Havaintoja Suomessa III

Onnenpäivä

Vasta muutamia päiviä Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla oltuani, olen jo ehtinyt tehdä yhden jos toisenkin havainnon Suomesta sekä suomalaisuudesta ja todennut tämän tästä puoliääneen itsekseni, että ai näinkös tämä olikin


Muun muassa seuraavat pikkujutut ovat viime päivinä pistäneet silmääni:

Naisten lyhyet hiukset
Jo lentokoneessa matkalla Tukholmasta Helsinkiin pistin merkille, että varsin monella keski-ikäisellä, ja nuoremmallakin naisella on lyhyet hiukset. Ja mitä pohjoisemmaksi ja syvemmälle Suomeen olen matkannut, sitä yleisemmäksi lyhyt tukka on naisilla käynyt.

VR:n hinnat
Lentomatkustamisesta puheenollen, ei tarvinut montaa kertaa miettiä, että lentäisinkö Helsingistä Kajaaniin vai matkaisinko samoille leveyspiireille junalla. Jos lentomatka ja junamatka maksavat saman verran, mutta lentäen on perillä viisi tuntia aiemmin, on valinta aika selvä.

Puheliaisuus
On kyllä ihan höpöhöpö-puhetta, etteikö suomalaiset muka saisi suutaan auki. Olen viritellyt tuntemattomien ihmisten kanssa keskustelua niin kaupassa kuin huoltoasemallakin ja vieläpä ihan hyvällä menestyksellä.

Hyttyset
Kyllähän minä muistin, että etenkin kotikonnuilla metsän keskellä olisi hyttysiä, mutta että näin paljon! Pikainen kuvaussessio aamutuimaan ulkosalla ilman hyttysmyrkkyä johti kymmeniin hyttysenpistoihin viidessä minuutissa. Lenkillä taas ei voi hidastaa vauhtia alle 10 km/h, tai hyttyset, mäkäräiset ja paarmat syövät hetkessä elävältä. Kesän trendikkäin tuoksu onkin OFF.


Ovet avautuvat väärään suuntaan
Kun on viisi vuotta totutettu siihen, että kaikki ovet aukeavat sisäänpäin, on minulla ollut Suomessa melkoisia vaikeuksia kulkea ovista. Erityisen hankalaksi paikaksi ovat osoittautuneet julkiset vessat, joihin yritän aina rymistellä sisään työntämällä ovia sisäänpäin.

Vesijohtovesi
En voi kylliksi hehkuttaa sitä, kuinka ihanaa on juoda vettä suoraan hanasta eikä se maistu eikä haise miltään, ainakaan täällä maalla. Ja kuinka pehmeä tukasta tulee, kun sen pesee suomalaisella vedellä!

Vihanneksien ja hedelmien punnitseminen
Jep, minä olen juuri se törppö, jonka takia kassajono jumiutuu, koska olen taas kerran unohtanut punnita tomaatit ja kurkut valmiiksi vihannesosastolla.

Suomimusiikki
Nyt ihan oikeasti. Mikä tätä suomimusiikkia oikein vaivaa? On melkolailla sama onko kappaleen sanoma iloinen vai surullinen, on sävel aina melankolinen ja saa biisin kuulostamaan lähinnä hautajaisvirreltä. Ja sitten nämä juomalaulut, joissa juodaan, remutaan, rellestetään ja juodaan lisää. Ei me hei näin synkkiä olla!


Ahtaat parkkihallit
Voi ahdistus, kuinka vähän tilaa Oulun Stockmannin parkkihallissa oli ruuvata autoa parkkiin. Ahtaat ajoväylät, typeriä tolppia ripoteltuna sinne tänne ja naurettavan kapeat parkkiruudut. Okei, ehkä tässä tulee esille se ero, kun on ajanut Suomen sijaan ajokortin Yhdysvalloissa eikä liian pieniin väleihin parkkeeraamista ole tarvinut harjoitella. Mutta silti. Ahdistava, ahdistava kokemus.

Nopeusrajoitukset
Kaasujalkani on Yhdysvalloissa muuttunut melkoisen raskaaksi eikä se millään meinaa kevetä suomalaisiin lähiönopeuksiin sopivaksi. Toivottavasti kuitenkin opin ennen kuin joudun esittelemään Kalifornian lisenssiäni paikalliselle miliisille.

Tienviitat
Kuulun GPS-laitteita vastustaviin ihmisiin ja katson mieluitenkin koordinaatit etukäteen Google mapsista ja suunnistan sen jälkeen perille kadunnimien perusteella. Oulun keskustan laitamilla tämä ei kuitenkaan onnistunut, sillä kaikissa tienviitoissa luki kadunnimien sijaan paikka, jonne kyseinen tie vie. Pelkkä KESKUSTA 2 -kyltti yksin ei paljon lämmitä jos ei ole keskustaan matkalla.

 

 

Kurkkaa viime vuosien havainnot täältä ja täältä.

 

Kommentit

sanumaria

Miksi sää vastustat GPS-laitteita? Eiks ne vaan helpota elämää?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Koska mä en osaa ajaa samaan paikkaan uudestaan tai sieltä edes pois ilman Gps:ää jos oon suunnistanut sinne sen avulla, koska en oo seurannut kadunnimiä tai edes maisemia lainkaan. Ja se ärsyttää. Muistan reitit paremmin, ku pitää tehdä vähän päällä töitä :)

sanumaria

Niin sä et halua vaan käyttää, aivan aivan. Aattelin että sulla on joku periaatteellinen GPS-on-paha-vastustus :D

hannael (Ei varmistettu) http://kotirouvailuajakulttuurishokkeja.blogspot.com/

Tuo puheliaisuus-puoli on varmaan kiinni asuinseudusta Suomessa. Ja varmaan myös ihmisten iästä. Vanhemmat ihmiset ja porukka idässä ja pohjoisessa ehkä höpötteleekin paljon enemmän kuin Etelä-Suomessa ja nuoret. Turussa ei kyllä moni bussissa höpöttele, paitsi tutuilleen. :D Tai sitten tämä on se oma ennakkoluulo suomalaisia kohtaan, mikä värittää tapaa katsoa ja kuunnella ympäristöään... Odotan mielenkiinnolla itse ensimmäistä lomaani Suomessa, se tulee ajankohtaiseksi ehkä jouluna.
-hannael

Johanna Koo (Ei varmistettu) http://ekojohanna.blogspot.com

Haha, joo ruotsista suomeen muuton jälkeen olin aina se törppö joka unohti punnita....ruotsissa ei punnittu ;) Tosta lyhythiuksisuudesta luulen, et se on enneminkin pohjoismaiden juttu. Tein nimittäin aivan huvikseni tutkimusta Ruotsinlomalla...yllättäen lyhythiuksisia oli sielläkin paljon, välillä tuntui jopa et enemmän ;) Toki nuorilla on enemmän pitkää niin tääl kun sielkin. Mä luulen tosiaan et se on tämä skandinaavinen pliisu hiuslaatu, joka saa aikaan hiusten leikkuun :) Kahdessa kaupungissa Ruotsissa katsastin hiusjuttuja , toinen oli iso kaupunki ja toinen pieni :)

Lady N (Ei varmistettu) http://littleladyn.blogspot.fi/

Hihi, tuttuja juttuja. :D Kun muutin vuodenvaihteessa Malesiasta vaihtovuoden jälkeen takaisin Suomeen, niin ihan liian moni asia oli opeteltava uudestaan tai vähintäänkin totuteltava siihen, että " ai täällä tää toimikin näin". Muutaman kerran olen joutunut hieman mielenkiintoisiin tilanteisiin julkisilla paikoilla, kun olen suoni otsassa tykyttäen yrittänyt riuhtoa ovia auki. Myös liukuportaat ovat olleet hankalia, koska Malesiassa ylöspäin mentiin vasemmalta puolelta eikä oikealta kuten Suomessa. Helkkari. :D

MariAho (Ei varmistettu)

Havahduin myös kauhukseni suomimusiikin melankolisuuteen, kun piti valita karaokebiisejä, joita laulaessani en karkottaisi koko pubia ulkosalle. Tulos: ei yhtäkään duurivoittoista valintaa koko iltana, surullista. Nyt käännän kaikki kivet että opettelen laulamaan edes yhden kappaleen, jossa ei itketä!
Illan positiivisimmat valinnat taisi tehdä paikallinen Pasi, joka lauloi pelkkää Popedaa. Ja se kertoo paljon se!

Matkaaja (Ei varmistettu)

Ajoin juuri itse Ranskassa ja kyllä siellä alkaa suomalaisetkin tiet ja parkkihallit tuntua tilaihmeeltä. Ranskassa kadut on t o d e l l a kapeita ja parkkipaikat sekä -hallit vieläkin ahtaampia. Ranskassa tuli vastaan Californian rekisterikilvissä oleva Hummeri. Nauroin ihan ääneen ja mietin, että miten ihmeessä siinä maassa pärjää tuollaisella kahden kerrostalon levyisellä autolla kun meillä oli hieman Golfia isompi ja sekin oli jo siellä turhan iso. Samaa mieltä hanavedestä!! Missään en ole niin hyvää vettä juonut kuin kotisuomessa.

