Ärsytys ≠ allergia

NUDE

Osallistuin viime viikolla Laveran seminaariin, joka juhlisti merkin 10-vuotista taivalta Suomen markkinoilla. En ole luonnonkosmetiikan ekspertti, mutta haluaisin vahvistaa tietopohjaani myös siltä puolelta. Ja erityisesti halusin kuulla farmaseutti-estenomi-kemian ja biologian opettaja (FM)-tohtorikoulutettava Päivi Kousan puheenvuoron kosmetiikka-allergioista.

Luento oli supermielenkiintoinen ja kuuntelisin Kousan esityksiä mielelläni lisääkin. Onhan häntä tituleerattu valtakunnan viralliseksi meikkiguruksi ;) Kousa kertoi, että yleisimmin kosmetiikassa allergisia reaktioita aiheuttavat mm. hajusteet, säilöntäaineet, UV-suoja-aineet (tai sen ja auringon lämmön yhdistelmä), eteeriset öljyt, rakennekynsien akrylaatit ja metalliepäpuhtaudet silmämeikeissä. Eteerisistä öljyistä erityisen allergisoivia ovat esimerkiksi jasmiini, laventeli, neilikka, ruusu, teepuu ja ruusu.

Aivan uusi tieto minulle oli se, että ärsytys ei ole sama asia kuin allerginen reaktio. Itsekin olen puhunut allergisesta reaktiosta, jos ihoni on jonkun tuotteen käytön jälkeen muuttunut punaiseksi ja kiristeleväksi, mutta se onkin vain ollut ärtymisen merkki. Iho voi ärtyä samasta tuotteesta eri tavalla riippuen esimerkiksi vuoronkauden- tai kuukaudenajasta ja punoitus on poissa viimeistään seuraavana päivänä. Allerginen reaktio taas aiheuttaa pitkäkestoista ihottumaa, joka kerta tuotetta käytettäessä.

Olen nimittäin huomannut, että kahden eri merkin kasvonaamiot ovat alkaneet aiheuttaa ihollani ärtymistä. Iho on käytön jälkeen punoittava ja kuumottava, mutta seuraavana päivänä täysin normaali. Olen käyttänyt naamoita ärtymisestä huolimatta, sillä kuvittelin punoituksen ehkä olevan vain merkki tuotteen tehosta (eh..).

Kysyin Päiviltä luennon jälkeen, voinko aiheuttaa itselleni allergian jatkamalla tällaisten ärtymistä aiheuttavien tuotteiden käyttöä. Ja vastaus oli kyllä. Etenkin sellaisilla henkilöillä, jotka käyttävät paljon erilaista kosmetiikkaa, on riski allergisoitua ärsytysten määrän kasvaessa. Aka meikäläisen. En missään nimessä halua kasvattaa riskiäni saada allergiaa, sillä silloin tuotteiden testaamisesta voisi meikäbloggaajalle tulla todella haastavaa. Joudun siis haikein mielin nyt luopumaan näistä yksistä lempinaamioistani. Mutta lupaan luovuttaa ne hyvään kotiin. Niisk..

Toinen kuva on napattu tammikuun Demistä, jossa suosittelin Laveran Deep Hydrating Mask -kasvonaamiota. Se EI siis ole aiheuttanut ärsytystä, vaan se on itseasiassa yksi kaikkien aikojen lempinaamoistani! :)

Kommentit

Vilma V (Ei varmistettu)

Hyvä postaus, mielenkiintoinen aihe ja simppelisti esitetty.

Kommentoi