Testaa ruokatietämyksesi ja hämmästy kuinka väärässä olet

Onnenpäivä

Oletteko sattuneet törmäämään internetissä ja lehdissä niihin sellaisiin monivalintatehtäviin, joissa testataan osaavatko ihmiset valita kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta lautaselleen sen vähemmän syntisen hiukopalan? Olen tehnyt huvikseni noita testejä yhden jos toisenkin ja ainakin amerikkalaisten testien perusteella olen ravintoineni täysin hunningolla enkä tiedä ruokailusta tuon taivaallista. Ja ihmekös tuo, kun testin laatineet toimittajat ovat tehneet kaikkensa, ettei testaaja voi järkeä käyttämällä mitenkään tehdä oikeita valintoja.

Otetaanpa pari esimerkkiä Redbookin testistä, jonka viimeksi erehdyin tekemään:

Siinä ne nyt ovat, kulhollinen mysliä mustikoilla ja ällöttävän teollisen näköinen aamiais-muffini. Kummankohan valitsisin? No tietysti sen myslin, sillä sitähän minä oikeastikin syön luonnonjogurtin ja mustikoiden kera. Ja metsään meni, heti aamupalasta lähtien. Se terveellisempi vaihtoehto kun olisi ollut tuo ällöteollisuusmuffini, joka paljastui painonvartijoiden salaisen reseptin mukaan valmistetuksi eikä siinä ole hiilareita tai mitään muutakaan ravintoaineita sen välissä olevan kananmunan ja kanadanpekonin lisäksi. Toimittaja kertoo sormeaan heristäen, että kuvassa oleva myslilautanen kätkee helposti sisäänsä jopa neljäsataa kilokaloria! Justiinsa joo. Neljänsadan kilokalorin edestä epäterveellistä kuitua, pähkinää, mustikoita, maitoa ja ties mitä luonnottomia hirveyksiä.

No, kokeillaanpa onnea seuraavan ruokalajin kanssa. Helpolta näyttää, kanasalaatti versus järjettömän kokoinen mälli lihaa uuniperunalla. Salaattia, kiitos! Ja ähäkutti, testin laatinut toimittaja voitti taas oveluudellaan. Oikea valinta kun olisi pihvi, joka kuvasta poiketen on toimittajan mukaan oikeasti ihan pienenpieni eikä sen uuniperunankaan sisällä ole kermaviilimössöä kuten yleensä vaan salsaa. Salaatti taas, se on paha, se on paha. Sen kastike kun on hirveän rasvaista, juustoa on aivan liikaa ja ne rasvaa tirisevät crutongitkin pitäisi lailla kieltää. Niin, sitä salaatinkastikettahan ei voi pyytää erikseen ja nirsoille asiakkaille vihainen kokki syöttää ne crutongit vaikka väkisin.

Ihanhan tässä alkaa verenpaine pikkuhiljaa nousemaan. Kokeillaan nyt kuitenkin, josko testin saisi vietyä loppuun. Haa, jäätelö ja frozen jogurtti! Tämä on helppo, frozen jogurtti tietenkin, minä kun juuri pari päivää sitten vertailin niiden ravintoarvoja ja tulin siihen tulokseen, että vaikka sokeria on molemmissa paljon, on jogurtissa kuitenkin vähemmän rasvaa ja enemmän proteiinia. No, eipä olisi taas pitänyt luottaa tietämykseensä. Oikea valinta olisi nimittäin ollut jäätelö, sillä toimittaja on valinnut ovelasti kuvaan sen markkinoiden ainoan läskintorjuntasuperjäätelön, jossa ei ole kaloreita nimeksikään. Frozen jogurtilla sen sijaan lihot takuuvarmasti, sillä toimittajan mukaan sen syömistä on täysin mahdotonta kontrolloida.

Viimeinen yritys, hampurilainen vs. tonnikalaleipä. Mmm. Tiedän jo etukäteen, että jostain käsittämättömästä syystä oikea vastaus on taatusti tuo hampurilainen, mutta valitsen silti tonnikalavoikkarin, koska onhan siinä selvästi hampurilaispullan sijaan kokojyväleipää, kalaa ja kaikkea. Haha, LÄSKI! Valitsit taas väärin! Oikea vastaus on tietenkin hampurilainen, koska sen pihvi on valmistettu supervähärasvaisesta fitness-lehmästä ja siitä on jätetty majoneesi kokonaan pois. Tuo purkillinen majoneesia onkin hampurilaisen sijaan työnnetty tonnikalavoileivän väliin ja jos sen syöt, saat sydänkohtauksen, veritulpan ja herpeksen heti huomenna.

***

Ugh. Ruokatoimittaja-superihminen-laihduttajaspesialisti-huijari on puhunut. Mitä tämä testi ravintoasioista tietämättömälle sitten opetti?

a) unohda ne tuoreet marjat ja myslit aamupalalla. McDonaldsilta löydät ravintoympyrään sopivan aamiais-muffinin.
b) älä syö salaattia. Syö puoli kiloa lihaa jättimäisellä perunalla ja opettele olemaan.
c) syö jäätelöä, sillä et kuitenkaan voi hillitä itseäsi niiden frozen jogurttien kanssa, läski.
d) aja toisen kerran McDonaldsiin ja tilaa hampurilainen. Sen anorektisen lehmän pihvillä, tietty.
e) älä ainakaan käytä omaa päätäsi, harkintakykyä tai luovuutta. Missään tilanteessa. Ikinä.
f) äläkä varsinkaan lue ravintosisältöjä. Luota toimittajaan. Toimittaja tietää, senkin läski.
g) älä enää ihmettele, miksi amerikkalainen on lihava.

 

(kuvat: Redbook)

Kommentit

annakarin
Anna Karin

Niin, koska ruokahan on tietysti sitä terveellisempää, mitä vähemmän siinä on kaloreita! Siis mitä väliä on ravintoarvoilla, kun voi laskea kaloreita?!

Mahdoton Nainen

Haha, kiitos! Sain tästä hyvät aamunaurut! Mitä tollaiset muka-testit mulle (yrittää) opettaa, on se että laihdutus ei ole järkeviä ja oikeastaan aika itsestäänselviä valintoja vaan jotain ihme kikkailua ruuan kanssa (fitness-lehmä, hahahaha :D). Ei ihme jos laihduttaminen tuntuu ihmisistä vaikealle.

Vau mikä vauva!

Niin, no. Sitten kun esiin nousee karppaus, paleo, tai mikä vaan dieetti jossa kiinnitetään huomioo etupäässä ravintoaineisiin ja siihen miten ruoka elimistössä käyttäytyy, niin johan nauretaan pihalle. "Kuule kalori on kalori, ihminen laihtuu kun syö vähemmän kun kuluttaa, niin yksinkertasta se on." Tai sit "paino pysyy samassa kun vaan laskee ne kalorit tasan kulutukseen". Kalorit on kuitenkin vaan osa sitä hyvävointista laihdutusta (ja syömistä), mutta ton em mantran vuoks monikin syö vähäkalorista höttöö ja kuvittelee pärjäävänsä niin parhaiten.

TahtotilaMinna

Haha. Kyllä on jollakin äly laukannut parhaimmillaan kun on tuollaisen testin kasannut. Toivottavasti KUKAAN ei oikeasti elä tuollaisten mukaan (edes amerikkalainen) :D Kiitos tästä huumoripläjäyksestä!

Paskapaiva (Ei varmistettu)

Jos tasta nyt kello 7am hiivin tuohon makkarin nurkalle, niin siella on melkoinen kuhina sisalla ja takuuvarmasti jatkuva autoletka drive-inissa. Eli kylla nama veijarit taalla noudattaa makkariaamupalaa hyvinkin.

Mary Ihmemaassa (Ei varmistettu) http://maryihmemaassa.wordpress.com

Haaha! :DDD Tää on niin totta, hyvin kirjoitettu! Tällaiset testit pitäisi oikeasti kieltää lailla. Että näitä vieläkin tänä päivänä kirjoitetaan -.-

Eilisen lupaukset

No kyllä meikäläisellä palaisi käämit jos alkaisin tällaista kyselyä täyttämään. Tosin on mainittava, että tuossa ekan kuvan "mysliannoksessa" on semmosia sokerissa tai hunajassa pyöriteltyjä hiutaleita eikä niitä tavallisia.

Ihan nollakysely, jonka tarkoitus ei ole valistaa ihmisiä, vaan vahvistaa vääriä ajatusmalleja. Itse olen sitä mieltä, että ihminen tarvitsee suojaravintoaineita eikä mitään teollisesti valmistettua sellupullaa, jonka kalorimäärä on mahdollisimman alhainen (mutta jossa ei ole mitään muutakaan hyödyllistä). Jotta tuosta ylläolevasta olisi jotain hyötyä, pitäisi sivussa olla se oikeasti TERVEELLINEN vaihtoehto (ilman yllärimajoneesia, täysjyvällä, hedelmiä ym.) eikä vain se, jossa on vähemmän kaloreita. 

Mur. Ja testin opetuksista aivan samaa mieltä.

helinamelli

HAHAHA! Aivan loistavasti kirjoitettu! Täällä nauretaan vedet silmissä niin ja sukat makkaralla! AHAHHA!!! 

KaHeVi
Life Time Story

Mainio! =)

John (Ei varmistettu) http://bwscuba.blogspot.fi

Ihanan sensaationhakuinen toimittaja sulla käsittelyssä :D

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Joo. Huomaa, että tämä nykyajan "tehdään kaikki kaikille mahdollisimman helpoksi yksinkertaistamalla asioita"- ajattelu on edelleen hyvin vahvassa suosiossa. Koska tosiaan ihminenhän syö kaloreita eikä ruokaa, josta saisi ravinteita. Ja sitten mietitään, miksi ihmisten immuniteetti huononee, stressinsietokyky heikkenee, sairauspoissaolot kasvaa ja kansa vaan lihoo, koska eihän ne syö edes kaloreita. Eikun, nehän lihoo, kun ne syö kanasalaattia sen pihvin ja perunan sijasta...

