Varoittava esimerkki!

NUDE

Sama paikka, sama aika, sama biitsiloikoilun pituus. Ainoana erona aurinkosuojavoide. Ja tässä tulos:

Olen jo saanut SPF-fanaatikon maineen. Olen ärsyttävyyteen asti muistuttanut muita aurinkosuojan käytöstä ja UV:n vaaroista. Viime lauantaina tein poikkeuksen. En jahdannut poikaystävääni suihkutettavan aurinkovoiteen kanssa ja yritin muutenkin olla kepeällä mielellä ja olla jankuttamatta p53-proteiinista, ihosyöpäriskin suurenemisesta ja ihon supernopeasta vanhenemisesta. Virhe.

Istuimme siis ehkä puolen metrin päässä toisistamme Haukilahden rannalla pari tuntia kerrankin yhteisestä vapaapäivästä nauttien. Minä olin valistuneesti suojannut ihoni kesän parhaalla aurinkosuojalla Oriflamen suihkutettavalla Sun Zone Sand Repellent Body Spraylla (postaus) ja sipaissut sääriin vielä kauniin kuultavan pinnan antavaa Clarins Sun Care Oil Sprayta. Siippa ei. Voisiko aurinkosuojavoiteen tärkeyden enää paremmin todistaa?

Nyt suorastaan suututtaa. Eikö se viesti jo hemmetti soikoon mene perille?!

Ps. Meikäläisen rusketushan on tietenkin Vita Liberata -purkista. Ei todellakaan UV-säteilystä.

Tuotteet saatu testiin valmistajilta.

Kommentit

ohsomanyreasons

Mulla jotkut kaverit sanovat, että se puna katsos muuttuu aikanaan rusketukseksi sitten! Arrggh!!

Toi itseruskettavan sävy näyttää tosi hyvältä :)

Erika Naakka
NUDE

Joo sama läppä kiertää täällä! "Tän päivän puna on huomisen bruna". Paitsi että suojan kanssa otettu bruna kestää punabrunaa about 10 kertaa pidempään :D Ja osa punabrunasta kuoriutuu ihon kesiessä pois ja iho jää läikikkääksi. Ja tulee syöpä. ja ja ja ...

nina70 (Ei varmistettu)

Mä oon kanssa vähän neuroottinen asian suhteen ja hyvä niin. Nyt oon lähdössä puolentoista viikon kuluttua muutamaks päiväks Tukholmaan ja siellä tulee oltua taatusti aika lailla ulkona. Olen jo varustautunut käsilaukkkukokoisilla auirinkosuojilla ja kasvoillekin oma jne.

CougarWoman
CougarWoman

Mun mies tekee aina samat. Olen jo ajat sitten lakannut huomauttamasta, että palat, jos et laita aurinkosuojaa, puhumattakaan, että jahtaisin miestä sen kanssa. 

Aikuinen mies tekee omat valintansa, minä olen valistanut, hänen tehtävänsä on toteuttaa (tai tässä tapauksessa: olla toteuttamatta)...

Erika Naakka
NUDE

käsittämätöntä ettei porukka jo ala uskoa että aurinko on pahasta. 800 sivuisen The Biology of Cancer -opuksen lukeneena on niin tuskaa nähdä ihmisten kärventävän itseään :(

Yogahaze (Ei varmistettu)

Tai sitten ei. :) riippuu niin tyypistä.

Koko ajan tiede peruu faktana esitettyjä totuuksia.

http://www.wakingtimes.com/2015/01/20/sunlight-not-cause-skin-cancer/

Andando

Jep. Myös Suomessa. Vietin just 9kk Uudessa Seelannissa, ja siellä oli kesällä UV-indeksi korkeimmillaan 13, tai asteikkohan loppuu siihen.. Suomessa kovimmillaan seiska, noin niin kuin vertailun vuoksi. Ja tuolla on maailman "parhaimmat" melanoomatilastot, 4000 uutta tapausta vuosittain. En itse asiassa ymmärrä, miten siellä ja Australiassakaan kukaan säilyy hengissä, koska SPF50:sta pitäisi levittää ihan jo sitä varten, että käy vaikka 10 minuuttia ulkona. Harva viitsii, enkä itsekään viitsinyt sitä läträämistä.

Koomisiakin tilanteita välillä sattui, jos pyöräilin aamukuudelta töihin ja klo 14 olisi pitänyt rasvat levittää, että selviää 20 minuutin pyöräilymatkan tappaja-auringon alla kotiin... ja voide tietysti kotona. Niinpä kylvin pikkupurtiloita sinne tänne, ettei tulisi moista kriisitilannetta. Kaikesta rasvaamisesta huolimatta olen edelleen aivan papu, mutta ainakaan en palanut siellä kertaakaan ja tämä rusketus on tullut hissun kissun, joten ehkäpä se ei niin epäterveellistä sitten ole. Ja kivaa vaihtelua kieltämättä, kun en Suomessa lyhyessä kesässä päivety enkä kyllä yleensä yritäkään. Mahtavia aurinkosuojatuotteita oli kyllä tarjolla ja kannoin kaksi tuubia ihan huippuhyvää SPF 50 -voidetta kasvoille, joka maksoi alle viis euroa iso 75ml tuubi. Voitaisiinko tällaisia saada pikkuhiljaa Suomeenkin???

Tulipa pitkä kommentti, tää aurinkosuojajuttu on mullakin sydäntä lähellä varsinkin olen elellyt muutaman vuoden aika polttavan auringon alla ja varmana näkyis jo nyt 26-vuotiaana naamasta, ellen olisi aina yrittänyt suojautua..

nansk

Siis joo, voi morjes, söin yhden aamupalan NZ:ssa ilman aurinkosuojaa, selkä aurinkoon päin toppi päällä. Tammikuussa, mikä tietty on siellä hiukan eri kuin täällä. Ne palamisjäljet eivät muuten lähteneet yli vuoteen.

Kyllähän mulla naama ja rintakehä ja käsivarret oli rasvattu, mut selkä unohtui. Ja se tuntui kyllä.

Olen itse just se tyyppi joka kulkee spf50 nahassa pääsiäisestä pitkälle syksyyn, kun palan niin helposti. Mieluummin kalmanahka kuin se, että ihoon sattuu koko ajan...

Erika Naakka
NUDE

Olen miettinyt ihan samaa! No näkeehän sen valkoihoisen pärjäämisen Ausseissa tosiaan noissa ihosyöpätilastoissa :/

Ja hyvä kikka tuo purkkien kylväminen! Itse teen samaa huulirasvojen kanssa haha :D Ja tietkö, pääsin Pariisissa Lorealin tehtailla testaamaan merkin SPF50 sumutetta ja ai että se oli jotain niin mahtavaa! Mutta tietysti purkit menevät vain Aasian markkinoille, eivät tule ollenkaan Eurooppaan >:( Esim. Koreassa ollaan jo niin valveutuneita, että 50 kertoimen tuotteita ostetaan ihan eri tahtiin kun täällä meillä.

Tsemppiä suojautumistaisteluun! ;)

4nna (Ei varmistettu)

Kuitenkin toisaalla varoitellaan aurinkosuojavoiteiden vaaroista ja siitä kemikaalicocktailista, mikä auringon kanssa yhdessä on vaarallinen ja saattaa lisätä syöpäriskiä. Syöpätapaukset kun kasvavat vuosi vuodelta, joten miksei sitten kemikaalit voisi olla yksi syyllinen tähän, ei aurinko yksistään. Palaminen on pahasta tietty myös. Ratkaisu? Vietä auringossa vain lyhyitä aikoja kerrallaan, mutta en koskaan käytä aurinkorasvaa (paitsi jos etukäteen tiedän, että ulkona pitää olla todella pitkään ja varjoon ei pääse).Toimii itselleni hyvin, vaikka asunkin maassa missä aurinko paistaa joka päivä.

Erika Naakka
NUDE

Noh, tässä nyt mennään taas siihen mitä netissä lukee, kuka sen kirjoittaa ja onko sitä lukiessa mukana lähdekriittisyyttä.

Itse luotan viranomaisiin ja tiedemiehiin, jotka kyllä ovat täysin yksimielisiä aurinkosuojien käytön tärkeydestä. UV on tutkitusti yksi pahimmista ja itseasiassa vielä ainoa oikeasti todistettu kehon ulkopuolinen syöpää aiheuttava asia.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Uskot myös, että maito on terveellistä jne?

Aahoo (Ei varmistettu)

Oon yhtä mieltä aurinkosuojan tärkeydestä, mutta myös samaa mieltä ylempänä kommentoineen 4nnan kanssa kemikaaleista... Käsittääkseni luonnonmukaisia aurinkosuojia on jonkin verran myös, oisitko voinut mahdollisesti tutustua niihin ja postata jonkun esittelyn? :)

Ja itse yritän muistaa myös sen, että ihotyyppejä on tosi erilaisia. Mun poikaystävä ei esim pala täällä pohjoismaissa tai juuri muuallakaan pohjoisella pallonpuoliskolla ikinä, vaikka on päivittäin ulkona treenaamassa ja ikinä ei minkäänlaista aurinkosuojaa laita. Itsekään en pala helposti, mutta tunnen ihmisiä, jotka palavat jo puolen tunnin auringossaoleskelun jälkeen. Toisaalta kuten joku jo Australiasta mainitsikin, niin jopa mun poikaystävä, joka oli samana vuonna kesän treenannut Espanjan auringossa ilman rasvoja ja palamatta, sai aika hyvät auringonpolttamat itselleen aikaan parin tunnin rantareissusta, vaikka olin pakottanut rasvaamaan päästä varpaisiin. Ausseissa kannattaakin näköjään pystytellä siis sisätiloissa ;)

Nannam (Ei varmistettu)

Otatko siis itse yhtään aurinkoa? Esim. rannalla tms, vai hakeudutko aina varjoon?
Itse otan aurinkoa, koska tykkään "köllötellä" lämpimässä, mutta yleensä vain n. 10 kertaa kesässä.

