Conscious Uncoupling

Kuulin termin ensimmäistä kertaa joskus vuonna 2014 tai 2015 kun näyttelijä Gwyneth Paltrow ja Coldplay-yhtyeen nokkamies Chris Martin kertoivat eronneensa yli 10 vuoden yhdessäolon jälkeen. Avioeron sijaan he käyttivät Conscious Uncoupling -termiä, joka tarkoittaa tietoista eriytymistä ja jonka tarkoituksena on korostaa, kuinka sopuisasti ero sujuu. Olin samaan aikaan umpirakastunut, joten en jäänyt miettimään asiaa sen tarkemmin. Kunhan päivittelin ystävilleni, että harmi kun julkkispariskunta, jota olin pitänyt ”ikuisuusparina” päätyy eroon. Kevyesti myös naureskeltiin, että miten Omena ja Moses nyt pärjäävät. Parin lastennimet herättävät edelleen pienen hymyn huulilleni. Voihan Hollywood!

Oma eroni koitti kesällä 2016. Umpirakastunut minä hajosi säpäleiksi. Paikkailen edelleen itseäni kasaan pienin palasin kerrallaan, vaikka olenkin jo tavannut toisen ihmisen ja erostakin on aikaa 2,5 vuotta. Etsin aikanaan epätoivoisesti apua terapiasta, lääkkeistä, urheilusta, ruoasta, alkoholista… you name it! Conscious Uncoupling -termi tuli jälleen vastaan naistenlehden sivuilla vuonna 2018. Conscious Uncoupling on myös viisivaiheinen ohjelma, jonka on kehittänyt yhdysvaltalainen perhe- ja pariterapeutti Katherine Woodward Thomas. Hänen mukaansa eron keskellä meissä herää usein primitiivinen tarve kostaa, raivota tai jopa rikkoa asioita. Se on kuulemma normaalia. Allekirjoitan tuon muuten täysin. Aggretasoni olivat eron jälkeen pilvissä. Conscious Uncoupling auttaa valjastamaan kaiken eron aiheuttaman tunne-energian käyttöön rakentavalla tavalla. Mietin silloin, kuinka naurettavaa on yrittää erota sopuisasti, kun oma elämä on tuhoutunut täysin ja samaan aikaan pitäisi löytää rakkautta toisen osapuolen tekoihin ja päätöksiin. Hylkäsin ohjelman täytenä turhakkeena ja jatkoin elämääni katkeruuden kasvaessa sisälläni.

En miettinyt sopueroja sen enempää ennen kuin tapasin nykyisen mieheni, joka pakotti minut katsomaan peiliin. Hän on eronnut liki 15 vuoden suhteesta ja hänellä on liitosta kaksi varhaisteiniä lasta. Mikä v*tun painajainen – oli ensimmäinen ajatukseni, kun kuulin hänen taustastaan. Mielessäni sinkoilivat kostonhimoinen ja katkera ex, kamalat traumatisoituneet kakarat ja tunne-elämän kivirekeä kantava mies, joka kaataisi kaiken suhdepaskan mun niskaan. Kuinka väärässä olinkaan. Mieheni ja hänen ex-vaimonsa ovat kuin Gwyneth ja Chris. He ovat onnistuneet laittamaan egonsa ja katkeruutensa sivuun ja keskittymään olennaiseen eli lasten kasvatukseen. He eivät ole ylimpiä ystäviä, mutta tarpeeksi läheisiä kertoakseen toisilleen murheet ja surut ja antamaan tukea, kun toinen sitä tarvitsee. Kun mieheni myönsi kärsivänsä alkoholismista, niin hänen eksänsä oli ensimmäinen ihminen minun jälkeeni, kenelle hän asian myönsi. Ja keneltä löytyi myös tukea kaiken kivun keskelle.

Olin heidän suhteestaan aivan järjettömän mustasukkainen. Kehittelin teorioita päässäni ja meinasin tulla hulluksi. Heidän sopuisa suhteensa häiritsi minua aivan suunnattomasti, kunnes tajusin mikä siinä oikeasti minua vaivaa. En pelännyt heidän yhteen paluuta tai eksän mahdollista kostoreaktiota minulle. Olin pettynyt miten oma eroni meni. Kaikki minkä päälle olin rakentanut, oli hetkessä poissa. Olin hukassa, peloissani enkä uskaltanut luottaa yhteiseen tulevaisuuteen kenenkään kanssa. Näiden asioiden työstäminen näin jälkikäteen oli tajuttoman vaikeaa. Se vaati terapiaa ja suuren pinon self-help -kirjallisuutta, jotta sain annettua anteeksi kaikkein tärkeimmälle henkilölle. Nimittäin itselleni. Annoin anteeksi epäonnistumisen, vihastumisen, katkeruuden ja suruun takertumisen. Hyväksyin heikkouteni. Kun sen vihdoin tein, hengitin ensimmäistä kertaa syvään ilman tuttua palaa kurkussani. Tuntui kuin raskas paino olisi tippunut olkapäiltäni. Ehkäpä Gwyneth ja Chris ovat oikeassa. Sopuisa ero on avain uuteen onneen. Mutta ennen kaikkea sopuisa suhtautuminen itseensä. En olisi koskaan saanut yhden eron määrittää sitä, kuka minä olen. Nyt sen tiedän.

Jos siellä joku muu ahdistelee jo tapahtuneen eron tai tulevan eron syövereissä, niin mulla on teille vinkki viitonen. Hakekaa apua! Oli se sitten terapeutti tai erovalmentaja, niin käsitelkää asioita tuoreeltaan. Huomasin että mm. Niina Kurkinen on kouluttautunut Conscious Uncoupling -erovalmentajaksi, joten hän voi esimerkiksi auttaa vaikean eroprosessin käsittelyssä. Älkää jääkö surun kanssa yksin tuleen makaamaan. Vaikka aika auttaakin surussa, niin kannattaa muistaa, että seuraava parisuhde alkaa aina siitä, kun edellinen päättyy eikä siitä, kun tapaa uuden ihmisen. Asioiden loppuun käsittely on parasta mitä voit itsellesi ja tulevaisuudellesi tehdä.

Tätä kirjoittaessa soi: Elton John – I´m Still Standing

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *