Toisen paratiisi on toisen työleiri

Oisko tulta?

Meillä ei ole omaa mökkiä, mutta niin kuin muutkin suomalaiset, harrastin minäkin mökkeilyä jälleen kerran. Tänäkin kesänä.  Ystävien ja sukulaisten nurkissa. Tilastokeskus tietää kertoa, että kotimaa on suomalaisten lomakohde numero yksi. Ja useimmilla suuntana on ylläriylläri  mökki.  Kaikenkaikkiaan Suomessa on n. 500 000 mökkiä ja kesämökille matkaa vuosittain  noin 530 000 kesäasukasta. Kaikista muista kunnista paitsi Kauniaisista löytyy mökkejä. Eniten kesäasukkaita tulee Paraisten kuntaan, jossa kesäaikana voi oleilla mökeillään lähes 10 000 henkilöä.
 
Yli kolme miljoonaa suomalaista mökkeilee siis vähintäänkin kerran vuodessa joko omalla, sukulaisen, tuttavan tai vuokratulla vapaa-ajan asunnolla.
Mikä tämä juttu on? Miksi hivuttaudutaan pieniin tiloihin ilman sähköä,  juoksevaa vettä ja muita elämän mukavuuksia? (No nykymökeillä kyllä yleensä on ainakin jokin noista, monissa jopa sisävessa). Mutta silti. Mikä rahanmenon määrä. Ja eikö olisi jotakin parempaakin tekemistä?

 
 
Minä olen toistaiseksi tyytynyt vieraana vain ihailemaan, miten ystäväni ja sukulaiset ovat saaneet rakennettua tai rakennutettua kaiken tämän. Miten he pystyvät ylläpitämään oman kotinsa lisäksi vielä mökinkin? Mielessäni näen lähinnä kamalan määrän rahaa ja työtä, jota heidän on täytynyt uhrata ennen ja jälkeen minun vierailuni. Niin ja tuskin he ovat nähneet tämän kaiken vaivan vain minun vierailuani varten.
 

 
Päätin kysyä ystäviltäni ja tutuiltani, mikä mökkihuuman alkusyy on. Ja tällaisia vastauksia sain: "Jos minulla ei olisi tätä kesäparatiisia, luultavasti joutuisin talvella lataamoon, siis psykiatriselle osastolle. Täällä on niin kaunista"
 
"Täällä on lähempänä luontoa", "onhan mökillä paljon mielekkäämpää tekemistä kuin kaupungissa", "kiva kun tulee vieraita", "tästä sitä vaan poimitaan mansikat ja mustikat omasta pihapiiristä. Ja kalastetaan" "Ajatella, että ME saatiin tää aikaseksi. Te ootte aina tervetulleita".
 
 Kiitos, tulen mielelläni lataamaan akkuja hyvässä seurassa, kauniin maiseman hyväillessä sieluani. Ja silti minun olisi hyvin vaikea kuvitella omistavani  mökkiä. Mutta kiva, että teillä 500 000:lla on jo noi mökit, niin mä pääsen kans kyläilemään.

 
Ja on oikeasti kaunista. Ja luonto lähellä. Ja mansikat ja mustikat. Ja läheisyys lämmittää.  Te ootte ihan oikeessa.
 
- Minna T.
- Kuvat: Minna T.
 
 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kunpa pääsisikin mökille. Mielellään mökin laiturille, meren rannalle. Pesemään mattoja auringonpaisteeseen. Tai lukemaan kirjaan vilttiin kääriytyneenä ja kuuntelemaan rajuilmaa ulkona. Mutta meni mies ja meni mökki.. Haaveet jäi. Sukulaisilla on mökkejä, mutta en koe muiden mökillä sitä samaa tunnetta siitä että on vapaa. On vieraana eikä voi aamuisin raahustaa kahvikupin kanssa pihalle juuri sillä habituksella kun sattuu heräämään.. Mutta ehkä vielä joskus löydän eksäparatiisini. Nyt se löytyy pään sisältä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Eksäparatiisi :D Jospa kuitenkin KESÄparatiisi!

MinnaT

Kiitos vierailija kommentistasi. Vapaus on siis se tunne, jonka oma mökki mahdollisti sinulle. Toivon, että vielä saat oman kesäparatiisisi - muuallakin kuin pään sisällä. Kaikesta huolimatta hyvää kesää!

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.