Korut esille

Kova vimma oppia puukäsitöitä ja korunsäilytysongelma. Niistä syntyi vastaus elokuun ratkaise säilytyspulma -haasteeseen

koruhylly.jpg

Makuuhuoneeni nurkassa on, vielä toistaiseksi, käytännöllinen jaloilla seisova korukaappi, joka kätkee peilin taakse hienosti ison kasan koruja. Korukaappi ei maalaisromanttiselta tyyliltään ole koskaan ollut oikein mieluinen, eikä se tule mahtumaan enää makuuhuoneeseen kun vaatekaappijärjestelyt menevät uusiksi (se autotallissa tuunausta odottava kuusilokeroinen metallikaappi vie paljon tilaa). Olen törmännyt Pinterestissä useisiin eri versioihin varastojen reikälevyjärjestelmiä jäljittelevistä vanerihyllyistä, ja halusin kokeilla sellaisen tekemistä itse.

Idea vaikutti helpolta, mutta eihän mikään ole ihan iisiä ekalla kerralla. Pari luettua puukäsityöopasta ei maagisesti muutu taidoiksi ilman harjoittelemista. Mutta pöytäsahan, poran ja hiekkapaperin avulla sain kuin sainkin melko siistin seinähyllyn rakennettua.

koruhylly3.jpg

Näin se syntyi:

Sahasin pöytäsirkkelillä vanerista 72×56 cm kokoisen levyn. Piirsin lyijykynällä pintaan 8×8 cm ruudukon, ja porasin risteyskohtiin reiät. Poranterä oli hieman liian pieni, joten jouduin viilaamaan ja hiomaan reikiä sopivamman kokoisiksi. Eihän ne lopulta täydellisen pyöreitä kaikki ole, mutta menköön harjoittelun piikkiin. Tekemättä ei ainakaan opi. 

Puutapit sahasin 15 millisestä pyöreästä puurimasta ja hyllylevyt sahasin vanerin jämistä. Hioin pinnat suht siisteiksi ja viimeistelin ne kevyellä kerroksella Reneissance-vahaa, jota minulla jäi metallikaappiprojektista. Hylly on ronskisti porattu suoraan seinään kiinni ilman mitään piilokiinnityksiä.

koruhylly1.jpg

Koruhylly sopii hyvin tekemääni peiliin, ja luulenpa että vanerinen sängynpääty tulee viimeistelemään kokonaisuuden joskus tulevaisuudessa. Kunhan pääsen niin pitkälle to do -listallani. Tuonne nurkkaan peilin lähelle voisi tehdä ehkä vielä pari seinäkoukkua. Joku viherkasvikin olisi ihana, mutta valitettavasti talvella nurkka on niin pimeä, ettei siellä taida selvitä mikään elossa. 

Säilytysratkaisuni huono puoli on se, ettei se vedä neljäsosaakaan korukaapin sisällöstä. Tuleepahan siivottua käyttämättömät korut kirpparille. Tai johonkin jemmaan. Vaikka sinne samaan, johon olen kätkenyt tuon metallikaapin avaimet. Ne ovat yhä hukassa!

Kommentit (2)
  1. Kiitos vinkeistä! Tämä oli todella sellainen lautatarhan jämäpala, jonka piti alun perin päätyä projektiin, jossa se olisi ollut piilossa. Pahasti näyttää siltä, että puutyöt ovat ihan yhtä koukuttavia kuin muutkin käsityöt. Ei tämä tähän jää!

  2. Hauska idea ja hyvä toteutus. Vinkkinä vanerirakentamiseen, että kannattaa ostaa B tai S -laadun vanereita. Kuvassa olevat BB-vanerit on tarkoitettu lähinnä peittomaalattavien pintojen alle. Erona on oksankohtien määrä ja kuvassakin näkyvä ns. ”perhospaikka”, jolla oksanreikä on peitetty.

    S-laadussa on vähän hentoja oksankohtia ja pintaa, mutta erittäin siisti. B-laatu on jo todella hienoa ja sillä saa ”ammattimaista design” -vaikutelmaa.

    Noita parempia laatuja ei yleensä saa suoraan Bauhausin, K-raudan jne. hyllystä, koska myyvät rakennuskäyttöön noita ”pintaviallisia”. Levyliikkeistä ja ”lautatarhoista” sitten saa vaikka mitä jopa siististä mittaan sahattuna.

    Tämä siis vinkkinä, jos puusta tekeminen innostaa enemmänkin. Vaneri on hyvä työstettävä ja siitä saa hienoa huonekaluja helposti. Kannattaa ottaa mittaan sahattuna koska kotisahalla reunat pirstoutuvat ja isomman levyn leikkaaminen on haastavaa paremmillakin kotipuusepän vehkeillä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *