Who´s watching?

Silloin kun on pakotettu pysähtymään hetkeksi vaakatasoon jo ihan lääkärin toimesta, niin tekeminen loppuu kesken ensimmäisen tunnin aikana. Jos ei kärsi korkeasta kuumeesta eikä päivän neljännet päikkärit tuota enää iloa, niin mikä avuksi? Kirjat ja suoratoistopalvelut, tietty. Keräsin teille muutamia herkkuja Netflixin ja HBO Nordicin valikoimista. Olkaapa hyvät!

Kun haluat voimaantua

Brené Brown – On rohkeuden aika (Netflix)

Jos olet jostain syystä missannut tämän amerikkalaisen häpeätutkijan nerokkuuden, niin nyt on viimeistään hyvä aika hypätä hänen kelkkaansa. Katso lämmittelyksi hänen kuuluisin TEDx-puheensa täältä. Brenén mukaan haavoittuvuus ei ole este rohkeudelle. Hän on lukuisissa puheissaan ja teoksissaan avautunut omista ongelmistaan ja haavoittuvuuden varjopuolista, joita oli havainnut omassa elämässään. Netflixin uudessa spesiaalissa Brené Brown kertoo humoristiseen ja empaattiseen sävyyn, mitä rohkeuden valitseminen mukavuuden sijaan vaatii niukkuuden, pelon ja epävarmuuden vallitsevassa kulttuurissamme. Tämän katsottuasi on taas hetken aikaa helpompi hengittää, kun ymmärrät itseäsi taas himpun verran paremmin.

Jane Fonda in Five Acts (HBO)

Kasariajan kuuluisin jumppapirkko? L’Oréalin malli? Se toinen näyttelijä siitä Grace&Frankie sarjasta? Tämän verran tiesin Jane Fondasta entuudestaan. Tämä amerikkalainen 81-vuotias(!) teräsnainen on kahdesti Oscarilla palkittu näyttelijä, kirjailija, tuottaja ja poliittinen aktivisti. Dokkari kertoo hienon kasvutarinan näyttelijästä, joka huomaa yksi kaunis päivä, että elämässä on muutakin kuin hupakoiden esittäminen. Hänestä tulee vaikuttaja ja ison luokan aktivisti taistelussa Vietnamin sotaa vastaan. Hänet nähdään niin maanpetturina kuin uhkana Nixonin hallitukselle. Jumppavideoillekin löytyy mahtava taustatarina. Hän on nainen, joka määritti itsensä vain elämänsä miesten kautta, kunnes hänestä vihdoin tuli oman elämänsä pääosanesittäjä. Mielenkiintoinen, inspiroiva ja rohkea kuvaus legendasta. Suosittelen!

Kun haluat viihtyä

Gentleman Jack (HBO)

Vuoteen 1832 sijoittuva Gentleman Jack kertoo englantilaisen maanomistaja ja teollisuusvaikuttaja Anne Listerin (1791–1840) elämästä. Anne oli kiinnostunut naisista, eikö pahemmin salannut mieltymyksiään. Hän pukeutui maskuliiniseen tyyliin ja harrasti ampumista ja ratsastamista. Hänen elämäntyylinsä aiheutti niin ihailua kuin pahennusta. Sarja perustuu Annen omiin päiväkirjamerkintöihi, jota hän kirjoitti salakoodilla koko elämänsä ajan. Kirjoihin hän vuodatti niin arkielämänsä yksityiskohtia, kuten lesbosuhteitaan, rahahuoliaan kuin teollista toimintaansa. Ensimmäisen jakson perusteella voin sanoa, että jäin heti koukkuun. Virkistävä henkilöhahmo, jota ei yleensä 1800-luvun Englannin naiskuvauksissa näe ja mikä parasta, perustuu oikeaan henkilöön.

Pssst! Listeri Marian-siskoa näyttelee GOT:n Yara Greyjoy eli näyttelijä Gemma Whelan. Hänen roolihahmonsa on niin herkullisen ärsyttävä ja nynnyilevä että GOT-fanille on paikoin naurussa pitelemistä, jos on nähnyt hänet viimeksi Greyjoy klaanin johdossa.

Fosse/Verdon (HBO)

Jokaisen tanssijan ja musikaalifanin pakollinen katsottava! Broadwayn vaikutusvaltaisimpiin koreografeihin lukeutuneiden Bob Fossen ja Gwen Verdonin myrskyisää suhdetta kuvaava elämäkertasarja kertoo kaksikon yhteistyöstä viiden vuosikymmenen ajan. Fossen liikekieli on uniikkia ja ilmiömäistä. Verdonia pidetään Broadwayn kaikkien aikojen taitavimpana musikaaliesiintyjänä, jolta sujui niin laulu, tanssi -kuin näyttelijäntyö. Yhdessä he muuttivat amerikkalaista viihdemaailmaa. Suuri taide vaatii myös suuren kivun. Kaiken kimalluksen alla vaanii pohjaton suru, epävarmuus ja halu tulla hyväksytyksi siinä määrin, että sitä satuttaa sitä ihmistä eniten, joka hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet – kaikkine vikoinesi.

Kun haluat säikkyä

Chambers (Netflix)

Uudessa Netflixin kauhusarjassa teinityttö saa sydämensiirron samanikäiseltä lähistöllä kuolleelta tytöltä. Kuolleen tytön perhe haluaa tutustua potilaaseen. Kaikki ei suju kuitenkaan ongelmitta. Sydämensiirto johtaa pelottaviin näkyihin sekä pahansuopiin mielitekoihin. Eloonjääneellä ei ole muuta mahdollisuutta kun selvittää elinluovuttajansa kuolemaan johtaneet asiat. Sarjassa on mukana vaikuttavan roolityön tekevä Uma Thurman. En suosittele katsomaan sarjaa yksin ja pimeässä. Meinasin saada paskahalvauksen kun yritin pimeässä selviytyä makkarin sänkyyn ja reagoin jokaiseen itse tuottamaani rasahdukseen kirkaisulla.

Tätä kirjoittaessa soi: Glasvegas – Later…When the TV Turns to Static

kulttuuri suosittelen leffat-ja-sarjat oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *