripilketta.blogspot.fi/search/label/ensiasunto

marjapilami
Nørrebro Summers

Suosittelen muuttoa Tanskaan hurjasta asunnonostoprosessista huolimatta ;o) On täällä sen verran kivaa noin niin kuin muuten, hih.

Ja tilannettasi tulee mahdollisen tänne muuton kohdalla helpottamaan jos rahkeet riittää oman asunnon ostoon. Nimittäin kelpo vuokra- tai asumisoikeusasunnon löytäminen se vasta hankalaa onkin! 

Siiri / Pilkettä-blogi (Ei varmistettu) http://ssiiripilketta.blogspot.com

Hyvä tietää! Minkälainen asuntojen hintataso on Suomeen verrattuna? (Vaikka sinne Herttoniemi-akselille verrattuna, jos sieltä tuli lähdettyä?)

marjapilami
Nørrebro Summers

Hintatason kommentointi on hankalaa, koska hinnat vaihtelee kovasti alueesta ja asunnosta riippuen - ja palkkataso toki Tanskassa Suomea korkeampi. Ei siis ihan yksi yhteen käy; mun mielestä kuitenkin suhteellisen lähellä Suomen oloja.

Köpis on myös sen verran isompi kaupunki, ettei täällä oo oikein mitään "Herttoniemeä", vaan pikemminkin suuuuri keskusta-alue tunnelmallisine vanhoine taloineen ja erilaisia lähiöita, jotka herättävät voimakkaitakin mielipiteitä suuntaan ja toiseen täkäläisissä. Esimerkiksi edc.dk-sivulta voi kurkkia hintoja, muista valita asuntotyypiksi "Ejerlejlighed" :)

Jos muuttosuunnitelmat etenee tai voin muuten konkreettisesti jelppiä, niin ota ihmeessä yhteyttä xx

Siiri / Pilkettä-blogi (Ei varmistettu) http://ssiiripilketta.blogspot.com

Kiitos, pidetään mielessä! :) Pari vuotta pitää vielä tehdä väitöskirjaa Suomessa, mutta voihan sitä ruveta tutustumaan netin välityksellä asioihin jo aiemmin. :)

Sanja
Hetken huumaa.

Haha apua, voin hyvin kuvitella miten hankalaa kämpän osto on Köpiksessä, kun jo pelkkä vuokraaminenkin tuntui välillä painajaismaisen vaikeelta. Asuin siis vuoden Köpiksessä ja siinä ajassa ehti kuulla vaikka minkälaisista kummallisista vuokrasopimuksista, asumisratkaisuista ja huijausyrityksistä.

 

marjapilami
Nørrebro Summers

Hah, jos joku hyvä puoli ostoprosessista pitäis mainita, niin sitä ei todennäköisesti (toivottavasti!!!) tartte toistaa yhtä usein kun vuokrausrumbaa. Hurjaa säätöä kämppämarkkinat Köpiksessä kyllä, oli asumismuoto mikä hyvänsä :O

expansive (Ei varmistettu) http://agelesstimer.blogspot.com

Kiitos kuvauksestasi asunnon ostosta. Olen syntyisin Tanskasta, mutta isäni kuoltua reilu kymmenen vuotta sitten, en ole asioinut Tanskassa. Nyt kiinostaisi asunnon osto sieltä. Mistä kannattaisi aloittaa? Olen asunut Odensessa ja se on edelleen minulle rakas paikka, joten sieltä olisi mukava löytää kämppä.
Terkuin Kati

marjapilami
Nørrebro Summers

Kiitti kommentista ja kiva jos postaus oli hyödyksi :) Asunnon osto Tanskassa on aikamoinen prosessi. En oo varma, millaisia neuvoja kaipaat, mutta tässä muutama vinkki:

- Tarvitset kiinteistökauppaan perehtyneen juristin.

- Hyviä portaaleita asunnon katseluun mm. edc.dk, home.dk, boliga.dk. EDC:n tai Homeen yhteyden ottamalla saat varmasti myös paljon käytännön apua ja neuvoja koko prosessista.

- Tanskassa 2 suosittua "omistusmallia" ejerlejlighed (perinteinen omistuskämppä) & andelsbolig (osaomistus).

- Ellet oo 100% varma, että oot oikeutettu asunnon ostoon Tanskassa, tsekkaa se ekana. En nyt millään muista sen viraston nimeä, jonne mä soitin... joku ulkomaalais/maahanmuuttovirasto varmaan :D 

Toivottavati tästä oli apua! Mä kävin prosessin läpi ihan ummikkona poikaystävän hoitaessa suuren osan paperisodasta, eli yksityiskohdat on itsellekin hämärän peitossa, heh. Onnea matkaan! ;)

City starling

No huh huh, kuulostaa tutulta :) Onneksi saitte kuitenkin lopulta asuntonne.

Samaa juttua mietin kun käytiin asunnonostoprosessia läpi täällä jenkeissä: kyllä Suomessa pääsee niin helpolla! En edes muista tarkkaan kaikkia mutkia matkassa, mutta täällä (varmasti säännöt yms vaihtelee osavaltioittain paljonkin) on esimerkiksi ihan ok myyjälle hyväksyä parempi tarjous, vaikka olisi suullisesti jo hyväksynyt yhden. Me saatiin kokea tämä kantapään kautta. 

No, sitten kun oltiin kauppoja vihdoin tekemässä niin eri osapuolet, kuten pankki, eivät vaan osanneet hoitaa hommaansa, papereita oli kadoksissa jne... Kauppapäivä siirtyi kolme kertaa. Odottele nyt siinä sitten viikkotolkulla jännittäen, että millä hetkellä joku peruukin, koska mikään ei periaatteessa ollut täysin varmaa. Samoin muuttopäivää oli myös aika vaikea suunnitella, kun aikataulut heitteli jatkuvasti. Lopulta meidän juristi (joka on periaatteessa välttämätön sekä myyjän että ostajan puolella) hoiti onneksi kaiken pakettiin ja myyjä etäallekirjoitti paperit jostain Karibialta :D Noh, loppu hyvin kaikki hyvin, mutta sai kyllä arvostamaan tuota Suomen helppoutta erittäin paljon.

Onnea uuteen kotiin sinne Tanskaan :)

marjapilami
Nørrebro Summers

Apua, Jenkki-prosessi kuulostaa vielä hurjemmalta kuin täällä. Onneksi teidänkin tarina päättyi lopulta onnellisesti. Vaikka aika kultaa muistoja jne, ei tällasten kokemusten jälkeen ihan heti kylläkään tee mieli lähteä samaan leikkiin uudestaan :D Pitäis osata olla stressaamatta ja ajatella, että aina tulee uusia kämppiä jos joku menee vikaan.... mutta kun ei to-del-la-kaan osaa, heh.

Kommentoi