Inci-tutkailua – Mihin kiinnitän ainesosaluetteloissa huomiota ja miksi

Muutama teistä lukijoista on toivonut postausta siitä, mihin minä kiinnitän tuotteiden INCI- eli ainesosalistoissa huomiota; mitä vältän ja mitä erityisesti etsin. Lokakuun Trendissä olikin sopivasti Virpi Salmen juttu aiheesta ja päätin ottaa sen mukaan tähän jo pitkään luonnoksissa roikkuneeseen postaukseen.

Olen toki kiinnostunut kosmetiikan yksittäisistä ainesosista ja niiden vaikutuksista kehoon, mutta ymmärrän myös, että tällä ei-kemistin tietopohjalla, mikä meikäläisellä on, ei voi vetää listauksista kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. En tunne ainesosien reaktioita, hajoamisprosesseja tai yhteisvaikutuksia, mutta tutkin tästä huolimatta inci-listoja aika-ajoin. Etenkin, jos ihollani on jokin erityistarve, yritän käyttää tiettyjä ainesosia sisältäviä tuotteita. Joissain tuotteissa taas hieman välttelen joitain ainesosia ja joskus purkki voi jopa jäädä ostamatta tietyn ainesosan takia.

Trendin jutussa sanotaan hyvin: ”Kun puhutaan kosmetiikan raaka-aineista, faktat, kokemukset ja mielipiteet sekoittuvat helposti sekamelskaksi.” Haluan nyt itsekin painottaa en todellakaan ole mikään ainesosalistojen ekspertti ja siksi tämä postaus ei ole mikään kaikenkattava ja jokaisen ainesosan sisältävä raamattu, vaan kerron vain sen, mihin itse tulee kiinnitettyä huomiota ihonhoidon inci-listoissa 🙂

lumene_invisible_illumination_2_1.jpg

PARABEENIT

Monet välttelevät tietoisesti parabeeneja sisältävien tuotteiden käyttöä. Itse en kuulu tähän joukkoon sillä tiedän, että parabeeneihin kuuluvia aineita on tuhansia, joista osaa esiintyy ihan luonnossakin, vaikkapa marjoissa ja hedelmissä. Trendin jutussa kerrotaan, että parabeenien välttely käynnistyi, kun Tanska kielsi tietyt parabeenit alle kolmevuotiaille suunnatuissa tuotteissa vuonna 2011. Näiden tiettyjen parabeenien kun arvellaan olevan hormonihäiritsijöitä.

Muistan kuinka Lumenen tuotekehityspäällikkö tuskasteli parabeenikohua, sillä monet niistä ovat turvallisia säilöntäaineita, joille vain harva herkistyy. Ja näin muistutetaan myös Trendin artikkelissa. Parabeenihysteria johti lopulta siihen, että myös näitä turvallisia kosmetiikan säilöntäaineita alettiin korvata metyyli-isotiatsolinonilla, mikä taas johti allergiaepidemiaan.

”Nykyään parabeeneista osan pitoisuuksia on rajoitettu tiukemmin niiden lievän estrogeenivaikutuksen takia”, linjataan artikkelissa. Lisäksi sana parabeeniton ei purkin kyljessä oli EU:n ohjeistuksen mukaan suosteltava väite, parabeenit kun on tutkimuksissa osoitettu turvallisiksi säilöntäaineiksi. Parabeenit ja parabeenittomuus eivät siis ole asioita, joita inci-listauksissa tutkailisin.

v_10_plus_2.jpg

A-VITAMIINI

Yövoiteeseen haluan yleensä A-vitamiinia, jonka on todettu olevan osallisena ihon vanhenemisprosesseissa. Tästä aiheesta olen kirjoittanut aikaisemminkin, mutta ideana minulla siinä on se, että päivän aikana iholta huventuneet A-vitamiinivarastot täyttyvät yleensä yön aikana. Etenkin kesäisin tämä on erittäin tärkeä juttu, sillä UV-valo hajottaa A-vitamiinia.

