Elokuun kirjanurkkaus

Jokainen joka minut tuntee, tietää että minulla on aina kirja mukana. Luen useampaa teosta samaan aikaan. Minulla on aina kirja laukussa, muutama yöpöydällä ja toinen pari töissä. Samastuin nuorena hyvin vahvasta Gilmore Girls-sarjan Roryyn, sillä jaoin niin hänen rakkautensa kirjoihin kuin kompleksisiin pahoihin poikiin. Kuka muistaa ihanan raivostuttavan Jessin? Kun katsoin tämän kuun kirjavalikoimaa, niin hymähdin itsekseni. Minua ei ainakaan voi syyttää yhden genren ihmiseksi. Luin nähtävästi kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Kaiken hömpän, self helpin, muistelmien ja elämänkertojen lisäksi, pyrin lukemaan vähintään muutaman yhteiskunnallisen teoksen kuukaudessa. Muistatteko vielä kun keväällä 2020 George Floydin väkivaltainen kuolema rasistisen poliisin käsissä toi tietoisuuteemme mustien syrjinnän ja poliisiväkivallan Yhdysvalloissa mutta myös muualla? En ollut ennen George Floydia juurikaan lukenut aiheesta eikä Black Lives Matter -liike vaikuttanut omaan elämääni ollenkaan. Päätin George Floydin kuoleman uutisoinnin seurauksena, että vähintä mitä voit tehdä on ottaa asioista selvää. Törmäsin silloin Twitterissä Victoria Alexanderin kokoamaan lukulistaan, jota olenkin aktiivisesti käynyt läpi.

Sain juuri luettua Ijeoma Oluon palkitun So You Want to Talk About Race -teoksen, joka summaa oikeastaan kaikki aiheet viime vuosien yhteiskunnallisesta keskustelusta koskien rasismia ja ihmisoikeuksia. Kirja on mielettömän hieno lukukokemus, täynnä käytännön esimerkkejä. Se vastaa myös moniin niihin kysymyksiin, mitä et välttämättä uskaltaisi itse kysyä ääneen. Tämän jälkeen olet himpun verran viisaampi ja valmiimpi antamaan oman panoksesi ympärillä vellovaan keskusteluun.

Kotimainen Kuka kuuluu teos sisältää suorapuheisia tekstejä hiphop-kulttuurista ja feminismistä ja vastaa mm. kysymyksiin siitä millaisia representaatioita hiphop tarjoaa? Saavatko vähemmistöt äänensä kuuluviin? Kuka sanelee suomiräpin ehdot, kuka pääsee mukaan verkostoon, kuka kuuluu? Hiphop-kulttuurin moninaisuutta pohtivat 24 tekijää, joista erityisesti koreografi-tanssija Sonya Lindforsin kirjoitus kolahti tähän osoitteeseen kovaa. Mukana muitakin kovia hiphopin asiantuntijoita, kuten Yeboyah ja Adikia. Lämmin suositus!

Mitä on sun lukulistalla?

Tätä kirjoittaessa soi: Yeboyah – Tekee mieli

kulttuuri kirjat suosittelen
Kommentit (2)
 1. Yeboyahin Tekee mieli löytyy omaltakin soittolistalta, ja nyt löytyypi tuo Kuka kuuluu-teos lukulistalta!
  Kiitos tästä 🙂

  1. That Out of Office Girl
   26.8.2021, 16:30

   Tosi hyvä teos onkin! Lainasin kirjastosta, mutta taitaapi päätyä myös ostoslistalle! ❤️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *