Ladataan...

Viime viikko meni FODMAP-ruokavalion maailmassa lauantain kurssia suunnittellessa. Pidin Kokkolan kansalaisopistolla sekä luento- että ruoanlaitto-osuuden sisältävän päiväkurssin "FODMAP keittiössäni". Kurssille osallistui yhteensä 11 erilaisista vatsavaivoista kärsivää naista ja miestä, joiden kanssa tutustuttiin erilaisiin FODMAP-ruokavalioon sopiviin raaka-aineisiin ja valmistettiin kolmen ruokalajin menu sekä pikkusyötävää kahvin tai teen kera nautittavaksi. Päivä oli kaikinpuolin onnistunut, niin minun kuin osallistujien mielestä. Vastaavanlaisella konseptilla en ole ennen kurssia vetänyt ja mielestäni samalla kaavalla ehkä pienin muutoksin muovattuna kurssi sopisi vedettäväksi uudestaankin. 

Vai mitä te sanoisitte päivän aikana kerätyn kuvamateriaalin perusteella? Kokosin reseptit hyödyntäen FODMAP-aiheisia blogeja ja kirjoja, muun muassa Vatsan Vapaapäivä-blogia (Homejuusto-melonisalaatti), Pauliina Tervon Herkän vatsan kokkikoulu-kirjaa (kookosvanukas mustikkamelballa), Leena Putkosen nettisivua (Paahdetut juurekset, Puolukka-banaanismoothie). Sämpylät täältä, siemennäkkileipä Risentan jauhopussista ja Maissikana Yhteishyvän Ruokamaailmasta.

Värikkäitä ja herkullisen näköisiä, eikö? Voin kertoa, että maukkaita ja suositeltavaksi sopivia ovat :)

-Katja

Tällä viikolla blogissa julkaisen lisää FODMAP-aiheisia postauksia, joten pysykäähän kanavalla, jos aihe kiinnostaa :)

 

Ladataan...

Mielestäni parhaat ruoat syntyvät jämistä. Niin myös tänään. Yleisilmäys jääkaapin sisältöön vinkkasi minulle täytettyjen paprikoiden valmistamisesta pitkästä aikaa. Kolme isoa keltaista paprikaa sai kaverikseen uuniin jauhelihaa pakkasesta, sulatejuuston ja vuohenjuuston jämät sekä mausteita.  Yhdistin yhtäkkisen päähänpiston seurauksena myös jämät kolmannen ruokarakkauteni (kahdesta ensimmäisestä voit lukea täältä) eli Lemon Curdista ja jäin mielenkiinnolla odottamaan paprikoiden valmistumista ja niiden saamaa vastaanottoa myös mieheltäni. Kun vihreää valoa tuli sieltä suunnasta ja itsekin tykästyin tähän comboon, päätin julkaista reseptin täällä blogissa. Niin vain jälleen muutamasta raaka-aineesta syntyi jotakin ennenmaistamatonta, mutta ehdottomasti hyvää ja kokeilemisen arvoista! Helppoa, hyvää ja nopeaa!

Näin syntyivät lemoncurdilla ja vuohenjuustolla täytetyt paprikat:

3 isoa paprikaa

n. 250 g jauhelihaa

mausteita, kuten mustapippuria, valkopippuria, inkivääriä, yrttisekoitusta (suolaa ei kaivannut, koska juustot)

1/2 ptk sulatejuustoa

pala vuohenjuustoa

pari rkl Lemon Curdia

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

2. Paista jauheliha tilkassa öljyä.

3. Mausta kypsymisen loppuvaiheessa.

4. Pilko sulatejuusto jauhelihan joukkoon ja lämmitä seosta, kunnes juusto sulaa. Maista seosta, mausta tarvittaessa lisää.