A-vitskua löytyy tuotteista monissa eri muodoissa ja itse en ole jaksanut olla hirveän tarkka siitä, onko voiteessa nyt retinalia, retinyl palmitaattia vai retinolia. Kunhan nyt jotain iho saa yöllä imettyä itseensä.

C-VITAMIINI

C-vitamiinin olen itse huomannut vaikuttavan ihoni ulkonäköön ehkä eniten. Jos käytän todella C-vitamiinirikkaita tuotteita vaikkapa viikon kuurina, on iho viikon loppupuolella alkutilannetta paljon heleämpi. C-vitamiinin puhutaan myös auttavan kollageenisynteesissä, mikä sekään ei olisi pahitteeksi näin kolmenkympin tietämillä 😉 Bioeffectin perustaja taisi varoitella jotain C-vitamiinin eri muodoista, mutta tähän en ole vielä ehtinyt paneutua sen paremmin.

lumene_valo_2.jpg

HYALURONIHAPPO

Hyaluronihaponhan kerrotaan häivyttävän kevyitä juonteinta, mutta itse en käytä sitä sen ikääntymisen merkkeihin liittyvien vaikutuksien takia, vaan kosteutuksen. Olen huomannut, että talvi-ilmasta kuivaan ihooni tepsii parhaiten se, että pesun jälkeen levitän vielä kostealle iholle hyaluronihappoa sisältävää seerumia, joka sitoo itseensä vettä ja pitää kosteutta näin ihollanikin pidempään. Tämän jälkeen laitan päälle vielä jotain tavallista päivä- tai yövoidetta, joka lukitsee hyaluronihapon ja sen sitoman veden alleen.

ÖLJYT

Talvisin etsiskelen kuivalle iholleni jotain öljyjä sisältäviä yövoiteita. Kirjoittelinkin jokin aikaa sitten isomman postauksen eri ihoöljyistä, mutta itse en juurikaan keskity siihen minkä kasvin öljyä tuotteessa oikein on. Tunnen että kuivankorppu ihoni nauttii niin jojobasta, vehnänalkio-, oliivi- kuin avokadoöljystäkin.

lierac-hydragenist.jpg

MIKROMUOVIT

Mikromuovit ovat sellainen ainesosa, joita tuotteissa tosissani vältän. Kirjoittelinkin myös tästä jutun blogiini jokin aika sitten ja pakko myöntää, että eräänkin testiin saamani tuotteen heitin mieluummin polttokelpoiseen jätteeseen, kuin olisin käyttänyt itse tai antanut kaverille. Näin ainakin vältyin puskemasta vesistöihin sellaista ainesosaa, joka on kosmetiikassa esimerkiksi siemenrouheilla korvattavissa, mutta joka vakavasti turmelee ympäristöämme sinne viemäriveden mukana joutuessaan. Tuosta vanhasta postauksestani voit tsekata sanat, joilla mikromuovin ainesosalistasta tunnistaa.

SILIKONIT

Silikonit saavat monien karvat edelleen pystyyn. Jotkut väittävät niiden tukkivan ihohuokosia, mutta itse en ole koskaan huomannut mitään sellaista. Tosin meikäläinenhän ei koskaan mene nukkumaan meikit naamassa, joten ihoni ei ole edes joutunut olemaan silikonia sisältävä tuote peittonaan edes kokonaista vuorokautta.

En siis niinkään välttele silikoneja, mutta joskus tunnen niiden olevan tarpeettomia ja ehkä haluan joissain tilanteissa välttää liian monen silikonikerroksen levittämistä iholle (meikkivoiteissa kun näitä yhdisteistä usein on). Päivävoiteiden kohdalla en ole niin tarkka. Silikoniyhdisteitä saa olla, mutta mieluiten ei. Yövoiteiden kohdalla taas välttelen ihoa silottavia silikoniyhdisteitä, sillä en tunne niistä olevan yön aikana mitään hyötyä. Silikoniyhdisteethän lähtevät iholta pesussa, mutta koska en yleensä pese ihoani aamuisin, jäisi silari nököttämään iholle yli 24 tunniksi.

luonnonkosmetiikka.jpg

HAJUSTEET

Yksi vähän harmillinen, luultavasti ammattiin liittyvä, juttu on se, että olen alkanut saada joistain tuotteista, hyvin usein kasvonaamioista, ihoärsytystä. Minun pitäisi nyt ehdottomasti ihan kunnolla yrittää selvittää, mikä näissä kaikissa ärsytyksen aiheuttaneissa tuotteissa on se yhteinen tekijä, mutta tällä hetkellä epäilen hajusteita.

Eräskin aikoinaan aika pahan allergisen reaktion (tai ärsytyksen) aiheuttanut kasvonaamio sisältää 8 26:sta yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavasta hajusteesta. Nyt en siis ihmettele yhtään, että naama vähän punoitti käytön jälkeen 😀 Mutta tämä hajusteasia on siis seikka, johon aion paneutua enemmän ja kiinnittää enemmän huomiota tulevaisuudessa.

Mutta nyt on teidän vuoronne! Mitä ainesosia sinä tuotteilta vaadit ja mitä taas kartat ja miksi? 🙂

Jos jonkin ainesosan turvallisuus mietityttää, EU:ssa Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) antaa lausuntoja kosmetiikan raaka-aineista.

Kommentit (24)
 1. Elinakblogi
  9.11.2017, 09:56

  Luonnonkosmetiikan suurkuluttajana syynään incit aika tarkkaan, koska markkinoilla on paljon viherpesua ja toisaalta taas hyviä pieniä tuotesarjoja, joita ei ole sertifioitu.
  Tuotteen ei kuitenkaan tarvitse olla aivan puhdasta luonnonkosmetiikkaa tehdäkseen minuun vaikutuksen – tästä viimeisimpänä esimerkkinä korealainen Cosrx 🙂 Tykkään selkeistä inceistä, tehokkaista raaka-aineista ja minimimääristä koostumuksenmuokkaajia.

  1. Hei kuulostaapa jännältä tuo korealainen merkki! Sulla on selkeesti enemmänkin tietoa näistä kun meikäläisellä 🙂

 2. Tää oli mielenkiitoinen. Aloin selailemaan omien purkkien inc-listoja. Kyllähän niitä joistain purkeista löyty. Esim puhdistusgeelistä ja kynsilakasta. Kynsilakan kohdalla mietin, että onko se kuinka paha? Tietenkin käsienpesun yhteydessä voi kulkeutua veteen. Mutta kynsilakanpoiston jälkeen vanulaput heitetään roskiin. Joidenkin tuotteiden kohdalla oli aika hankala lukea sitä listaa, koska osa oli melko samantyylisiä, joten muutama jäi epäselväksi. Miten esimerkiksi luonnonkosmetiikka – voiko niissäkin olla mikromuovia? Tulispa joku mikromuoviton-symboli kosmetiikkatuotteisiin. Vähän vastaavanlainen, kun esimerkiksi vegaani-symboli joissain tuotteissa.

  1. Luonnonkosmetiikassa (sertifioidussa,ei viherpestyssä) ei ole koskaan mikromuoveja. Ainesosia käsitellään vain hellävaraisesti ja ympäristöä rasittavat tuotantoprosessit tai pakkausteknologia ei ole sallittu. Samoin kaikki sallitut ainesosat ovat sellaisia, jotka eivät rasita vesistöä tai luontoa.
   Esim. Vegaaninen kosmetiikka voi olla tavallista kosmetiikkaa luontoa ja vesieläimiä vahingoittavine kemikaaleineen. Vegaaninen luonnonkosmetiikka on taas luonnonkosmetiikan kriteerein mutta ilman hunajaa tai mehiläisvahaa.

   1. Ok kiitos selvennyksestä! 🙂 eli jatkossa sertifioituja luonnonkosmetiikan tuotteita!

  2. JOS nyt oikein olen ymmärtänyt, mikromuovit ollaan kai kieltämässä kaikesta kosmetiikasta. Korjatkaa jos olen väärässä mutta se olis kyllä enemmän kuin hyvä juttu!

   Kynsilakasta en olekaan koskaan ajatellut tuota käsienpesujuttua… Pisti miettimään..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *