Vinkkejä ja ohjeita itseruskettavien käyttöön

NUDE

Kuten olen jo useaan otteeseen todennut, olen todellinen itseruskettavien suurkuluttaja. Ja näin vuosien harjoittelulla täytyy myöntää, että meikäläisestä on tullut jo aikamoinen mestari eri ii-ärrien käytössä! Jossain vaiheessa taisin kehittää itselleni jonkinlaista faketanorexiaa, mutta onneksi olen päässyt siitä jo aika hyvin eroon :D

Itseruskettavien käyttö onkin yksi aihe, joka herättää paljon kysymyksiä niin täällä blogin puolella kuin esimerkiksi Instagramissanikin. Miten niitä kannattaa levittää? Millaiset valmistelut ennen käyttöä tarvitsee tehdä? Entäpä minkälainen itseruskettava tuote juuri minun iholleni kannattaisi valita?

Kirjoitin tästä kesäkuussa ilmestyvään Demiin ja päätin purkaa aihetta isommin nyt myös blogissa. Seuraavassa siis kaikki mitä sun tulee tietää itseruskettavien tuotteiden käytöstä :)

VARTALO

Olen huomannut, että levitystyylin lisäksi lopputulokseen vaikuttaa todella vahvasti ihon kunto ennen tuotteen käyttöä. Eli ennen, kun tartut purkkiin kuori iho huolellisesti. Tuoreelle iholle tehdystä rusketuksesta tulee tasainen ja myöskin pitkäkestoisempi, kun päällimmäiset ihosolut eivät varise irti samantien itserusketuksen jälkeen.

Toinen erittäin tärkeä steppi jo ennen ii-ärrän levittämistä on ihon kuivimpien kohtien kosteuttaminen. Kuiva iho imee itseruskettavaa itseensä enemmän kuin normaali, joten kuivat läikät johtavat erittäin läikikkääseen lopputulokseen. Levitä siis vartalovoidetta esimerkiksi nilkkoihin, polviin, kyynerpäivin, kainaloihin ja rystysiin. Jätä muu vartalo kosteuttamatta, jotta väri imeytyy hyvin.

Vasta nyt päästään itse tuotteen levittämiseen. Vartalon ihon itseruskettamiseen käy niin voidemaiset, suihkutettavat kuin vaahtomaisetkin tuotteet. Itse tykkään käyttää vaahtoja, jotka kuivuvat nopeasti, eivätkä varmasti jätä klähmäistä tunnetta. Haluan myös tuotteen, jolla saan tarvittaessa jo yhdellä levityskerralla tarpeeksi tumman lopputuloksen ja yleensä vaahtomaiset ovat voidemaisia tuotteita voimakkaammin värjääviä. Voidemainen itseruskettava taas sopii niille, joilla levitys ei onnistu niin rivakasti, koska kostean voidemaisen tuotteen kanssa aikaa on enemmän käytettävissä.

Jos käytät vaahtomaista tuotetta, hommaa sellainen, jossa on ns. karttaväri, kuten tuossa Vita Liberatan vaahdossa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että itse vaahto on sävytetty (yleensä ruskeaksi), joten näet helposti, mihin tuotetta on jo levitetty. Vaahtomainen tuote kannattaa aina levittää yleensä tuotteen yhteydessä myytävän levityskintaan kanssa. Vaahto nimittäin tarttuu ihoon melko nopeasti, joten kämmenet suojautuvat hanskan ansiosta. Myös värin leviäminen on tasaisempaa hanskan kanssa.

Miten vaahto sitten levitetään? No ainakin kannattaa käyttää tuotetta reippaasti, sillä pienempi määrä kuivahtaa nopeasti, etkä välttämättä saa isoa aluetta levitettyä kerralla. Tässä meikäläisen levitysjärjestys (yksi käsi kerrallaan): kyynärvarsi ja kämmenselkä, olkavarsi, olkapää, yläselkä, rintakehä, kaula ja niska (lisää vaahtoa jokaisen alueen jälkeen). Ja sama toiselle kädelle. Sitten vatsan seutu ja alaselkä ja lopuksi jalat alhaalta aloittaen. Käytä pyöriviä liikkeitä ja jatka alueen hieromista, kunnes vaahto on täysin imeytynyt. Sitten vaahdon annetaan kuivua noin vartin verran mahdollisimman hyvin, minkä jälkeen voit pukea vaatteet päällesi.

Jos voidemainen itseruskettava on kovin voimakkaasti värjäävä, kannattaa sen levitykseen käyttää kertakäyttökumihanskoja kämmenten suojaamiseksi. Levitys tapahtuu samalla tapaa, kuin vaahtomaisen, mutta voidemaisen tuotteen kannattaa antaa kuivua pidemmän aikaa. Miedompia, asteittain ruskettavia voiteita voi käyttää muutaman päivän putkeen.

Omat suosikkini: Vita Liberata; kaikki niistä, mutta erityisesti Fabulous Tinted Mousse Dark, All my Eternity Tanning Mousse (saatu täältä) ja edullisemmat NKD SKIN -tuotteet.

KASVOT

Kasvojen ruskettamiseen en suosittele vaahtomaisten tuotteiden käyttöä. Kasvojen iholle sopivat miedommat voiteet, seerumit ja kasvovedet. Jos et halua ostaa erillistä tuotetta kasvoille, sekoita kasvovoiteesta ja vartalolle tarkoitetusta itseruskettavasta sopivan mieto seos.

Myös kasvot kannattaa kuoria ennen itseruskettavien voiteiden käyttöä, jotta lopputulos on tasainen ja väri tarttuu paremmin. Itseruskettavan voiteen voi levittää iholle sormin, kunhan kädet muistaa pestä hyvin käytön jälkeen. Lopuksi kulmakarvoihin tarttunut voide kannattaa pyyhkäistä pois vanupuikolla, sillä joskus kulmakarvojen ympärys voi muuttua oranssihtavaksi itseruskettavan takia.

Omat suosikkini: Eco by Sonya Face Tan Water (postaus), Jurlique Sun Specialist Sunless Tanner (postaus) ja Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster (postaus).

MUITA VINKKEJÄ

Kuinka monta kertaa itseruskettavaa tulisi käyttää esimerkiksi ennen juhlia? Itse tykkään ruskettaa vartaloa 2-3 kertaa ennen bileitä. Esimerkkinä; jos juhlat ovat lauantai-iltana ja haluan siihen mennessä olla paahteisen ruskea, levitän ii-ärrää joko: iltaisin ennen nukkumaanmenoa keskiviikkona + torstaina + perjantaina tai kombona torstai-iltana + perjantai-iltana + lauantai-aamuna (käyn suihkussa vielä n. 6-8 tuntia levityksen jälkeen). Käyn jokaisen käyttökerran jälkeen suihkussa, jotta näen, millaisen värin edellinen kierros on antanut ja tarvitsenko edes lisää tuotetta.

Jos levität itseruskettavaa aamulla, yritä olla pesemättä käsiäsi noin tuntiin ja hanki itsellesi rusketuksen kestävä vaatetus. Itseruskettava lähtee kyllä pesussa, mutta en ehkä laittaisi silti sitä kaikista vaaleinta juhla-asua päälleni ;) Oma asustukseni rusketuspäivinä on väljät mustat college-housut ja väljä kotoilupaita.

On tärkeää muistaa kosteuttaa ihoa aina suihkun jälkeen. Kosteutus nimittäin pidentää rusketuksen kestoa ja tekee sen poiskulumisestakin nätimpää. Mitä kuivempi iho on, sitä todennäköisemmin se alkaa hilseillä pois ja myös rusketus karisee läikikkäin pois iholta.

Korjausliike. Jos huolellisuudesta huolimatta onnistut loihtimaan ihoosi näkyvän läiskän, voi pieleen menneen kohdan yrittää korjata sitruunan ja ruokasoodan seoksella tai hieromalla ihoon  kookosöljyä kuorintahanskalla.

Tämä vinkki liittyy rusketuskintaan pesuun. Levityskinnasta ei tietääkseni saa pestä pesukoneessa, joten pesen sen itse aina käytön jälkeen, vaikkakaan ihan kaikkea väriä ei aina saa irti ja aika ajoin hanska kannattaakin uusia. Heitän hanskan tuotteen levittämisen jälkeen saippuaveteen likoamaan ja kun uskallan itse parin tunnin jälkeen kastella käteni, pesen hanskan painelemalla sitä lavuaarin seinää vasten. Näin väriä oikein pursuaa ulos! Lopuksi huuhtelen hanskan, puristelen vielä kunnolla ja jätän kuivumaan.

Ja lopuksi; laadukkaat itseruskettavat eivät värjää ihoa oranssiksi ja ovat usein myös helpompia levittää. Kannattaa siis panostaa ja ostaa vaikkapa tuota omaa suosikkiani, Vita Liberataa, sillä sillä kauniin paahteinen rusketus on taattu! :) Ja tässä kohtaa ehkä mietit, että tuo itseruskettava ei varmasti tuoksu miltään, mutta valitettavasti kaikki itseruskettavat tuoksuvat ainakin jossain määrin. Tuoksun aiheuttaa DHA, joka aiheuttaa itse ruskettumisenkin, joten täysin tuoksuton tarkoittaisi, ettei iholla tapahdu rusketusreaktiota.

Kysykää ihmeessä, jos herää kummastuksia. Faketanorektikko vastaa!

Bloglovin' + Facebook + Youtube + Instagram

Kommentit

mais (Ei varmistettu)

Mutta miten kestät sitä hajua! Noin usein :D kestän sitä ehkä kerran viikossa yön ajan, mutta ei puhettakaan että jaksaisin haistella sitä koko päivän tai haluaisin pakottaa muut ihmiset haistelemaan sitä minusta koko päivän. Myös mieheni kestää yleensä hyvin kaikkia "hajuja", mutta itseruskettavan levityksen jälkeen kuuluu aina "hyi mikä täällä haisee".
Huomasin myös, että minun puoleni parisänkymme patjasta on pikkuhiljaa värjääntynyt nahistuneen ruskeaksi :D vaikka lakana on tietysti aina siinä päällä. Ja käytän aina juurikin vain tuota Vita Liberataa eli ei pitäisi olla surkeasta itseruskettavastakaan kyse..

Erika Naakka
NUDE

No kaipa mä oon jotenkin tottunut siihen. Eikä tosiaan Vitskussa ole läheskään niin voimakas tai paha haju kuin monissa muissa tuotteissa. Eli ihan ongelmitta tätä oon pystynyt käyttämään :) Ja siis itse teen tän päivärusketuksen vain sillon kun teen töitä vain kotona enkä liiku oven ulkopuolelle :D

Minnapa (Ei varmistettu)

Kust yks päivä näin itseni hotellin kylppärin peilistä ja mietin, että tämä kalkkilaivan kapteeni voisi kokeilla jotain itseruskettavaa ennen kuin kesä kunnolla koittaa :D tämä postaus olikin siis varsin ajankohtainen. Mut toisaalta tajusin ehkä myös että olen liian laiska tähän rumbaan. Ehkä kokeilen ennemmin niitä kevyesti päivettäviä vartalovoiteita, ei ehkä ole niin justiinsa tuon levityksen kans. Mikähän niistä ois paras?

Erika Naakka
NUDE

Joo kevyesti päivettävät on helpompia, eikä levityksen kanssa tarvitse niin keskittyä. Itse en ole nyt käyttänyt aikoihin mitään hyvää miedompaa voidetta mutta ennen lempparini oli Laveran itseruskettava voide vartalolle. Myös tuo Vita Liberatan voide on ihanaa, kun sitä sekoittaa normaaliin vartalovoiteeseen :)

Mä taidan olla ainoa maailman ihminen joka tykkää itseruskettavan hajusta! :D Tosin oon kyllä aika addiktoitunut siihen että hyvä vaan. Täällä Briteissä on onneksi valikoima aika paljon huikeampi kun Suomessa. Pari kysymystä, miten hyvin sulla tarttuu kasvoihin väri? Oon kokeillut Lancomen jotain omaa kasvojen itseruskettavaa, josta ei jäänyt väriä YHTÄÄN ja sen jälkeen en ole uskaltanut mitään kallista ostaa. Haluaisin kuitenkin sellaisen joista tulisi edes vähän jotain väriä joka ei heti lähde ensimmäisessä pesussa.  Toinen kysymys, mulla tarttuu väri upeasti käsiin ja vatsaan, mutta tuntuu että jotenkin hunommin jalkoihin. Käsissä väri pysyy myös kauniina yli viikon, mutta jaloista yleensä lähtee heti kahden pesun jälkeen kokonaan. Onkohan tähän joku syy? :D Oon vaan miettinyt pitkään että miksi näin on ja se ärsyttää aina :D 

Erika Naakka
NUDE

Kasvoihin mullakin tarttuu huomattavasti huonommin kuin vartaloon. Tää on joku geneetiinen juttu, koska siskollani ei tätä samaa ongelmaa ole ollenkaan. Siksi oonkin niin rakastunut tohon Eco by Sonyan kasvoveteen, koska se tarttuu! Ja kahden kerran jälkeen oon aina tyytyväinen :) Niinku just nyt kun eilen levitin viimeksi ;)

Ja mullakin sama juttu jaloissa! :D Oon miettinyt, että suu on varmaan vaan ihon kuivuudessa. Sääristä iho vaihtuu tiuhempaan, kun iho on paljon kuivempaa. Eli kunnon rasvaaminen ja öljyäminen joka päivä pitää kyllä rusketuksen pidempään. Ja kannattaa tosiaan kuoria iho ja sheivata ennen rusketusaineen levitystä :)

Ola

Huh hellettä, nyt pitää mennä kyllä itseruskettavaostoksille. Minulla oli pitkään kammo ruskettavia tuotteita kohtaan, kiitos teinivuosien Doven asteittain ruskettavan kosteusvoiteen luoman läikkäihon. Rohkaistuin vasta viime kesänä testaamaan vaahtomaista itseruskettavaa, ja innostuin lopputuloksesta. Nyt vain on muutossa kadonnut levityskinnas, ja uusi pullokin voisi olla turvallista ostaa viime kesäisen tilalle:D

Osaatkos vinkata, missä noita NKD SKIN -tuotteita myydään?

Yhtenä vinkkinä voisi vielä lisätä, että itseruskettavan levittäminen juuri sheivatuille jaloille ei välttämättä ole paras idea. Minulla ainakin jotenkin kummasti väri jämähtää ihokarvojen kuoppiin, ja vastasheivatut jalat näyttävät laikukkailta ja karvaisemmilta kuin karvojen kera. Yleensä siis rusketan ensin ja sheivaan vasta juuri ennen juhlia;)

 

Erika Naakka
NUDE

Niitä myydään Sokoksilla ja Sokos Emotioneissa (myös verkkokaupassa) :) Ja joo hyvä vinkki muuten toi!

Veera R (Ei varmistettu)

Itse omistan ja vannon Moroccan Tanin nimeen ja käytän heiltä päivettävää voidetta. Mua mietityttää vain se että vaikka esim polvissa ei ole niin näkyvää kuivuutta niin kannattaako ne silti kosteuttaa varmuuden vuoksi? :)

Erika Naakka
NUDE

Kyllä kannattaa, varsinkin jos olet huomannut, että ne ruskettuu aina muuta ihoa voimakkaammpin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Oon miettinyt että onko noilla itseruskettavilla mitään haittavaikutuksia? Tai siis että uskaltaako niitä ihan hyvällä mielellä käyttää useinkin? :D

Erika Naakka
NUDE

No se itseruskettava ainesosa eli DHA:han on sokeri, eli en todellakaan usko, että näillä olisi mitään haittavaikutuksia mitä nyt ei tyyliin tavallisissa kosteusvoiteissakaan olisi :)

MeriMe (Ei varmistettu)

Kysyisin ohi postauksen, ootko ollut tyytyväinen Tarten peittariin ja mikä sävy sulla on siitä / Macin versiosta? Mietin itse tilaamista, kun Nykissä myytiin vai eioota...

Erika Naakka
NUDE

Ooooon supertyytyväinen!! Siitä mulla on Light Neutral ja MAC Longwear concealerista (johon en tod oo niin tyytyväinen) mulla on NC25.

Marze (Ei varmistettu)

Mitä mieltä olet suihkurusketuksesta, joka tehdään esim. kauneushoitolassa? Tuleeko sillä tasainen ja kestävä rusketus? Entäs väri? Miten paljon ennen juhlia sellaiseen kannattaisi mennä? :)

Sandy S (Ei varmistettu) http://ladolcevitaesandys.blogspot.fi

Minulla jäi ainakin hoitolan suihkurusketuksesta tosi hyvä kokemus. Ammattitaitonen kosmetologi osasi arvioida laitettavan sävyn juuri nappiin ( itse olisin valinnut kaikista tummimman, joka loppupeleissä olisi ollut aivan liian tumma). Kävin rusketuksessa kahta iltaa ennen juhlaa, ja ehdin siis käydä suihkussa kahdesti ennen tilaisuutta ja sävy oli juuri sopiva. Suihkurusketus ei tahrannut vaatteita lainkaan, vaikka olin juhlassa valkoisessa mekossa ja hieman arvelutti etukäteen. Se myös kului pois niin tasaisesti ettei jättänyt mitään laikkuja. Kestoa riitti yhteensä noin kahden viikon ajan.

Toivottavasti tästä oli apua. :)
Sandy / La Dolce Vita

Erika Naakka
NUDE

No varmaan riippuu ruskettajan taidoista mutta ainakin kaikissa paikoissa missä oon itse käynyt, on tullut tosi kaunis rusketus. Tosi tasainen ja kestävä (jos on itse muistanut kuoria ihon hyvin). Itse oon käynyt päivää tai kahta ennen juhlia ja käynyt sitten suihkussa vielä ennen h-hetkeä :)

kukkis (Ei varmistettu)

Miten levität itseruskettavan selkään tasaisesti tai ylipäätään?

Erika Naakka
NUDE

No ihan vaan omalla notkeudella :D Eli ensin yläselkään vuorotellen molemmilla käsillä ja sitten alaselkään. Keskelle oon yrittänyt jotenkin suurinpiirtein saada väriä enkä koskaan oo mitään pahoja rajoja saanut aikaseksi :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Tää oli tosi hyvä postaus, kiitos vaivannäöstä! En ole koskaan levittänyt itseruskettavaa mutta jos tulisi tilaisuus/hinku, tulisin täältä katsomaan suositukset ja ohjeet. :)

Erika Naakka
NUDE

Noni jee hyvä! :)

Nou

Itse olen aina ajatellut että levitys täytyy aloittaa jaloista ja edetä ylöspäin, ettei "sotke" jo levitettyjä kohtia ihossa. Mutta vaahtomainen väri ilmeisesti imeytyy kuitenkin niin nopeasti, ettei tätä vaaraa ole?

