Heikkona Haraniin!

”For thousands of years Homo Sapiens behaved as an ecological serial killer; now it is morphing into an ecological mass murderer.”

Tassua pystyyn, jos olet lukenut Yuval Noah Hararin kirjat Sapiens: Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus: Huomisen lyhyt historia. Luin ja vaikutuin. Jos sinulla ei ole aavistustakaan mistä puhun, niin suuntaa ihan ensiksi tänne. Harari on  israelilainen historiantutkija, professori ja kirjailija, jonka viimeisimmän teoksen  21 oppituntia maailman tilasta luin liki yhdeltä istumalta. Jos kaksi edellistä kansainvälistä menestysteosta painottuivat ihmisen historiaan ja tulevaisuuteen, niin nyt ollaan vahvasti nykyhetkessä.

Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta? Oletko miettinyt miten on mahdollista, että Trump pääsi presidentin pallille? Pelottaako terrorismi? Näihin ja moniin muihin päivän polttaviin teemoihin paneudutaan Hararin teoksessa. Kirjailijan mukaan meillä ihmisellä on loistava kyky manipu­loida, mutta vähäinen kyky ymmärtää, mihin se johtaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on ekosysteemi, jota olemme onnistuneet käyttämään hyväksemme, mutta emme ymmärrä, miten ratkaista sen seuraukset. Kirja on synkkä, umpirehellinen ja armoton. Vastuu toimimiseen on meillä. Ja kello tikittää armottomasti.

Pidän erityisesti Hararin tavasta järisyttää lukijaa faktapohjaisilla esimerkeillä sekä tulevaisuuden skenaarioilla. Kirja ei jää torsoksi, sillä Harari ehdottaa monta hyvää ratkaisumallia kiperiin tilanteisiin. Hän myös itse toimii niin kuin kirjoittaa, joka on aina kunnioitettavaa. Lyhyellä googlettamisella selviää että Yuval elää hyvin vaatimattomasti. Hän on kasvissyöjä ja asuu puolisonsa kanssa moshav-­yhteisössä lähellä Jerusalemia. Hän ei omista älypuhelinta, mutta kuuntelee äänikirjoja. Hän harjoittaa vipassana-meditaatiota ja meditoi joka päivä kaksi tuntia.

Mäkin haluan. Tosin ensireaktioni oli Ain’t Nobody Got Time For That! Heti sen jälkeen universumi lähetti minulle viestin, kun puhelimeeni kilahti dataa viikottaisesta sometuksesta. Hmmm! Sinnekö ne kaikki tunnit ovat menneet? Jätänpä tähän loppuun kirjassa olleen ajatuksen sosiaalisen median käytöstä. Tämä on ennen kaikkea muistutus itselleni, mutta myös kaikille teille kohtalontovereille, jotka tunnette aika ajoin hukkuvanne somen syövereihin.

”It is fascinating and terrifying to behold people who spent countless hours constructing and embellishing a perfect self online, becoming attached to their creation, and mistaking it for the truth about themselves. If you could only feel what the people in the photos felt while taking them. Hence if you really want to understand yourself, Harari says, you should not identify with your Facebook or Instagram account.”

Tätä kirjoittaessa soi: Jason Mraz – Back To The Earth

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *