Disney-menetelmä: Näin teet unelmistasi totta!

Kävin viime viikolla ystäväni kanssa elokuvissa katsomassa Leijonakuninkaan. Ja oikeasti, se oli ehkä paras koskaan näkemäni Disney-elokuva! Fotorealistiset eläinhahmot olivat mielestäni upeita, vaikka Hesarin arvostelussa niitä kovin sanoin oudoksuttiinkin. Toisaalta Leijonakuningas on oman lapsuuteni rakkaimpia piirrettyjä ja tiesin jo ennen leffateatteriin saapumista, että rakastaisin sitä. Voin paljastaa, että tirautin nostalgiset kyyneleet heti ensiminuuteilla, kun Circle of Life soi mahtipontisesti 😀

Leijonakuningas herätti minussa saman voimaannuttavan tunteen kuin lähes kaikki muutkin Disney-elokuvat: Mikä vain on mahdollista. Uskalla unelmoida. Tee haaveistasi totta.

”If you can dream it, you can do it”, niin kuin itse Walt Disney sen sanoi!

Tuo tunne muistutti minua Disney -menetelmän olemassaolosta. Oletteko kuulleet siitä? Kyseessä on siis työskentelymenetelmä, joka avulla hölmöistä ja pähkähulluistakin unelmista voi tehdä todellisia.

Walt Disney oli tunnetusti yksi maailman suurimmista unelmoijista. Samalla hän oli myös toteuttaja ja kriitikko. Disneyn kanssa työskennelleet ihmiset ovatkin kuvailleen, että hänellä oli selkeästi kolme eri työminää. Koskaan ei voinut tietää, kuka heistä saapuu sovittuun tapaamiseen!

Walt Disneyn työroolit ovat toimineet inspiraationa koko Disney-viihdeteollisuusyhtiön luovuusstrategialle. Strategia erottaa nämä kolme roolia toisistaan ja hyödyntää vuorotellen niistä jokaisen näkökulmaa. Ja wawawaboom! Näin loistokkaat menestysideat syntyvät.

Rooli 1: Unelmoija

Rooli 2: Toteuttaja

Rooli 3: Kriitikko / arvioija

HOX! Rooleja ei tule sekoittaa keskenään, vaan jokaiselle niistä on oma aikansa ja paikkansa.

Menetelmän toteuttamiseen tarvittavat välineet:

Kolme ympyränmuotoista paperiarkkia sekä kyniä.

Ohjeet:

Jaa käytettävissä oleva aika (esim. 2h) kolmeen osaan (40min + 40min + 40min).

Ensimmäinen osa: ole unelmoija

Nyt saa vapaasti päästää jalat irti maasta ja kurkotella pilvilinnoihin. Sinun ei tarvitse välittää mistään rajoitteista. On ihan sama, mitä mieltä muut ovat ideastasi. Huonoja ideoita ei ole. Tässä vaiheessa kaikki on mahdollista.

Millainen idea sinulla on?

Voitko kuvitella sen toteutuvat?

Miltä ideasi näyttää, tuntuu, kuulostaa, maistuu ja tuoksuu?

Miksi haluat toteuttaa ideasi?

Mitä hyötyä ja etuja ideastasi olisi?

Kirjoita vastauksen ensimmäiselle paperiarkille.

Toinen osa: ole toteuttaja

On aika laskeutua pilvilinnoista ja pitää jalat tukevasti maassa. Mieti, miten unelmasi voisi oikeasti toteuttaa. Huomioi kaikki pienetkin askeleet, jotka sinun tulee ottaa. Ratkaisut ovat nyt saatavilla!

Mitä idean toteuttamiseksi tulee tehdä?

Kuka idean toteuttaa?

Missä ja milloin?

Millaisia resursseja se vaatii? Paljon se maksaa?

Millaisia materiaaleja sinulla on käytössäsi?

Kirjoita vastaukset toiselle paperiarkille.

Kolmas osa: ole kriitikko

Seuraavaksi viilataan pilkkua ihan huolella. Arvioi, löytyykö ideastasi heikkouksia. Mitä niille voisi tehdä? Ole rehellinen. Älä kaunistele, mutta älä myöskään kauhistele aikaansaannostasi. Ongelmat voi ratkaista vain ne kohtaamalla.

Muistathan kohdistaa arvioinnin ideaan, ei sen unelmoijaan tai toteuttajaan!

Millaisia haasteita sinulla on mahdollisesti edessäsi? Mitä niiden sattuessa voisi tehdä?

Miksi joku vastustaisi tätä ideaa?

Kuka, missä ja milloin ideaa ei ainakaan voisi toteuttaa?

Kirjoita vastaukset kolmannelle paperiarkille.

Halutessasi rooleihin voi eläytyä uudestaan. Ideaa voi jalostaa tarkastelemalla sitä samoista rooleista useaan otteeseen.

Tarkastele lopuksi paperiarkkeja, joihin olet kirjoittanut ajatuksia ja muistiinpanoja. Kokoa papereista Mikki Hiiren päätä muistuttava Walt Disneyn logo (kuva alla). Pohdi, onko ideassa tasapuolisesti sekä unelmointia, toteutusta että kritiikkiä? Miten nämä roolit voisivat tehdä jatkossa yhteistyötä?

(Itsensä kehittämisestä kiinnostuneet voivat myös reflektoida, oliko johonkin rooleista helppo / vaikea eläytyä? Mitä roolia sinä elämässäsi yleensä edustat? Miten voisit omassa elämässäsi pyrkiä roolien väliseen tasapainoon?)

Disney-menetelmän parissa voi työskennellä niin yksin kuin yhdessä. Tietty yhteistyöllä on mahdollista saavuttaa hedelmällisempiä lopputuloksia. Tiedättehän, kun lyödään viisaat päät yhteen 😀

Itse olen kokeillut menetelmää kahdesti erilaisissa työryhmissä: ensimmäisellä kerralla suunnittelimme liikuntatapahtumaa lapsiperheille ja toisella kertaa kehittelimme erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Menetelmää voi siis soveltaa erilaisissa luovissa tarkoituksissa!

Onko siellä ruudun takana muita Disney-faneja?

Aiotko kokeilla unelmiesi toteuttamista menetelmän avulla?

Lue myös:

Pomodoro-tekniikka: ajanhallintaa voi pilkkoa kuten tomaatteja

Lähde Sokrates-kävelylle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *