Savuava horisontti

Onnenpäivä

Perjantai-aamuinen näky horisontissa oli pysäyttävä. Täällä blogissakin useaan otteeseen vilahtaneilta, takapihallemmekin näkyviltä vuorilta nousi paksu savupatsas. Tajusin oitis seuraavani maastopaloa aitiopaikalta.


Vasta keväällä oli kotiimme tullut kirje, jossa kerrottiin meidänkin asuvan maastopalojen riskialueella. En ottanut varoitusta kovinkaan vakavasti ennen kuin seurasin maastopaloa omasta keittiön ikkunasta. Vaikka loppukesän kuivuudesta ja helleaallosta täysin villiintynyt pensaspalo onkin meistä vielä turvallisen välimatkan, linnuntietä ehkä kymmenen kilometrin päässä, tuntuvat palon vaikutukset meillä laaksossakin. Taivaalta satoi perjantaina tuhkaa, uima-altaan pinnalla kellui mustaa mössöä eikä ikkunoita sopinut avata edes yöksi. Lauantai-aamuna ulkona leijui niin voimakas savunhaju, ettei pyörälenkkiä vuoristoon tarvitsisi harkita päiväkausiin.

Nuo omat palon aiheuttamat ongelmat ovat kuitenkin tuntuneet melko vähäisiltä siihen verrattuna, että aivan paloalueen liepeillä on Silverado Canyonin kylä satojen ihmisten koteineen. Onneksi palo ei ainakaan toistaiseksi ole sinne levinnyt.


Täällä on siis viikonloppu kulunut jokseenkin epätodellisissa tunnelmissa, auton katolta ja takapihalta tuhkaa putsatessa ja yli neljänkymmenen asteen hellettä salilla, kaupoissa, elokuvateatterissa ja rannalla pakoillessa.

Toivotaan, että tulevalla viikolla maastopalot saadaan taltutettua, ilma viilenee ja elo kukkuloiden varjossa pikkuhiljaa normalisoituu.

 

Kuvat: Ihan tästä kotipihalta.

 

Kommentit

hanne_tasteofhoney

Hurjaa! Sedonassa lomaillessa törmäsin San Diegolaiseen pariskuntaan, joka kertoi noista maastopaloista. Kuulosti tosi pelottavalta, ne karkaavat äkkiä ihan lapasesta. Hullua, että sielläkin on nyt noin kuuma, ihan samat lämpötilat kuin täällä Phoenixissa. Alan olla niin kypsä tähän helteeseen, kahden pikkuvilpertin kanssa neliöt käyvät aika ahtaiksi sisällä. Ottaisin vaikka mieluummin ne kurahousukelit, kunhan pääsisi ulos! Ja ihan oikeesti, onko vielä syyskuussa pakko pitää patalappuja kädessä kun ajaa autoa, ettei näpit pala?

Mun mies käski kysyä sulta, oisko teillä siellä jotain guest housea et päästäis helteitä (ja ehkä vähän lapsia) pakoon ;)

Ansku Bcn (Ei varmistettu) http://barcelonankoti.blogspot.com.es

Hui! Täällä Espanjassakin maastossa palaa säännöllisin väliajoin ja se jälki on kyllä hurjan näköistä :(. Mustunutta maasto silmänkantamattomiin... Parisen vuotta sitten paloi metsää melko lähellä Barcelonaa ja täällä kaupungissa asti haisi savu ja nokeakin löytyi parvekkeelta. Tälle kesälle ei ole tainnut olla onneksi mitään isompia maastopaloja, fingers crossed!

Finski (Ei varmistettu)

Tuu meille Raleighin, Pohjois Karoliinaan, taalla ei pala kuin pareet silloin talloin amerikkalaisten takia! Siis ei menny sun viikonloppu ihan niinku Stromsossa....pikaista ilmatilan selviamista toivoen!!

Noo... jos nyt pitää maastopaloilla keulia niin aika kesyn näköistä vielä. Silloin kun täällä palaa nii meillä näyttää tältä: http://resources3.news.com.au/images/2013/10/17/1226741/970171-66a03406-370c-11e3-9051-f1cffb9afa3c.jpg 

Mut toivottavasti savu hälvenee nopsaan teillä. Ei oo kivaa keuhkoille. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.