Pomodoro-tekniikka: Ajanhallintaa voi pilkkoa kuten tomaatteja

Pomodoro-tekniikka on tunnettu ja tehokas työskentelymenetelmä.

Tekniikan on kehittänyt italialainen Francesco Cirillon. Pomodoran nimi juontuu klassisesta tomaatin muotoisesta munakellosta ja suomeksi pomodoro tarkoittaakin tomaattia.

Jos kaipaat työskentelyysi tarkempaa ajanhallintaa sekä lisää tehokkuutta, kannattaa testata pomodoroa!

Itse tykkään hyödyntää tekniikkaa to do -listalle kertyneiden asioiden hoitamiseen. Minulla on toisinaan tapana roikuttaa pieniä mutta syystä tai toisesta tylsiä tehtäviä to do -listalla, kunnes lista on jo niin pitkä, että jo sen pelkkä ajattelukin tuskastuttaa… Silloin listaa on helppo lähteä purkamaan niin sanotusti ”syömällä yhden tomaatin kerrallaan”. Muutaman tunnin puuhastelun jälkeen sitä huomaakin, että lista on lyhentynyt merkittävästi!

Pomodoro-tekniikkaa voi käyttää myös opiskelumenetelmänä. Esimerkiksi yksi tuttavani työstää pro graduaan pomodoroa hyödyntäen. Ensiksi hän pilkkoo opinnäytteeseen sisältyvät tehtävät pieniksi tomaateiksi, joita hän sitten tekee yksi kerrallaan. Itse käytän pomodoroa mieluummin pienempien asiakokonaisuuksien työstämisessä, mutta ilmeisesti sillä pystyy hallitsemaan myös laajoja ja pitkäjänteisiä kokonaisuuksia!

Tekniikan idea on siis hyvin yksinkertainen: tavoitteena on keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan ja työskennellä tehokkaasti lyhyissä jaksoissa. Jaksojen välissä pidetään pieniä taukoja.

Toimi näin:

  1.     Valitse tehtävä, jonka aiot suorittaa.
  2.     Säädä ajastimeen aikaa 25min.
  3.     Työskentele tehtävän parissa, kunnes ajastin soi.  Kirjaa sitten lyhyesti ylös, mitä sait tehtyä.
  4.     Pidä taukoa 5min.

Yhtä noin 30 minuutin pituista työskentelyjaksoa kutsutaan tomaatiksi. Yleensä suositellaan työskentelemään noin neljän tomaatin eli noin kahden tunnin ajan yhtäjakoisesti, minkä jälkeen kannattaa pitää pidempi noin 30 minuutin tauko. Pidemmän tauon aikana kannattaa virkistää omaa aivotoimintaa esimerkiksi syömällä välipalaa tai liikkumalla raikkaassa ulkoilmassa.

Jokaisen tomaatin aikana on pyrittävä keskittymään intensiivisesti valittuun tehtävään. Siksi ympärillä olevat häiriötekijät kannattaa minimoida.

Tekniikan juju on tietääkseni siinä, että yhteen tomaattiin käytettävä työaika on sen verran lyhyt, että siinä tulee ihan kiire. Työtahti pysyy siis koko ajan reippaana. Lisäksi tomaattien tekeminen alkaa houkuttaa ”teen vielä yhden” -periaatteella. Nälkä siis kasvaa syödessä 😀

Tomaatin lopuksi on tärkeää tuulettaa ajatuksiaan lyhyen tauon ajan.  Aivot tarvitsevat pienen levähdystauon, jonka jälkeen työskentely sujuu taas varmalla otteella. Olennaista on kuitenkin tauon pituus, eli lyhyt tauko on oikeasti lyhyt. Esimerkiksi viidessä minuutissa ajatukset eivät kerkeä harhautua minnekään mahdottoman kauas. Näin työote säilyy seuraavan tomaatin tekemiseen.

Netistä muuten löytyy juuri tomaattien tekemiseen suunniteltu ajastin. Itse tykkään käyttää myös kännykän ajastinta.

Jos tekniikka kiinnostaa enemmänkin, niin ainakin työterveyslaitos on julkaissut siihen (ja ajanhallintaan yleisestikin) liittyvän oppaan. Suosittelen tutustumaan!

Kokeile siis Pomodoroa ja kommentoi, oliko siitä sinulle hyötyä! 😀

Lue seuraavaksi:

Kirjoita oma johtajuustarinasi

Uskallatko kurkistaa varjominääsi?

Disney-menetelmä: Näin teet unelmistasi totta!

Lähde sokrateskävelylle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *