Uutena vuotena luvattua: juo enemmän

Onnenpäivä

Kyllä on uudenvuodenlupauksen keksiminen hankalaa, kun ei maallisessa elossa niin hirveästi ole itsestä riippuvia asioita korjattavaksi tai paranneltavaksi. Todistettuani Facebookissa yhden jos toisenkin tuttavan tipattoman tammikuun julistusta, keksin luvata itselleni, että minäpä juon sitten muidenkin viinit.


Vielä jokunen vuosi sitten meillä oli miehen kanssa tapana ostaa perjantaisin perjantaipullo (ei kossua, kun viiniä) ja korkata se sitten hyvän ruoan kanssa. Sitten se viinipullon ostaminen alkoi jäädä ja jäljelle jäi vain hyvä ruoka ja lopulta ruoastakin tuli useinmiten vain keskinkertaista, aina ei sitäkään. Kiva viikonloppu-traditio jäi ruokavalioiden, aamu- ja iltatreenien ja protskusheikkien varjoon. Plääh. No, tänä vuonna tsempataan ja juodaan enemmän!

En koskaan ole ollut mikään viiniasiantuntija, en osannut sanoa onko viinissä tammitynnyrin vai muoviämpärin makua tai onko rypäle kasvanut eteläisellä rinteellä, tasamaalla vai ydinvoimalan katveessa. Makutietämykseni riittää arvioimaan ainoastaan onko viini hyvää, keskinkertaista vai pahaa ja kuinka kamalan päänsäryn siitä voi muutaman lasillisen jälkeen saada asteikolla yhdestä viiteen. Ja valitettavasti päänsärky on kohdallani varsin todennäköinen, erityisesti punaviinien, mutta myös valkoviinien kohdalla, mikäli juon enemmän kuin yhden lasillisen. Toisaalta, vaikka joisin vain lasillisen viiniä joka toinen viikko, olisi sekin enemmän kuin viime vuonna.


Tarkoitukseni ei ole jatkossakaan opiskella hienoilla termeillä puhuvaksi viinisnobiksi vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan nautiskella enemmän hyvistä viineistä lasiin sylkemättä ja tämän varjolla panostaa enemmän niin ruoanlaittoon, parisuhteen laatuaikaan kuin ystävien kanssa maailman parantamiseenkin. Eli pingota vähemmän, relaa enemmän -teemalla mennään tämäkin vuosi.

Mitäs te muut lupasitte? Vietättekö tipatonta niin että saan juoda teidänkin viinit?

 

 

 

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Mulla ei ole päänsärkyongelmaa, mutta luotettavista lähteistä olen kuullut, että punaviinin tanniinit ja valkoviinin sulfiitit voin aiheuttaa sitä. Eli valitse viini ilman niitä. Ainakin yhden minulle raportoidun ihmiskokeen perusteella myös aito shamppanja pitäisi olla pääturvallista.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Sinänsä metkaa, että ennen muinoin mulla ei tuollaista päänsärkyongelmaa ollut. Se alkoi vähitellen ja ekan kerran hiffasin sen, kun tapanani oli lääkitä lentopelkoa parilla viinilasillisella :P punaviinistä tiedän jo, että mitä täyteläisempää se on, sitä todennäköisemmin (ja nopeammin) saan hedarin. Valkoviini on taas ihan arpapeliä, riippuu päivästä, omasta meiningistä ja varmaan sukkien värilläkin on asian kanssa jotain tekemistä. Ehta skumppa ei tosiaan aiheuta päänsärkyä (okei joo, pullollisen jälkeen, seuraavana päivänä ehkä...), joten olen viime aikoina juonut sitä ihan ruokajuomanakin :)

Lueskelin viime vuoden puolella Noora Shinglerin blogia, ja opin, että luomuviinit eivät aiheuta päänsärkyä yhtä helposti, koska niissä on vähemmän haitallisia myrkkyjä. Kannattaa siis ehkä testata niitä, ja katsoa kuinka käy päänsäryn kanssa. 

