Shoppailun ABC

Muistatteko kun viime kuussa kirjoitin, että inspiroiduin suuresti Yle Areenan Verta, hikeä ja T-paitoja-sarjasta, jossa muotialan vaikuttajat pääsivät Myanmariin tutustumaan, miten pikamuotibisnes toimii kaikkine ongelmakohtineen? Nyt kun se yksi surullisen kuuluisa virus ja tämä #socialdistancing on tuonut yllättäviä lisätunteja arkeen, päätin käydä oman vaatekaappini läpi kriittisin silmin. Samalla kirjoitin itselleni periaatteet tulevien vaateostojen suhteen. Tässä ovat oman elämäni shoppailun ABC.

Alyssa Strohmann

A = Ostopäätös

Ennen kun tähän talouteen tulee yhtäkään uutta rättiä, niin joudun perustelemaan itselleni MIKSI? Mikä on se tarve uudelle vaatekappaleelle? Ostanko koska oikeasti tarvitsen jotain vai koska vain haluan jotain uutta, joka piristää minua? Jos syy on lähinnä jälkimmäinen, niin en osta. Näin yksinkertaista. Samalla joudun pohtimaan mihin käyttöön vaate on tulossa, voinko huoltaa sitä ja mikä on vaatteen elinkaari eli mitä vaatteelle tapahtuu, kun en enää tarvitse sitä.

Pohtimalla yllä olevia kysymyksiä, saan turhan shoppailun minimiin. Olen innoissani tutkaillut myös erilaisia vaatelainaamoja. Esimerkiksi mahdollisiin juhliin en tarvitse uutta mekkoa, jos sellaisen voi helposti vuokrata jostain. Tässä yksi potentiaalinen vaatelainaamo.

 

rocknwool

B = Vaatteiden käyttö

Kävin suurennuslasin lasin kanssa läpi meidän talouden pesuaineet. Tästä lähtien kodistamme löytyy ainoastaan ympäristömerkittyjä tuotteita. Pienet purot eikös niin? Tsekkasin myös eri vaatteille sopivimmat säilytystavat. Nyt kun turhat vaatteet on siivottu pois, on rekillä paljon ilmavampi tunnelma. Urheiluvaatteet ovat saaneet selkeämmät omat hyllyt ja muut vaatteet viikattu siisteihin pinoihin. Sukille ja alusvaatteille on omat uudet lokerikot. Konmaritus 4 evö!

Olen myös hankkinut tahranpoistoainetta. Mietin tästä lähtien tarkasti, tarvitaanko aina konepesua vai riittääkö esimerkiksi pelkkä tuuletus parvekkeella. Tätä ennen paidat menivät aina yhden käyttökerran jälkeen pyykkikoriin, vaikka niitä olisi voinut käyttää tuuletuksen jälkeen toistekin. Oppia ikä ja kaikki.

Alyssa Strohmann

C = Vaatteiden huolto

Tällä osa-alueella tulen jatkossa tsemppaamaan eniten. Olen aina heittänyt rikkinäiset vaatteet pois, koska en osaa ommella. Nyt aion kerätä huoltoa vaativat vaatteet kassiin ja kiikuttaa ne ompelijalla. Saan samalla kertaa hoidettua mahdolliset korjaus- ja muokkaustyöt sekä tuettua paikallista pienyrittäjää. Win-win.

Googletin samalla listan tarvikkeista, joita olisi hyvä löytyä jokaiselta. Löytyykö sinulta jo seuraavat tarvikkeet vaatteiden ensiapupakkauksesta?

vaate- ja kenkäharja
hoitoaine- ja vaha nahalle
pesupussi
villakampa
höyrytin
sappisaippua & täytettävä suihkepullo

Tässä omat uudet käytännöt. Nyt kiinnostelee kuulla teidän mielipiteet. Miten itse suhtaudut shoppailuun? Oletko testannut vaatelainaamoja? Kerro omat suosituksesi.

Tätä kirjoittaessa soi: Macklemore & Ryan Lewis – Thrift Shop

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *