Amatööri Bikram-joogassa

Onnenpäivä

Kaikki ryhmäliikuntatunnit ovat aina olleet minulle kauhistus. Pelkkä ajatuskin yli-innokkaan ohjaajan tahdittamasta ryhmähikoilusessiosta on ahdistava ja tuo mieleen ne ala-asteen liikuntatunnit, jolloin teimme typeriä varsahyppyjä tamburiinin tahdissa. Minä olen liikkuessani epäsosiaalinen ja haluan rytmissä pysymisen sijaan keskittyä itse tekemiseen.

Liikuntatilanteissa sosiaalisen kyvyttömyyteni huomioon ottaen oikeastaan ainoa ryhmäliikuntamuoto, josta olen salaa ollut kiinnostunut, on ollut jooga. Ihan varauksetta en kylläkään suhtautunut edes siihen, sillä olen kuvitellut joogan olevan enemmän tai vähemmän erilaisten hihhuleiden suosima laji. Että kiitos vain, kun näytitte joogalentoa jonkin keskusteluohjelman väliaikaviihteenä silloin, kun olin lapsi. Eihän siinä mennytkään kuin pari vuosikymmentä, että käsitykseni joogasta korjaantui.

Välineurheilijan välinevarastossa roikkuu nyt myös joogamatto

kivassa kantopussukassa.

 

Koska pääpaino liikkumisessani on tällä hetkellä raskaasti voimaharjoittelun puolella, olen jäykkyysasteeltani jotakuinkin rautakangesta seuraava. Näin ollen hehkutus joogan erinomaisuudesta lihashuollon apuvälineenä, on saanut lajin kuulostamaan entistäkin houkuttelevammalta. Kun sitten ystäväni pyysi minua kanssaan Bikram-joogatunnille, en epäröinyt hetkeäkään. Kokeillaan nyt sitten, ei kerta hihhuliksi tee.

Jännitin edessä olevaa 90 minuutin tuntia ihan hirveästi. Noudatin saamiani ohjeita ja olin kaksi tuntia syömättä ennen tunnin alkua ja join runsaasti vettä. Salin lämpötila oli reilut 40 astetta, joka saunaan tottuneelle suomalaiselle ei tietenkään ole yhtikäs mitään. Silti viitisen minuuttia tunnin alkamisen jälkeen näytin jo siltä, kuin joku olisi kaatanut päälleni ämpärillisen vettä.

Tunti alkoi ja loppui hieman omituisilla hengitysharjoitteilla ja niiden välistä löytyi 26 erilaista asentoa. Osa asennoista oli haastavampia ja osa helpompia, mutta suoriuduin kunnialla kaikista, jopa niistä tasapainoa ja voimaakin vaativista. Itselleni tuli pienoisena järkytyksenä se, ettei ohjaaja itse tehnyt liikkeitä malliksi vaan kuljeskeli pitkin salia huutelemassa ohjeita. Mutta onneksi tunnilla oli monta edistyneempää, mukaanlukien ystäväni, joiden liikkeitä sujuvasti kopioin. Tunnin jälkeen olin likomärkä, rentoutunut ja melko varmasti parisen senttiä pidempi. Vettä kului 90 minuutin aikana puolisentoista litraa. 

Seuraavana päivänä jalkojani ja selkääni piinannut kireys tuntui hieman helpottaneen, mutta samaan aikaan jostain syvältä tuntui löytyvän uusia, erilaisesta treenistä kipeytyneitä lihaksia. Ihoni oli pehmeä ja olo rento ja raikas. Ihastuin tähän uuteen lajiin sen verran, että marssin suoraan salista tiskille ostamaan kuukausikorttia. Tavoitteenani on nyt käydä joogan avulla avaamassa jumejani kahdesta kolmeen kertaan viikossa ja toivon sen auttavan erinäisissä treenaamistani haitanneissa ongelmissa (lisää niistä täällä).

Suosittelen lämpimästi kaikkia kokeilemaan Bikram-joogaa (hot-jooga) jos mahdollista. Se sopii erinomaisesti aloittelijalle ja kaikille ryhmäliikuntatunteja vihaaville, sillä tunnit ovat hidastempoisia eikä pieni eroavaisuus tekotahdissa haittaa. Näillä tunneilla ei myöskään tehdä mitään ihmissolmuja tai muitakaan liikkeitä, jotka vaatisivat yli-inhimillistä notkeutta. Useat tunnilla tehtävät asennot ovat mahdollista tehdä myös osittaisena, mikäli oikea asento tuntuu liian haastavalta.

 

Kommentit

ninoh

Onnea uuteen lajiin:)kuulostaa hullun rankalta 90min ja 40 astetta huh huh mulle kävis alkajana varmaan hullusti.heti kun kynnelle kykenen olen päättänyt antaa yogalle uuden mahdollisuuden myös,mua on ehkä hylkiny se siksi,että se oli joskus niin muotia ja tuli niin kuin sushi joka tuutista ja oon sellanen ,että vastustan aina kaikkea mihin liitetään joku trendi se vaan ärsyttää vaikka yoga onkin yksi vanhimpia ryhmäliikunta tapoja:D

Vierailija (Ei varmistettu)

itse treenaan paljon,mutta en muista venytellä/palautua. minulla on samanlainen salainen kiinnostus jooga kohtaan ollut jo useampia vuosia ja kävin ensimmäistä kertaa tavallisessa joogassa viime viikon tiistaina, ja voi morjens mikä jälkireaktio! kuona-aineet lähti ilmeisesti kiertämään, ja oli pakko lähteä töistä aikaisemmin kotiin (olin siis lounasjoogassa). olo oli siis kuin olisi käynyt urheiluhierojalla (saan usein samanlaisen, mutta lievemmän reaktion). nukuin pari tuntia, heräämisen jälkeen oli edelleen vaivalloista puhua ja tukkoinen olo koko illan, mutta seuraavana päivänä olo oli tuplasti virkeämpi ja jotenkin oli helpompi liikkua. tätä lisää!

Jooga on ihan parasta! Ja auttaa tosiaan kaikkiin jumituksiin ja joskus musta tuntu siltä et ihokin parani.. En tie oliko enemmän plaseboa vai mitä, mutta siltä tuntui. Itse rakastan eniten astangaa mutta oon kokeillut myös hatha- ja kundaliinijoogaa ja nekin oli loistavia. Hottiakin ois mahtava päästä vielä kokeilemaan. Iloa uuteen harrastukseen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ystäväni joogasi melko pitkään Sitten se jooga muuttui "henkisemmäksi", eikä ystävääni enää kiinnostanut, koska ei ollut siitä hihhulipuolesta niin kiinnostunut.

KittyDelicious

Pitää luetuttaa tämä juttu ennakkoluuloisella äidilläni. :D
Itse olen viime vuosina ollut niin innostunut ja kiinnostunut lähtemään joogatunnille, mutta haluaisin ottaa kangistuneen äiti muorin mukaan.
Kiitos tästä jutusta, jospa tästä irtoaisi se viimeinen vaadittava, rohkea askel omalla kohdallanikin. :)

Saara S.
Saara Sarvas

Siskoni vaimo on vannoutunut bikram-joogaaja ja olenpa hälle kiikuttanut joululahjaksi myös joogapyyhkeen! Superkätevä kuulemma. Iso, ohut ja imukykyinen ja siinä on sellaisia liukuestenystyröitä että pysyy hyvin maton päällä - ja ihminenkin siinä vielä päällä.

Mutta joo, kai sinne joogaan on mentävä! Jos ensin vähän vetreytän itseäni Poltteen liikkuvuustunneilla. Se oli sellaista toiminnallista venyttelyä, että meikäläinenkin tykkäsi!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Olen niin innoissani tuosta Bikram-joogasta! Se tavallaan tuo helpotusta myös siihen, että elelen ilman saunaa. Ihan huisia, että pääsee johonkin hikoilemaan yhtä paljon ja tulee tehtyä siinä samalla vielä jotain hyödyllistäkin! Meillä on myös ihan huima ohjaaja siellä. Kukaan ei ymmärrä hänen puheesta juuri sanaakaan, mutta hymyileväinen ja iloinen, kalsareissa hihhuloiva erinomaisen huonoa englantia puhuva ohjaaja saa silti meidät taipumaan oikeisiin asentoihin.

Tässä Bikram-joogassahan on vielä sekin mukava puoli, että se tunti on aina samanlainen. Samat liikkeet, samassa järjestyksessä. Toivon, että jossain vaiheessa muistaisin jo ulkoa mitä tehdään milloinkin ja pystyisin harjoittelemaan sitä itseksenikin.

Ja vielä pieni lisähehkutus - en ole pystynyt juoksemaan pariin viikkoon käytännössä ollenkaan, koska nilkoissa on ollut jotain omituista jäykkyyttä, joka ei ole poistunut millään venyttelyllä. Mutta tänään minä juoksin! En pitkästi, mutta puoli tuntia ilman kipua! Syytän joogaa tästä ihmeparantumisesta! Parhautta!

Petteri (Ei varmistettu)

Harmi että meillä miehillä isoin kynnys joogaan on astua studion ovesta sisään. Miehillä kun on vielä luontaisempi tarve joogaan kuin naisilla, silti olen aina 10% vähemmistönä tunnilla. Evolation Yoga on Bikramia parempi konsepti vaikka treeni on identtinen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.