Nyt (viihde)toimittajat oikeasti

Onnenpäivä

Näinä vaikeina taloudellisina aikoina, lehtien täyttyessä yt-uutisista ja synkeistä tulevaisuuden näkymistä, olen eksynyt yhä useammin iltapäivälehtien viihde-sivuille kevyemmän luettavan toivossa. Ja hyvä on, vaikka nämä painoarvoltaan riisinjyvän luokkaa olevat viihdeuutiset eivät koskaan ole suoranaista journalismin ilotulitusta ollutkaan, olin silti kuvitellut, että jopa kohuotsikoiden takana olisi edes hitunen ammattimaista näppäimistön tapailua ja ammattiylpeyttä.

En tiedä kumpi tuli ensin, toimittajien laiskuus vai Instagram, mutta ainakin jälkimmäinen tuo ensimmäisen ilmi varsin selvästi. Viihdeuutisten seassa ovat jo ärsyyntymiseen saakka yleistyneet ns. Instagram-uutiset, joiden sisältö koostuu julkkiksen Instagram-tililtä napatusta kuvasta ja kuvan hashtageista.

Se, että Neiti X:n Instagramissa julkaisema bikiniselfie siirretään Iltapäivälehteen kohuotsikon alle, ei vielä ole artikkeli, viihdeuutinen tai edes huono juoru. Se taas, että joku kerrankin avaisi sen huuliaan törröttävän, bikiniselfieitä napsivan kohukaunottaren motiiveja ja sielunmaisemaa satojen ja taas satojen kuvien takaa, olisi jo oikeastikin ihan kiinnostava juttu. Mutta niin, ottaisihan sen tekeminen toki enemmän aikaa kuin kuvakaappauksen ottaminen Instagramista.

"Bloggaaja ratkesi mäissäilemään! Julkaisi Instagramissa kuvan suklaaostoksilta."

 

Ehkä tämä asia ärsyttää minua siksi niin paljon, että joskus yön pimeinä tunteina olen itsekin salaa haaveillut toimittajan työstä, mutta kääntänyt sitten kylkeä ja ajatellut, ettei kynäni kuitenkaan olisi tarpeeksi terävä. Ja sitten eräänä päivänä sitä huomaa, että ihan oikean lehden alle sisältöä tuottaakseen ei itse asiassa tarvitse olla kynää tai itsekritiikkiä laisinkaan.

Nyt ihan oikeasti.

Kiltit viihdetoimittajat ja roskasisällöntuottajat, vaikka nykyaika kuvapalveluineen onkin näppärää, niin voisitteko silti kaivaa pöytälaatikosta taas ne kynät, paperit ja aivot esille?

 

 

Kommentit

Eeru
Packing peanuts

Aamen! Repesin tuolle kuvatekstille.

Ihan samaa olen ajatellut noita iltapäivälehtien viihde"uutisia" selatessani. Viihteellinen uutinenkin voi olla laadukas ja sisällöllinen, eikä hehkutus julkkiksen Insta-tililtä pöllitystä kuvasta. 

annakarin
Anna Karin

Ja omaa luokkaansa on nämä suorat ja kehnot suomennokset jostain englanninkielisestä, toisella sivulla julkaistusta "artikkelista". Listoja, listoja, listoja, listoja. 

Mä olen vähän miettinyt, millä meriiteillä tuonne pääsee töihin. Kun ei ne "oikeat" uutisetkaan siellä nettisivuilla niin hirveän taitavasti ole kirjoitettuja. Laatujournalismia kerrakseen!

annakarin
Anna Karin

Ah ja nyt kun aloitin, niin en voi lopettaa - todella hyviä "uutisia" ovat myös ne, joissa paljastetaan kaikki mehevimmät yksityiskohdat jonkun kirjoittamasta elämänkerrasta tai muusta tositapahtumiin perustuvasta kirjasta/dokumentista. Että varmasti sitten lukiessa ei tule mitään yllätyksiä. :-)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Argh argh argh, justiinsa sain ennenaikaisia harmaita hiuksia, kun näin jutussa sanat "...en osaa uskoa sitä todeksi", joka oli tietysti suomennettu näppärästi lausahduksesta "...I can't believe it's true".

Ja juu todella, niitä kaikkia höpöhöpö britti- ja jenkkilistoja ei kannata yrittää soveltaa suomalaiseen ympäristöön :D

Lotta Katariina
Pumpui

Entisenä toimittajana ymmärrän tavallaan näitä epä-juttujen kirjoittajia: jos pitää tuutata ulos vaikkapa toistakymmentä juttua päivässä, ei oikein ole muista vaihtoehtoja kuin käydä copypasteamassa muualta. Ennemmin osoittaisin syyttävällä sormella toimitusten ja mediatalojen johtoryhmiin, siellä niitä strategioita laaditaan. Kaikki eivät voi olla Kuukausiliitteen toimittajia, vaan toiset tahkoavat nettiuutisia esimerkiksi 4 euroa laaki, sillä liksalla ei kauheasti kiinnosta ruveta tekemään tutkivaa journalismia :D

Nimetön viihdekirjoittaja (Ei varmistettu)

Aamen. Kaiken takana on klikkaus... eli niin kauan kun tissikääkseksivau-otsikot ovat sivustojen luetuimpia, niitä myös tehtaillaan, koska mainostaja, joka homman rahoittaa, välittää vain klikkimääristä ei sisällöstä - toivottavasti tämä muuttuisi lähitulevaisuudessa. Nolottaa itse nykyisin olla toimittaja. Tilanne oli todella eri 7 v sitten, kun aloittelin uraani.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mulla tulee mieleen yksi sana, ammattiylpeys. Okei, kukapa meistä ei joutuisi joskus luovalla alallakin työntämään käsiään siihen itseensä tai kuten minulla on tapana sanoa näissä markkinointihommissa; tekemään paskasta marmeladia, mutta kovin pitkään ammattiylpeys ei sitä kyllä sallisi jatkua.

Mutta juu, ymmärrän, tavallaan. Harmittaa, että maailma on tässäkin asiassa mennyt tähän pisteeseen.

Rakas universumi, haluaisimme paparazzit takaisin puihin ja pensaisiin. Siinä oli sentään ihan erilaista saalistuksen meininkiä kuin Instagramin selaamisessa kotisohvalla.

Se sama viihdekirjoittaja (Ei varmistettu)

Ammattiylpeys on joutunut ns. paussille, jotta saa asuntolainaa maksettua ja ruokaa lapsille :) Kun pomo hiillostaa, ei ole varaa alkaa niskuroida. Haaveilen salaa työkoneen ääressä ajasta, jolloin jutun tekemiselle on oikeasti aikaa ja voisin kirjoittaa ihmisille viihdyttäviä ja sopivan tirkisteleviä mutta laadukkaita ja tyylikkäitä viihdejuttuja! Ehkä pitäis suosiolla vaihtaa alaa... Nolottaa itseänikin!

"Paskasta marmeladia"! Kiitos, lisään tämän sanavarastooni!

RainDrop (Ei varmistettu)

Mua risoo noissa iltapaivalehdissa nykyaan monen muun asian lisaksi (miksikohan niita sitten edes luen...) etta lyhytkin juttu on yleensa taynna kirjoitusvirheita tai kesken katkeavia lauseita tai taysin vaaria taivutusmuotoja sanoille jolloin lauseissa ei ole mitaan jarkea. Ei kai NIIN kiire voi olla ettei edes kerran ehdi lukaista lapi mita tuli kirjoitettua? Pahinta tama on silloin jos juttuja on editoitu jalkikateen. Toisaalta en kai minakaan paljon jaksaisi neljalla eurolla vaivaa nahda,varsinkin kun "toimittajan" nimi ei nykyaan nay noissa artikkeleissa.

Laureli (Ei varmistettu)

Enta sitten nama "uutiset", jotka vain kertovat mita missakin tv-sarjassa tapahtuu? Jos ihmisia kiinnostaa, ehka ne katsovat sen ohjelman!

Laura00

se on harmillista mutta toisaalta totta, että seksi ja alastomuus myy tässä yhteiskunnassa :/ Jos miettii kummanko uutisen mieluummin katsoisi/lukisi, esim. "Tampereella nähtiin vielä joutsenia" vaiko "Katso kuumat kuvat mallista x"... Moni valitsee alastonkuvat mieluummin.

Ja mitä tulee noiden juttujen laatuun, niin en todellakaan tiedä keitä sinne palkataan ja millä perusteella.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.