Kauneimmat Joululaulut Kaliforniassa

Onnenpäivä

Joulukuun alkupuolella koettiin kummia, kun kävelimme halki Santa Monicassa sijaitsevan kirkon pihamaan. Vaikka emme erityisen ahkeria kirkossa kävijöitä olekaan, sai Kauneimmat Joululaulut -konsertti houkuteltua myös meidät pakanat kirkon takariviin. Niin, kukapa olisi uskonut, että se samainen joulukonsertti, jota tekin siellä Suomessa voitte käydä kuuntelemassa, järjestettiin myös meillä täällä Kaliforniassa! 


Aivan erityisen konsertista teki se, että pianon äärellä hääräsi Alek Hautanen ja solistina toimi enkeliääninen Paula Vesala, jotka molemmat olemme saaneet kaapattua itsellemme tänne rapakon taakse. Pienimuotoisesta kirkollisesta ohjelmaosuudesta piti huolen pastori Jarmo Tarkki, jolle kuuluu iso kiitos siitä, että tämä harvinaislaatuinen kirkkokokemukseni oli oikeasti viihdyttävä. Sen lisäksi, että hänellä oli kyky esittää asiansa kieli poskessa ja pilke silmäkulmassa, hän luki meille jouluevankeliumin paitsi englanniksi ja suomeksi, myös stadiksi. Kun näistä viimeisimmässä päästiin kohtaan, jossa "skidi bunkkaa seimessä pamppersseissa", hörähti koko sekalainen seurakunta nauruun. Tykkään! Jos kirkossa hassuteltaisiin useamminkin, niin ehkä meikäläinenkin olisi aikoinaan viihtynyt riveissään paremmin.


Jos mahtui mukaan naurua, niin ei kyllä puuttunut tilaisuudesta kostuneita silmäkulmiakaan. Ainakin tämän ulkosuomalaisen silmäkulmat ja vähän poskipäätkin kostuivat, kun iltapäivän auringon paistaessa sisään kirkkoon, heläytti Paula ilmoille Sylvian Joululaulun kolmannen säkeistön: 

Sä tähdistä kirkkain, nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen!
Ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo, sa siunaa se maa muistojen!
Sen vertaista toista en mistään ma saa, on armain ja kallein mull’ ain Suomenmaa!
Ja kiitosta sen laulu soi Sylvian ja soi aina lauluista sointuisimman.


Se oli jännä hetki. Samaan aikaan tuntui, että on niin kaukana kotoa ja toisaalta suomalaisten ympäröimänä suomalaisia joululauluja kuunnellessa siltä, ettei tässä nyt niin kaukana ollakaan. Kaiken kaikkiaan Kauneimmat Joululaulut oli siis aika ihana tapa aloittaa joulun odotus täällä palmujen katveessakin. Miten muuten on, järjestetäänkö suomalaisia Kauneimpia Joululauluja muuallakin maailmalla?

 

Ps. Se jouluevankeliumi stadin slangilla oli oikeasti aika hauska. Sen voi kokonaisuudessaan lukaista täältä.

Kommentit

Finski (Ei varmistettu)

Olin oikein iloinen puolestasi kun tormasit moiseen Koti-Suomen tuulahdukseen siella kaukana. Ja toi stadin slangin Evankeliumi on tosi hauska. Kiitti tasta tosi piristavasta joulu postauksestasi!! Tuli myos mieleen yksi lapsuuden muisto...minusta se Sylvian Joululaulu oli maailman surullisin laulu kun olin pentu. Aattelin etta kamalaa kun ihmiset joutuu karsiin ulkomailla jouluna,ei oo edes lunta eika kuusta. Nyt aikuisena se tuntuu ihan normaalilta ja vaan erilaiselta.Joulu on kuitenkin kiinni siita kenen kanssa on,eika siita missa on. Lamminta Joulua!!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Lämmin on joulu ihan kirjaimellisestikin täällä, pitkälti päälle kahtakymmentä pukkaa päivälämpötilaksi :) Hyvää Joulua sinne! <3

hanne_tasteofhoney

Ai että, nyt iskee kateus! Sekä koko tapahtumasta että Paula Vesalasta. Jos olisin tiennyt niin olisin melkein voinut ajaa sinne tuota varten... mistä te bongasitte tän tilaisuuden? Aika täydeltä näyttää kirkko, oliko noi kaikki suomalaisia?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Meillä on aika pienet piirit täällä, jos jossain tapahtuu jotain niin kaikki kyllä tietää sen. Myös Facebook-ryhmät toimii hyvänä tiedonvälittäjänä :) Ja joo, lähes kaikki oli tuolla suomalaisia, tietty jotain ameriikan puolisoita mahtuu porukkaan aina. Ja tuossakin on vain murto-osa kaikista suomalaisista täällä. Meitä on tosi paljon :)

Sanna I Siveltimellä (Ei varmistettu) http://siveltimella.blogspot.fi/

Oi jospa oisin saanut olla mukana... ;) Tämä on varmasti viritellyt hyvin joulun tunnelmaan! Ja olisi minunkin silmäkulmat varmasti kostuneet tuosta samaisesta biisistä. Stadin slangin evankeliumi pitääkin lukasta (jahka siitä jotain ymmärtäis, hahaha). Mukavaa Joulua sinne palmujen alle teille! &lt;3

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hyvää joulua myös sinne palmujen alle <3

drt (Ei varmistettu)

VAU, Paula Vesala!

Ja siis VAIKKA oon itse jo paluumuuttanut Suomeen enkä pariin vuoteen siksi ole kokenut sitä ylitsevuotavaa koti-ikävää joka iskee varsinkin juhlapyhinä, jotenkin tämä koko postaus toi sellaisen tunnemuiston ja sydäntä lämmittää. :) Olisin varmaan itkenyt koko konsertin läpi, jos olisin ollut tuolla :D

Vaikken koe olevani erityisen uskonnollinen, ulkomailla asuessa suomalainen kirkko oli usein se lohduttavin asia kaikista, kun oli vaikeaa tai ikävä. Sieltä sai jotain suomalaista ruokaa ja pystyi puhumaan omalla kielellään ja lisäksi siellä jotenkin vallitsi (suomalaiselle kirkolle vähän vielä vieraampi) rentous, ei pakottamalla pakotettu uskonnollista sisältöä kaikkialle, se vaan oli läsnä! Läsnäoleva uskonto on silleen ihan rauhoittavakin :D Suomessa kaikki on jotenkin jäykempää.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Oikeasti, muakin kyllä itketti vähän koko ajan, oli ihan mieletön tunnelataus tuossa tilaisuudessa <3 Ja ihan totta, puhuttiin justiinsa täällä kans, että jotenkin on niin paljon rennompi meininki tuolla kirkonriveissä täällä kuin Suomessa. Ehkä siksi, kun siinä on kyse myös jonkinlaisesta yhteisöllisyydestä täällä kaukana kotoa eikä pelkästään uskonnon harjoittamisesta.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Apua, en kestä! EN KESTÄ. Siis rupesin itkemään kun edes ajattelin miltä Sylvian joululaulu kuulostaa Paula Vesalan laulamana. :D Voi luoja. Apua.

Ihanaa joulua sinne kauas ja silti yllättävän lähelle!<3

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ihanaa joulua myös sinne <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mäkään en kestä!

Paula Vesala. Ihan jo sen takia menisin ihan mihin tahansa uskonolliseen(kin) kidutuslaitokseen, vaikka muuten en juuri niissä viihdy.

Tuo Sylvian joululaulun viimeinen säkeistö tarttui minullekin korvaan ihan eri tavalla tänä vuonna. Ensimmäinen joulu tulossa ulkomailla asuessa. Meillä on lunta ja muutakin tuttua ja turvallista, mutta silti hanat aukesivat ihan totaalisesti. Muita jouluja olen kyllä viettänyt ulkomailla, mutta tämä tuntuu nyt jotenkin erilaiselta. Luultavasti raskaus avittaa hieman tunnepuolen reaktioita.

Sitten pillitin hieman lisää, kun etsin taustatietoa Sylviasta eli mustapääkertusta. Kuinka raukoilta puhkottiin silmät ja suljettiin häkkiin, jotta ne houkuttaisivat lisää lajitovereitaan paikalle. Topelius vastusti tätä julmaa käytäntöä. Lisää taustatietoa kiinnostuneille tarjoaa Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sylvian_joululaulu

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joo, tuolla biisillä on oikeasti aika rankka tausta eikä se ainakaan helpota silmien kuivana pysymistä :D Ihan kamalan ihanan surullisia nämä suomalaiset joululaulut!

 

tiippa (Ei varmistettu)

Mikä sattuma, mutta juuri kuuntelin tässä samalla Tapani Kansan tulkitsemana Sylvian joululaulua, kun avasin tämän postauksen ja kun luin tänne kirjoittamaasi viimeistä säkeistöä, niin Tapani lauloi juuri samaa kohtaa :DD Hahah. Ihana Paula &lt;3 Ihania kuvia... tunnelman voi niin aistia! Hyvää joulua!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mikä sattuma! :) Ja joo, Paula on kyllä oikeasti aivan käsittämättömän upea! Mutta täytyypä tässä hehkuttaa vähän Alekiakin, joka myös laulaa luikautti tuolla. Hieno ääni hänelläkin <3

What else is there?

Olen viettänyt koko syksyn Tanskassa ja Vain elämää ja Paula Vesalan tulkinta muunmoassa Elegiasta on muistuttanut vahvasti miten rakastankaan kotimaatani. Samoin juuri Sylvian joululaulua kuuntelin yksi päivä ja tunnelmoin suomea. Joten voin uskoa että nämä kaksi elementtiä on aika pettämätön yhdistelmä, olisin parkunut aika kunnolla paikan päällä :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joo, mieki olen täällä katsellut kaikki Paulan vetämät biisit Vain Elämästä. Toivottavasti nämä meidän muusikot järkkäävät jatkossakin jotain keikan tapaista täällä :)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Kuulostipa tunnelmalliselta! Täällä Lontoossa ja Briteissä muutenkin on niin paljon suomalaisia, että Kauneimpia joululaulujakin veikataan monissa paikoissa. Lontoossakin olisi ollut muutama tilaisuus (yhdessä laulajana mm. Vuokko Hovatta, ihana hänkin), mutta ajat olivat valitettavasti aina sellaiset, ettei kotiäiti lapsineen päässyt tänä vuonna mukaan - siis päiväuniaikaan tai liian myöhään illalla. Mutta kohta on ensi vuosi! ;)

Leppoisaa joulua Kaliforniaan ja mainiota uutta vuotta! 

emmm (Ei varmistettu)

Ah kuulostaa niin huisin hyvältä!
Kauneimmat joululaulut on Suomen lähetysseuran järjestämä perinne jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. Pointtina on yhteisöllinen tapahtuma rakkaiden laulujen äärellä ja samalla jakaa kaikesta siitä hyvästä mitä meillä suomalaisilla on lähetysseuran kumppaneille kehitysmaissa. Tänä vuonna kerättiin kolehdit äitien parissa tehtävälle työlle, viime vuonna muistaakseni vammaisille lapsille. Kova juttu siis muutoinkin kuin vain fiilistelynä! Lauluja lauletaan suomalaisissa seurakunnissa ja yhteisöissä ympäri maailman. Itse viime vuonna osallistuin Kathmandussa kauneimmat joululaulut hetkeen.

Lisää jutun historiasta löytyy toki interwebsistä :) http://www.kauneimmatjoululaulut.fi/kj_fi/sivut/medialle/#taustaa

Iloa jouluun!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.