Ladataan...
Onnenpäivä

Jet lagiset terveiset täältä kotisohvalta. Parin viikon mittainen maailmanympärysmatka kahdella kaupunkilomakohteella on nyt onnistuneesti ja turvallisesti takana. Tunteja ja taas tunteja lentokoneessa istuttuani oli aikaa ajatella reissuja ja kotia, sitä kuinka erilaista matkailu nykypäivänä on verrattuna aikaan, jolloin asuimme vielä Suomessa. Oivalsin, että Kaliforniassa asumisessa on myös matkailun kannalta muutama erinomaisen hyvä puoli.
 

Lomalla ei ole pakko ottaa aurinkoa.
Kun ennen muinoin Suomesta käsin matkaillessa ei kehdannut palata kotiin ellei reissussa ollut edes vähän tarttunut väriä pintaan, ei tätä nykyä aurinkoisemmassakaan lomakohteessa tarvitse kuluttaa arvokasta matka-aikaa hotellin uima-altaalla. Sen sijaan, että matkan päätarkoitus olisi rusketuksen työstäminen, voi huoletta keskittyä tutustumaan uusiin maisemiin, kierrellä kaupungilla ja viettää valoisan ajan vaikka sisätiloissa jos siltä sattuu tuntumaan. Sitä aurinkoa kun ehtii ottamaan sitten kotonakin, omalla uima-altaalla tai rannalla, melkeinpä ympäri vuoden.

Dubaissa käväisin hotellin uima-altaalla kahdesti, enemmän mojitot kuin auringonotto mielessä.
 

Lomalla ei tarvitse shoppailla
Ennen sitä tuli aika pitkälti lähdettyä reissuun tyhjällä matkalaukulla, se kun oli melkein se ja sama mihin päin maailmaa matkusti, niin kaikki oli halvempaa kuin Suomessa. Lomasta kului helposti useampi päivä kaupoissa pyörimiseen ja vaatekaapin täydentämiseen, koska pakko ostaa kun halvalla saa. Dubaissa ja Singaporessa hintoja tutkiessani tajusin, että minun ei enää kannata ostaa juuri mitään muualta kuin kotoa, sillä täältä saa lähes kaiken halvemmalla eikä valikoimissakaan ole valittamista.

Dubaissa voi ostoskeskuksissa shoppailun sijaan vaikka luistella...
 

... ja laskea persmäkeä tai lasketella.

 

Matkaan ei tarvitse lähteä talvitamineissa
Sinänsä pikku juttu, mutta helpottaa kuitenkin matkantekoa talviaikaan, kun ei lämpöiseen maahan lähtiessä tarvitse ottaa talvitamineita mukaan vain siksi, ettei kotimaan siirtymillä taksia odotellessa jäätyisi pystyyn.

Ei ole pakko matkustaa ulkomaille
Yhdysvallat on niin valtavan suuri maa, ettei eksoottisemmallekaan lomalle lähtiessä tarvitse välttämättä poistua maasta. On tropiikkia, autiomaata, vehreyttä, vuoristoa, lunta keskellä kesää, merenrantaa ja ihan mitä vain ilman, että tarvitsee jonotella maahantulotarkastuksessa.

Ei harmita tulla kotiin
Viime vuosina olen jokaisen loman päättyessä ollut varsin hyvillä mielin, sillä ei ole lainkaan hullumpaa palata kotiin Kaliforniaan. Suomesta lomalle lähtiessäni muistan aina sen Helsinki-Vantaan harmauden (lähinnä syksyisin ja talvisin), joka iski märän rätin lailla päin näköä kotiin palatessani. Vaikka täällä Kaliforniassakin on arki lopulta ihan samanlaista kuin missä tahansa muuallakin, tekee ilmasto-olosuhteet kotiin palaamisesta huomattavasti helpompaa. Lisäksi vielä lähes viiden vuoden jälkeenkin on Kaliforniassa reilusti jäljellä uutuudenviehätystä ja joskus tuntuu, kuin olisin loputtomalla lomamatkalla.

Kymmenen päivän sääennuste kotipuolessa.

 

Suomi on lomakohde
Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, edellisestä kohdasta huolimatta, Helsinki-Vantaalle laskeutuminen saa lähes itkemään ilosta, satoi tai paistoi. Kun Suomessa käy lomalla, ei vaihtelevista sääolosuhteista, korkeasta hintatasosta tai muista turhanpäiväisistä asioista tule murehdittua juuri lainkaan, sillä tärkeintä on, että saa viettää aikaa tutuissa ympyröissä, rakkaiden ihmisten kanssa.

 

Pakko vielä riemuita vähän loppuun: enää vajaat kaksi kuukautta ja edessä on seuraava kaukomatka - Littoisiin! Nivalaan! Äänekoskelle! Ja ties mihin muualle! Jee!

Ladataan...
Onnenpäivä

Joku jo ehti huudella perääni, joten kuitataan nyt nopeasti, että hengissä ollaan. Ravistelin Dubain hiekkapölyt housunlahkeista viikonloppuna ja suuntasin vielä hieman idemmäksi, seitsemän tunnin lentomatkan päässä olevaan Singaporeen. Aika täällä on kulunut valtavan nopeasti, kun olemme kierrelleet ostoskaduilla, pienillä sivukujilla, ruokakojuilla, ostoskeskuksissa, nähtävyyksissä ja ihan vain katselleet mykistyneinä hotellihuoneemme parvekkeelta ympärillemme avautuvaa suurkaupunkimaisemaa.

Huomenna, aivan liian aikaisin aamulla, ympyrä sulkeutuu, kun kone nousee ilmaan ja suuntaa itään, kohti kotia ja Kaliforniaa. Tämä muutaman päivän varoitusajalla toteutettu maailmanympärysmatka on ollut huikea. Kaksi täysin erilaista maata, niin paljon hyvää ruokaa (ja muutama lisäkilo...), erilaisia kulttuureja, uusia ihmisiä, sadoista kuvista pullisteleva muistikortti ja kaikesta kokemastaan sanoinkuvaamattoman kiitollinen, pakahtumaisillaan oleva sydän. Olen enemmän elossa kuin aikoihin, kiitos elämä.

 

ps. Vaikkei Onnenpäivä varsinaisesti mikään matkailublogi olekaan, aion silti palata täällä vielä kerran sekä Dubain, Singaporen että aikaisemmin toukokuussa tekemääni Costa Rican matkaan. Mutta ensin ihan muita juttuja, kunhan pääsen kotiin!

 

Ladataan...
Onnenpäivä

Havahduin keskiviikkona siihen faktaan, että ikää oli tullut taas vuoden verran lisää. Koko syntymäpäivä olisi mennyt ohi aikaerosekoilun vuoksi, mutta onneksi kymmenet onnitteluviestit Facebookissa palauttivat minut oikealle aikavyöhykkeelle. Miehen hoidellessa velvollisuuksia, lähdin itse tutustumaan Dubaista reilun tunnin päässä olevaan Abu Dhabiin.

Äkkilähdöstä johtuen en juuri ehtinyt suunnitella Dubain matkaani etukäteen, mutta olin kuitenkin saanut jostain päähäni, että haluaisin ehdottomasti vierailla moskeijassa. Tähän tarjoutui erinomainen tilaisuus syntymäpäivänäni, sillä Abu Dhabissa sijaitsee maan suurin moskeija, Sheikh Zayed Grand Mosque, joka on avoin myös ei-muslimeille. Moskeija itsessään oli arkkitehtuurisesti hyvin vaikuttava ja täynnä kauniita yksityiskohtia. Tunnelma oli valoisa ja rauhallinen enkä millään voinut olla vertaamatta ensivaikutelmaa meidän suomalaisten perinteiseen pyhättöön, jossa ensimmäisenä sisään astuessa näkee salin hämärässä ristillä retkottavan, verta valuvan miehen.


Moskeijassa käynti saattaa äkkiseltään kuulostaa melko tylsältä, mutta voin vakuuttaa, että kokemus oli ainutlaatuinen. Vaikka pukeutumiskoodi Dubaissa ja Abu Dhabissa onkin turisteille melko rento, pitää moskeijassa vieraillessa noudattaa asun kanssa erityistä tarkkuutta. Nyrkkisääntö onkin, että sekä käsivarret että jalat tulevat olla piilossa ja naisten tulee lisäksi peittää hiuksensa huivin tai hupun alle. Mikäli päivän asu ei kyseisiä kriteereitä täytä, voi moskeijasta lainata abayaa, mustaa kaapua. Tuon kaavun päällä pitäminen oli jo itsessäänkin hyvin mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus. Jos suljetaan pois se fakta, että lähes 50 asteen helteessä tuli kaavun alla melkoisen kuuma, tuntui kaapuun verhoutuminen - nurinkurista kyllä, varsin vapauttavalta. Siellä kaapujen alla piilossa olimme kaikki naiset, niin paikalliset kuin turistitkin, ikään kuin samalla viivalla, arvostelemattomissa.


On yleisesti suotavaa, että myös turistit kunnioitusta osoittaakseen peittäisivät ainakin polvensa ja olkapäänsä julkisilla paikoilla. Myös meille niin normaalit hellyydennosoitukset, kuten käsi kädessä kulkeminen, halailu ja pussailu, on parempi säästää kahdenkeskisiin hetkiin. Vaikka itse kuljenkin kotipuolessa kesät talvet farkkushortseissa ja topeissa, otan tämän asian vakavasti, olenhan täällä vierailemassa enkä halua pahoittaa paikallisten mieltä. Olen itse asiassa hieman yllättynytkin siitä, kuinka vihaiseksi tulen, kun näen turisteja mikroshortseissa, vesirajamekoissa ja paljastavissa topeissa. Kun tähän vielä yhdistetään paikallisten tapojen vastainen tuhti humalatila, pyyhitään paikallisten arvoilla avoimesti takapuolta ja minusta se on väärin. Harmillista, mutta totta - toisia ei edes matkailu avarra.


Mutta nyt lähden sinne, missä bikineissä hilluminen julkisesti on soveliasta, eli hotellin uima-altaalle. Oikein ihanaa ja lämmintä viikonloppua kaikille, arvostetaan ja kunnioitetaan erilaisuutta, vaikka se ei aina omia arvojamme vastaisikaan.

Päivän asu & virallinen synttäripotretti.

 

Pages