Vahvuuskartta – Tuo osaamisesi rohkeasti esille!

Vahvuuskartan avulla eroon turhasta epävarmuudesta

Mainitsin pari viikkoa sitten alkavani etsiä itselleni työharjoittelupaikkaa. Työnhaku on mielestäni aina jännittävää, ja minulla onkin taipumuksia kärsiä siihen liittyvästä epäonnistumisen pelosta ja jopa huijarisyndtooman piirteet ovat varsin tuttuja… Saatan vaivata itseäni toistuvasti ajatuksilla siitä, olenko oikeasti edes pätevä hakemaani työhön? Tai mitä jos rekrytoijat huomaavat osaamattomuuteni? Vai ovatko saavutukseni sittenkin pelkkää sattumaa?

Lähdin etsimään näihin mieltäni lannistaviin ajatuksiin ratkaisua, ja eräs opiskelukaverini suositteli minulle vahvuuskartan tekemistä. Kyseessä on siis varsin simppeli menetelmä, joka auttaa tunnistamaan omia ammatillisia vahvuuksia. Niinpä noin viikko sitten askartelin oman vahvuuskarttani, ja se todellakin kannatti!  Vahvuuskartta toi minulle mielenrauhaa ja auttoi luottamaan kykyihini. Siitä näkyi heti ensisilmäyksellä kaikki keskeiset vahvuuteni ja osaamisalueeni. Vakuutuin vahvuuskartasta niin paljon, että päätin sen lähettää työhakemuksen liitteenä rekrytoijillekin. Nyt vain odotetaan, millaisen vastaanoton hakemukseni saavat 😉

Jaan tässä postauksessa ohjeet vahvuuskartan tekemiseen, jos siellä ruudun toisellakin puolella olisi kenties tarvetta oman osaamisen tunnistamiselle!

Tunnista vahvuutesi ja tuo ne näkyville

Vahvuuskartan tekeminen koostuu kahdesta vaiheesta.

1. Tunnista vahvuutesi

Opi arvostamaan itseäsi ja osaamistasi. Kun uskot itseesi, muutkin alkavat tehdä niin! Ystäväni sanoi osuvasti: ”Se, joka kuuseen kurkottaa, voi tippua katajaan. Mutta jos ei edes yritä kurkottaa kuuseen, elää katajapensaassa koko elämänsä.”

Jokaisella meistä on luonteenvahvuuksia

Jotta osaisit tunnistaa paremmin omia luonteenvahvuuksiasi ja positiivisia piirteitä, kirjoita niitä ylös paperille. Mitä asioita sinä itse arvostat itsessäsi? Mitä asioita ystäväsi arvostavat sinussa? Entä kollegasi ja esimiehesi? Pysähdy tehtävän äärelle ja kuuntele rohkeasti omia ajatuksiasi itsestäsi! Tarkkaile itseäsi, kirjoita ajatuksiasi muistiin ja pyydä tarvittaessa apua ystäviltäsi.

Vahvuuksien ja positiivisten piirteiden keksimiseen voi käyttää apuna myös kehupankkia:

ahkera, ajattelevainen, ammattimainen, asiantuntija, avaramielinen, avoin, avomielinen, avulias, edistyksellinen, eloisa, empaattinen, energinen, idearikas, iloinen, innostava, innostuva, innovatiivinen, johdonmukainen, joustava, järkevä, hauska, herkkä, huumorintajuinen, hyväntuulinen, hyväsydäminen, kannustava, kehittymishaluinen, kekseliäs, kärsivällinen, lojaali, luotettava, luova, lämminhenkinen, maanläheinen, mielenkiintoinen, motivoitunut, mukautuva, mukava, muutosmyönteinen, myötätuntoinen, oikeudenmukainen, periksiantamaton, pohdiskeleva, puhelias, tunneälykäs, rauhallinen, realistinen, rehellinen, rehti, reilu, rohkea, seikkailunhaluinen, sensitiivinen, sinnikäs, sosiaalinen, suoraselkäinen, tarkka, tehokas, toimelias, toiveikas, tunnollinen, turvallinen, täsmällinen, ulospäinsuuntautunut, uniikki, uskollinen, utelias, uuttera, valoisa, valpas, valveutunut, viisas, vitsikäs, yhteistyöhalukas, yritteliäs, ystävällinen, älykäs

Koulutus ja työkokemus kehittävät ammatillisia vahvuuksiasi

Luonteenvahvuuksien jälkeen on aika pohtia, millaista osaamista olet kartuttanut koulutuksen ja työkokemuksen avulla. Voit miettiä ammatillisia vahvuuksia esimerkiksi alla olevien osaamisalueiden kautta. Pisteytä osaamisalueet plussilla:

+++ Tämä on ydinosaamistani!

++ Tässä olen hyvä.

+ Tätä aion kehittää itsessäni.

Osaamisalueita: Yleiset työelämätaidot, tunneälytaidot, metataidot eli opiskelua ja työtä edistävät taidot, viestintätaidot, tekniset taidot, kaupallinen ja taloudellinen osaaminen, kansainvälinen osaaminen, sosiaaliset taidot…

Voit myös analysoida omaa työnkuvaasi ja pohtia siihen liittyvää erityisosaamistasi. Kirjoita ajatuksiasi ylös.

Esimerkiksi:

Osaan priorisoida olennaisimmat asiat etusijalle.”

”Pystyn tekemään montaa asiaa yhtä aikaa.”

”Voin toistaa tiettyjä työtehtäviä lukuisia kertoja enkä kyllästy!”

”Luovuuteni on huipussaan: olen idearikas ja enkä jumiudu ongelmatilanteisiin.”

”Suunnittelen työtehtäväni huolella ja pysyn tekemissäni aikatauluissa.”

2. Tuo vahvuutesi näkyviksi

Tein itse yhden esimerkkipohjan (kuva alla), jota kannattaa hyödyntää oman vahvuuskartan tekemisessä: voit ladata sen tästä linkistä!

Kokoa kaikki edellä tunnistamasi vahvuudet, taidot ja positiiviset piirteet vahvuuskartaksi. Mikäli haluat askarrella kartan kokonaan itse, se voi ulkonäöllisesti muistuttaa esimerkiksi ajatuskarttaa tai unelmakarttaa. Siihen voi liittää kuvauksia onnistuneista työprojekteista, kuvia, taulukoita, tilastoja ja vaikkapa suosituksia edellisiltä työnantajilta. Tärkeintä on, että kartta on sinun näköisesi ja siitä tunnistaa selkeästi vahvuutesi.

Lue seuraavaksi:

Miten rekrytointiprosessi etenee työnantajan näkökulmasta? – Ota selvää ja loista työnhaussa!

Kirjoita oma johtajuustarinasi

Uskallatko kurkistaa varjominääsi?

Disney-menetelmä: Näin teet unelmistasi totta!

Pomodoro-tekniikka: Ajanhallintaa voi pilkkoa kuten tomaatteja

Lähde sokrateskävelylle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *