Back to basics: Mistä tiedät, kuinka kauan kosmetiikkatuote on käyttökelpoinen

NUDE

Pidin viime viikolla Trendin Instagramissa päivän mittaisen Q&A-hetken, jolloin te seuraajat saitte kysyä mitä vain kauneuteen liittyvää ja minä vastasin päivän mittaan kuvilla tai videolla. Yksi kysymys oli, että mistä tietää koska kosmetiikkatuote vanhenee?

Kerroin näistä kysymyksistä ystävälleni ja harmittelin sitä, miten näin seitsemän vuoden kauneusbloggaamisen jälkeen on niin vaikeaa palata sille kosmetiikkatietämyksen tasolle, missä valtaosa kansasta on ja mille pohjalle minunkin pitäisi blogiani kirjoittaa. Hämmästelin, että onko oikeasti niin, että joku ei vielä tiedä, mistä tuotteen vanhenemisajan näkee ja tähän ystäväni vastasi: "niin mistä sen sitten tietää?" Tässä kohtaa totesin, että tästä on kirjoitettava postaus asappina!

Tuotteen vanhenemisajankohdan näkee siis helposti purkin kyljestä. Useimmiten tuotteiden kyljessä jossain ainesosalistauksen jälkeen on nimittäin kuvattuna pieni avonainen purkki ja sen kylkeen numero ja kirjain M. Numero merkitsee sitä, kuinka monta kuukautta avaamisesta laskien tuote on käyttökelpoinen. M siis merkitsee sanaa month (kuukausi) ja avonainen purkki sitä, että laskeminen aloitetaan avaamispäivästä. Päivämäärä voidaan myös ilmoittaa Parasta ennen -merkinnällä ja päivämäärällä.

Tällainen kuukausimerkintä on siis oikeastaan vain parasta ennen -päivämäärä ja tällä valmistaja takaa, että tuote on käyttökelpoinen ainakin tämän ajan. Tuotetta voi siis näiden kuukausien jälkeenkin käyttää, kunhan et saa tuotteesta mitään reaktiota ja kunhan tuote toimii oikein ja sillä on edelleen normaali koostumus. Eli jos esimerkiksi meikkivoiteessa on kummallinen haju, koostumus tai väri on muuttunut, on syytä heittää tuote pois.

Jos säilytät tuotetta oikeassa lämpötilassa pois auringonpaahteesta, se saattaa hyvinkin säilyä paljon pidempään, kuin mitä tuo purkkimerkintä takaa. Ja esimerkiksi aurinkovoidetta voi hyvin käyttää kaksi kesää, kunhan sen säilöö hyvin, eikä se oli päässyt kuumenemaan esim. auringossa. Tämän minulle kertoi taannoin Lumenen tuotekehityspäällikkö.

Ja jos sinullakin on mitään tällaisia perusluontoisia kysymyksiä kosmetiikasta, kysy! Kaikesta korealaisesta kosmetiikasta ja cut crease -meikeistä vouhottottaminen voi helposti nimittäin johtaa siihen, että näistä ihan perusjutuista kertominen unohtuu ;)

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Miten päiväysmerkintä menee (yksittäispakatuissa) kangasnaamioissa? Nettikaupasta tilaamassani on jo mennyt päivämäärä, joten arvelen sen olevan valmistuspäivä. Muuta merkintää siinä ei ole.

Erika Naakka
NUDE

Aijaa! Onpa erikoista :o Uskoisin, että se on valmistuspäivämäärä ja voisin kuvitella, että koska nämä naamiot käytetään avaamisen jälkeen heti, niin niihin ei ehkä edes tarvitse merkitä parasta ennen -päivämäärää.

Sellaiset, jotka ovat tarkkana näistä päivämääristä, niin ovatko he myös hyvämuistisia vai mikä on kikka siihen, että tietää 12kk tai 6kk kuluneen? Tussilla merkintä purkkiin?

Erika Naakka
NUDE

No ei tähän taida olla mitään järkevää kikkaa :/ Ehkä voisit ottaa kuvan purkista, kun avaat sen?

Tiia- (Ei varmistettu)

Hei itse olen viime aikoina pohtinut sitä, että hävitänkö kosmetiikkajätteeni oikein. Pyrin aina lajittelemaan tyhjät pahvi- ja muovipakkaukset niille tarkoitettuihin jäteastioihin, mutta taannoin heitin pois kuivuneita ripsivärejä ja kynsilakkoja sekajätteeseen ja jäin pohtimaan että olisiko ne voinut hävittää myös jotenkin muuten? Olisiko sinulla ollut enemmän tietoa tästä, miten mikäkin kosmetiikkapurkki olisi hyvä kierrättää tai hävittää? :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos kynsilakkapullossa on kynsilakkaa jäljellä, se täytyy viedä vaarallisen jätteen keräykseen (tai Sokokselle, joka ottaa vastaan kynsilakkajämiä). Jos lakkaa ei ole jäänyt purkkiin, pullo menee sekajätteeseen (ei lasinkeräykseen).

Erika Naakka
NUDE

Täältä löytyy tuore postaus :) https://www.lily.fi/blogit/nude/kosmetiikan-ja-kosmetiikkapakkausten-kierratys Ja tosiaan täysin kuivunut kynsilakka menee sekajätteesee, muutoin vaarallisen jätteen keräykseen :)

Kommentoi