Miksi UV-säteily vaurioittaa hiuksia?

NUDE

En ole itse koskaan sen kummemmin suojannut hiuksiani auringolta. Olen jopa tykännyt siitä, miten hiukseni vaalenevat kesän aikana, mutta toisaalta en ole pannut pahaksenikaan, jos vaikka hiuslakassani on ollut UV-suoja. Olen ajatellut, että hyvä homma, muttei se mikään välttämätön juttu ole koskaan ollut.

Mutta olisi ehkä pitänyt. Vasta nyt loppukesän aikana opin, mitä UV-säteily oikeasti tekee hiuksille ja miksi hiukset pitäisi ihon tavoin suojata visusti tältä tuhoavalta säteilyltä. Olisinpa sisäistänyt tämän paljon aiemmin, edes ennen tätä kesää! En ymmärrä, miksen ole ottanut tätä vakavissani aiemmin. Ehkäpä tässä on tökkinyt juuri se, etten ole tuntenut mekanismia hiusvaurioiden takana, joten en ole jotenkin uskonut sitä.. Mutta nyt asiaan hieman tutustuttuani, aion arskarasvalla läträämisen lisäksi hommata upean hatun ja vaikkapa UV:lta suojaavan hiuslakan tai hoitsikan.

Homman jujuhan on siis yksinkertaisuudessaan tämä: UV vaurioittaa hiusten rakennusainetta keratiinia. Sitä hajottaa erityisesti UV-B-säteily ja UV-A on vastuussa hiusten sävyn muutoksista. Tarkemmin; säteilyn absorbtio hiukseen aiheuttaa vapaiden radiaalien syntymisen, jotka tuhoavat keratiinin proteiinirakennetta. Tuloksena saattaa siis olla hiusten katkeilu, kuivuminen ja yleisestikin kunnon huonontuminen.

Eikä tässä vielä kaikki! Myös hiuspohja kärsii UV-säteilystä ja tämän meikäläinen sai tuntea kirjaimellisesti nahoissaan toukokuisen Kreikan loman jälkeen, kun päänahka oli palanut ja kutisi ja kesi aivan järjettömästi varmaan kuukauden ajan! Eli myös hiuspohja pitäisi suojata auringolta ja tähän, kuten ihonkin suojaamiseen, paras keino on vaate. Eli ei kun hattuostoksille ennen seuraavaa auringossa lokoilua!

Keräilin muutamia UV-suojan sisältäviä tuotteita yhteen, vaikka eipä niitä markkinoilla ihan älyttömiä määriä esimerkiksi hiusta korjaaviin tuotteisiin verrattuna ole; Elevenilläkin vain 10! Ehkä olisi parempi ehkäistä vaurioita kuin yrittää korjata niitä sitten naamioin myöhemmin.. Parhaiten näitä tuotteita löydät Feeluniquelta ja Lookfantasticilta.

Tiesitkö sinä tätä UV:n vaikutusta hiuksiin? Ja jos tiesit, miksi et kertonut mulle?! :D

Kuvat: valmistajat ja Unsplash.

Kommentit

Mimi de Paris (Ei varmistettu)

Olen itsekin tämän aiheen kanssa ns. myöhäisherännäinen. Asia tuli itselleni eteen konkreettisesti ulkomaille muuton yhteydessä. Asun aurinkoisessa ja trooppisessa maassa jossa hiukset ja iho joutuvat auringon myötä koville. Omat suosikkituotteeni ovat kuvassa olevat Balmain sekä Phyto. Nyt käytössäni on Balmain, jonka tuoksu on yhtä ihana kuin muidenkin ko. merkin tuotteiden, eikä tuote jätä minkäänlaista rasvaisuutta tms. hiuksiin. Toinen tuote, jota käytän erityisesti kuiviin latvoihin pesun yhteydessä on Argan öljy. Sillä tulee aivan huikea kiilto hiuksiin. Ihon aurinkotuotteista supersuosikkini on kotimainen LV vedenkestävä +20 aurinkosuojasuihke. Siinä on aivan ihana koostumus ja se sopii erinomaisesti herkälle iholleni. Hamstraan tuotetta aina Suomessa käydessäni. Suojakerrointa tuotteessa voisi olla enemmänkin, mutta tuotteessa viehättää erityisesti sen keveys.. Iholle ei jää rasvaisuutta käytön jälkeen.

