Krematoriosta päivää

Onnenpäivä

Olin juuri lueskellut Kristaliinan hormonihuuruista yöpohdintaa siitä, kuinka kuolon korjattua järjestellä itselle seuraaja perhettä pyörittämään, kun löysin postiluukustamme kirjeen - krematoriosta. Jassoo, se tarvitsee vissiin aloittaa sitten täälläkin kuoleman jälkeisen elämän suunnittelu.

Aluksi kävi kylmäämään selkäpiitä, että tähänkö ikään on jo tultu, etteivät enää lääkärin vuositarkastuskutsut riitä, vaan jo krematoriostakin lähestytään kirjeitse. Että hyvänen aika, seuraavaksi kai lähettävät uurnakatalogin ja ehdotuksia viimeisen ehtoollisen menuksi. Olin jo heittää kirjeen roskikseen, kun tuo tuhkaus ei tuntunut aivan tämän päivän asialta, mutta päädyinkin pohdiskelemaan asiaa kahvikupillisen ääressä hieman pidemmälle. Jos ei viimeisen matkan suunnittelu ole ajankohtaista tänään, niin milloin sitten? Kun ei viimeistä käyttöpäivää ole tatuoituna korvan taakse, niin ehkäpä oikea ajankohta olisi juurikin nyt, kun sitä vähiten ajattelisi.

Krematoriosta päivää.
 

On sinänsä nurinkurista, että hautaus- ja tuhkaussuunnitelmien tekeminen etukäteen kalskahtaa korvaan kovinkin karulta, mutta esimerkiksi testamentin tekeminen, elintenluovutuspapereiden allekirjoittaminen tai henkivakuutuksen ottaminen ovat ihan arkipäiväisiä asioita. Suunnitelmat ja päätökset viimeisen matkan osalta on kuitenkin helpompi sysätä läheisille sitten, kun on jo itse poistuttu vehreämmille nurmille. Että tehkää mitä tykkäätte, minimibudjetilla. Ja ei jessus, en todellakaan halua mitään hinnat alkaen -kekkereitä ja kinkkukiusausta pääruoaksi.

Jos nyt käy niin, etten elinaikanani ehdi säästää tarpeeksi rahaa syväjäädytykseen, niin ehkä sitä tosiaan voisi tehdä varmuuden vuoksi joitain suunnitelmia sen viimeisen matkan ja etenkin niiden loppubileiden osalta. Se kun on nyt kuitenkin varmaa, että jossain vaiheessa kohtalo korjaa parempaan talteen. Vaikken tässä nyt vielä ajatellut ryhtyä kukkalaitteita tilaamaan, niin kai sitä voisi laatia jonkinmoisen budjetin, että on vara krematoriossa laittaa tulet pesään, hankkia muistomerkki, jota ei räkänokkien joukko saa potkittua kumoon ja suunnitella sellaiset kekkerit, joilla satapäinen juhlakansa tanssii urkujen tahdissa aamuyön tunteihin saakka. Ja hanhenmaksapalleroita, niitä pitää olla.

Mitenkäs te muut, onko jo juhlamenu ja pukukoodi päätettyinä ja hautapaikka katsottuna? Entä onko krematorion suoramainos teidän mielestänne uhka vai mahdollisuus?

 

 

 

 

Kommentit

Ilana

Mulle, tai tarkemmin sanottuna mun yritykselle, on tullut jo parikin kirjettä, joissa on kyselty, ovatko hautajaisjärjestelymme jo kunnossa. Eivät ole, mutta en ajatellut kuolla täällä Hollannissa, joten en ole vielä ryhtynyt arkkua valitsemaan. Että miehen vastuulle jää, jos tästä nyt yllättäen kuukahdan :D Hoitotestamentti mulla on jossain, koska kammoan ajatusta elämästä vihanneksena.

Olen kyllä kertonut perheelle haluavani tulla tuhkatuksi ja etten halua kirkkohautajaisia. Ja no, jos sun painajainen olisi kinkkukiusaus, niin mun olisi se väsynyt kasvisgratiini, jota juhlissa kasvissyöjille niin usein tarjotaan...

Matkaaja (Ei varmistettu)

No huh huh. Ei kyllä meidän postilaatikkoon ole krematorio mainoksia tullut. Vain kattoremonttia ja sellaista. Ehkä Suomessa on se mentaliteetti, että hautaustoimistot velottavat mitä haluavat ja kun kukaan ei kehtaa siinä vaiheessa valittaa hinnasta niin se on sitten siinä. Sitä sanotaan että kolmikymppisenä tulee sellainen ensimmäinen valekuolemanpelko. Jostain se kuolemanpelko kummittelee päässä, vaikka järjen mukaan elinvuosia saattaa hyvällä onnella olla vielä yli 50. Täytyy vastata tähän, että jos olisi lapsia niin ehkä asiaa miettisi enemmän, mutta nyt täytyy myöntää: en ole pohtinut tosissaan. Mutta jossain vaiheessa testamentti varmaan täytyy tehdä, koska minä haluan polttohautauksen enkä mennä maan alle. Eipä minulle muita toiveita enää siinä vaiheessa.

