Uskallatko kurkistaa varjominääsi?

Kuka on varjominä?

Meillä jokaisella on varjominä. Käsite on tuttu erityisesti psykologi Karl Jungin teorioista. Varjominä on kaikki ne negatiiviset piirteet, joita löydät toisista ihmisistä. Eli nuo toisista havainnoimasi piirteet ovat viestejä omasta pimeästä puolestasi, joka uinuu syvällä sisälläsi. Varjominän kieltäminen ei poista sen olemassaoloa. Siksi varjominään kannattaa tutustua, koska sen avulla opit tuntemaan itsesi paremmin. Samalla opit ymmärtämään myös omia valoisia parhaita puoliasi.

Varjominään tutustuminen ei ole kuitenkaan helppoa. Itseasiassa se vaatii paljon rohkeutta, koska varjominä on kaikki ne ominaisuutesi, joita sinun on vaikea hyväksyä ja joita et haluaisi paljastaa itsestäsi muille. Näitä piirteitä ovat esimerkiksi kateus, ylimielisyys, syyllistäminen, manipulointi, juonittelu, päättämättömyys, aikaansaamattomuus ja liiallinen kriittisyys. Käytännössä omaa varjominäänsä on mahdotonta piilottaa, ainakaan kokonaan. Se kurkistaa esiin aina silloin, kun ärsyynnyt tai koet muita negatiivisia tunteita. Kun uskallat kohdata varjominäsi, voit oppia tunnistamaan ja hallitsemaan huonoja puoliasi. Voit kasvaa tasapainoisemmaksi, rauhallisemmaksi, vahvemmaksi ja paremmaksi ihmiseksi.

Varjominät ovat organisaatioissa usein tulenarka aihe. Niiden tunnistaminen selittää kuitenkin lukuisia työyhteisöjen sisäisiä haasteita, ja niiden avulla näitä haasteita on mahdollista myös ratkaista. Aivan liian monien yrittäjien ja johtajien, kuin myös tavallisten rivityöntekijöidenkin on vaikea hyväksyä varjominänsä olemassaoloa – saati uskaltaa kohdata omaa varjoaa. Ylläolevien perustelujen valossa oman varjominän tutkiskelu kuitenkin kannattaisi.

Oma tietämykseni varjominästä on vain pintapuolinen raapaisu. Aiheeseen olisi kuitenkin kiinnostavaa syventyä enemmänkin. Varjominää käsitellään esimerkiksi Chopran, Forin ja Williamsonin teoksessa Varjominä, löydä kätketty voimasi.

Näin tutkit varjominääsi

Jaan pari leikkimielistä, mutta kuitenkin oivalluksia herättävää käytännön harjoitusta, joiden avulla voit aloittaa oman varjominäsi tutkimisen.

Olet itsekin tehnyt kyseiset testit ja harmikseni täytyy todeta, että tulokset eivät olleet kovin mieluisia 😀 Se on kuitenkin testin idea – jos siis olet tyytyväinen omiin tuloksiisi, tiedät tehneesi jotakin väärin.

Huomioi myös se, että harjoitukset voi tehdä vain kerran onnistuneesti! Kun tiedät harjoituksen jujun, saatat huomaamattasi huijata itseäsi valikoimalla vastauksiasi. Lue ja tee harjoitusta siis vaihe kerrallaan – älä malttamattomuuttasi kiilaile seuraaviin vaiheisiin 😀

Harjoitus 1.

Mieti kolme omaa vahvuuttasi ja kirjoita ne paperille. Mitkä ovat sinun parhaita puoliasi? Jos vahvuuksien keksiminen on sinulle helppoa, voit kirjoittaa niitä useammankin.

Seuraavaksi keksi kirjoittamillesi vahvuuksille vastakohdat. Koulukirjaesimerkki: ”ahkera – laiska”, ”ystävällinen – ilkeä”, ”hauska – tylsä”.

Testin tulos: Kirjoittamasi vastakohdat ovat varjominääsi. Käytännössä yrität vahvuuksillasi peitellä niiden olemassaoloa.

Harjoitus 2.

Mieti tuntemaasi henkilöä, jota arvostat ja suorastaan ihailet. Kirjaa ylös, millaisena näet hänet. Mitkä ovat ne piirteet, joita hänessä arvostat ja ihailet? Valitse lopuksi enintään kolme sellaista piirrettä, jotka ovat hänessä kaikkein parhaimpia.

Seuraavaksi mieti tuntemaasi henkilöä, kenestä et pidä. Saatat jopa inhota tai vihata häntä. Kirjaa ylös, millaisena näet hänet. Mitkä ovat ne piirteet, joista et pidä ja joita vihaat? Valitse lopuksi enintään kolme sellaista piirrettä, jotka ovat hänessä kaikkein huonoimpia.

Testin tulos: Valitsemasi piirteet kertovat sinulle omasta varjostasi. Ihailemasi henkilön piirteet ovat niitä, joita haluaisit nähdä ja korostaa myös itsessäsi. Inhoamasi henkilön piirteet ovat niitä, joita et yrität peitellä itsessäsi tai joiden olemassaolosta et ole edes tietoinen.

Millaisia ajatuksia sinun varjominäsi herättää? Uskallatko jakaa testituloksesi? 😀

Lue seuraavaksi:

Kirjoita oma johtajuustarinasi

Disney-menetelmä: Näin teet unelmistasi totta!

Pomodoro-tekniikka: Ajanhallintaa voi pilkkoa kuten tomaatteja

Lähde sokrateskävelylle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *