Tämä on totta

Oisko tulta?


Totuudesta ollaan montaa mieltä. X=x on suunnilleen ainoita lausekkeita, jonka oikeellisuudesta voidaan helpohkosti päätyä samaa lopputulemaan.. Menemättä syvemmälle filosofisiin totuuskäsityksiin  totean vain, ettei siitä mikä on totta vallitse mitään kovin vakaata yhteisymmärrystä.

Vaikka filosofit ovat kellanneet tuota totuushommaa vuosisadasta toiseen, samaan johtopäätökseen tulee helposti puhumalla ystävien ja tuttavien kanssa. Heille totta ovat eri asiat kuin minulle. Kun katsoo uutisia Israelista, molemmat sodan osapuolet kannattajineen julistavat seuraavassa hetkessä uutisoinnin olevan puolueellisia. Totuutta asiasta on vaikea (luultavasti mahdoton) hahmottaa, vaikka sitä kuinka yrittäisi etsiä.

Länsimaisen ihmisen halu ja pyrkimys uskoa vain järkeen on periaatteessa luovuttamatonta - totuus pyritään selvittämään ja sen mukaan toimimaan. Pystyn silti luettelemaan lukuisia esimerkkejä siitä, miten ihminen/yhteiskunta ei edelleenkään toimi kuten olisi järkevintä. Totuus tupakasta ja päihteistä ei ole vapauttanut meitä niistä, meillä on lukuisia tutkimuksia oikeanlaisesta ruuasta ja liikunnasta (keskenään ristiriitaisia tosin) emmekä toimi niiden mukaan, tiedämme ettei vanhuksi pitäisi sulkea laitoksiin, mutta silti temme niin.

Totuuden relatiiviuus on uskonnossa vaikea kysymys. Ovatko uskonnolliset väittämät totta? Miten puhua totuudesta mittareilla, jotka ovat tieteen eivätkä uskonnon? Valehteleeko pappi puhuessaan Jumalasta, joka on sanojen tavoittamattomissa?

Olen joskus saanut itseni kiinni valehtelusta tai ainakin vakavasta uskottavuuspulasta - siis siitä etten olisi itsekään uskonut puheitani pappina. Mitä minä lopulta tiedän elämästä tai kuolemasta, kuoleman jälkeisestä elämästä, elämän tarkoituksesta, rakkaudesta, Jumalasta?  Usko on onneksi eri kuin tietäminen.

Lopullisen totuuden voin kai tietää vain itsestäni. Senkin vain, jos uskallan katsoa itseäni täysin rehellisesti ja paljaana, kaikkineni. Ja jos se, riisutuin totuus minusta, on Jumalalle rakastettavaa - OI! - Ja sitä  lauseketta vasten tieteen totuusteorioilla ei ole kilpailumahdollisuutta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.