Päivän hennatatuointi

NUDE

Eipä ole pitkään aikaan tullut päästettyä sisäistä taiteilijaa valloilleen hennavärin kanssa. No torstaina ennen perjantaista Porin Jazzeille menoa innostuin taas, kun HennaMehndi.comiin tekemäni tilaus saapui. 

Olen tilannut samasta nettikaupasta jo muistaakseni kolme kertaa ja kaikki on sujunut joka kerta ongelmitta. Uskallan siis jo suositella, jos hennailu kiinnostaa! Yksi tuubi, josta riittää ainakin kahteen isoon hennaan, maksaa alle 2 euroa, joten samalla raaskii tilata useammankin.

Kommentit

Alohair
Alohair

ihana! ite en saa noita ikinä noin sieviksi joten olen lopettanut jo yrittämisen :D

Isa Aleksandra
Isa Aleksandra

Onko toi mustaa hennaa?

Erika Naakka
NUDE

Ei toudellakaan! Ihan ruskeaa, joka kuivuttuaan vaan näyttää tosi tummalta :)

Isa Aleksandra
Isa Aleksandra

Okei hyvä! Täytyy siis ottaa kokeiluun. Riippuu tosin ihan omasta ihostakin kuinka tummaksi se sitten kuivuu, mutta sulla näyttää ainakin hyvälle. :)

mystery
Vision One

Miten kauan noi värit sulla kestää? Kauan annat vaikuttaa? :) oon itse käyttänyt ruskeaa hennaa, koska se sopii mun ihonväriin parhaiten, mutta hukkasin sen suipon pään siitä joten nyt laitan sitä vaan tosi kömpelösti jollain hammastikuilla :'D vois ehkä ostaa tuolta uuden.

Erika Naakka
NUDE

Riippuu aina vähän kaikesta. Ihon hoidosta sun muusta :) Parhaimman tuloksen saa kun sen antaa vaikuttaa yön yli (ja kuulemma kelmun sisällä!) Mutta yleensä pidän vähintään pari tuntia ja väri pysyy hyvänä ainakin viikon ellei vähän ylikin :) Aion kokeilla kaikkia kikkoja, joilla väristä saisi tummemman ensi kerralla ja kirjoittelen sitten jos niistä on jotain hyötyä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi kohdasta neljä :)

http://www.bustle.com/articles/99021-music-festival-trends-that-cultural...

Erika Naakka
NUDE

Ajattelen että tämä on cultural appreciation :)

Nāiádes
Naiádes

Näissä kulttuuririistoon liittyvissä asioissa on aina todella vaarallista lähteä liikkeelle siitä, mitä itse on mieltä, tai mitä itse ajattelee.
Näissä asioissa kun ei ole kyse itsestä, tai siitä miltä itsestä tuntuu.

Ei se, että joku paikallinen jossain päin maailmaa on hennannut länsimaisen naisen kädet poista sitä, että länsimainen nainen hennaamassa omia käsiään netistä tilatuilla hennatuotteilla (joiden myynti jo itsessään, jos ei ole saman kulttuurin edustajien toimesta) on kulttuurin hyväksikäyttöä/väheksymistä.
Kyseisestä aiheesta on kuitenkin kymmeniä, tai jopa satoja kirjoituksia ja kannanottoja kyseisen kulttuurin edustajien kirjoittamina.

Nämäkin on aika simppeleitä asioita - miksi käyttää niin selkästi jonkun toisen kulttuurin koristeita/vaatteita/mitä tahansa pelkästään oman ulkonäkönsä vuoksi, vaikka tietää miten loukkaavaa se toiselle kulttuurille on. Miksi sitä pitää oikeuttaa itselleen hokemalla, että "no muttakun en minä ajattele sitä loukkaavana"?

Eihän sillä ole mitään väliä, mitä itse ajattelee niin tehdessään. Pelkästään sillä on väliä, mitä ne kyseisen kulttuurin edustajat ajattelevat ja tuntevat.

CougarWoman
CougarWoman

Kun olin itse aikoinani moskeijassa töissä opettajana, siellä myös töissä oleva arabian kielen opettaja (nainen tietysti) tarjoutui tekemään mulle kanssa tuommoiset hennatatuoinnit. Oletin, että on ookoo kun kerran tatuoinnin tekijä itse harras muslimi ja silti halusi ystävyydenosoituksena tehdä..? 

Muuten olen tietyistä syistä (köhköh) oppinut hyvinkin varovaiseksi siitä, mitä kannan ylläni. ;) 

Nāiádes
Naiádes

No siis sepä juuri, kun se on ihan eri asia riippuen kuka tekee ja mitä.

Ja koska tietyt syyt, niin otan nyt suomalaisille läheisemmän kulttuurin esimerkkiavuksi, eli saamelaisuuden. Kuvitellaan siis, että pukisin jonkun eteläläisen naisen saamenpukuun. Joko jostain erityisestä syystä, tai sitten vain ihan tylsyyttäni. Se olisi aivan ookoo, niinkuin nämä "olin Intiassa ja joku hennasi käteni" -tarinatkin.
Mutta. Se on aivan täysin eri asia kuin se, että sama eteläläinen hankkisi naamiaiskaupasta feikkisaamenpuvun ja pukisi sen päälleen Prismaan.

Ja jälkimmäistä edustaa nämä nettikaupasta tilatut hennavärit tai jollain kasvomaaleilla maalatut "hennakuviot".

CougarWoman
CougarWoman

Aika jännä tuo esimerkki - miten mä ajattelin ihan samoja tiettyjä syitä ;) 

Mutta tajusin! Kiitos :) 

mystery
Vision One

"Ja jälkimmäistä edustaa nämä nettikaupasta tilatut hennavärit tai jollain kasvomaaleilla maalatut "hennakuviot"."

Meneekö vähän hiusten halkomiseksi, jos kerran autenttisissa hennatatuointi-maissakin ko. värejä myydään marketeissa muun kosmetiikan joukossa? Onko oikeasti niin suuri ero niillä tai netistä tilatuilla väreillä? :D entä jos joku ko. uskonnon edustaja tilaa itselleen hennaväriä netistä, onko sekin silti feikkiväriä ?

 

Nāiádes
Naiádes

Viittasin tuohon aiempaan:

"-- netistä tilatuilla hennatuotteilla (joiden myynti jo itsessään, jos ei ole saman kulttuurin edustajien toimesta) on kulttuurin hyväksikäyttöä/väheksymistä." 

Eli rautalangasta; jos siis värit on ostettu jostain länkkäreiden pitämästä nettikaupasta jotka myy omia hennavärejään, eikä näin ollen ole autenttisia hennavärejä. Tällöin on kyse kulttuurin hyväksikäytöstä, kun länkkärit myy jonkun toisen kulttuurin kulttuuriperimää pelkästään voittotarkoituksessa muille länkkäreille. Ja se ei ole okei. Se ei ole okei pistää vappuna päähän hienoa "inkkaripäähinettä", se ei ole okei pukeutua feikkisaamenpukuun, se ei ole okei käyttää bindiä, pukeutua Pocahontasiksi tai tehdä sifongista itselleen saria.

Ne ei ole meidän kulttuureita. Meillä ei ole mitään oikeutta käyttää luvatta toisten ihmisten kulttuuriperimää. Se ei kuulu meille. 

mystery
Vision One

Mutta kysyinkin tuossa esimerkissä, että mitä jos intialainen täällä suomessa tilaisi tuosta nettikaupasta värejä itselleen? Muuttuuko ne silloin kuitenkin autenttisiksi postimatkalla? Vai eikö hänkään saa käyttää ko. länkkäreiden feikkivärejä?

Ymmärrän toki saamelaisten puvut ja inkkaripäähineet ja bindit, mutta tätä en.

Nāiádes
Naiádes

Siis mitä? Muuttuuko feikkivärit autenttisiksi postimatkalla? 

Riippumatta siitä kuka niitä värejä tilaa, niin länkkäreiden feikkivärit on ihan länkkäreiden feikkivärejä. Nyt en oikein ymmärrä kysymystä.

