Kuinka paljon kaloreita tai sokereita on banaanissa?

Kuva: Pixabay

Iltasanomat uutisoi tällä viikolla niksistä, jolla banaanin saa säilymään hyvänä pidempään. Niksin esittelyn ohella artikkelissa muistettiin ottaa esille myös tämän ihanan keltaisen hedelmän sokeri- ja kalorimäärät. Onneksi, koska mitä olisikaan tapahtunut, jos kansalaisia ei olisi näistä lukemista sivistetty?

Ööh, enpä tiedä. Olisiko vaikkapa hyvällä omallatunnolla nautittuja eväshetkiä tai parempaa palautumista liikkumisen jälkeen?

Sillä mitä ihmettä tavallinen banaaninpurija tekee näillä tiedoilla? Mitä muuta tapahtuu kuin turhaa kalorien ja syömisten kyttäämistä, vääristä lähteistä sokerimäärien karsimista ja hyvän ja helpon mukanakulkevan evään menettämistä? Sitä samaa, mitä jo nyt tehdään ihan liikaa ja ihan liian usein. 

Artikkelissa toki kerrottiin myös banaanin terveysvaikutuksista, kuten aivoille, hermostolle, lihaksistolle ja vastustuskyvylle tärkeistä vitamiineista ja kivennäisaineista, ja mainittiin, että proteiinia siinä ei ole. Jäinkin miettimään, mitä tapahtuisi, jos artikkelissa olisikin tuotu esille vain nämä myönteiset puolet? Syntyisikö Suomeen suuri banaanivaje, kun ihmiset ryntäisivät kauppoihin hamstraamaan tätä kultaista tehopakkausta? Mussuttaisivatko suomalaiset vastaedes pelkkää banaania, jonka jälkeen räjähtäisi suuri sokeripommi Suomen ilmatilan yllä? Korvaisivatko ihmiset jatkossa pihvinsä paistetuilla banaanisiivuilla?

Epäilen.

Jos joku vielä miettii, miksi suomalaisten ravitsemuskäsitys on vinksahtanut väärille urille ja painottunut vääriin asioihin, niin eipä tarvitse miettiä enää. Artikkelista saa kukanenkin poimia itselleen, mitä tietoa haluaa, mutta tuskin kenellekään jää epäselväksi, että sokeriaspekti välttämättä haluttiin tuoda esille. Onhan se liiallinen sokerinsyönti toki huono juttu, mutta onko muka banaanista peräisin? 

Minun villi (tai vähemmän villi) veikkaukseni on, että sokerinsaanti on runsasta juuri siksi, että kartetaan banaaneja tai muita ihan tavallisia ruokia. Pelätään turhaan syömistä, lasketaan kaloreita liian alhaisin tavoiteluvuin ja ajatellaan ruokia määrinä ja luokituksina sen sijaan, että syötäisiin ruokaa riittävästi, värikkäästi ja oman maun mukaisesti. Koska oikeasti näissä jälkimmäisissä on se ongelma.

Jos joku kysyisi minulta, kannattaako banaania syödä, niin vastaisin vahvasti kyllä. Kehuisin sen loistavaa makua, helppokäyttöisyyttä, monipuolista ravitsemuksellista antia, yleistä sopivuutta vatsavaivaisellekin ja suosittelisin yhdeksi hedelmävaihtoehdoksi Ei, proteiinia siinä ei ole eikä tarvitsekaan olla. Kyllä, se on pitkälti hiilihydraattia, mutta hyvä niin, koska niillä se kroppa pyörii, toimii ja palautuu. Anna sisältää vaan sokeria, kyllä ne ongelmat liiallisen sokerinsaannin osalta ovat ihan muualla kuin banaaninsyömisessä. 

Ja kun minulta kysytään, kuinka paljon kaloreita tai sokereita banaanissa on, vastaan, ettei sillä ole mitään väliä. Väliä on kokonaisuudella, mitä syödään päivän ja päivien aikana. Saatan kysyä vastakysymyksenä, mihin tätä tietoa tarvitaan? Mielestäni tällaisia asioita ei kuulu perusruokailijan miettiä. Ja jos mietitään, on käsillä sen verran isommat ongelmat syömisessä ettei niitä vielä edes parilla banaanilla kuitata.

Hyvää alkanutta viikkoa! Ottakaahan banaania matkalle mukaan ja vältätte näin turhat kiukkunälät työ- tai koulupäivän jälkeen :)

-Katja

Kommentit

Essi Helppi

Tosi hyvin kirjoitettu juttu, iso peukku :) Välillä tuntuu, että ajatus kaikesta hiilihydraatista, sekä myös siihen liittyvästä hedelmäsokerista saa ihmiset kauhun valtaan. Ne on hedelmiä eli terveellisiä, ja niitä kantsii syödä :) 

Katja Mäkelä

Kiitos :) Just näin! Hedelmät on terveellisiä ja piste, ei niitä tarvitse analysoida sen tarkemmin. Varsinkaan, kun se analysointi harvoin johtaa mihinkään hyvään. 

Kommentoi