Keski-ikäinen Carrie deittimarkkinoilla

Amerikkalainen kirjailija Candace Bushnell tunnetaan parhaiten seksikolumnistaan The New York Observer -lehdessä ja kolumnien pohjalta julkaistusta kirjastaan Sex and the City. Samainen kirja, josta tehtiin myöhemmin suosittu televisiosarja Sinkkuelämää ja joka sai miljoonat naiset rakastumaan ja samaistumaan sarjan roolihahmoihin Carrieen, Samanthaan, Charlotteen ja Mirandaan. Kirjailija on itse sanonut Carrien hahmon olevan hänen alter egonsa, ja moni kirjan/tv-sarjan tapahtuma perustuukin Bushnellin omaan elämään. Supersuosittu Sinkkuelämää-sarja oli aikansa ilmiö, jonka merkitysta kokonaisille sukupolville naisia ei voi kiistää. Sarja oli  ilmestyessään rohkea ja vallankumouksellinen kuvaus naisen seksuaalisuudesta.

The Creative Exchange

Omassa kaveripiirissäni sarja oli todella suuri hitti. Muistan monet kerrat, kun joku ystävistäni on siteerannut sarjan repliikkiä tai heittänyt tilanteeseen sopivan Sinkkuelämää -vitsin. Osa heitoista on edelleen ajankohtaisia, vaikka sarja loppuikin jo vuonna 2004. Kääks, siis 16 vuotta sitten!!!  Lukuisten television uusintakierrosten ja kahden elokuvan myötä, sarjan loppu tuntuu kuin eiliseltä. Sarjan luoja, käsikirjoittaja ja tuottaja Darren Star kritisoi muuten suuresti sarjan loppua, joka hänen mielestään petti katsojat. Darren ei ollut enää mukana sarjan viimeisellä kaudella. Sinkkuelämään lopussa päähenkilöt Carrie ja Mr. Big saivat romanttisesti toisensa, vaikka sarjan alkuperäinen ajatus oli nimenomaan siinä, että nainen ei välttämättä löydä onnea juuri avioliitosta.  Voi Darren, olen samoilla linjoilla kanssasi. Palataanpa takaisin tähän päivään.

Candace Bushnell julkaisi viime vuonna kirjan Onko vielä Sinkkuelämää? Siinä kirjailija tekee paluun New Yorkin deittimarkkinoille, tällä kertaa katsellen niitä viisikymppisten lasien läpi. Ajatellaanpa keski-ikäistä Carrietä, joka on käynyt läpi avioeron, joutunut etsimään uutta kotia kaukana keskustasta ja miettimään urapolkunsa uudelleen. Miten herkullinen lähtökohta ja vielä ikäryhmältä, joka edelleenkin usein pyyhitään piiloon populaarikulttuurista. Kirjassa käsitellään niin Tinder, keski-iän kriisit, toyboyt, avioliitot, erot, lapset ja menetykset ja niiden linkittyminen modernin sinkkuelämän kiemuroihin.

Liana Mikah

Bushnell tutkii nykydeittailun outouksia tutulla ironisella otteella ja vastaa kysymykseen millaista on aloittaa deittailu uudelleen keski-iässä, kun kaiken säätämisen piti olla jo takanapäin? Kirja oli mielestäni juuri sopivan katkeransuloinen, viihdyttävä ja hyvin havainnollistava. Onko vielä Sinkkuelämää? alkaa seksi- ja deittioppaana, mutta onkin tosiasissa teos  yksinäisyydestä, pettymyksistä, katumuksesta ja itsensä hyväksymisestä ikääntymisen keskellä. Kirjan valopilkkuna nousee jälleen ystävyyden voima. Lämmin suositus jokaiselle, joiden mielestä sanonta and they lived happily ever after ei kuulosta nykyaikana realistiselta.

Oletko lukenut kirjan? Mitä ajatuksia se sinussa herätti?

Tätä kirjoittaessa soi: Lisa Stansfield – All Around The World

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *