Luukku 10: Se on pappi

Oisko tulta?


 


Nimimerkki teologi myös esitti tällaisen kysymyksen: "Olisi mahtavaa kuulla minkälaisiin erikoisiin, kummallisiin, huvittaviin tai koomisiin tilanteisiin olette joutuneet uskovaisuuden, pappeuden, teologiuden tai ehkä pikemminkin niistä ihmisille ensimmäisenä mieleen tulevien ennakkokäsitysten tai -luulojen takia?"

Kun valitsee opiskelupaikakseen teologisen tiedekunnan ja vielä ammatiksi pappeuden tulee huomaamaan, että edustaa aina jotain muutakin kuin vain itseään. Sen oppii jo siinä vaiheessa, kun valitsee tietyn tiedekunnan pääsykokeen.

Ympärilläni olevat läkäärin, lakimiehen tai  insinöörin urasta haaveilleet kertoivat kevyesti urasuuntauksistaan. Ainoastaan teologin kohdalla pysähdyttiin. Minulla erityisesti tuli olla syy valintaani, tarina ja pohdittu mielipide. Lääkäriksi saattoi ikään kuin päätyä ihan muuten vain.

Opiskellessa saattoi lounaspöytäkeskustelu päätyä siihen, että kaikki kirkon historian synnit kaadettiin niskaani. Ristiretket. Kyllä. Perushärkä meni alas helposti leppoisissa tunnelmissa.

Pappeus on tietenkin ehkä vielä jotain enemmän kuin vain teologia.  Kaikkihan eivät aina edes tienneet mitä se tarkoitti. Geologia. Ai joo, ei kiinnostavaa.

Nykyisin bileissä iloinen keskustelu saattaa päättyä siihen, kun keskustelu kääntyy ammatteihin. Sekunti sitten saatoimme nauraa yhdessä, mutta sitten yllemme on saapunut hiljaisuus. Se on pappi.

Toisinaan iloinen hetki päättyy vuolaaseen synnintuntoon. "Anteeksi, mä kiroilin. Ei ollut tarkoitus." Se on pappi. Herranjumala. 

Toisinaan olen ensimmäinen pappi, jonka joku on kohdannut silmästä silmään turvallisessa ympäristössä. Tuoppi kädessä voi olla helpompi sanoa ääneen se ikuisesti vaivannut kysymys Jumalasta, Raamatusta, elämästä ja valinnoista. Toisinaan vaikka paikalla olisi muita paljon kiinnostavampia ihmisiä vie pappi voiton. Kerrankin puhutaan syvällisiä. Kerrankin. Se on pappi!

Joskus on hauskaa myös se, ettei vapaa-ajan tilanteissa juuri kukaan oleta ensimmäisenä, että keskustelussa mukana onkin pappi. Kirkosta saatetaan puhua kaikenlaista negatiivista ja seuraavassa lauseessa kysyä, niin mitä muuten teet. Se on pappi. Minun ei tarvitse sanoa muuta. Hän ymmärtää itse hävetä ja huomaakin olleensa omien ennakkoluulojensa vanki.

Vaikka ehkä ensin tuntui siltä, että jouduin vastaamaan ihan kaikesta, mitä kirkko ja uskovaiset ovat tuhansien vuosien aikana tehneet ja minä katosin jonnekin kauaksi, olen tullut huomaamaan, että oikeastaan olen paljon enemmänkin kuin vain minä. Ja ehkä juuri siksi, että juuri minun hahmossani on paikalla myös kirkko, uskaltaa toinen ihminen tehdä kysymyksen ja sanoa jotain mitä ei ole ennen uskaltanut. Olen jopa kiinnostavampi kuin vain minä. Olen pappi. Ja ystäväni, lääkärit, lakimiehet ja insinöörit ensimmäisenä ylpeänä esittelevät, että paikalla on pappi. Se on hyvä. Sehän olen minä.


Ulla O.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

On niin erilaisia pappeja, luultavasti yhtä monta erilaista kun on pappejakin. Olen tavannut tosiaan niitä pappeja jotka ovat tavallisia ihmisiä, joiden kanssa voi olla tavallinen ihminen. Sitten on niitä joita ei edes uskalla lähestyä. Niitä joita lähestyessä pelottaa tulevansa lähes karkoitetuksi kirkosta jonkun mielipiteen vuoksi. Olen bi-seksuaali ja seurustellut toisen naisen kanssa. Olen halunnut puhua tästä asiasta ja uskosta, onko tämä yhtälö mahdollista, mutta yleensä jää ajatuksen asteelle, en halua kuulla olevani paha tai sairas tai likainen.

Tiedän että on myös niitä pappeja joille tämäkin asia on ok. Kirkossa heitä ei välttämättä erota. Joten papin kanssa jutteleminen saa minulle aina tuon "ällöttävä sairas bi" tunteen. Olen siis hiljaa, hiljaa myös siitä etyä olen uskovainen, hiljaa siitä että olen seurustellut naisen kanssa. En koe tämän asian vuoksi kuuluvani kirkkoon ja tämän hylkäämisajatuksen vuoksi en kerro missään koskaan kenellekään seksuaalisuudestani ennen kuin tiedän etten tule hylätyksi. Minusta on sääli että pelkään pappien reaktiota niin voimakkaasti etten oikeastaan halua käydä kirkossa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin kuin ei kirkossa erota päältäpäin kuka pappi mitäkin ajattelee bi-seksuaaleista, ei erota kyllä sitäkään, että joku on bi. Että ihan rauhassa siellä kirkossa voi käydä. Ja voithan aina mennä sateenkaarimessuun, jos haluat pelata varman päälle.

Ulla O.
Oisko tulta?

Vierailija 1, on todella surullista, että yhteisö, jonka ydinviesti on armo ja rakkaus aiheuttaa ahdistuksen. En voi tietenkään sanoa tietäväni tarkkaan, miltä sinusta tuntuu, mutta voin aavistaa. Itsekään, vaikka olen oman kirkkoni virkaan vihitty pappi, en kelpaa täällä kaikille. Olen nainen. On myös toisenlaisia tarinoita kohtaamisista, joita en tähän tekstiin kirjannut. Sellaisia, jossa minulle vihjataan Raamatusta ja Jumalan tuomiosta ja kun kerron mitä mielestäni se Raamattu, jolla minua lyödään kertoo, puheeni leimataan käärmeen sihinäksi. Saatana on vahvempi kuin minun jumalasuhteeni ja sen tietää joku toinen minua itseäni paremmin.

En voi ihan selittää sitä miksi ihmiset ovat toisilleen julmia, ovat olleet ja ovat nyt. Kannan sitäkin toki virassani mukana. Mutta samoin koko ihmiskunta. Miksi tuomioita halutaan heittää kristinuskon nimissä, vaikka sama Raamattu painottaa olemaan tuomitsematta. Mistä se pelko kumpuaa?

Ymmärrän, ettet halua itseäsi uudestaan ja uudestaan haavoittaa.

Haluan jaksaa kuitenkin uskoa myös ymmärryksen lisääntymiseen ja siihen, että viimeinkin uskon ytimenä olisi Kristus, ei se kuka puhuu Jumalan suulla julmimmin. Toivon todella, että Jeesuksen hyväksyvät kohtaamiset ihmisen kuin ihmisen kanssa puhuu sinulle voimakkaampaa sanomaa, kuin kuulemasi pappien haavoittavat sanat.

Nobert (Ei varmistettu)

Tarvitsetko lainaa Business and Personal Lainat vaihtelevat 5000 ja 10,000,000.00 Saat mitään velvollisuutta ilmainen tarjous nyt! Palautukset enintään 54 kuukautta. Ei Collateral, Raha maksetaan tilillesi 24 tunnin kuluessa hyväksynnän. Saat lisätietoja ota yhteyttä jo tänään sähköpostitse: nobcrane@gmail.com

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.