Ladataan...

Photo by Tatiana Niño on Unsplash

Olen tosissani kun sanon tämän: olen ylpeä kuukautisistani. Ei, en nauti kivuista, vatsan nipistelyistä, väsymyksestä, päänsäryistä tai muista kuukautiskiertoon liittyvistä sivuilmiöistä, mutta minulle kuukautiset merkitsevät toimivaa kehoa. Vuodon alkamisesta tiedän kehoni voivan hyvin. Ja kierron aikana voin kuulostella, mitä kehoni ja mieleni kulloinkin tarvitsee.

Oma suhteeni kuukautisiin

Omat menkkani alkoivat ollessani 12-vuotias. Olin kesäleirillä, kun vuoto alkoi. En muista saaneeni ennakko-oireita, tai en vielä silloin osannut niitä kuulostella. En muista kipujakaan juuri olleen, toisin kuin seuraavilla kerroilla, jotka menivät lähinnä buranan voimin sängyssä sikiöasennossa maaten lämpimät pyyhkeet vatsan päällä. Kivut olivat niin kovat, että muistan vieläkin pyörrytyksen tunteen ja vaikeuden seisoa omin jaloin, heikotti toden teolla. Kaveripiirissäni en tiennyt muita, joilla menkat olisivat alkaneet, tai niistä ei vain puhuttu. Lähinnä jaoin tuntemuksiani vain oman äidin kanssa. 

Sittemmin olen puhunut menkoistani avoimemmin ja myös kiinnostunut enemmän kehon viestien kuuntelusta kuukautiskierron aikana. Tunnistan ovulaationi, PMS-oireeni ja esi-oireet ennen vuotoa. Oireiden tunnistaminen on auttanut paremmin hyväksymään epämieluisat tuntemukset ja oman kehon muuttumisen kierron aikana. Tiedättehän, turvotukset. 

Helmikuussa alkaneen psykofyysisen koulutuksen myötä olen kiinnostunut vielä astetta syvemmin tutkimaan naisen kehossa elämistä. Olen ollut entistä ylpeämpi kehostani ja siitä, mitä kaikkea se pystyykään aistimaan ja viestimään, kunhan vain maltan kuunnella. Sanomattakin selvää on, että naisen elämä on vaihtelevaa, mutta millaista se vaihtelu oikeastaan on ja millä tavalla voin ikäänkuin pysyä sen pyörteissä mukana, ikään kuin myötäillä kurveissa ja kiihdyttää tahtia suorilla pätkillä. Saada kaiken irti kehostani ja kyvyistäni, mutta olla vaatimatta liikaa ja väsyttämättä itseä turhaan.

Halusin tutkia, mitä kehossani tapahtuu yhden kierron aikana. Alla koostetta siitä, millaisia vaiheita kuukautiskiertoon liittyy ja miten ne vaikuttavat arkeen mielen, kehon, ruokavalion, liikunnan ja muiden harrastusten osalta. 

Naishormonien taikaa 

Naishormonit (estrogeeni, progesteroni) vaikuttavat paitsi kuukautiskiertoon, munasarjoihin, kohtuun ja emättimen limakalvoon, myös mm. rintarauhaseen, verisuoniin, ihoon, luuhun ja aivoihin. Kuukautiskierron aikana on siis odotettavissa muutoksia kehossa niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Kovasti kaikenlaisia ravintolisiä, kasvorasvoja yms. mainostetaan auttamaan hormonivaihteluiden aikana, ja voihan niistä apua saada, mutta itse lähden tarkastelemaan muutoksia suurempien linjojen kautta, tasapainottamalla syömiset, liikkumiset, muut menemiset ja levon sopivaksi kokonaisuudeksi. 

Mikään pilleri tai puteli ei korvaa epäsäännöllisiä ruokailu- , uni- tai liikuntatottumuksia eikä estä kokonaan esimerkiksi mielialassa tai jaksamisessa väistämättä tapahtuvia muutoksia. Eikä pidäkään estää! Ihmiskeho on suunniteltu juuri sellaiseksi kuin se on. Sitä ei ole suunniteltu muovautumaan ongelmitta kiireisen elämäntyylin palvelukseen. 

Jos ajatellaan kuukautisten ideaa, on kyseessä mahdollisen hedelmöittymisen ja uuden jälkeläisen synnyn ympärille rakentuva tapahtumasarja. Se ei ole kehittynyt naisen tai miehen kiusaksi, vaikka sitä se varmasti välillä onkin. Jokaisella vaiheella ihanine tai ärsyttävine piirteineen on tarkoituksensa ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen tasolla: valmistaa kehoa raskauteen, suojata raskauden alkua ja palautua uutta raskaaksi tulemisen mahdollisuutta varten. Oppimalla ymmärtämään itsessä tapahtuvia muutoksia, myös niihin suhtautumista voi oppia muuttamaan ja siten surffaamaan hormonivaihteluiden aalloilla.

 
Kuukautiskierron vaiheet

 

1. Vuotopäivät (1. viikko)

Mitä tapahtuu: Palautumisvaihe. Hedelmöittymistä varten paksuuntunut kohdun limakalvo eritetään pois "turhana". Naishormonitasot ovat matalalla. Kohdun limakalvo erittää tulehdusvälittäjäaineita, jotka saavat kohtulihaksen supistelemaan ja syntyy kipuja. Vatsaoireet mahdollisia esim. ilmavaivat, ripuli, sillä myös suolisto supistelee herkemmin. Vuodon vuoksi anemiariski. 

Mieli: Väsynyt. PMS-oireet alkavat vuodon alettua hiljalleen helpottaa, kun hormonitasot alkavat hiljalleen nousta.

Keho: Kuukautiskipuja alaselässä ja -vatsassa. Turvotuksia. Matala estrogeenitaso altistaa migreenille. Lämötyyny vatsalla ja selässä sekä särkylääke voivat auttaa kipuihin. Mindfullness-harjoituksista saattaa olla apua kipujen hillitsemiseen. Malta elää hitaasti vielä hetki. 

Ruokavalio: Ruokahalu voi vähentyä, mutta huolehdi, että syöt tarpeeksi värikästä ja rautapitoista ruokaa. Esimerkiksi punainen liha, pinaatti ja täysjyväviljaiset leivät ja puurot kasvisten kera tarjoavat rautaa ruokavaliosta. Malta edelleen suolan, sokerin, alkoholin ja kofeiinin kanssa turvotusten helpottamiseksi.  

Liikunta: Lempeä liikkuminen saattaa auttaa kipuihin, esim. jooga, kävely, venyttely, luonnossa liikkuminen. Lihashallinta heikkenee, joten liikkuessa kannattaa ola varovainen. 

 

2. Ovulaatioon valmistautuminen (1.-2.viikko) 

Mitä tapahtuu: Munarakkulavaihe alkaa. Aivolisäke alkaa tuottamaan munarakkuloita stimuloivaa hormonia (FSH) ja lutenisoivaa hormonia (LH), joiden seurauksena munarakkulat alkavat kasvaa. Jokaisen rakkulan sisällä on kehittymätön munasolu. Yleensä yhdestä munarakkulasta tulee johtava munarakkula ja tämän rakkulan sisällä kasvava munasolu kasvaa ja kehittyy. Rakkulat erittävät estrogeeniä, jonka määrä kasvaa rakkuloiden kehittyessä. Estrogeeni stimuloi kohdun limakalvon kasvua ja kohdunkaulan limaneritys lisääntyy. Limanerityksen voi havaita valkovuotona. Liman tarkoitus on auttaa siittiöiden kulkua munasolun luokse. Estrogeeni stimuloi kasvuhormonin määrää. Seksuaalinen halukkuus lisääntyy. Mielihyvähormoni- serotoniinin määrä nousee. Luvassa on siis voimaa ja hyvää mieltä.

Mieli: Hyväntuulisuus, viehättävänä itsensä kokeminen

Keho: Vahva, energinen, naisellinen

Ruokavalio: Ruokahalu voi kasvaa aktiivisuuden lisääntyessä. Huolehdi, että syöt edelleen värikkäästi ja riittävästi,  ennenkaikkea proteiineja (lihaa,kalaa, kananmunaa, kanaa,linssejä, papuja, nyhtökauraa tms.) ja hiilihydraatteja (perunaa, riisiä, pastaa, leipää, puuro, mysli yms. sekä kasviksia, hedelmiä ja marjoja),  jotta jaksat, kehityt ja palaudut. 

Liikunta: Nyt voit haastaa itseäsi, kunto kohoaa ja voimatasot nousevat. Kokeile uusia lajeja ja omia rajojasi. 

 

3. Ovulaatio (n. 1/2 välin kiertoa, keskimäärin 14 vrk ennen seuraavaa vuotoa)

Mitä tapahtuu: Munasolun irtoamisvaihe. Estrogeenin määrä lisääntyy edelleen, mikä stimuloi lutenisoivan hormonin (LH) nopean nousun. LH saa aikaan munasolun lopullisen kypsymisen ja irtoamisen munarakkulasta. Naishormonitasot ovat huipussaan. Noin pari päivää ennen ovulaatiota on paras aika tulla raskaaksi. 

Mieli: Hyväntuulisuus ja energisyys jatkuvat, tunteellisuus lisääntyy. Voit kokea olosi luovemmaksi ja inspiroituvaksi.

Keho: Rinnat voivat tuntua aralta, alavatsassa voi tuntua nipistelyä toispuoleisesti merkkinä munasolun irtoamisesta. Muuten olo on edelleen hyvä. 

Ruokavalio: Aineenvaihdunta on hyvin aktiivinen. Huolehdi, että syöt edelleen riittävästi, myös rasvoja (pähkinät, siemenet, avokado, majoneesi, öljyt, margariini).

Liikunta: Hyvää aikaa niin voima- kuin kestävyystyyppiselle, pitkäkestoisemmalle ja tavoitteelliselle liikkumiselle. 

 

3. PREmenstruaalinen vaihe (1-2 vkoa ennen vuotoa)

Mitä tapahtuu: Keltarauhasvaihe alkaa. Puhjennut munarakkula muuttuu keltarauhaseksi (rauhasen sisään kertyy LDL-kolesterolia värjäten rauhasen oranssikeltaiseksi, siitä nimitys). Keltarauhanen erittää sekä estrogeeniä että progesteronia (keltarauhashormonia), jotka valmistavat kohdun limakalvoa vastaanottamaan mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun. Jos raskaus ei ala, keltarauhanen rappeutuu, sen hormonieritys vähenee ja sen seurauksena kohdun limakalvo irtoaa ja poistuu kuukautisveren mukana.  Muutokset hormonitoiminnassa vaikuttavat keskushermostoon, mm.serotoniinimäärän laskuun. 

Mieli: PMS-oireet mahdollisia.  Masentaa, väsyttää, ahdistaa, kiukuttaa, ärsyttää. Tunteet ovat pinnassa, itkuherkkyyttä, itsetunto matalalla. Stressinhallintataidot ovat koetuksella. Ota omaa aikaa, ole lempeä itsellesi. Kokeile mindfullness-harjoituksia. Muista huolehtia, että nukut riittävästi. Väsymys iskee tässä vaiheessa muutenkin, univelat voivat pahentaa oloa.  Ei ihme, että tätä vaihetta kutsutaan taisteluvaiheeksi (kts.lisää täältä). Onneksi kohta helpottaa, kun vuotopäivät alkavat! 

Keho: Turvotukset, ihon kukkiminen, ilmavaivat, painonnousu, arat rinnat, päänsärky. IBS-oireet voivat pahentua kierron tässä vaiheessa. Keho ei välttämättä tunnu omalta. Älä kuitenkaan tulkitse tarvitsevasi laihdutuskuuria, muutokset kehossa ovat tilapäisiä ja helpottavat pian. 

Ruokavalio: Voi vaatia tavallista enemmän vaivannäköä syödä fiksusti. Ruokahalu voi kasvaa ja mieliteot lisääntyä. Herkkävatsaisten kannattaa turvautua FODMAP-ruokavalioon tai ainakin vähentää ruokavaliostaan tyypillisiä turvottavia ruoka-aineita, kuten omenoita, päärynöitä, sipulia, valkosipulia, ruista, sokerialkoholeja sisältäviä tuotteita (mannitoli, sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, isomalti) ja sieniä. Turvotusten vähentämiseksi malta kofeiinin, sokerin, suolan ja alkoholin kanssa.  Syö säännöllisin väliajoin kunnon ruokaa ja rauhoita ruokailuhetket. Ole lempeä ja armollinen itsellesi myös syömisen suhteen, salli pienet herkutteluhetket vaikkapa jälkiruoaksi. Nipotus ei helpota PMS-oireita. 

Liikunta: On aika helpon ja palauttavan liikunnan. Liiku vointisi mukaan, tee juttuja, joista tulee hyvä mieli. Liikkumisen ei tarvitse olla tavoitteellista, pääasia, että olosi hieman helpottuu. Sopivia ovat esim. kevyt ja lyhyt painoharjottelu vaikkapa oman kehon painolla, ulkona liikkuminen, kävely ja jooga. 

Kuva: Terveyskylä.fi (alkup.kuvaa tummennettu)

 
Naisen elämä ei ole kaavamaista, mutta loogista

Kuten huomaatte, naisen kehoa ei ole suunniteltu toimimaan suoraviivaisesti oikeastaan minkään asian suhteen samalla tapaa. On siis täysin ok, ettei jaksa viikosta toiseen syödä, liikkua, harrastaa tms. saman kaavan mukaan. Ei kuulukaan jaksaa! Vaihtelua voi hyödyntää painottamalla eri asioita eri aikaan kuukaudesta, esimerkiksi kierron loppu on hyvää aikaa hitaammalle elämiselle ja luovuudelle, kun taas kierron puolessävälissä voi yrittää paukuttaa ennätyksiä ja olla supertehokas. Ehkä kuukautiskierron ymmärtäminen voi antaa hallinnan tunnetta. 

Sovellusten aikakautena apua oman kierron ymmärtämiseen voi saada esimerkiksi Google Play:stä ladattavalla Flo:lla, Period Trackerilla tai Woman Logilla. App Storesta löytyy myös esimerkiksi WomanLog,  Moona Oirepäiväkirja ja Kuukautispäiväkirja. Itse olen tottunut hyödyntämään vanhanliiton paperista kalenteria ja muistikirjaa apunani, mutta hei, pääasia, että mysteeri aukeaa :)

Hyvää alkanutta viikkoa!

- Katja

 

Lähteinä käytetty: Terve.fi, Terveyskirjasto, Terveyskylä (Naistalo),  Libresse:n Redfit-ohjelma

Ladataan...

Kaikki lähti Unelmakorteista. Sain ystävältäni erittäin osuvan syntymäpäivälahjan jonkin aikaa sitten. Ystäväni tiesi minulle oleva meneillään oman elämäni tutkiskeluprosessi meneillään ja halusi kannustaa minua siinä Hidasta elämää- tuoteperheen Unelmakorteilla. 

Unelmakorteissa ideana on siis nostaa päivittäin (tai muina tarpeen hetkinä) kortti, joka kannustaa, kysyy ja haastaa kohti pieniä tai suuria unelmia. Korttien tavoitteena on herättää itsessä uskoa omien unelmien saavuttamiseen tai muuten vain muistuttaa asioista, jotka ovat hyvin juuri nyt. No, nälkä kasvaa syödessä ja ollessani koulutuspäivillä Kajaanissa, piipahdin paikallisessa Suomalaisessa kirjakaupassa tutkailemassa muita Hidasta elämää-tuotteita. Matkaan tarttuivat Voimauttavat kymykset-korttipakka, jollaista koin juuri sillä hetkellä kaipaavani.

Olen siitä lähtien joka aamu nostanut pakasta yhden kortin ja pyöritellyt sen kysymyksiä mielessäni ja kirjoittanut ajatuksiani kysymyksestä paperille. Joinain päivinä kysymykset ovat olleet helppoja ja vastattuani olen asettanut kortin miltei samantien takaisin pakkaan, mutta välillä olen antanut kortin tai usean kortin seisoa keittiönpöydällä tai muistitaululla useita päiviä odotttamassa rauhallista hetkeä todella asettua kysymysten ääreen pohtimaan vastauksia. Kun kysymys on koskenut esimerkiksi arvoja tai siitä, kuka olen tai kuinka elämääni elän, en ole halunnut tyytyä ensimmäisiin mieleen juolahtaviin ajatuksiin. En ole halunnut suorittaa, vaan todella tutkia, mitä mieltä olen. 

Parasta korteissa on juuri se, etteivät ne päästä helpolla. Ne todellakin haastavat tutkailemaan omia ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä pintaa syvemmältä, pysäyttävät tarkastelemaan sekä menneisyyttä, nykyisyyttä että tulevaisuutta samaan aikaan. 

Suosittelen näitä kortteja muillekin oman elämän tutkailusta kiinnostuneille, mutta myös vaikkapa vastaanotoille potilaiden tai asiakkaiden kanssa käytettäviksi. Korttipakat ovat kauniita, kortit houkuttelevia ja voisin kuvitella itse käyttäväni kortteja esimerkiksi keskustelun avaajina, päivän kuulumisten vaihtamisessa tai vaikkapa vastaanottokäynnin lopussa hymynkaretta, uskoa, toivoa ja hyvää fiilistä herättämässä. Kortit eivät pakota myönteiseen ajatteluun eivätkä vähättele elämässä olevia ongelmia, vaan nimensä mukaisesti voimauttavat, nostavat esille ehkä piilossakin olleita voimavaroja ja omia ideoita omaan elämään liittyen. 

Joskus tarvitsemme ulkopuolisia ihmisiä esittämään uusia näkökulmia elämäämme, jolle herkästi itse sokeudumme. Voimauttavat kysymykset tekevät juuri sitä lempeällä, mutta silti jotenkin jämäkän pysäyttävällä tavalla. Jos vain itse maltamme pysähtyä niiden äärelle ja tutkia korttien sanoja tykönämme. 

Hidasta elämää-kortteja voi tilata myös suoraan heidän nettisivuiltaan

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

-Katja

ps. Tämä ei ollut maksettu mainos :)

Ladataan...

Photo by Bruce Dixon on Unsplash

Meitä ihmisiä näkee katukuvassa monenlaisia. Yksin ja yhdessä. Kiireessä harppoen ja rennosti jolkotellen. Hymyileviä ja totisia. Ryhdikkäinä ja kumarassa. Rennoin ja virallisin asustein. Pidempiä ja lyhyempiä. Kehonkooltaan ja muodoltaan vaihtelevia. Tänään olin yksi heistä, seuraten heitä samalla itsekin kadulla kulkien, jäätelöäni nuollen ja kahviani hörppien. Miettien, miten samaanaikaan olen niin erilainen ja toisaalta niin samanlainen kuin kuka tahansa heistä. Inhimillinen ihminen työpäivän jälkeen kevätauringosta nauttien.

Pähkäilyni juuret ovat eilen lukemassani postauksessa.  Piia Pajunen julkaisi nimittäin eilen blogissaan postauksen ajatuksistaan kiinteytymiskulttuurista käsitellen vakavasti otettavaa aihetta Piiamaisen ronskilla huumorilla.  Piian postaus oli erittäin ajankohtainen, eletäänhän nyt kuumimpia "kesäkuntoon"-aikoja, kun kuoriudutaan talviturkkien alta. Se, mihin erityisesti kirjoituksessa kiinnitin huomiota, oli Piian esillenostama rasvanpolttovillitys: "Mikä siinä normaalissa rasvakerroksessa vyötäisillä tai hanurissa on niin kamalaa?"

Millainen on naisellinen nainen...

Olen kohta kuukauden päivät pyöritellyt mielessäni naisellisuus- ja miehekkyysteemaa, sitä, mikä on naisellista tai miehekästä ja miksi. Olen tutkinut aihetta netissä, lukenut aihetta liippaavaa kirjallisuutta ja keskustellut aiheesta ystävien ja tuttavien kanssa. Lopputulemaa minulla ei vielä ole, mutta hahmotelmaa kylläkin: omien erilaisten puolien hyväksyminen, esilletuominen ja nivominen yhteen sopivansointuisaksi kokonaisuudeksi muodostaa naisellisen naisen tai miehekkään miehen. Pakkaa sekoittaa iloisesti myös se tosiasia, että tuolta väliltäkin löytyy vaihtoehtoja, omaan biologiseen sukupuoleen ei siis tarvitse jäädä kiinni, pääasia on, että on kliseisesti sanottuna sinut itsensä kanssa. Miesten maailmassa en ole tarpeeksi pyörinyt voidakseni puhua heidän puolestaan, mutta naisten maailmassa uskallan sanoa, että jotakin tekemistä rasvakudoksella on oman itsensä hyväksymisessä. 

...biologisesti?

Biologisesti ajateltuna rasvakudoksella on oma erittäin merkittävä roolinsa niin silmän kuin sisäelinten suojana, sisäelinten paikallaanpitäjänä, lämpöeristeenä, energiavarastona sekä hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaa säätelevien hormonien rakennuspaikkoina. Erityisesti lanteilla ja reisissä oleva rasvakudos on olennaista naishormonien rakentumista ajatellen.  Ei mikään pikkutehtävä siis.

Biologisessa mielessä on lisäksi tärkeää, että rasvakudosta on sopivasti. Liian vähäisellä määrällä on haittavaikutuksensa, jonka naiset voivat kokea esimerkiksi kuukautisten häiriintymisenä, lapsettomuutena ja luuston haurastumisena. Se siis sotkee elimistön hormonien toimintaa. Biologisessa mielessä rasvaton nainen ei siis ole ihannekumppani lisääntymistä ajatellen. Kuukautisia sen sijaan voisi siis yhtenä pitää naisellisuuden mittarina. 

...Sosiaalisesti?

Sosiaalisesti ajateltuna rasvakudoksen määrällä saattaa olla väliä. Jos ajatellaan pariutumista, ovat muodokkaammat naiset houkuttelevampia, sillä he hehkuvat potentiaalista hedelmöittymistä. Hyvin laihat naiset puolestaan herättävät lähinnä huolta ja myötuntoa, laihuus kun symboloi sairaana olemista. Sen sijaan kulttuurisesti naisihanne on vaihdellut kautta aikojen. Välillä on meikattu voimakkaasti, pukeuduttu näyttäviin röyhelöpukuihin,  kiristetty vyötäröä tukiliivein tiimalasin malliin ja vaalennettu rikkiarseenilla tukkaa. Luonnollisuus ei ole ollut muodissa oikein koskaan. 1950-luvulla Marilyn Monroe edusti ihannenaista kurvikkaine muotoineen kun taas 2000-luvulla ihastusta herättää solakka ja terveyttä edustava liikunnallinen ja syömisestään huolehtiva nainen. Näin radikaali muutos vain muutaman vuosikymmenen aikana! Voisi sanoa, että ei niinkään riipu naisesta, vaan kulttuurista ja aikakaudesta, miten hyvin ihanteiden raameihin mahtuu. 

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus sinällään ei kuitenkaan katso ulkomuotoa, vaan arvoilla, tavoitteilla ja mielenkiinnon kohteilla on merkitystä, kun ihmiset ryhmäytyvät. Kokemukset ja näkemykset ovat siis korostuneemmassa roolissa. Tästä näkökulmasta halu kuulua porukkaan laihduttamisen avulla ei saa vahvistusta. Sosiaalisessa mielessä siis rasvakudoksella ei juurikaan ole merkitystä. Tai no, jos porukan yhteiset puheenaiheet pyörivät vain ja ainoastaan painon tai senttien ympärillä, niin ehkä sitten. Oma kysymyksensä siinä tapauksessa on, haluaako kuulua sellaiseen porukkaan, joka on kiinnostunut kyseisestä aiheesta. 