Erika Naakka
NUDE

Joo se imeytyy niin nopeasti, ettei sellasta vaaraa ole :)

liljas (Ei varmistettu)

oon pitäytyny suurimmaksi osaksi gradual tan-tuotteissa ja vita liberan oli oikeestaan tosi hyvä, parin käytön jälkeen sai jo nätin rusketuksen (vaalealla hipiälle). tuota vaahtoa kokeilin viime kesänä, mutta ihan sama miten sen laitto: pari päivää sheivauksen jälkeen, kylmän tai lämpimän suihkun jälkeen, ei heti suihkun jälkeen... niin väri tarttui ihohuokosiin ja oli täplikkäät jalat, ei kiva! ootko ehtinyt kokeilla tota pre-shower tanii? se kiinnostais itseä :)

Erika Naakka
NUDE

Joo oon kokeillut ja se on hyvää, mutta omaan käyttöön antaa liian vaalean lopputuloksen. Mutta sulle voisi sopia just vähän miedompi iiärrä, joka ei tartu ihohuokosiin :)

törrötär (Ei varmistettu)

Hyvä postaus! Herättipä heti kysymyksen: en tiedä, ootko tästä aiheesta kirjoittanut jo aiemmin, mutta olisi kiva kuulla, mitä kuorintavoiteita käytät/mitkä olet kokenut hyviksi.

Erika Naakka
NUDE

Niin tästä en tosiaan ole tainnut koskaan tehnyt erillistä postausta. Suosikit ovat vain vilahdelleet muissa postauksissa silloin tällöin :) Eli ehdottomat lempparit on Estelle & Thildin Body Scrybit ja kasvoille Lumenen Deel- Cleansing Mineral Scrub (oikea tehokuorinta) ja V10 Plus Water Based Scrub (hellempi iholle) :)

Erika Naakka
NUDE

Niin ja vartalolle käytän aina kuorintahanskaa tuon scrubin kanssa!

Wege (Ei varmistettu)

Hei! Ihan loistava kirjoitus taas! Viime kesänä löysin Vita Liberatan tätä kautta, enkä ole katunut hetkeäkään. Kasvoille en ole kuitenkaan hankkinut koskaan mitään ja pohdinkin nyt tuota ruskettavaa kasvovettä, mainitsit että sen avulla saa värin melko nopeasti. Luuletko, että se on liian tehokas tämmöiselle hyvin vaalealle iholle (ei siis kuitenkaan mikään kaikkein vaalein)? Oletko kokeillut Vita Liberatan itseruskettavaa yönaamiota?

Erika Naakka
NUDE

Moi! No hei kiitos ja mahtavaa, että oot kans löytänyt Vitskun ihanuuden. Ihanaa olla avuksi :) Ja joo se Vitskun yönaamio on myös yks lemppari, mutta jotenkin niputan tuon Jurliquen samaan sarjaan ja siitä oon tykännyt ehkä enemmän. Mutta kyllä se Vita Liberatankin yönaamio tosiaan on hyvää ja ehkä just vaaleammalle iholle parempi valinta kuin tuo kasvovesi. Ja edullisempikin ;) Eli lähtisin kyllä kokeilemaan sitä :)

paulii (Ei varmistettu)

Ainoat kerrat kun mieheni on havahtunut kommentoimaan, että tuoksumpa hyvältä, on silloin, kun olen laittanut itseruskettavaa! Olen käyttänyt Yves Rocherin itseruskettavia, ja niissä kieltämättä on omaankin nenään sopiva tuoksu, mutta silti olin silmät pyöreänä kun mies ekaa kertaa kehui itseruskettavan jälkeistä tuoksuani, hän kun ei ole koskaan kehunut esim. hajuvesiäni, haha.

Erika Naakka
NUDE

hahhaaa! no mutta makunsa kullakin :DD

Kommentoi