Manuu (Ei varmistettu)

Se stokkan parkkihalli Oulussa on ihan paikallisillekin haasteellinen, ne tolpat on ihan tahallaan joka ruudun nurkalla.

SK (Ei varmistettu)

Tuo koira ihanuus! :) <3 meillä näitä kaksin kappalein.

annemi

Hihi, jopa vantaalainen hämmentyi Seinäjoella bussiasemalla kun puheliaat ja innokkaat kaksi kanssamatkustajaa alkoivat jutustella ja kysellä mistä sitä ollaan kotoisin ja miksi tie vie Alajärvelle, samalla keskusteltiin läpi syntymävuodet ja tunnetaanko me toisemme tai perheemme entuudestaan. Jälkeenpäin mietin miten kivaa olisi jos joskus voisi jutella niille tyypeille bussipysäkillä arkiaamuna, kun joka aamu sentään siinä yhdessä seisotaan :) maalla on leppoisampaa!

Sarkku86 (Ei varmistettu)

Oli masentavaa palata tammikuussa Amerikan-lämmöstä Suomeen. Jo Saksan lentokentällä erotti, ketkä on suomalaisia, kun tuijottelivat vain omia varpaitaan. Oli vähän kulttuurishokki tämä suomalaisten puhumattomuus

Hanne76 (Ei varmistettu)

Toi lyhythiuksisuus on niin totta (itsellä pitkät hiukset). Ei tarvitse kuin matkustaa välimerellä niin Suomalaiset tunnistaa lyhyistä ja usein vielä kaksivärisistä hiuksista.

Mitä tulee jutteluun niin Helsingistä Vantaalle 6v sitten muuttaneena ihmettelin kovasti, miten esim.leikkipuistoissa muut äidit juttelivat tuntemattoman (siis mun) kanssa ja pysäkeillä/kaupoissa juteltiin. Olin tästä aivan innoissani. Ei semmoista Hesassa tapahdu.

sanumaria

Mä just harkitsin että leikkaisin hiukset lyhyeksi (en ehkä kananpersetukkaa sentään). Ja aloin pohtii syitä että miksi  (kun voisin antaa vaan kasvaa).

1. Pitkä tukka pitäs kans hoidattaa kunnolla että se pysyis nättinä -> mun tukka on ihan haperoa pitkänä.

2. Tekee kipeetä kun tenavat tarttuu kiinni tukasta :D

Että voiskohan yks syy olla hiuslaatu (täällä blondataan niin paljon niin tukka on ihan haperoa)?

Helena P (Ei varmistettu)

Ovien aukeamissuunnasta voisi todeta, että meillä on paloturvallisuuden takia määrätty ovet avautumaan ulospäin. Ainakin poistumisteillä.

Hiuksista voisi arvailla, että yleisin suomalainen hiuslaatu on aika ohut ja pitkä tukka on helposti roikkuva ja muutenkin huonon näköinen pitkänä.... Ainakin verrattuna noihin ulkomaan ihmisten paksuihin, ihaniin hiuksiin. Tämä on siis 100 % oma kokemuksesi :).

Pohdiskelija (Ei varmistettu)

Eräs tuttavani sanoi hänen kampaajansa kommentoineen, ettei neljääkymppiä lähestyvällä naisella ole sopivaa olla pitkiä hiuksia. Onkohan tämän mielipiteen omistavia kampaajia sitten paljonkin? Olen myös miettinyt sitä, vaikuttaako pitkä/lyhythiuksisuus mahdollisesti jotenkin kantajansa ammatilliseen uskottavuuteen? Samalla tavalla kuin jotkin muut ulkoiset tekijät.

-K- (Ei varmistettu) http://kuulumisiakataloniasta.wordpress.com/

Hih, tuuppas muuten tänne Espanjaan ajamaan parkkihalliin! Jostain syystä täällä on parkkihallien seinät täynnä automaaleja ja naarmuja :D Myös Barcelonan kapeilla kujilla ajaminen voi olla mielenkiintoinen kokemus.

Juotava raanavesi on luksusta! Mä teen kans tuon saman vihannesten kanssa, unohdan aina punnita ne ja monesti kassalla myös olettaa, että joku pakkaa ostokset!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksi muuten siellä Ameriikoissa ne ovet aukeavat "väärään" suuntaan? Helppo Walker Texasin potkaista sisään ;)?

Kiitos ihanasta ja hyvin kirjoitetusta blogista. Tykkään ja seuraan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.