Maullisesti mun mielestä luomut on tosi hyviä, mutta ainakaan Suomessa ei ole kannattanut ottaa sitä halvinta. Ja rypälelaatuhan siihen makuun vaikuttaa myös. :)

Alkon tiedotteen mukaan kyse on punaviinipäänsärystä, joka saattaa johtua aiemmasta krapulasta: http://www.alko.fi/PageFiles/11016/fi/lisa_ja_vierasaineet_alkoholijuomissa.pdf (s. 15 )

Kemikaalicocktailin kirjoituksen lähteitä ei enää löydy, enkä tiedä, onko niitä sitten todistettu vääriksi, muttä tässä Nooran kirjoitus ja lainaukset Hesarista: http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2008/10/viineiss-syp-aiheuttavia-kemikaalijmi.html?m=1

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Hauska idea :D ite en tykkää viinistä enkä kyllä jaksa moista tapaa opetellakaan, tipattomalla mennään siis. Toisaalta oon ylipäätään juonu viimeksi ööhääämmhh... kesällä?! Ehkä? Tai huhtikuulta muistan yhen kerran varmasti! :D

Mä meinasin ottaa syömisperseilystä (sis. typerät dieetit ja itsesyytökset) lopun, pudottaa painoa (juu edellisestä huolimatta) ja viettää enempi parisuhdeaikaa. Näillä mennään :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Haha joo, ilman tätä lupausta saattaisin hyvinkin viettää tipatonta ihan tahattomastikin, meikän alkoholinkäyttö kun on melko vähäistä. Mut josko nyt sitten edes pari kertaa tammikuun aikana saisin sen korkin auki :D

Finski (Ei varmistettu)

Ma taas lupasin olla lupaamatta mitaan jota ei tule kuitenkaan pidettya. En halua aloittaa vuottani taas soutamalla ja huopaamalla eestaas etta piti syoda oikein eika huonosti,ei saanut juoda, pakko jumpata ja blaa,blaa,blaa. Onko se sitten kuitenkin lupaus etta otan iisisti (oli se sitten viinia tai elamaa) ja koitan nauttia elamasta ihan ilman nipottelua mihinkaan suuntaan. Ja tsemppia sulle viinin juonnin opettelussa! Kippis!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hmm. Mun mielestä tota kyllä kannattaa pitää lupauksena! Kippis sille!

No en varsinaisesti ole kenellekään ääneen tätä luvannut, mutta enemmän liikuntaa ja parempaa ruokaa. Eli perus tammikuun laihdutusmeininkiä. Oih niin odotan että pääsen täältä kotikotoa takaisin kotiin ja kuntosalille ja jumppaan. (Heh se kaipaus saattaa loppua sen parin kerran jälkeen, mutta yritän että käyn joka viikko kuntosalilla edes sen kerran kaks.)

Eikö sieltä Californiasta löytys joku viinitila jonne pääsis maisteleen erilaisia viinejä ja sieltä pari pulloa hyvää viiniä matkaan? :) Semmosella reissullahan tulis varmaan jo koko tammikuun viinimaistelut(-juonnit) hoidettua ja laatuaikaa parisuhteelle :)

Mielenkiinnosta lähin googlailemaan wine ranchejä niin tällanen löytyi  muun muassa: https://www.rexfamilywineries.com/xe/xe.asp?page=viewcat&cat=murder-in-the-cave
viinin maistelua ja murhamysteeri :D Kaikkea sitä :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Aikoina menneinä, kun asuimme vielä San Josessa, tuli tuolla Sonoma / Napa Valley -akselilla viinitiloilla käytyäkin. Meillä täällä etelämpänä olisi lähin viinitila parin mailin päässä, mun pyöräilyreitin varrella. Kerran jos toisenkin on tehnyt mieli jättää pyörä parkkiin ja mennä viinimaisteluille :D

Olen itseasiassa miettinyt pientä viikonloppureissua Paso Roblesiin, joka on viinitilapitäjä Losista pohjoiseen. Siellä on mm. suomalaistaustainen viinitila, josta tuo kuvassa oleva Kukkula-viinikin on peräisin :)

Matkaaja (Ei varmistettu)

Minä ihastuin Kalifornian matkalla paikallisiin viineihin niin paljon, että kuulostakoon kuinka snobilta tahansa, mutta missään en ole niin hyvää punaviiniä juonut. Eikä johtunut pelkästään upeasta ympäristöstä vaan tuliaispullot maistui kotona aivan yhtä taivaallisen hyviltä. Hemmetin Suomen alkoholilainsäädäntö kun niitä ei pysty tilaamaan Suomeen. Suosittelen, että maistele erilaisia rypäleitä ja fiilistele mikä on sun suosikki. Jonkun ajan päästä erotat mistä pidät eniten. Kalifornian cabernet sauvignon on hyvää. Pinot noir myöskin, se on muuten myös se rypäle mitä käytetään samppanjassakin. En muista miten paljon siellä on Merlot tai muita rypäleitä käytetty, mutta maistele ja anna makunystyröiden kertoa. :) Kalifornian cabernet ovat minun ikisuosikkejani. Siellä ilmasto on juuri tuolle rypäleelle ihanteellinen. Se kaipaa aurinkoa ja pitkää kypsymistä ja koska rypäle on noin hyvä niin nuoretkin viinitilat siellä tekevät todella hyviä viinejä. Kannattaa mennä uudestaan Sonoman alueelle. Yksi hyväksi havaittu talo on Silver Oak, joka on toiminut 40 vuotta ja keskittynyt vain Cabernet punaviineihin. Meillä oli siellä hieno kierros ja amerikkalaiseen tyyliin suomalaiset turistit otettiin heti mukaan porukkaan. :)

heta margareta
Viinillä

Jos tanniineista tulee päänsärkyä punkussa niin sori, mut sit ei CS:ää, koska siinä on isot siemenet ja kuoret (toisaalta, eniten antioksidantteja)! Merlot- ja Pinot Noir - rypäleissä pitäisi olla vähän ohkaisemmat kuoret. Ja jenkeissä organic wine -on sulfiititonta ja luomua (muualla maailmassa myös luomuviinit sisältävät sulfiittia). Sulfiitittomat saattaa tosin joskus maistua vähän järkyiltä, mutta kokeilemalla se aina selviää :)

anne / 52weeksofdeliciousness (Ei varmistettu) http://www.maku.fi/blogit/52-weeks-deliciousness

Ei oo tipatonta tulossa ;) ollaan muuten ihan yhtä hyviä viiniasiantuntijoita!

Mä aion stressata vähemmän, mutta aion tehdä tämän niin että en ota stressiä tästä lupauksesta. Helpommin sanottu kuin tehty. :D

 

Chardonnay (Ei varmistettu)

Hieno lupaus! Minä lupasin olla tammikuun viljaa syömättä. Lisäksi osallistun liikuntahaasteeseen (jo ties kuinka monetta kertaa): sata liikuntakertaa (min 30 min) tammi-huhtikuun aikana.

lone star (Ei varmistettu)

Nimim. Matkaajan kanssa samaa mieltä Kalifornian viineistä. Kun ostan (ja minähän ostan) viiniä, niin se on aina kalifornialaista. Minulla on kyllä samanlainen "juomaongelma" kuin palstan pitäjällä, että ei oikein maistu ja herkästi tulee päänsärky ym. epämiellyttävää oloa. Mutta minä niin tykkään viinipulloista, ja ostan etiketin mukaan, mikä miellyttää, ja mikä tuntuu käsissä hyvälle :D. Olen siis enemmän keräilijä, joskin ruuan kanssa voin jonkin siemauksen hyvää viiniä nauttia. Pinot Noin on punaviinistä suosikki, valkoviiniä en ole juurikaan juonut, kuohuviiniä vain.

Minulla menee kuukausia etten maistakaan mitään alkoholia, joskus miehen kanssa jaetaan olutpullo tai saatan ottaa ravintolassa jonkun drinkin.

lone star (Ei varmistettu)

Siis piti olla Pinot Noir eikä Noin, varmasti ymmärsitte :), ja nimenomaan Kalifornian viiniä!

Kommentoi