Olen myös huomannut, että etenkin vanhemmat ihmiset (40+) eivät oikein tunnu tajuavan tarvitsevansa aurinkorasvaa. Kun itse kujen mökillä siinä SPF25-40 rasvoissa, ihmettelevät vanhempani aina, miksi laitan niin korkea kertoimista rasvaa, kun "ethän sä rusketu yhtään" tai "tää on Suomi, ei täällä tarvii, nyt ei olla Canarialla".

Erika Naakka
NUDE

Jos ulkonaoloilu tulee ns yllärinä, enkä ole laittanut aurinkorasvaa, menen tietenkin varjoon. Mutta nautin tietenkin lämmöstä ja auringosta, joten oleilen kyllä auringon alla kunhan suojakertoimet ovat kohdillaan :)

Joo mäkin olen kuullut tämän "tää on vaan Suomi, täällä paistaa niin vähän aikaa vuodesta". Kyllä, mutta joskus siihen ihosyövän kehittymiseen ei tarvita kuin se pienikin UV-määrä. Ja nykyään UV:t on niin korkeat melkein missä tahansa maailmassa, että suoja on kaikille valkoihoisille tarpeellinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aurinkosuoja on tottakai tärkeä asia, mutta tää postaus sen sijaan ei ollut omasta mielestäni mitenkään vakuuttava. Ihon palamiseen vaikuttaa niin paljon se, millainen ihotyyppi on, ettei aurinkorasvan vaikutusta yksinkertaisesti voi tutkia tai havainnollistaa vertaamalla kahden eri ihmisen ihoa. Eli toisin sanoen; hyvä aihe puhua mutta tämä postaus ei nyt vaikuttanut ihan loppuun asti mietityltä.

Ariettagrants

pitääkin kokeilla tuota(kin) aurinkosuojaa! itselläni on se ongelma että jostai syystä aurinkovoiteet ei iholleni tehoa. ihan sama mitä suojakerrointa ostan tai minkä merkkistä niin palan tietyistä kohdista pahasti. turhauttavaa! sitten vielä ärsyttää se kun se tän päivän puna ei todellakaan ole mulle huomisen bruna. minä vaan palan enkä rusketu. rakastan kesää vuoden ajoista eniten, silti joudun nauttimaan suurimmaksi osaksi kesää sisältä käsin. ne paikat jotka palaa on  vielä niin vaikeissa kohdissa että pitäisi olla jokupilkkihaalari päällä kokoaika. jalat taaskaan mulla ei pala, eikä rusketu. hävettää melkein kävellä ulkona kesäisissä pikkuhepeneissä kun vartalosta osa on vitivalkoinen, osa palaneen punainen ja osa vaalea. naama sitten tietenkin osaltaan palaneen punainen ja puoliksi valkoinnen miljoonan pienen pisaman kanssa. 

Pumpulipesä

Tärkeä aihe, mutta kuvan todistusarvo aikalailla nolla. Ihmisen ihotyypistä kun on niin paljon kiinni, että miten se palaa. Voisin aika monenkin kaverin kanssa tehdä tämän saman niin, että kumpikaan ei käytä rasvaa. Oltaisiin sama aika rantsussa ja mä olisin se punainen rapu.

Mun oma ensisijainen ratkaisu tähän hommaan on olla aina mahdollisuuksien mukaan varjossa. Mua ei ikinä näe "ottamassa brunaa" (teininä kokeilin muutamia kertoja ja totesin että eihän tässä oo mitää järkee). Jos taas liikun pitkään auringossa niin laitan aurinkorasvaa mahdollisimman isolla suojakertoimella. Mun molemmilta vanhemmilta on hiljattai löydetty tyvisolusyöpää, onneksi se ei ole kovin ärhäkkä syöpämuoto. Mutta viimeistään tuo on saanut mut pitämään vähän tyhminä niitä, jotka kevään ensisäteiden aikaan laittaa ylpeenä auringonottokuvia faceen (ja varsinkin niitä jotka laittaa sit sen punasävyisen "hups"-kuvan vähän ajan päästä).

Mimimiii (Ei varmistettu)

Sanoisin kyllä, että ihotyypistä tuo kyllä lähinnä riippuu. Itse olen onnellisesti aina Suomessa ilman aurinkorasvaa, enkä edes muista milloin olisin viimeksi palanut. Ehkä 2-5 vuotta sitten, kun vahingossa nukahdin aurinkoon ja näin ollen olin samassa asennossa monta tuntia keskikesällä?

Ulkomailla tietty sit eri juttu, kun aletaan puhua vähän korkeammista UV-indekseistä.

Erika Naakka
NUDE

Mutta kyllähän iho vaurioituu UV:sta, vaikkei sitä näkisikään palasimen merkkeinä. Ruskettuminenkin on merkki siitä, että iho on saanut ihoa vanhetavaa ja ihosyöpäriskiä nostavaa säteilyä. 

Ja sen verran vielä, että meillä ihotyypit menee juuri niin, että minä olen se helposti palava ja poikaystävän iho ei.

Kommentoi