Yhdysvallat on vaarallinen maa

Onnenpäivä

Täällä Yhdysvalloissa on kaikki kauhean vaarallista. Autolla peruuttamista tulisi välttää kaikin keinoin, sillä se on aina vaarallista. Hotellien uima-altaissakaan ei saisi sukeltaa, sillä se on vaarallista. Hiustenkuivaajan, kihartimen ja kaikkien muidenkin sähkövempaimien käyttö on hyvin vaarallista ja niiden läheisyydessä tulisi aina olla varuillaan. Juoksumatolla juokseminen on hengenvaarallista ja sen käytöstä tulisi aina keskustella lääkärin kanssa. Ja koska ulkona liikkuminenkin on vaarallista, killuu lähes jokaisen naisen avainnipussa tai ainakin käsilaukun uumenissa pippurisumute. 

Pippurisumutteella silmään sitä joka liian lähelle tunkee. 

Onhan se totta, että täällä tapahtuu kaikenlaista ja välillä uutisissa pyörivät tapaukset ovat kuin suoraan poliisisarjoista. Ei ole montaa viikkoa aikaa, kun naapurikaupungissa autokaappari ampui pari ihmistä hengiltä ja vain muutamaa viikkoa aiemmin riehui lähikaupungissa kostoretkelle lähtenyt ex-poliisi, josta tuli nopeasti yksi maan jahdatuimmista rikollisista.

Ystäväni painostuksesta olen minäkin hankkinut itselleni pippurisumutteen, mutta lähinnä villipedoilta suojautuakseni maastojuoksulenkeilläni. Minä kun kuvittelen olevani liikkeissäni salamannopea ja ehtiväni sumuttaa hyökkäävää kissapetoa silmään ennen lounaaksi joutumistani. Maastolenkkien ollessa tauolla, on sumute kuitenkin jäänyt avaamattomana pakettiinsa, sillä näin suomalaisena pippurisumutteen mukana kantaminen ihan muuten vaan tuntuu melkein yhtä liioitellulta kuin lääkärikäynti ennen juoksumatolle kiipeämistä. Harvoinhan minä edes liikun ulkona muutoin kuin keskellä päivää.

Jostain kummasta syystä minä kuitenkin eilen muistin tuon lipaston laatikossa lojuvan pippurisumutteen. Kuten Facebookin puolella jo manailinkin, toteutti tuo innokas ihailijani uhkauksensa ja osui kuin sattumalta kulkureitilleni, kun olin palaamassa salilta kotiin. Vaikka tyyppi vaikuttaakin melko harmittomalta, joskin rasittavalta, tuntuu aavistuksen epämiellyttävältä, että joku pyörii tässä kulmilla omien sanojensa mukaan ihan vain siksi, että tapaisi minut uudelleen ja uudelleen.

Entä jos kohdalle joskus osuu se tyyppi, joka ei olekaan harmiton? Kolmisen vuotta sitten, pohjoisessa asuessa, katosi paikallinen nainen ruokakauppareissulla. Puoli vuotta myöhemmin naisen jäännökset löytyivät vuorilta piilotettuina. Joku oli alkuillasta, vilkkaalla parkkipaikalla, tunkeutunut naisen autoon ja ajattanut tämän vuorille raiskattavaksi ja sen jälkeen tapettavaksi, tai toisin päin. Tapauksen jälkeen minua ohjeistettiin, että jos ikinä kukaan yrittää kaapata minua mukaansa, vaikka sitten aseella uhaten, tulee aina pistää hanttiin kaikin voimin. Mukaan et lähde. Sitä kun mieluummin kuolee ammuttuna siihen paikkaan, kuin myöhemmin vuorille, missä kukaan ei kuule eikä kukaan löydä.

Ehkä sen pippurisumutteen voisi sitten kuitenkin pistää roikkumaan siihen avainnippuun, vaikkei sille koskaan käyttöä olisikaan. Onhan se toisaalta aika halpa henkivakuutus.

 

 

Kommentit

tiippa (Ei varmistettu)

hyi kamala, kylläpä meni kylmät väreet selkäpiissä kun tätä luki : / siellä varmaan on kova kysyntä itsepuolustuskursseille..

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Me asutaan tosiaan jenkkimittapuulla tosi turvallisessa kaupungissa. Ihmiset liikkuu täällä tosi paljon ulkona enkä ole kulmakunnan ainoa lenkkeilijä kuten pohjoisessa asuessa. Siellä ei juuri muita juoksijoita näkynyt kaduilla, pyöräilijöitä kylläkin. Täällä on välillä viikonloppuisin oikein ruuhkaa kävelyteillä. Tässä meidän nykyisessä asuinkaupungissa on kyllä kieltämättä turvallisempi yleisfiilis kuin vanhassa.

Jotenkin en koskaan ole osannut suhtautua tähän "turvattomuuteen" samalla vakavuudella kuin paikalliset. Tuntui ihan pöljältä, että pohjoisessa naapurin lapset ajettiin 200 metrin päähän autolla kouluun ja me asuttiin kuitenkin ns. aidatulla, ns. "paremman luokan" asuntoalueella. Kuuluihan sinne kotipihalle joskus iltaisin laukauksia ja poliisikopteri pyöri lähiön päällä toista tuntia, mutta en minä siltikään ikinä ajatellut, että on jotenkin kamalan turvatonta. Se vaan on niin, että kun pienellä pläntillä asuu saman verran ihmisiä kuin koko Suomessa yhteensä, niin sitä äksöniä on vähän enemmän.

Ihmiset sillä entisellä asuinseudulla oli äksönistä huolimatta mielestäni vähän turhan vainoharhaisia sen lastensa ja itsensä suojelun kanssa. Naapurissa oli 11-vuotias tyttö, joka ei koskaan ollut yksin kotona. Koulun jälkeenkin jos ei vanhemmat olleet kotona, tyttö meni naapuriin isovanhemmille ettei vain kotona tapahdu mitään. Minkähänlainen itsestäni olisi tullut jos olisi pidetty pumpulissa aikuisikään asti? Ei ainakaan kovin itsenäinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikohan siella pks-alueella nykypaivana liikkuessa saa aika tarkkaan katsella reittejaan, ainakin kovasti sanovatten naiden maahanmuuttajien aktiivisuudesta kayda isommalla ryhmalla kasiksi. Ja vissiin ihan aktiivista meininkia on asematunnelissakin.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Itseäni joskus vähän hymisyttää, kun kaikilla on oikeus kantaa asetta. Sekö sitten ei ole vaarallista? Ei, se on turvallista... jep.

Ronja / Eternal Sunshine (Ei varmistettu) http://spotlesshousewife.blogspot.com/

Missä noita pippurisumutteita myydään täällä? En ole ihan varma, haluaisinko sellaista silti, mutta olisi kiva tietää.

Luin kerran jostain, että naiset usein parkkipaikalla autoon mentyään tekevät jotain ennen kuin lähtevät ajamaan - laittavat tavaroita käsilaukkuun tms. - ja se on hyvä hetki pahoilla aikeilla olevalle iskeä, kun uhri ei ole varuillaan. Erityisesti jos matkustajan puolen ovi ei ole lukossa. Sen verran tuon (ja kaikkien noiden kauhutarinoiden) lukemisesta otin opikseni, että nykyään autoon mentyäni ensimmäisenä lukitsen ovet.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Täältä ostin omani. Niitä kyllä taitaa saada 7-Elevenistä lähtien joka paikasta. Minäkin muuten pistän aina auton ovet lukkoon ensimmäisenä, kun istun autoon... tulee jostain selkärangasta. Moottoripyörän kyytiin ei kukaan ole vielä yrittänyt väkisin istahtaa :D

ekkaramelli

Täytyy myöntää, että vaikka asunkin Jenkkilään verrattuna lintukodossa (lue: Turussa), niin kannan varsinkin iltaisin mukanani turvasumutinta. Omasta mielestäni se on halpa henkivakuutus, jos joskus joku hullu sattuisi vastaan tulemaan. Mieluummin olen varautunut turhaan, kuin en ollenkaan.

Mä en oo ikinä oikein osannut pelätä (ainakaan tuossa mittakaavassa). Intuitiotani pyrin uskomaan eli jos se käskee vaihtamaan kadunpuolta niin sitten vaihdan mutta ei oo tullut mieleenkään mitkään pippurisumuttimet tai muut.

Jenkeissä vietin aupairvuoteni rikkaiden (valkoisten) alueella mutta hostäitini varoituksista huolimatta hankin lähes kaikki paikalliset ystäväni vähänmatkan päässä sijaitsevalta pahamaineiselta alueelta (johon en perheen äidin mukaan olisi edes saanut mennä). Se tosin oli ehkä myös se turvani/etuni. Kun kulkee ison mustan miehen kanssa niin eipä siinä ole muilla mitään urputtamista.

Mutta liikuin siellä sun täällä kyllä ihan yksinkin, enkä koskaan kokenut edes yhtään pelottavaa kokemusta. Ehkä olin vain tyhmä ja naiivi ja onnekas. En ole varma olisinko enää noin rohkea. Vuoden aikana näin kyllä yhden murhapaikan alueella liikuskellessani ... silloin mietin hetken ajan, että kyllä siis sitä ihan oikeastikin tapahtuu (eikä vain telkussa). Se ei siltikään estänyt minua esim. kävelemästä yksin Manhattania päästäpäähän keskellä yötä (kun ei ollut rahaa taksiin.).