Maps (Ei varmistettu)

:D Aivan loistavasti analysoitu tutkimus! :D

ninoh

Tulin jo kuvan perusteella äkkiä katsomaan mitä täällä kerrotaan..meinaan noin kaksi vuotta aina syönyt luonnonjugua ja hedelmia aamulla ja kehden viikon loman olin suorastaan pannukakkukierteessä:D Mitään erikoista painon-nousua ei ainakaan näkynyt..

Meidän perhe on ollut jäätelön kanssa töissä jo 15 vuotta ja äiti aina jaksaa muistuttaa,että pehmytjäätelö on itse saatanasta ,tai ainakin saat selluliittia joka mutkaan..Ainakin kyseisiä koneita pestessä olen huomannut ettei se sula kuumaan veteen välillä millään ,vaan pyörii tiskialtaassa margariinin lailla nam :D

Kriitikko (Ei varmistettu)

Hyviä juttuja. Jos kriittisyys sallitaan, niin ainoa joka vähän häiritsee kirjoituksissa on pieni kaksinaismoraali. Monissa kirjoituksissa tuodaan esiin "Älä yleistä minua, vaikka olen sitä tai teen tätä". Silti seuraavassa artikkelissa amerikkalaiset on lihavia ja Suomalaiset keski-ikäiset miehet on juntteja. Jos ei halua tulla yleistetyksi, tulisi myös unohtaa kaikki yleistykset.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Pakko minunkin sitten kritisoida. Minua voi yleistää aika monessakin asiassa, minä kun käyttäydyn varmasti juuri niin mielipuolisesti, kuin ikäisilläni naisilla on tapana. En myöskään ole sanonut, että kaikki amerikkalaiset olisivat lihavia, mutta moni on. Eikä se niiden amerikkalaisten vika ole. Ihan pelkästään kun lukee näitä typeriä testejä, niin kyllähän noilla ihmistä johdetaan harhaan. Ja ne keski-ikäiset suomalaismiehet, eivät ne kaikki ole juntteja. On ihan kunnon miehiä, juntteja ja kusipäitä, aivan kuten naisissa kunnon naisia, bimboja ja kaameita narttuja. Mutta ne miehet, jotka aamuneljältä kähmii umpikännissä naisia hameen alta baarin narikkajonossa, ne ovat rehellisiä juntteja ja itse asiassa, suurin osa jokseenkin tyhmiäkin.

Homma on niin, että on vähän hankalakin kirjoittaa ns. mielipidekirjoituksia ilman, että niissä kärjistää tai yleistää edes hitusen. Suonette sen anteeksi.

tiippa (Ei varmistettu)

Tuosta testistä puuttui kyllä se, että jossain nähdäksemme terveellisessä olisi vilahtanut avokado! :D Toimittaja olisi varmasti lytännyt kyseisen verisuonet tukkivan rasvahedelmänkin pannaan :D

JanitaF (Ei varmistettu)

Fitness-lehmä ja anorektinen lehmä. :'D

Olen väärässä (Ei varmistettu)

Kyllä Suomessakin osataan. Eilen postilaatikosta tuli S-ketjun Yhteishyvä, jossa oli juttu E-koodeista. Sen mukaan itse tehty makaronilaatikko (jossa on käytetty lihaliemikuutiota) sisältää enemmän E-koodeja kuin kaupan lihamakaronilaatikko. Ja loppupäätelmä oli, että valmisruoka on terveellisempää kuin kotiruoka.

Jutussa oli muutama pikku ongelma: esimerkkinä oli vain makaronilaatikko ja ruokaa ei arvioitu mistään muusta näkökulmasta kuin E-koodien kannalta. Itseäni kiinnostaisi esimerkiksi ravintoarvot, suolan määrä yms. Ja makaronilaatikko - eihän se nyt muutenkaan sisällä paljon mitään hyvää.

Ärsytti niin paljon HK:n ja Saarioisten propaganda toimitetussa jutussa, että siirsin lehden paperinkeräykseen.

inapiina (Ei varmistettu)

Hyvä tuo ensimmäinen kalorikommentti !

Niin totta. kaloreita kaloreita kaloreita niin ahistava koko sana. Onneksi koko ajan puhutaan kuitenkin enemmän näistä ravintoarvoista ja siitä mikä on oikeasti terveellistä :)

Lähiömuija (Ei varmistettu) http://lahiomuija.blogspot.fi/

Pitänee alkaa mäkkidieetille. Alkoi fitness-lehmä kiinnostamaan..8)

Selja. (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Areenassa on katseltavissa aihetta liippaavan dokumenttisarjan "Lihavuusepidemian syntipukit" viimeinen osa. Suosittelen!! http://areena.yle.fi/tv/2121325

teija84 (Ei varmistettu)

Oon joitakin blogeja yrittänyt lukea, ensin innostunut ja sit lopettanut. Oon tätä sun blogia lukenut silloin tällöin kun on aikaa ja pakko myöntää että sun tekstit ei jää kuivaks luettavaks :D Äskenkin repesin tolle tekstille :D Mukava tirskahtaa nauruun aina kesken lukemisen...kiitos :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.