5. Leikkaa päät paprikoista, irrota kanta, siivoa ja huuhdo sisustat ja päät.

6. Laita hieman vettä uunivuoan pohjalle ja aseta paprikan "rungot" pystyasentoon ja päät vuoan pohjalle.

7. Täytä paprikan "rungot" jauhelihajuustoseoksella.

8. Sivele Lemon Curdia jauhelihaseoksen päälle, pari tl per paprika.

9. Leikkaa vuohenjuustosta siivut kullekin paprikalle ja aseta siivut Lemon Curdin päälle.

10. Paista paprikoita uunissa keskitasolla n. 20 min.

Nämä paprikat jäivät pureskeltavan pehmeiksi. Jos tykkäät paprikoistasi pehmeämpinä, voit esikypsyttää niitä ennen jauhelihaseoksen laittamista n. 5 min tai pitää uunissa pidempään pienemmällä lämpötilalla 200 asteessa n. 30 min. Tarkkaile kuitenkin juustoa ja paprikoiden reunoja, etteivät ne pala. Joskus myös öljyä paprikat ennen täyttämistä ja sekin auttaa pehmentymisessä. 

Rentouttavaa sunnuntai-iltaa!

-Katja

Ps. Ensi viikolla luvassa FODMAP-aiheisia postauksia! 

Ladataan...

Tällä hetkellä en pärjäisi ilman lippulappusysteemejä asioiden hoitamisessa. Tuntuu, että ajatuksia, "pitäisi"-asioita ja "haluan tehdä"-asioita alkaa olla pyörryksiin asti päässä. Viimeistä viikkoa tosiaan Kokkolassa viedään ennen ensi viikon muuttoa Kuopioon ja kaikenlaisia hoidettavia asioita on ihan joka päivälle. Niin mukavia kuin ei-niin-mukavia. Tähän päälle sitten normiarkikuviot ja työt. Kynä saa olla koko ajan lähellä. Tiedän järjellä, että no hätä, mutta yöllä unissa sitten alitajunnassa ja päivällä piilossa olleet ajatukset ja fiilikset nousevat pintaan. Pienimuotoista stressia ilmassa, etten sanoisi. 

Toisaalta olen sen tyyppinen persoona, että keksin aina jonkin projektin, jos luppoaikaa alkaa olla. Eli tekemistä saakin olla, mutta tasapainossa levon kanssa. Pidän sitä aina hälytysmerkkinä, jos unen laatu kärsii tai näen painajaisia tms. Nyt kuormitustekijöitä on vähän joka puolella ja vaikka suurin osa on positiivisia, kärsin selkeästi ylivireystilasta. Jonkinlaista uutta systeemiä mielen purkamiseen ja uudelleenlataamisen tarvitsen. Ilman lisälappuja, sillä kohta alkaa tulla stressiä liian monesta lapusta siellä täällä. Olen yrittänyt perinteistä kalenterinpitoa, mutta palaan toistuvasti lappuihin, jotka sitten katoilevat, suttaantuvat tai muuta vastaavaa. 

Luin jokunen aika sitten Ainon blogista Bullet Journal-systeemistä ja jäin miettimään sen toimivuutta. Äkkiseltään idea vaikutti vähän sekavalta ja sellaiselta piirtelyltä, joka ei ole minun juttuani lainkaan. Yksinkertaiset ranskalaiset viivat ja raksi ruutuun-systeemit ovat enemmänkin meikäläisen heiniä. Kun sattumoisin Lidilissä sitten oli myynnissä sopivasti tarpeet kyseisen muistiinpanohässäkän kokoamiseksi, nappasin ne ostoskoriin ja tuossa ne nyt sitten laatikoston päällä odottavat käyttöönottoa. Kyllä niille muutakin käyttöä löytyy, jos Bullet Journalin idea ei aukea, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla, koska haluan oppia uutta. Sitä paitsi on tärkeää pitää mielensä avoimena, ettei vaan missaa jotakin olennaista. Mutta kuitenkin huomaan myös olevani hyvin skeptinen. Onkohan tämä haaste lainkaan kannattava? 

Kysynkin nyt teiltä lukijoilta, onko teillä kokemuksia kyseisestä systeemistä? Toimiiko ja jos toimii niin, miten se oikeasti aloitetaan? Rautalankaversiona, kiitos :D 

-Katja-

Pages