5 parasta stand up -koomikkoa

Tällä hetkellä yksi viikon kohokohdista on torstai. Koska silloin tulee Nelosella Stand Upia klo 21!!! Olen ollut stand upin fani siitä asti, kun televiossa esitettiin ensimmäisiä stand up- ohjelmia tv2:lla eli Act One!:a, Komiikkatehdasta ja muistaakseni joitain hyväntekeväisyysgaaloja, joissa esiintyi muun muassa stand up-tulokkaita ja drag queen-artisteja. Mieleen kirkkaasti on noilta ajoilta eli about 2000-luvun alusta jääneet vähän hömelöä, mutta teräviä arkisia ja yhteiskunnallisia huomioita esittävä Ismo Leikola, hassusti puhuva Tommi Mujunen sekä ilmeillään ja äänillään hauskuuttava Niko Kivelä. Muistan sisarusteni kanssa katselleeni nauhoilta (VHS!) aina vain uudestaan ja uudestaan tiettyjä pätkiä niin, että osasimme ulkoa Kivelän lumikkisketsit, Leikolan kodak-momentit ja Mujusen Matti Nykäs-imitaatiot. Oi niitä aikoja! Löytyyköhän niitä nauhoja enää kotoa? Niitä on välillä ikävä. Nauraminen kun tekee niiiiiiin hyvää.

Olen käynyt katsomassa stand upia myös livenä. Kokkolassa stand up-keikat ovat valitettava harvinaisuus, vain pari kertaa vuodessa. Onneksi on Youtube. Viimeksi tänään katsoin ja nauroin ääneen ensin uusintana torstain ohjelman Ruudusta ja heti perään parin tunnin ajan vanhoja Leikolan, Kivelän ja Mujusen pätkiä. Osan olin jo kuullut, mutta silti ne jaksavat naurattaa. Erityisnaurut saivat Leikolan biisiversiot, ne, joissa hän soittaa kitaralla ja laulaa tuttujen biisien sävelellä "vähän" muunnetuin sanoin. Mietin, miten yksinkertaista hauskuuttaminen ja hyvälle tuulelle ihmisen saaminen joskus on. Ainakin meikäläisen tapauksessa :D. Mikä aloitus lauantaipäivälle!

Ihan mikä tahansa ei kuitenkaan käy. Olen huomannut, että sytyn riimillisistä ja hyvin tauotetuista, tietyn rytmisistä sketseistä. Esimerkiksi edellä mainitut sen taitavat. Hauskan jutun voi pilata huutamisella, liian nopeasti kerrotulla jutulla ja liiallisella elehtimisellä, kuten Andre Wickström ja Mika Eirtovaara tekevät. Eivät uppoa meikäläiseen. Itsensä likoon laittaminen puree myös, samoin yllätyksellisyys. Pienen pureskelun jälkeen minusta tuli Mikko Vaismaan fani. Hänen kiminänsä, vääntelehtimisensä (pitkä mies kyseessä) ja itseironia vaan toimii. Yllätyksellisyyden mestari sen sijaan on viimeisimmän Naurun Tasapainon voittanut Matti Patronen. Jo hänen olemuksensa alkaa naurattaa. Ja ne jutut! Voiko yksinkertaisemmin juttuja kertoa? Jotkut sen vaan osaa! (Vai kertookohan jotain minusta?)

Tässä muutama hyvä pätkä edellämainituilta koomikoilta. Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

-Katja

Ps. Varmaan huomasitte, että mainitsematta jätin kaikkien aikojen Stand up-komedian kuningas Sami Hedbergin. Ei varmaan tarvitse edes perustella hänen erinomaisuuttaan. Eli oikeastaan niitä parhaita suomalaisia koomikkoja olisi oikeasti kuusi ;)

Kommentoi