Kannattaa tutustua aiheeseen, googlata vaikka "henna tattoo cultural appropriation" tms, niin ehkä sitten avautuu enemmän. Eikä se ole meidän länsimaisten ymmärryksestä kiinni - meidän tehtävä on siitä ymmärryksestä riippumatta kunnioittaa toisten kulttuuria, ja olla väheksymättä sitä sanoin tai teoin :)

mystery
Vision One

Okei, eli sun mielestä uskonnon edustajakaan ei saa tilata tuolta nettikaupasta. Selvä :) Itse näen asian aika eri tavalla. Tai uskon tässä edelleenkin enemmän niiden intialaisten ja somaleiden mielipiteitä, jotka tosiaan suhtautuu koko asiaan aika rennosti.

CougarWoman
CougarWoman

Mä luulen, että tässä kyse exploitation - riistosta. Eli ne länkkärit lypsää rahaa toisen kulttuuriperinteellä, sitä kait tässä ajetaan takaa. Ja sitten jos sä ostat niitten kaupasta, sä tuet sitä riistoa? Mutta jokainen kulttuurista(an) riippumatta toki tekee omat valintansa, en mä sitä sano. :) 

mystery
Vision One

Niin, aika super vahva sana tähän kohtaan mun mielestä :D mietin vaan, tarvitseeko tän asian olla näin mustavalkoinen aina ja kaikissa tapauksissa, niin että ihan kaikki on riistoa ja piste. Jos jotkut asiat niinkuin hennaväri ei ole aina pelkästään uskontoon liittyvää, vaan voi liittyä ihan vaan paikalliseen muotiin. Onko intialaisten korujen ja vaatteidenkin käyttö siis kulttuurin riistoa? Vai millä tavalla se eroaa tästä?

Intiassa (Ei varmistettu)

Semmoista meinasin viela kommentoida etta ainakin Intiassa ja useissa osavaltioissa (en toki tieda onko ihan kaikissa :-) on usein tapana hennata morsiamen kadet ja jalat uskontoon katsomatta. Henna ei siis ainakaan kaytannon elamassa liity ainoastaan yhteen uskontoon.

mystery
Vision One

Ystäväni oli matkalla intiassa ja siellä hennaan ei suhtauduttu paikallisten toimesta millään vakavuudella. Ei ole pelkästään uskonnollinen hää-asuste siis. Paikalliset käytti ihan myös pelkkinä koristeina ja teki mielellään niitä länsimaisille matkaajillekin, suhtautuivat siis ihan vaan kauniina ihokoristeena niinkuin mekin. En sano että näin ois kaikkialla ja kaikilla alueilla, mutta mulle toi riittää oikeudeksi koristella myös omaa ihoani hennalla. 

 

Erika Naakka
NUDE

No toi on kiva kuulla :)

Intiassa (Ei varmistettu)

No, mina olen asunut jo kohta vuosikymmenen Intiassa ja olen ihan samaa mielta yhden kommentoijan kanssa - taalla Hennatuubeja myydaan tyyliin jossain lahimarketissa kosteusvoiteiden ja muun kosmetiikkasalan kanssa ja niihin ei todellakaan liity mitaan suuria tunteita. :-D Hennakoristeita nakee aika harvoin, mutta niita voi olla ihan minka ikaisella tahansa, vaikkapa lapsella. (Ja lapset tahi teinit aika usein vahan testaavat luovia kykyjaan hennatuubien kanssa...) Anoppilani pihassa kasvaa hennapensas ja siita kerran tehtiin ihan itse hennatahnaa, josta tuli ihan kauhean savyiset koristeet! Sain ne kasiini ja jalkoihini vahan ennen kuin vauvan laskettu aika tuli, joten olin sitten synnytysosastolla villin oranssit laikut kasissa ja jaloissani... Voin kertoa etta naytti aika karulta vaaleassa ja synnytysturvonneessa kammenessa ja jalkaterassa!

Sina V. (Ei varmistettu) http://sinaviola.blogspot.fi/

Ihan älyttömän magee! Oon itsekin innostunut noista ja väsäillyt useita hennoja käsiini viime syksystä lähtien, mutta ne ei ole olleet noin isoja. Toi on kyllä tosi upea.

Aurora V (Ei varmistettu) http://vivaciousbyaurora.blogspot.com

Olis kiva kuulla lisää vinkkejä hennasta ja miten teet näitä :)

Erika Naakka
NUDE

joo täytyy tehdä postaus! kokeilen vkloppuna paria kikkaa, millä väristä saisi vielä tummemman joten katsotaan toimiiko ne :)

Kommentoi