Paino on sivutuote elämäntavoista - Mitä se tarkoittaa? osa 1

Kuva: Pixabay

Kuuntelin tänään kotimatkalla vanhaa Radio Aallon podcastia Maaret Kallion haastattelusta (22.4.2016)  täydellisestä elämästä. Haastattelussa Maaret tyrmää täydellisen elämän olemassaolon ja muistuttaa siitä, emme tule elämän aikana koskaan valmiiksi. Olemme keskeneräisiä, aina. Korvaani tarttuivat erityisesti asiat, joita Maaret sanoi onnellisuuden ja menestyksen tavoittelusta, ja ne pistivät ajatukseni pyörimään.

MENESTYMINEN ON OMISTAUTUMISTA

Maaret kertoi tutkimusten puhuvan sen puolesta, että ne ihmiset, jotka tavoittelevat onnellisuutta, ovat onnettomampia kuin ne, jotka elämät merkityksellistä elämää, omistautuvat siis itselle merkityksellisille asioille. Onnellisuus ja menestyminen tulevat siis ikäänkuin sivutuotteena itselle tärkeille ja arvokkaille asioille sitoutumisesta ja niiden tekemisestä ollen läsnä siinä mitä kulloinkin ollaan tekemässä. Jos taas ottaa tavoitteeksi onnellisuuden ja menestymisen,on lopputuloksena pakkopullalta tuntuva suoritus.

MENESTYMINEN ON MYÖS MENETTÄMISTÄ

Maaret nostaa esille menestymiseen liittyvän myös menetyksen. Emme voi saada kaikkea haluamaamme, jos haluamme kokea olevamme riittäviä jossakin osa-alueessa. On siis fokusoitava voimavaransa johonkin, meillä kun vain rajalliset resurssit käytettävissä. Maaret sanoo osuvasti haastattelussa  "viisas valitsee taistelunsa". Onnistuminen ei siis ole jotakin yliluonnollista tai vain joillekin sattumalta suotua, vaan tietoisia valintoja sen suhteen, mitä tehdään ja miten ja myös mitä ei tehdä. 

MITEN TÄMÄ LIITTYY PAINOON?

Myös paino on sivutuote. Puhun tästä paljon potilaiden kanssa. Jos olemme huolissamme painostamme, meidän tulisi olla huolissamme itse asiassa niistä asioista, joiden myötä paino on syntynyt. Tyypillisesti painoon vaikuttavat syöminen, uni, liikunta, stressi, mieliala ja terveydentila. Emme voi koskaan vaikuttaa painoon suoraan, se tapahtuu aina välillisesti muiden tekijöiden kautta.

Painoon siis voi suhtautua kuten onnellisuuteen tai menestykseen. Tietyn painolukeman tai suunnan tavoitteleminen suoraan ei tuota pakkoa, ahdistusta ja stressiä parempia lopputuloksia. Sen sijaan elämäntapojen muuttaminen haluttuun suuntaan voi heilauttaa vaa'an lukemia. 

PAINONHALLINTA ON ELÄMÄNTAPOJEN MUUTTAMISTA

Kuten menestyskin, myös painonmuuttaminen pitää sisällään menetyksiä. Samoilla elämäntavoilla ei voi jatkaa, jostakin on luovuttava. Kun ihmiset lähtevät innoissaan laihdutusprojekteihin mukaan ja pettyvät, kun tuloksia ei synny tai kovalla hiellä saavutetut tulokset katoavat nopeasti, on kyse juuri tästä asiasta. Et voi elää kahta erilaista elämää yhtäaikaa. Jos haluat olla välittämättä, mitä ja milloin syöt, nukkua ja liikkua ilman säännöllisyyttä ja rutiineja ja olet stressaantunut toistuvasti, voit unohtaa painomuutokset. Ei tule tapahtumaan. On mahdotonta tehdä muutosta muuttamatta niitä tapoja, joiden myötä painoa on esimerkiksi kertynyt. Ja saavutetut tulokset eivät pysy yllä ilman niitä asioita, joilla tulokset on tehty. 

SIINÄPÄ SE JUJU PIILEEKIN

Omien potilaideni kanssa tämä on usein se haastavin kohta. Halua tehdä muutoksia löytyy, muttei halua oikeasti muuttaa tottumuksiaan. Pelottaa luopua tutuista ja turvallisista rutiineista. Kakkua ei voi kuitenkaan samaan aikaan syödä ja säästää. Voi kuulostaa ikävältä, mutta se on todellisuutta, jota ei voi ohittaa. En sano, että muutoksien tekeminen olisi mukavaa. Ei, kyllä se vaatii työtä ja uskallusta astua epämukavuusalueelle, uskallusta kohdata ehkä hyvinkin epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita, esimerkiksi pelkoa, riittämättömyyden tunnetta, epävarmuutta.

Tästä syystä en usko pikadieetteihin tai nopeisiin ratkaisuihin. Ei niitä ole. Ei ainakaan pysyviä sellaisia. Ei sellaisia, jotka kestäisivät arjen harmauden, pahat päivät, väsymyksen, huonosti nukutut yöt, riidat puolison kanssa, työstressin, kiireen ja äkilliset aikataulujen muutokset. Sillä kestävien muutosten tulee pysyä kaikessa tässä elämän aallokossa mukana. Ei elämä lopu, vaikka kuntokuurimme päättyisi tai kauan odottamamme maanantaipäivä, tuo kaikkien muutosajankohtien kuningatar, koittaisi. Voimme mielessä laatia tarkatkin tavoitteet ja laskelmat, joiden mukaan teoriassa painomuutokset olisivat mahdollisia, sillä matkalla on aina muutama muuttuja. 

VIISAS VALITSEE TAISTELUNSA

Tämä sanonta sopii loistavasti myös painoon ja elämäntapamuutoksiin. On viisasta pohtia voimavarojaan ja sitä, mihin niitä kulloinkin käyttää. Mihin muutokseen on mahdollista sitoutua, minkä eteen tehdä töitä, vaikka taivaalta sataisi pieniä vihaisia mummoja. Mikään ei ole tympeämpää kuin hurjalla tarmolla lähteä toteuttamaan liikunta- tai ruokasuunnitelmaa ja neljäntenä päivänä huomata, ettei jaksakaan. Se pettymyksen ja epäonnistumisen taakka on valtava, mikäli siihen ei ole etukäteen varautunut tai jos siinä tilanteessa ei osaa joustaa. Muutosta voi hyvinkin verrata taisteluun, sen verran kovaa työtä on muuttaa automatisoituneita ajatus- ja toimintapolkuja aivoissa. Vaatii toistoja ja toistoja kääntää mielen laivaa toiselle kurssille. 

Se, millaisen taistelun valitset ja miten siinä taistelussa pärjäät, määrittää sen, mitä esimerkiksi voit painaa. Painonmuutos suuntaan tai toiseen on aina työtä ja taistelua pinttyneitä tottumuksia vastaan. Paino ei nouse eikä laske yhtäkkiä ja sattumalta. Ei, se muuttuu, kun jotakin sen ympärillä muuttuu tai muutetaan. Jos jotakin toivon niin sitä, että se virheellinen käsitys esimerkiksi painonpudotuksen helppoudesta unohdettaisiin jo. Ei se ole helppoa. Ei se tapahdu sormia napsauttamalla. Se on kiinni siitä, miten elät, millaiseen elämäntyyliin olet sitoutunut.

Muutokset painossa vaativat erilaista elämää kuin mitä nyt elät. Yksinkertaisesti ja raadollisesti sanottuna se vain on niin. 

-Katja

ps. Tästä aiheesta riittäisi puhuttavaa vaikka kuinka, mutta päätän tämän postauksen nyt tähän. Jatkoa seuraa... :)

Kommentoi