JonnaH. (Ei varmistettu)

Palan halusta linkata tän Minnan postauksen samasta aiheesta tähän. Se selventää miksi noi on turhia. Koska UV ei hiuksia turmele vaan happi. https://anna.fi/glitz8glam/yleinen/faktaa-vai-fiktiota-hiukset-tarvitsev...

elisa_annamari

Mä olen kans kuullut saman omalta kampaajalta. Sama markkinointiturhuus pätee kaikille kuumuussuoja-suihkeille, koska hiukset ovat tosiaan jo "kuolleet" eikä niitä oikein voi/pysty suojaamaan. Itse käytän vaan todella kosteuttavaa shampoota ja hoitsikkaa että tukka ei ole kuiva korppu kesän auringon takia. 

Erika Naakka
NUDE

Hmm no nyt on kyllä vähän vaikeaa uskoa, että auringonvalo sisältää enemmän happiatomeja :D Se on nyt ehkä kirjoitettu vähän hassusti, koska se vaaleneminen johtuu siitä, että UV menee hiuksen sisälle ja muodostaa vapaita radikaaleja (tässä prosessissa voi myös happi olla osallisena).

Samanhan voisi laittaa pätemään ihoon, että eihän UV-suojissa ole oikeasti mitään UV-suojaa? Hiuksiin voi varmasti laittaa samanlaisen UV-suojapinnan kuin ihollekin, jolloin UV ei pääse vaurioittamaan hiusta.

Erika Naakka
NUDE

Ja siis totta kai hius on kuollutta solukkoa, siihen ei kukaan väitä mitään vastaan, mutta kuollutkin solukko voi räjähtää niin kuivaksi, ettei se ole enää kenenkään mielestä nätti..

Täältä voit lukea ihan tieteellistä tekstiä aiheesta (lyhyelti, jos et omista yliopiston käyttäjätunnuksia): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138021

elisa_annamari

Niin, en siis mielestäni todennut ettei kuivaa hiusta pitäisi hoitaa ollenkaan. Tottakai kuivaa hiusta pitää kosteuttaa, itse käytän kosteuttavaa ja hoitavaa shampoota (Matrix Biolage Hydrasource ja Loreal Solar Sublime) ja hoitsikkaa (Mythic oil, oil light maks hiusnaamiota hoitsikkana) koska tämä keski-euroopan aurinko polttaa kovempaa ja pitempään. Ehkä yritin ajaa kommentillani sitä asiaa, että harva ostaa kaikkia tarjolla olevia tuotteita ja itse ainakin keskityn niihin oleellisiin tuotteisiin. 

Papi (Ei varmistettu)

Hei, mistä ostat nykyään Bioderman miselliveden

Erika Naakka
NUDE

Oho, sitä ei näytäkään saavan enää ihan niin monesta paikasta kuin ennen! Mull on vielä monta pulloa jäljellä, mutta löysin tätä nyt ainakin Feeluniquelta ja Lookfantasticilta :)

https://eu.feelunique.com/brands/bioderma/sensibio

https://www.lookfantastic.com/bioderma-sensibio-h2o-pump-reverse-500ml-limited-edition/11688474.html

Papi (Ei varmistettu)

Juu, löysinkin näitä eri verkkokauppoja, mutta kun olen hyvin vähän tilannut mitään netistä ja olen epätietoinen esim tullimaksuista. Tämän takia juurikin apuasi pyysin. Toisesta näistä olit kirjoitellut, että ei postikuluja lainkaan eikä tulleja alle 22 euron ostosta, ei ehkä enää pidä paikkaansa.

Erika Naakka
NUDE

Feeluniquelta ei ainakaan tulleja voi tulla :) Heidän sivuillaan sanotaan näin: "Orders fulfilled by Feelunique are despatched within the EU so you will not be charged customs import Tax if you live in a member state of the EU. "

Papi (Ei varmistettu)

Jos en onnistu tämän tilaamisessa, mitä misellivettä suosittelisit. En käytä paljon meikkiä, ikää 60 v.

Erika Naakka
NUDE

Hmmm no tässä kohtaa miettisin, miksi haluat käyttää misellivettä ollenkaan? Jos et käytä paljon meikkiä, et mielestäni tarvitse erityisesti toista puhdistusta, joka pahimmassa tapauksessa voi vain kuivattaa..

Mimi de Paris (Ei varmistettu)

Bioderman misellivettä saa Tallinnasta ja Tukholmasta apteekeista. Niin harmi, ettei vieläkään Suomesta. Todella huippuhyvä ikääntyvän ihon misellivesi on Filorgan Anti aging micellar solution. Aivan uskomattoman ihana tuote! Ja tätä saa mm. niistä uusista K-kaupan Hehku myymälöistä. https://www.filorga.com/wo_en/solution-micellaire Niin hyvä tuote tämä Filorga, että melkein jo syrjäyttämässä ikisuosikkini Bioderman. Filorgan jälkeen iho tuntuu aivan samettisen pehmeältä, toimii samalla tavalla kuin Bioderma ja tuota Filorgaa saa myös Suomesta....

Kommentoi