Suomen hautaustoimistoilla on sisäinen koodisto, joka kieltää varsinaisen markkinointitoiminnan. Ainoastaan kysellessä ja itse etsiessä tietoa saa tarjouksia yms. Eli Suomessa tuskin noita mainoksia postissa kannetaan. :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Vitsit, jotenkin tuo tuhkaaminen ei nyt tunnu yhtään kivalta idealta. Mä näin joskus mainoksen, että niistä omista jääneistä voi paineistaa(?) timantin. Vitsi, se ois kyllä komiaa, mutta tuhottoman kallista. Aattelkaa nyt, sen timantin voisi upottaa sormukseen ja sitten leski voisi sitä ylpeänä esitellä, että tässä tää nyt ois, mun vaimo, aika timanttinen pakkaus.

Olen tätä miettinyt aina silloin tällöin. Muistan lukeneeni joskus jonkun artikkelin hautaustoimistosta, jonka työntekijä kehotti kaikkia suunnittelemaan vikat bileet hyvissä ajoin ja keskittymään sen jälkeen nauttimaan elämästä täysin siemauksin. Kuullostaa mielestäni pelkästään järkevältä, juhlista tulee varmasti "päivänsankarinsa" näköiset ja omaiset säästyvät ylimääräiseltä hässäkältä.

Omana toiveenani on tulla polttohaudatuksi ja ripotelluksi minulle tärkeisiin paikkoihin. Missään nimessä en halua mädäntyä maan alla arkussa vuosikymmeniä.

Kiinnostaisi tietää, että mikä oli saamasi kirjeen tarkka sisältö? Tarjottiinko jotain etukäteismaksusopimusta, jonka voisi lunastaa tarvittaessa vaikka 50 vuoden päästä vai mitä? :D 

 

Finski (Ei varmistettu)

Ei yhtaan omituista taalla jenkkilassa moinen. Asialla on toinenkin puoli...yksi tuttava myi tyokseen puhelimen avulla hautapaikkoja ja oli todella hyvin toimeentuleva.Siis niinsanottuja "cold calls" ihmisille ihan kenelle vaan tyylilla "osta yksi hautapaikka saat toisen 50% alennuksella." Musta kuulosti kamalalta, mutta kaveri vaitti etta ihan asiaa.Varsinkin vanhemmilla ihmisilla putosi kuulemma kivi sydamesta kun asia oli hoidossa. Ja tietysti putosi myos rahat tililta,jenkkilassa kuoleminen on kallista. Maksaa kuulemma yli kymppitonnin ihan pienet kemut ja hautaus ja ylarajaa ei ole. Toinen kaverini oli tehnyt jo 34-vuotiaana DJ'lle musalistan valmiiksi hautajaisiaan varten.Siina oli Joan Jett ja Bad Reputation, ACDC ja Highway to Hell ja muuta kivaa. Huumori pitaa olla mukana,se sanoi. Eihan elamasta selvia kuitenkaan hengissa vaitti jo Juice Leskinen aikoinaan.Ja en mina ainakaan tieda monta asiaa jotka olisivat paremmin onnistuneita kuin ne, jotka on jo ajoissa suunniteltu viimeisen paalle.

Surku (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/laurareissaa

Timanttinen pakkaus! :'D Nyt osui kyllä mun huumorintajuuni. <3

Kun 70-vuotias isäni avusti minua eräässä isommassa lääkärinlaskussa, niin hän totesi, että kuule mikä on mun, niin on sunkin, että mitä niiden rahojen päällä istumaan, kunhan vain arkkurahat säästyy. Että ehkä sitä jossain vaiheessa täytyy laittaa joku siivu syrjään sukulaisia varten. :D En hirveästi ole asiaa miettinyt, aivan sama mitä mun tomumajalleni tapahtuu ja millaiset hautajaiset on. Jos suunnittelisin hankkivani lapsia, niin sitten olisi omat kuolema-asiat ylipäätään mielessä vähän enemmän, nyt olen keskittynyt murehtimaan muita.

Eräs kaukaisempi sukulaispariskunta oli kyllä kovasti tuhahdellut toisesta sukulaisesta, että ajatella, melkein 70-vuotias jo, eikä edes hautapaikkaa varattuna, tsot tsot! :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mä oon muuten kuullut huhupuheita, että olisi mullekin hautapaikka varattuna sukuhaudasta :D

Nyt kun oikein rupesin suunnittelemaan tätä kuolinjuhlaa, niin googlasin sen verran, että nettikaupoista löytyy kaulakoruja, joissa on pieni "säiliö" tuhkaa varten. Että sitä voi ikään kuin sitten vainajan jäänteet kaulassa kuljeskella pitkin kyliä. Mä tietty rupesin heti fundeeraamaan, että jos hankkisi koko lähisuvulle semmoset korut, jotka sitten hautajaisissa pistettäisiin jakoon ;D

Vintagella (Ei varmistettu) http://www.vintagella.fi

Kohdemainontaa, haha!

Mä kuulun vielä kirkkoon, joten eiköhän mut viedä aikoinaan hautuumaalle isommassa tai pienemmässä paketissa, eikä niillä kuoppabileiden yksityiskohdilla ole mulle niin väliä. Mutta joskus uteliaisuudesta kyselen kirkkoon kuulumattomilta kavereilta, että minnes sinä sitten menet. Musta se on ihan asiallinen kysymys. Että haluaako kuitenkin sinne hautausmaalle, jotta sukulaisilla on jokin paikka jonne viedä kynttilä, vai ripotellaanko tuhkat jonnekin muualle ja muistellaan sitten ihan kotosalla poisnukukkuneita. Tuttu kampaaja sanoi, että hänen tuhkat viedään shampoopullossa Vantaanjokeen. Se oli hersyvästi sanottu, mutta se taisi silti olla ihan tosissaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.