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

...Psyykkisesti?

 En ole tätä aihetta tieteellisesti tutkinut, vaan puhun omasta kokemuksestani ja näkemyksestäni. Mielestäni rasvakudoksen paljoudesta puhuttaessa on kyse juuri sosiaalisista paineista ja halusta tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi. Rasvakudos symboloi tällöin ihmisen psykologia perustarpeita.

Toisaalta rasvakudokseen liitetään myös ei-biologisia ominaisuuksia, kuten onnistuminen tai epäonnistuminen, itsekuri tai laiskuus, kunnianhimo tai luovutus. Itseä siis määritellään ulkoisin piirtein. Tämä on toki kestämätöntä, jos tietynlaisen rasvaprosentin tai kehon saavuttaminen vaatii jatkuvaa itsensä ruoskimista, paastoamista, rääkkitreenaamista ja jatkuvaa stressitilaa. Jossain vaiheessa biologia voittaa ja keho alkaa rapistua vieden pohjaa tehdyltä työltä.

Keho on viisas. Sitä ei ole luotu vähärasvaisena lisääntymään tai toimimaan optimaalisesti. Se joko sopeutuu nipistäen toimintakapasiteettiaan esimerkiksi juuri hormonitoiminnasta tai pakottaa nälänviesteillään ihmisen syömään. Esimerkiksi kyltymättömältä tuntuva ruokahalu ja ahmintakohtaukset ovat kehon tapoja saada tarvitsemaansa energiaa selviytymistä varten. 

Rasvakudoksen hyväksyminen = itsensä hyväksyminen?

Kun puhutaan häiritsevästä rasvakudosta, saatetaan siis itse asiassa ilmentää vaikeutta hyväksyä itseään ihmisenä. Inhimillisenä ihmisenä kaikkine vietteineen, tunteineen ja ajatuksineen. Vaikeutta hyväksyä, että itsessä on sekä biologinen, sosiaalinen että henkinen puoli. Vaikeuksia hyväksyä omia tarpeita kuulua porukkaan, saada rakkautta, hoivaa ja huomiota, löytää kumppani, perustaa perhe ja kokea olo turvalliseksi, täydeksi ja tyytyväiseksi. Vaikka pintaa voidaan silottaa ja kiillottaa, ei perustarpeitamme ihmisenä voida ohittaa ilman seurauksia. Ei se ole rasvakudoksen vika, jos olet ahdistunut, onneton tai yksinäinen. Ei se ole kehosi vika, jos et ole löytänyt sopivaa kumppania tai koet toistuvasti hylkäämisiä. Älä kosta kehollesi sitä, ettet ole löytänyt vielä paikkaasi. Kehosi on syytön mielessäsi sinkoileviin ajatuksiin ja tunteisiin. 

Photo by Catherine McMahon on Unsplash

Palaa siis sylttytehtaalle, kun seuraavan kerran soimaat vatsamakkaroitasi, liian suuria reisiäsi tai höllyviä käsivarsiasi. Mieti, kenelle oikein yrität niin kovasti kelvata. Tavallisena naisena oleminen ei vaadi rasvaprosentin kyttäämistä, suositeltavaa sen sijaan on pitää itsestään huolta, vaalia tarpeitaan, kunnioittaa rajojaan ja välillä sadatella kuukausittaisia menkkavaivoja. Sellainen nainen voi olla minkäkokoinen ja -näköinen tahansa eli sopii täydellissesti erilaisia naisia ja miehiä vilisevään katukuvaan.

Hyvää alkavaa viikonloppua,

Katja

Postauksessa käytetty lähteenä artikkelia Kleopatrasta kuntosalinaiseen. 

Pages