Silloin siis mietin, että vaikka USA varmasti on vaarallisempi maa kuin Suomi (tai uskoisin niin) niin osa siitä varovaisuudesta (perheen äidin) menee kyllä jonkin ylisuojelun piikkiin. Perheeni oli ihan neuroottinen asioiden kanssa - mitään ei olisi saanut ikinä tehdä tai kokea.

Enne

Aika kaukana taitaa (stadissakin) olla ne ajat, kun pentuina juoksenneltiin avainkaulalapsina pitkin maita ja mantuja, eikä kukaan edes osannut pelätä että jotain nilkan nyrjähdystä pahempaa sattuisi. Tai että käveltiin 1,5  kilometrin matka ala-asteelle, ei herrajumala sentään.

Ymmärrän täysin ton pippurisumutteen hankinnan noissa olosuhteissa. Välillä tuntuu että täällä kotosuomessakin pimeällä liikkuessa ei ole varaa vaipua ajatuksiinsa vaan pitää olla ne silmät selässäkin. Kerran joku kyttäili mua jo yöbussissa, ja kuinka ollakaan, jäi samalla pysäkillä pois ja vielä huuteli jotain perään. Tuli kiire. Toisaalta kahden koiran kanssa liikkuessa tuntee olonsa turvalliseksi jopa pimeässä metsässä (!) kun tietää, että toinen niistä ei epäröisi tappaa jos joku kävisi kiinni. Toinen varmaan heiluttaisi vaan häntäänsä :D

 

Kea (Ei varmistettu) http://deepredblues.blogspot.fi/

Just pohdiskelin oman blogin kommenttiboksissa (http://deepredblues.blogspot.fi/2013/03/wetlands.html) tätä turvallisuusaspektia, mutta ehkä vähän eri kantilta kuin "lower 48:ssa", kerta Alaskassa noi vaarat on usein sää, sudet, karhut ja olosuhteet. Ainakaan Alaskan pääkaupungissa ei nimittäin kotiovia, auton ovia tai muitakaan yleensä lukita... puhumattakaan siitä että mukana olis mitään aseita tai sumutteita ihmisiä varten. Karhut on sitten eri asia. :)

Hyvä blogi sulla - tykkään juttujen vaihtelevuudesta! Keep up the good work!

Vierailija (Ei varmistettu)

Pitäskö sun muutaman kerran ottaa miehesi mukaan, niin että se stalkkeri näkee sen. Ymmärtääkseni miehesi ei ole se hintelin kukkakeppi :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Juu ei ole kukkakeppi ei, ja kulkee kyllä matkat kanssani salille päin, mutta salilta kotiin reissaan itsekseni... Onneksi sitä tyyppiä ei ole näkynyt pariin päivään!

Vierailija (Ei varmistettu)

Apua, täälläkin on turvaton turkulainen! :) En ole koskaan ajanut autoa itse ulkomailla, mutta täällä ihan tavallisella työmatkallani keskustan halki lukitsen aina ekana autoon istuessani ovet. Mistä lie tuo tapa tullut, mutta jotenkin se tulee ihan selkärangasta.

Mutta eikös nuo turvasumutteet ole luvanvaraisia Suomessa? Hiuslakkaa tai jotain muuta paineilmapurkissa myytävää kemikaalia varmaan saa kantaa mukanaan, mutta noihin ns. oikeisiin sumutteisiin kai täytyy anoa ja saada lupa, eikös?

ekkaramelli

Kyllä, turvasumute on eri kuin pippurisuihke. Turvasumute sisältää mentholia ja väriainetta, lisäksi siitä kuuluu kiitettävän kova ääni. Omani olen ostanut Turvakertoimelta, suosittelen! Tässä vielä linkki http://www.turvakerroin.com/turvasumutin.html

Joemku (Ei varmistettu) http://getfit-or-cry.blogspot.com

Hämeenkadulla aukeaa/aukesi Turussa ainakin liike, joka myös noita turvasumuttimia myy. Juuri oli juttua, että taas lauantainvastaisena yönä oli kuuden hengen miesporukka yrittänyt naisen raiskata... Sumutin on mullakin hankintalistalla, vaikka onneksi pääsääntöisesti lenkkeilen koiran kanssa. En luota siihen, että hätätilanteessa edes krav maga-tausta auttaisi, jos vaikka hyökkääjiä olisikin useampi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ole varovainen: Kaliforniassa on paljon meksikolaisia voroja jotka nauttii pippurisumuttimesta.

Kommentoi